Odvzdušnění radiátoru

Odvzdušnění radiátorů: Jak na to?

Odvzdušnění radiátorů byste měli provádět vždy před začátkem topné sezony, ale vyplatí se zkontrolovat vzduch v topení i několikrát během ní. Jedině tak si můžete být jisti, že vaše radiátory budou topit na plný výkon. Zjistěte, jak odvzdušnit radiátory.

Kdy odvzdušnit radiátory?

Máte topení naplno, ale přesto se vám zdá v bytě chladno? Zavzdušněný radiátor poznáte snadno – pokud je topné těleso horké u regulačního ventilu, ale na opačném konci je studené, nejspíš v něm bude vzduch. Ten se totiž neprohřeje jako voda, a tak zůstává konec radiátoru studený.

Odvzdušnění radiátorů byste v každém případě měli provést vždy na začátku topné sezony. To je ideální čas na kontrolu celého otopného systému. Pokud žijete v rodinném domě, nechte ještě v létě nebo na podzim provést revizi kotle a spalinových cest. Dalším nezbytným krokem je pak dopuštění vody do otopného systému a odvzdušnění radiátorů.

I přes poctivou přípravu před topnou sezonou byste čas od času měli radiátory zkontrolovat rovněž během zimních měsíců. Upozorňuje na to i Hana Novotná z Bohemia Energy pro finance.cz: „Nepodceňujte ani odvzdušňování radiátorů. Naplánujte si ho ideálně jednou za tři měsíce.“ V topném systému mohou být netěsnosti, a tak se především do starších radiátorů dostává vzduch. Musíte-li ale radiátory odvzdušňovat každý týden, není to normální – je potřeba zjistit příčinu a zavolat odborníka.

Jak odvzdušnit radiátor v rodinném domě?

Existuje jednoduchý postup, jak efektivně odvzdušníte radiátory v celém domě. Pusťte topení a otevřete všechny regulační ventily naplno. Podle toho, jaký druh ventilu na radiátoru máte, budete potřebovat klíč na odvzdušnění radiátoru nebo malý šroubovák. Moderní ventily pak povolíte jednoduše rukou.

K ruce si vezměte malou misku a starý hadr. Ventil mírně povolte – měl by začít unikat vzduch. Poté začne z radiátoru prskat směs vody a vzduchu – dejte pozor, ať se nezašpiní zdi nebo podlaha. Jakmile z radiátoru vytéká pouze voda, znamená to, že je vzduch pryč – v tuto chvíli ventil opět uzavřete.

Postupujte od přízemí po nejvyšší patro

Stejným způsobem odvzdušníte radiátory postupně od nejnižších pater až po ta nejvyšší. Po odvzdušnění radiátorů byste měli zkontrolovat tlak v otopné soustavě a případně dopustit vodu. Po každém dopuštění vody musíte provést odvzdušnění znovu, protože se do radiátorů dostanou vzduchové bubliny.

Jak odvzdušnit radiátor v paneláku?

V bytovém domě je k odvzdušnění radiátorů potřeba součinnost všech sousedů. Ventil mají totiž obvykle radiátory pouze v nejvyšších patrech. Musíte se tak spolehnout na své sousedy, že radiátory v paneláku odvzdušní. Zpravidla najdete na nástěnce upozornění, že se bude zahajovat centrální vytápění, a tak je potřeba odvzdušnit radiátory. V tom případě musí obyvatelé v nižších patrech pouze otevřít regulační ventily na radiátorech, samotné odvzdušnění zůstává na majitelích bytů v posledním poschodí.

Zavzdušněné topení v nižších patrech paneláku

Zdá se vám i v nižším patře, že máte radiátor plný vzduchu? Ale jak odvzdušnit radiátor bez ventilu? Často nepomůže vyhnat vzduch pryč ani odvzdušněním radiátorů v patrech nad vámi, protože proudění vody není tak silné, aby vzduchovou bublinu vytlačilo vzhůru. Někdy je na vině také špatný sklon topení, kdy se v radiátorech vytváří vzduchové bubliny, které nelze vyhnat.

S tím ale bohužel nic neuděláte – nezbývá, než zavolat odborníka. Ten by měl posoudit, zda je problém možné vyřešit vypuštěním a novým napuštěním otopné soustavy, anebo se bude muset radiátor kompletně vyměnit. Oblíbeným řešením je výměna litinových radiátorů za plechové, které mají automatický odvzdušňovací ventil.

Odvzdušnění radiátorů nepomohlo?

Provedli jste odvzdušnění radiátorů, ale topné těleso stále nehřeje naplno? Nejspíš bude nízký tlak v otopné soustavě. Zkontrolujte tlak na kotli a případně dopusťte vodu. Pokud si s tím nevíte rady a nejste si jistí, jaký je správný tlak ve vaší otopné soustavě, raději to svěřte odborníkům. Při příliš vysokém tlaku by mohly radiátory nebo potrubí prasknout.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?