Plynový kotel

Jak správně vybrat plynový kotel?

20. 12. 2020
|
Délka čtení: 10 min.

Kdo má plynovou přípojku, může svoji domácnost snadno vytápět kotlem na zemní plyn. Vytápění je to ekologické, jednoduché a téměř bezobslužné. Odpadá starost s každoročním sháněním paliva i se sazemi a popelem. Prvním krokem ke komfortnímu topení je výběr správného plynového kotle. A právě s tím vám poradíme.

Vytápění plynem je v České republice poměrně rozšířené. Může za to dostupnost zemního plynu jako takového a také masivní plynofikace v 90. letech minulého století, která na český trh přilákala řadu firem dodávajících plynová zařízení. V poslední době se prodávají zejména kondenzační plynové kotle, které jsou účinnější než běžné kotle na zemní plyn. Z 84 tisíc plynových kotlů, které loni (v roce 2019) dodali výrobci na český trh, jich 97 procent bylo kondenzačních, pouhá 3 procenta tvořily kotle konvenční.

Je třeba zdůraznit, že kotle na zemní plyn jsou v tuzemsku využívané především k vytápění, částečně také k ohřevu vody. Hlavní výhodou těchto zařízení je, že neprodukují žádné spaliny a saze, pouze plynné emise. I z toho důvodu jsou považovány za ekologická zařízení (proto na ně bylo možné získat například i příspěvek z kotlíkových dotací). Emise skleníkových plynů jsou u zemního plynu podle posledních měření nejméně o polovinu nižší než u tuhých paliv.

Dostupné kotle i zlevňující zemní plyn

Výměna kotle si ještě nedávno vyžádala poměrně velký rozpočet, například 100 tisíc korun. Doby, kdy se ceny kondenzačních plynových kotlů (tedy těch nejúčinnějších plynových kotlů na trhu) pohybovaly kolem osmdesáti tisíc korun a k tomu bylo třeba připočítat ještě náklady na instalaci, jsou už naštěstí pryč. Zpřísňující se požadavky na vytápění motivovaly výrobce kotlů, aby vylepšili technologii a snížili náklady na výrobu těchto zařízení.

Proto nyní plynové kondenzační kotle pořídíte i za cenu mezi 30 až 60 tisíci korun. Zpravidla jde o takzvané závěsné kotle. Nabídka se v této střední cenové relaci stále rozšiřuje. Kromě připojení externího zásobníku se objevují modely s průtokovým ohřevem vody a také interním zásobníkem umístěným přímo v kotli. Narazit můžete i na zvýhodněné sety kotlů a externích zásobníků na vodu.

Nezlevňují jen kotle, ale také zemní plyn. S ohledem na koronavirovou krizi se ceny energií snižovaly už na jaře. Ceny zemního plynu na burzách klesaly a u některých dodavatelů se propadly i pod 600 korun za megawatthodinu. Domácnosti si navíc už řadu let mohou svého dodavatele plynu svobodně vybrat a optimalizovat tak své účty za energie. V případě, že se v rodinném domě vytápí a ohřívá voda plynem, lze změnou dodavatele ušetřit i více než 10 000 korun ročně. Abyste si o svých účtech za plyn udělali přehled, stačí zadat spotřebu do on-line kalkulačky.

Ušetřete na zemním plynu

Parametry správného plynového kotle

Pro správné fungování kotle na zemní plyn a pro úspory energií při vytápění je klíčový výběr zařízení. Plynový kotel byste vždy měli zvolit podle potřeb své domácnosti. Klíčovým ukazatelem je účinnost, ale nejen ta. V potaz vezměte i další parametry, jako jsou:

  • typ plynového kotle (stacionární a závěsné),

  • technologie (kondenzační nebo konvenční kotle),

  • emise oxidů dusíku (nové kotle spadají do dvou nejlepších tříd – páté a šesté),

  • možnost ohřevu vody (průtokově nebo ve vnitřním i externím zásobníku).

Konstrukce a typ plynového kotle

Plynové kotle se vyrábějí ve dvou typech konstrukce – jako stacionární a závěsné. Zatímco stacionární kotel je možné postavit na podlahu, závěsný se instaluje na zeď. Každý ze systémů má své výhody i nevýhody.

  • Závěsné kotle šetří místem a hodí se do menších prostorů nebo přímo do bytů. Vejdou se do koupelny nebo na chodbu. Můžete pod ně umístit například bojler i zásobník teplé vody. Nevýhodou jsou ale zásadnější stavební úpravy při výměně kotle. V této variantě se prodávají hlavně kondenzační kotle (klasické jsou pro tento typ příliš těžké).

  • Stacionární kotle stojí na zemi a většinou nevyžadují zásadní stavební úpravy, stačí je jen připojit ke všem systémům. Vyžadují ale dostatek místa, umisťují se v kotelnách nebo sklepích, do bytů se nehodí. Jako stacionární se vyrábějí všechny druhy plynových kotlů, ať už jsou klasické, nebo kondenzační. Na českém trhu jsou k dostání do výkonu kolem 50 kW. Navzdory dlouhé životnosti se od jejich výroby pozvolna ustupuje, a to kvůli velké spotřebě.

Technologie plynového kotle

Už jsme několikrát zmínili, že plynové kotle používají buď klasickou technologii, nebo kondenzační způsob vytápění. Právě druhá, modernější varianta je nyní nejrozšířenější.

  • Klasické plynové kotle bývají označovány také jako konvenční či standardní. Fungují na jednoduchém principu spalování zemního plynu. Teplo je rozváděno pomocí vody (jsou určené pro teplovodní otopné soustavy). Na trhu se s klasickými plynovými kotli už moc nesetkáme. Před pěti lety totiž vstoupila v platnost legislativa, která jejich používání reguluje. Nové kotle na zemní plyn nesmějí mít sezónní energetickou účinnost nižší než 86 % (sezónní účinnost simuluje podmínky skutečného provozu). Těmto nárokům v podstatě vyhoví už jen kondenzační plynové kotle.

  • Kondenzační plynové kotle dosahují sezónní účinnosti běžně přes 94 %, při přepočtu na výhřevnost plynu výrobci uvádějí i účinnost více než 100 %, což je možné díky tomu, že kotle využívají i teplo ze spalin. Výrazně tak snižují spotřebu zemního plynu. Produktem celého procesu je kondenzát, který se odvádí přímo do odpadu. Kondenzační kotle pracují v nízkoteplotním provozu, a tak se starými kouřovody neobstojíte – nutné jsou plastové kouřovody, které spaliny nejen odvádějí, ale zároveň přivádějí do kotle spalinový vzduch (to je bezpečnější než odebírání vzduchu z místnosti).

Když chcete plynem ohřívat vodu

Pokud budete ve své domácnosti s plynovým kotlem nejen vytápět, ale také ohřívat vodu, myslete na to už při výběru zařízení. Ke zvážení máte tři možnosti:

  • Kotel s průtokovým ohřevem vody ohřívá protékající vodu v momentě, kdy ji potřebujete, nemáte ji tedy připravenou v zásobníku. Takový kotel má malé rozměry, hodí se do menších domácností. Nevýhodou je omezený průtok vody, což může být problematické při odběru vody z více míst najednou (třeba z kuchyně a koupelny).

  • Kotel s integrovaným zásobníkem vody připravuje vodu do zásobníku, který je součástí kotle. Toto řešení umožňuje odběr vody z více odběrných míst současně. Objem ohřáté vody pak závisí na velikosti zásobníku.

  • Sestava kotle a zásobníku na ohřev vody bývá považována za nejkomfortnější řešení. Kotel se přepíná mezi ohřevem radiátorů a ohřevem vody v zásobníku, který je umístěn mimo skříň kotle. Výhodou tohoto řešení je možnost výběru sestavy s různými objemy zásobníků podle počtu osob v domácnosti.

Instalace kotle na zemní plyn

S výběrem kotle, s projektováním a se samotnou montáží zařízení se je optimální obrátit na odborníky. Pro začátek můžete využít například bezplatné energetické poradenství sítě EKIS pod ministerstvem průmyslu a obchodu.

Samotná montáž plynového kotle obnáší hned několik kroků, které vyžadují odbornost a zkušenosti. Najít renomovanou instalační firmu přitom už dnes není problém. Zajímejte se nejen o cenu montáže, ale také o reference a praxi plynařů.

Jednou z věcí, kterou je třeba při výměně starého kotle za nové plynové zařízení zvládnout, je revize kouřovodu. Pokud nebude vyhovovat, je nutné počítat s úpravami, jako je vyvložkování komínu. Jindy může být nutné nechat udělat i nové odkouření – záleží na typu nového kotle.

Dalšími kroky při výměně plynového kotle jsou:

  • odstranění, odvezení a likvidace stávajícího zařízení,

  • instalace nového plynového kotle,

  • připojení plynu, topné a užitkové vody, elektřiny,

  • napuštění topného systému vodou,

  • montáž termostatu,

  • seřízení plynového kotle,

  • topná zkouška (test plynového kotle),

  • vyladění parametrů.

Zkušený plynař vám pomůže i se správným umístěním kotle. Nejde ho provozovat kdekoli. Pokud například chcete mít závěsný plynový kotel v koupelně, je nutné splnit konkrétní předpisy. Jedním z klíčových parametrů je vzdálenost od kouřovodu.

Bezpečný provoz plynového kotle

Samostatnou kapitolou je pak bezpečný a úsporný provoz plynového kotle. Také s tím vám pro začátek poradí odborník. Provoz plynového kotle – ať už kondenzačního, nebo klasického – vyžaduje pravidelné revize. Těmi předcházíte nejen možnému nebezpečí, ale také zvyšujete životnost kotle a snižujete jeho spotřebu. Podle propočtů energetických firem ušetří pravidelné revize až třetinu výdajů za teplo.

Běžná cena za prohlídku plynového kotle se pohybuje v rozmezí od 500 do 1 500 korun. Záleží na tom, co vše bude plynař v kotli upravovat. Technika ale nemusíte volat vždy, třeba vyměnit baterii v termostatu zvládnete pohodlně sami.

Se servisem kotlů pomohou dodavatelé

Pokud přecházíte na plynový kotel, věnujte pozornost výběru dodavatele. Při vytápění může být rozdíl v cenách dodavatelů opravdu vysoký a ročně činit až několik tisíc korun. Navíc, někteří dodavatelé vám nabídnou i další služby, jako je třeba pravidelná revize kotlů zdarma.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Muž na papír zapisuje stav plynoměru
    14. května 2023|Petr Woff
    Jaké jsou náklady na vytápění plynem?

    Výrobci kondenzačních kotlů a kominíci zdražili, energie však zlevňuje. Kubík zemního plynu stojí 29 až 102 Kč. Kilowatthodina vyjde na 2,68 až 9,57 Kč. Záleží na vaší spotřebě, na dodavateli a ceníku, který preferujete. V článku srovnáme minimální, průměrné a maximální náklady na vytápění plynem.

  • Nastavení teploty na radiátoru
    06. května 2023|Petr Woff
    Plynové topení: Komu se vyplatí?

    Typická česká rodina potřebuje komfortní vytápění, které není příliš drahé. Pokud kolem jejího domu vede plynovod, relativně levně vychází plynové topení. Potenciální úspora závisí na nutných investicích, na individuální spotřebě a na vybraném ceníku.

  • Zapálený plynový hořák s mincemi
    17. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    5+1 užitečných tipů, se kterými ušetříte za plyn

    Topíte doma plynem? Pak víte, že se náklady za vytápění mohou vyšplhat do závratných výšin. Abyste spotřebu energie v domácnosti snížili, nemusíte hned kupovat nový kotel. Někdy stačí dodržovat pár jednoduchých a prověřených tipů, které vám s úsporami pomohou.