únik plynu

Jak poznat únik plynu?

10. 7. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

Plynové spotřebiče s sebou i při té nejlepší prevenci nesou riziko úniku plynu. Stejně jako je podstatné toto nebezpečí minimalizovat správným servisem a manipulací, je důležité únik plynu poznat a vědět, jak se při něm správně zachovat. V tomto článku zjistíte, jak poznat únik plynu a jak na něj reagovat.

Nejlepším řešením je detektor plynu

Zemní plyn nemá sám o sobě žádný zápach. Proto je předtím, než se dostane do vaší domácnosti, ve speciálních odorizačních stanicích doplňován o silně zapáchající látky, které vám pomohou odhalit únik plynu. Jak je cítit plyn určitě nejspíš dobře víte – a pokud nikoliv, tak by vám měl připomínat pach shnilých vajec. Ve chvíli, kdy v domácnosti ucítíte tento typ zápachu, rozhodně zbystřete.

Silný odér je ten nejvýraznější faktor, jak poznat únik plynu – běžně se uvádí, že váš nos by měl bezpečně rozpoznat už jednoprocentní koncentraci zemního plynu v okolním vzduchu. Nicméně jsou situace, kdy se na svůj čich spolehnout nemůžete. Časté jsou případy, kdy se plynové zařízení nachází v prostorách, kam příliš nechodíte – například plynový kotel ve sklepě nebo v kotelně. Nejen v takových momentech je ideální spolehnout se na pomoc techniky. Za pořizovací cenu okolo tisíce korun seženete kvalitní hlásič úniku plynu. Detektor v takovém případě spustí hlasitý varovný zvukový signál, který vás na únik upozorní.

Jak postupovat při úniku plynu?

Detektor nebo výrazný zápach vás upozornil na únik plynu. Jak v tuto chvíli reagovat? Vyhněte se zbytečné panice, pokud budete reagovat včas a správně, měli byste být schopni zabránit všem negativním následkům. V první řadě co nejrychleji vypněte přístroj či spotřebič, který únik plynu způsobuje. Poté uzavřete hlavní přívod plynu. Zemní plyn tvoří se vzduchem silně výbušnou směs, proto je důležité rychle snížit jeho koncentraci – otevřete všechna okna, dveře a zajistěte tak dostatečné větrání.

Mějte na paměti právě možné riziko exploze – nerozsvěcujte světlo, nepoužívejte elektrické přístroje, nezapalujte zápalky, svíčky, zapalovače a nekuřte. Otevřený plamen nebo jiskra mohou v daný moment představovat nebezpečí. Proto nevytahujte ani spotřebiče ze zásuvky, snad s výjimkou elektrického zvonku – pokud by vás šli sousedé upozornit, že mají podezření na únik plynu, použití zvonku by vás mohlo ohrozit. Stejně tak vy nepoužívejte zvonek ani výtah ve chvíli, kdy jdete varovat další obyvatele domu.

Poté vyhledejte bezpečné místo a mobilem, ne pevnou linkou, zavolejte číslo 1239. Jedná se o pohotovostní poruchovou linku všech dodavatelů plynu obsluhovanou 24 hodin denně. Je určena k nahlášení havárií, úniku plynu či jiných závad spojených s přerušením dodávek plynu. V případě, kdy k úniku plynu dochází v nepřístupných místech, kontaktujte rovněž hasiče, policii a do jejich příjezdu se řiďte pokyny jejich dispečinku.

Pozor na oxid uhelnatý

Další problémy nastávají s únikem oxidu uhelnatého. Ten vzniká nedokonalým spalováním zemního plynu. Bohužel zde si vlastními smysly nijak neporadíte. Jediný způsob, jak únik oxidu uhelnatého zjistit, je pomocí speciálního detektoru. Nijak závratná investice do podobného zařízení se vám určitě vyplatí. Otrava oxidem uhelnatým totiž může člověka stát život. Prvotní příznaky otravy, mezi které patří nevolnost, bolesti hlavy nebo závratě mohou v podstatě okamžitě přejít ke zvýšené teplotě, zarudnutí pokožky a upadnutí do bezvědomí.

Zejména malé místnosti se špatnou cirkulací vzduchu, ve kterých je zároveň plynový kotel či průtokový ohřívač, představují v tomto ohledu nebezpečí. K nešťastným událostem tak může dojít například v koupelně. Riziko dále roste se zpětným tahem v komíně, který může být způsoben jeho ucpáním nebo vysokými venkovními teplotami.

Jak předejít úniku plynu?

Zcela odstranit riziko úniku plynu bohužel nelze. Plynové spotřebiče nám v mnohých ohledech pomáhají a usnadňují život, ale vzhledem k jejich fungování zde toto nebezpečí vždy v malé míře bude, i u nejmodernějších přístrojů. Co však můžete udělat, je toto riziko co možná nejvíce minimalizovat. Dodržujte pravidelné revize a servis plynových zařízení. U některých je revize povinná ze zákona, ale i tam, kde není, je údržba velmi důležitá – ostatně v sázce je život váš a vašich blízkých. Stejně tak nepodceňujte péči o místa určená k odvodu spalin, tedy zejména kouřovod a komín. Revize plynových zařízení i spalinových cest by měla proběhnout alespoň jednou ročně.

  • Kromě toho se pokuste zajistit dobré odvětrávání, pořiďte si detektor úniku plynu i oxidu uhelnatého a mějte na paměti postup, jaký byste měli dodržet v případě úniku plynu. Při dodržení těchto zásad budete na případnou krizovou situaci dostatečně připraveni a bez problémů ji zvládnete.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?