Trubky s barometrem

Kdy si pořídit tepelné čerpadlo?

28. 5. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Vytápění tepelným čerpadlem je v posledních letech stále populárnější, a to díky komfortu i úsporám energií. Zájem o tepelná čerpadla podpořily také dotace i zlevňování technologií. K nejprodávanějším typům v České republice patří tepelná čerpadla vzduch-voda. Správně vybrané zařízení dokáže domácnosti ušetřit tisíce korun na vytápění ročně. Posloužit může v novostavbě i v rekonstruovaném domě.

Trh s ekologickým vytápěním se v posledních letech značně rozvíjí v celé Evropě, Českou republiku nevyjímaje. Podle výrobců tepelných čerpadel podpořily zájem o nové technologie mimo jiné i státní podpory – v České republice je to například Nová zelená úsporám nebo takzvané kotlíkové dotace, jejichž cílem je snížení vypouštěných emisí. Vytápění je přitom jedním z důležitých zdrojů znečišťování ovzduší.

Tepelná čerpadla pro svůj provoz využívají obnovitelné zdroje energie, jako je například vzduch, voda nebo energie země. Z těchto přírodních zdrojů se v opakovaném cyklu přečerpává energie o nižší teplotě, která se následně zahřívá na vyšší teplotu, a s ní se pak účelně vytápí, chladí, větrá nebo se ohřívá voda.

Proto je tepelná čerpadla možné využít jak k vytápění a chlazení domu, tak k ohřevu užitkové vody. S ohledem na využívání obnovitelných zdrojů tepelná čerpadla minimalizují škodlivé emise a zároveň snižují energetickou náročnost domu – podle výrobců tepelných čerpadel je s nimi možné dosáhnout až 80% úspory oproti tradičním zdrojům, jako jsou třeba kotle na tuhá paliva.

Jak funguje tepelné čerpadlo

Fungování tepelného čerpadla je odborníky často přirovnáváno k principu, na němž pracuje lednička. Jen s tím rozdílem, že u tepelného čerpadla je tento princip opačný. Zařízení odebírá teplo zvenčí, například ze vzduchu, ohřívá ho na vyšší teplotu a pak ho předává do domu, například prostřednictvím klasických radiátorů nebo podlahového vytápění. O zahřátí na vyšší teplotu se postará elektrická energie. Zhruba 75 % energie získává tepelné čerpadlo z původního zdroje – například vzduchu – zbytek z elektrické sítě. Je proto potřeba počítat se spotřebou elektrické energie. Na druhou stranu, pokud je v domě instalováno tepelné čerpadlo, domácnost si může zažádat o dvoutarifní sazbu pro tepelná čerpadla (D57d) a získá tak levnější proud po dobu 20 hodin denně.

Technologický princip tepelného čerpadla není žádnou novinkou, znám je už přes 150 let. V posledních dekádách pak odborníci zařízení vylepšovali. „Skutečný boom instalací tepelných čerpadel nastal až po roce 2000 v souvislosti s růstem cen energií, využitím moderních technologií a poklesem délky návratnosti investice. V současné době je v České republice v provozu přibližně 80 tisíc kusů těchto zařízení, a to především systému vzduch-voda,“ vysvětluje Jiří Sedláček ze společnosti NIBE Energy Systems CZ.

Výhody a nevýhody tepelných čerpadel

Jako hlavní přednost tepelných čerpadel udávají jejich výrobci levný provoz zařízení, nízké emise, nenáročnou obsluhu a snadnou údržbu. K mínusům této technologie mohou u některých modelů patřit vyšší nároky na prostor nebo hlučnější provoz, a to zejména u populárních čerpadel vzduch-voda. To lze řešit investicí do kvalitnějšího modelu a umístěním čerpadla do odhlučněného prostoru.

Typy tepelných čerpadel

Na trhu jsou dnes desítky různých značek tepelných čerpadel, které se významně liší svou cenou i kvalitou, což výběr pochopitelně ztěžuje. Pro začátek by se měl každý investor rozhodnout, jakému typu tepelného čerpadla dá přednost. Na výběr jsou hned čtyři.

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

Tento typ tepelného čerpadla patří v České republice k oblíbeným, a to díky cenové dostupnosti i nenáročné instalaci. Hlavním zdrojem energie je vzduch odebíraný z venkovního prostředí. Vzduch je i teplonosným médiem. Hodí se pro přitápění nebo k vytápění rekreačních objektů. Levnější modely mohou být hlučnější.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Jde o nejčastější typ tepelného čerpadla využívaný v podmínkách České republiky. Také toto zařízení odebírá teplo ze vzduchu, ovšem používá ho na ohřev vody. V porovnání s jinými typy čerpadel má o něco menší účinnost a vyšší provozní náklady, ale je vhodné do našich klimatických podmínek.

Tepelné čerpadlo země-voda

Tento typ získává teplo ze země, a to buď z hlubinného vrtu, nebo z plošného kolektoru. Proto je náročnější na prostor a cenu instalace navyšují i zemní práce. Na druhou stranu je toto tepelné čerpadlo účinné, a tak domácnost ušetří více energie.

Tepelné čerpadlo voda-voda

Když je součástí pozemku u domu rybník nebo vodní tok, případně je možné zrealizovat vodní vrt, lze využít i čerpadlo voda-voda, které odebírá energii právě z vody. Na instalaci je levnější než čerpadlo země-voda (pokud se nepořizuje vrt), ale je náročnější na údržbu.

Výběr tepelného čerpadla

Při rozhodování, jakému tepelnému čerpadlu dát přednost, pomůže i stav nemovitosti, respektive velikost a možnosti pozemku. Ne všude je možné realizovat například hlubinný vrt. A pak jde také o to, zda má zařízení sloužit v novostavbě, nebo v rekonstruovaném domě.

Ve zrekonstruovaných rodinných domech se nejčastěji používají tepelná čerpadla vzduch−voda, protože mají příznivou cenu a není nutné zasahovat do pozemku. U novostaveb lidé často volí tepelná čerpadla země−voda. Obvykle se používá zemní kolektor, a to pro svou příznivou cenu. Je to druhý nejrozšířenější systém,“ uvádí Karel Srdečný ze společnosti EkoWATT.

Podle expertů je důležité vždy systém vytápění dobře naprojektovat – a platí to nejen u novostaveb, ale i u rekonstruovaných domů, které byly například nově zatepleny. Jen tak může vytápění fungovat správně a přinést kýžené úspory. Investoři by se pak měli vyhnout tepelným čerpadlům, která jsou levná, mají horší parametry (například vyšší hlučnost nebo nižší topný faktor) nebo kratší životnost.

Topný faktor

Je klíčovým parametrem tepelných čerpadel a ukazuje energetickou účinnost zařízení. Z technického hlediska to je poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií, která je pro pohon čerpadla potřeba. Topný faktor najdete také pod zkratkou COP (Coefficient of Performance) a nejčastěji se pohybuje v intervalu od 4 do 6. Čím vyšší topný faktor, tím lépe. Pokud má například tepelné čerpadlo topný faktor 5, znamená to, že vyprodukuje pětkrát více tepla, než kolik na svůj provoz odebere elektřiny ze sítě.

Pár na gauči se dívá na televizi

Kvalita tepelného čerpadla

Při pořizování tepelného čerpadla nehleďte jen na cenu, ale také na kvalitu. Odborníci doporučují sáhnout po zařízení, které má Evropskou značku kvality Q (Q Label). Seznam tepelných čerpadel s touto značkou najdete třeba na stránkách Asociace pro využití tepelných čerpadel. U těchto zařízení máte jistotu, že prošla některou z akreditovaných zkušeben kvality a deklarované parametry výkonu, topného faktoru a hlučnosti jsou pravdivé.

Kdy se vyplatí tepelné čerpadlo?

Instalace tepelného čerpadla je smysluplná v novostavbách, v rekonstruovaných rodinných domech i v bytových domech. Aby se investice vyplatila, je nutné dobře vybrat typ a model tepelného čerpadla a systém vytápění vhodně optimalizovat. Jen tak bude domácnost šetřit energii a návratnost investice bude 6 až 8 let, což je podle odborníků ideální doba.

Dosažené úspory pochopitelně závisejí i na tom, jak dobře je dům zateplený a jak velká plocha je vytápěna. Obecně platí, že čím větší nebo hůře izolovaný dům je, tím vyšší bude úspora s tepelným čerpadlem. Například u nízkoenergetické stavby se náklady na pořízení tepelného čerpadla ve srovnání s náklady na plynový kondenzační kotel vrátí do pěti let a během dalšího provozu už investor jen šetří.

Výše úspory pak mimo jiné záleží i na tom, jaký zdroj byl původně používán, tedy zda tepelné čerpadlo nahrazuje pár let starý plynový kotel, zastaralý kotel na hnědé uhlí nebo třeba vysloužilé elektrické přímotopy.

Zajímavé je pak srovnání tepelného čerpadla s dalšími energetickými zdroji. V níže uvedené tabulce je uvažován dům se spotřebou tepla 15 700 kilowatthodin ročně. Tepelné čerpadlo se v tomto případě umístilo na třetí pozici – hned za ekologickou štěpkou. Na prvním místě je hnědé uhlí, jež je ale považováno za neekologické palivo a od jeho využívání se ustupuje.

Zdroj teplaNáklady na ÚT a TV

Hnědé uhlí 


15 147 Kč 


Štěpka 


15 484 Kč 


Tepelné čerpadlo 


16 735 Kč 


Dřevo 

17 624 Kč 


Rostlinné pelety 


17 707 Kč 


Černé uhlí 


18 219 Kč 


Dřevěné pelety 


21 115 Kč 


Dřevěné brikety 


22 325 Kč 


Zemní plyn kond. kotel 


23 931 Kč 


Koks 

25 053 Kč 


Elektřina přímotop 


38 854 Kč 


Elektřina akumulace 


39 675 Kč 


Propan kond. kotel 


43 698 Kč 


Lehký topný olej LTO 


46 454 Kč 


Vytápění pro 21. století

Jak postupuje technologický vývoj, proměňují se i tepelná čerpadla. Jsou cenově dostupnější, vyspělejší, umožňují propojení s mobilním telefonem a snadnější ovládání na dálku, vylepšuje se jejich design, a vnitřní jednotka tak už nemusí být nutně skrytá v technické místnosti, ale může být součástí domácnosti.

Podle odhadů Evropské asociace tepelných čerpadel poroste počet těchto zařízení napříč celou Evropskou unií, včetně České republiky. Pomoci tomu mohou úvodem zmíněné dotace, ale i zvyšující se počet odborníků, kteří pomáhají jak s vyřízením žádosti o příspěvek, tak s projektem nebo instalací tepelného čerpadla.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.