Elektroměr s kasičkou

Kdy chodí roční a mimořádné vyúčtování za elektřinu?

25. 7. 2024
|
Délka čtení: 7 min.

Dodavatel, od kterého kupujete elektřinu, po vás každý měsíc požaduje zálohovou platbu. Na oplátku by vám měl v pravidelných ročních intervalech posílat vyúčtování za elektřinu. Nejdříve však potřebuje, aby distributor odečetl příslušný elektroměr. Jestli spěcháte, proveďte samoodečet a požádejte o mimořádně vyúčtování elektřiny. Poradíme, jak na to.

Elektřina dlouhodobě zdražuje, a proto její cena zasluhuje vaši pozornost. Vyúčtování sice na první pohled vypadá složitě, ale jakmile vám objasníme základní pojmy, svoji útratu překontrolujete pomocí jednoduché matematiky. Potom pravděpodobně zjistíte, že na elektřině můžete každoročně ušetřit stovky až tisícovky Kč.

Náš tip

Jestli vás podobné formality nudí nebo otravují, pošlete nám svoje vyúčtování. Zdarma vám přepočítáme, kolik můžete na elektřině ušetřit.

Spotřebu hlídá distributor

Elektrické vedení nízkého napětí provozují 3 distribuční společnosti: ve většině České republiky ČEZ Distribuce, v jižních okresech EG.D (E.ON) a v Praze PREdistribuce. Distributoři svým zákazníkům postupně instalují chytré elektroměry, jejichž stav sledují dálkově. Ale v České republice existuje více než 6 337 000 odběrných míst, a proto změny postupují pomalu. Nadále převažují staré elektroměry, které dálkově odečítat nelze.

Technici distribučních společností proto osobně objíždějí domy a byty. Otevírají elektroměrové skříně, kontrolují elektroměry a do svých zápisníků nebo tabletů přepisují celkovou naměřenou spotřebu každého odběrného místa. Většinou zaznamenávají jedinou hodnotu, ale v náročnějších domácnostech rozlišují vysoký tarif a nízký tarif.

Zkontrolujte si své vyúčtování

Kontrolu svého vyúčtování zbytečně neodkládejte, abyste zavčas odhalili případný účetní překlep a neplatili víc, než musíte! Někteří dodavatelé omezují reklamační lhůtu – například na 30 dnů ode dne, kdy byla faktura doručena adresátovi.

Jednotarifní a dvoutarifní elektroměr

Ve vyúčtování elektřiny narazíte na odborné termíny a krkolomné zkratky, jako jsou distribuční sazby nebo vysoký a nízký tarif. Ale nebojte, jejich význam vám vysvětlíme. Pokud máte pouze úsporné elektrospotřebiče, jako pračku a ledničku, potom patříte do distribuční sazby D01d nebo D02d. V takovém případě odebíráte elektřinu jenom ve vysokém tarifu (VT) a máte jednotarifový elektroměr, který ukazuje jen jednu hodnotu.

Vlastníci elektrických bojlerů, akumulačních kamen, přímotopů, tepelných čerpadel nebo elektromobilů patří do vyšších distribučních sazeb. Elektřinu odebírají střídavě ve standardním vysokém tarifu a v levnějším nízkém tarifu (NT). Mají namontovaný dvoutarifový elektroměr, který ukazuje spotřebu zvlášť ve VT a NT.

Příklad výpočtu vyúčtování

Domácnost vytápí tepelným čerpadlem, a proto spadá do distribuční sazby D57d. Elektroměr při loňském vyúčtování napočítal 5 670 kilowatthodin (kWh) ve vysokém tarifu a 15 777 kWh v nízkém tarifu. Když technik distribuční společnosti přijel letos, displej ukazoval 6 590 kWh ve VT a 18 399 kWh v NT. Spotřebu pro nové vyúčtování spočítáme tak, že od aktuálních hodnot odečteme loňský stav. Vyjde 920 kWh ve VT a 2 622 kWh v NT.

Cenu počítá dodavatel

Distributor přepíše údaje o spotřebě do informačního systému, který patří státní společnosti OTE. Odtud jsou data přeposlána odpovědnému dodavateli, aby spočítal dílčí fakturační položky a vystavil celkové vyúčtování. Některé poplatky vznikají tržně, jako průsečík svobodné nabídky a poptávky. Zbylé položky jsou regulované státními institucemi –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Parlamentem a Energetickým regulačním úřadem (ERÚ).

PoplatkyJednotkaKoneční příjemci

Tržní cena za odběrné místo

Kč/měsíc

Dodavatel

Tržní cena za spotřebovanou elektřinu ve VT a NT

Kč/MWh

Dodavatel

Daň z elektřiny

Kč/MWh

Stát

Za rezervovaný příkon dle velikosti hlavního jističe

Kč/měsíc

Distributor

Za distribuci dle spotřebované elektřiny ve VT a NT

Kč/MWh

Distributor

Na podporované zdroje (POZE) dle spotřeby

Kč/MWh

Provozovatelé POZE

Za systémové služby

Kč/MWh

ČEPS

Za organizaci trhu

Kč/měsíc

OTE

Daň z přidané hodnoty (DPH)

21 %

Stát

1 megawatthodina (MWh) = 1 000 kilowatthodin (kWh). Mezi podporované zdroje naši zákonodárci zařadili například větrné, sluneční, vodní nebo bioplynové elektrárny. Poplatek za POZE se při velmi vysoké spotřebě počítá podle velikosti hlavního jističe.

Roční vyúčtování elektřiny

Dodavatel nejdříve přepočítá zálohy, které jste v končícím zúčtovacím období zaplatili. Následně sečte celkovou skutečnou cenu. Vyjde buďto přeplatek, nebo nedoplatek. Řádné roční vyúčtování elektřiny ovšem obsahuje ještě další povinné informace, které naleznete v základní, podrobné a doprovodné části.

  • Základní část A: dodavatelovy identifikační údaje, vymezení zúčtovacího období (maximálně 14 kalendářních měsíců), součet zaplacených záloh, fakturovaná spotřeba, celková cena, výše výsledného přeplatku nebo nedoplatku, datum splatnosti

  • Podrobná část B: identifikační číselný kód (EAN) odběrného místa, jméno fakturovaného produktu (ceníku), distribuční sazba, rozpis přijatých zálohových plateb, rozklad celkové ceny na dílčí poplatky, detaily o naměřené spotřebě, velikost hlavního jističe před elektroměrem (nejčastěji 3x25 A, což znamená 3 fáze a 25 ampér)

  • Doprovodná část C: z jakých zdrojů pocházela spotřebovaná elektřina, podmínky pro případnou reklamaci, do kdy trvá stávající smluvní závazek, zmínka o vašem právu na bezplatnou změnu dodavatele

Kdy chodí vyúčtování za elektřinu

Distributoři by měli odečítat elektroměry pravidelně v ročních intervalech. Jakmile zjistí vaši aktuální spotřebu, do 30 dní musejí tuto informaci nahlásit vašemu dodavateli, který vám nejpozději do dalších 15 dní pošle řádné roční vyúčtování elektřiny. V ideálním scénáři tedy dostanete doklad o svém nedoplatku nebo přeplatku přibližně ve stejné době jako vloni. Splatnost závisí na dodavateli, solidní obchodník vám na zaplacení nechá aspoň 14 dnů.

Jak funguje mimořádné vyúčtování

Distributoři nestíhají odečítat elektroměry v pravidelných ročních intervalech, a proto v některých letech vaši spotřebu jenom odhadnou. Vy ale nemusíte čekat, až dostanete další řádné vyúčtování. Jestli spěcháte, stěhujete se nebo přepisujete svoje odběrné místo na někoho jiného, převezměte iniciativu. Vyfotografujte stav svého elektroměru, fotku pošlete svému dodavateli a požádejte o mimořádné vyúčtování. Ale dejte pozor na poplatky.

Pokud požádáte o mimořádné vyúčtování k 31. prosinci, dodavatel vám podle energetického zákona vyhoví zdarma. V jiná data vám ale za tuto službu může naúčtovat speciální poplatek. Mimořádné vyúčtování vám vystaví do 15 dnů ode dne, kdy jste o něj požádali.

Jak na levnější elektřinu

Ať už vám vyšel přeplatek nebo nedoplatek, překontrolujte svoje vyúčtování. Ověřte, zda elektroměr neukazuje nižší celkovou spotřebu, než jakou vidíte ve faktuře. Podle smlouvy, kterou máte uzavřenou se svým dodavatelem, zkontrolujte distribuční sazbu, velikost hlavního jističe a ceník. Správnou následující měsíční zálohu spočítáte tak, že předpokládanou budoucí celoroční cenu vydělíte dvanácti.

Snižte své výdaje až o 28 %

Přesvědčte se, zda by vám jiní dodavatelé neúčtovali výrazně méně! Mezi nabízenými cenami jsou značné rozdíly, a proto průměrná česká domácnost může díky levnějšímu ceníku snížit své výdaje za elektřinu až o 28 %! Další úspory dosáhnete díky efektivním spotřebičům, ekologickému pracímu programu nebo obyčejné pokličce.

Tip: Elektřinu prodávají společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie, Pražská energetika (PRE) a desítky dalších dodavatelů. Naše kalkulačka vám srovná jejich ceny, obchodní podmínky a potenciální úsporu. Vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač!

Jak funguje energetický trh

Ve vyúčtování se lépe vyznáte, když pochopíte, jak fungují elektrické rozvodné sítě a energetické trhy. Velké české elektrárny jsou napojené na hlavní přenosovou soustavu, která má nejvyšší napětí a patří státní společnosti ČEPS. Tady dispečeři zajišťují rovnováhu mezi výrobou a spotřebou. Když elektřina chybí nebo přebývá, státní společnost OTE zorganizuje rychlou velkoobchodní transakci, aby výkyvy okamžitě vyrovnala.

Energie mezitím proudí do regionálních distribučních soustav, které mají nižší napětí a patří distributorům. Jejich kabely a dráty vedou až do domácností. Distributoři mají pro každého odběratele rezervovaný určitý příkon (množství elektrické energie), taky vlastní a odečítají elektroměry. Samotnou elektřinu však prodávají různí dodavatelé, které můžete měnit, abyste ušetřili.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Technik kontroluje kotel
    10. června 2024|Petr Woff
    Nová zelená úsporám 2024: Co se změnilo a jak žádat o dotaci?

    Vláda navýšila rozpočet pro oblíbený dotační program, který slouží na zateplení bytových a rodinných domů, instalaci energetických zdrojů a jiné chytré investice. Nová zelená úsporám v roce 2024 nabízí českým domácnostem o 10 miliard Kč více, než bylo původně plánováno. Stoupla podpora pro komplexní renovace, například pro zateplení a souběžnou instalaci fotovoltaické elektrárny. Aktuální jsou také kotlíkové dotace, protože od září budou zakázány staré nevyhovující kotle.fallback mark

  • Instalace slunečních panelů
    19. května 2024|Petr Woff
    Jak využít solární energii na ohřev vody? Chytře a efektivně!

    Fotovoltaické panely vyrábějí elektřinu, ale vodu vám levněji ohřejí fototermické kolektory, které přeměňují sluneční energii rovnou na teplo. Potřebné technologie jsou přitom dotované. Když průměrná česká domácnost napojí svůj bojler nebo kotel na solární systém, na tepelné energii ušetří 5 000 Kč/rok. Otázka však zní, jestli se taková inovace vyplatí právě vám. Srovnáme vám různé možnosti, ceny a dotace.

  • 10. května 2024|Petr Woff
    Jak vybrat dodavatele elektřiny? Záleží nejen na ceně

    Při přechodu na levnější tarif vám klesnou měsíční zálohy a ušetříte tak na souhrnném ročním vyúčtování. Elektřinu kupujte od levného, férového a spolehlivého dodavatele. V České republice funguje volný energetický trh, na kterém působí desítky obchodních společností, takže máte široký výběr. V článku vám srovnáme ceny, smluvní podmínky a zákaznický servis jednotlivých dodavatelů.

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy.