Elektrické vedení a kalkulačka

Jak řešit nedoplatky za elektřinu nebo plyn?

6. 5. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Energie z centrální distribuční soustavy zdražuje, a proto adekvátně zvyšte zálohové platby, které posíláte svému dodavateli. Pokud jejich součet nedosáhne celkové fakturované ceny, vznikne vám nedoplatek. Někteří dodavatelé vám dovolí, abyste splátky rozložili do několika měsíců. Jiní vás odkážou na státní sociální dávky nebo na komerční půjčky. Podívejme se, jak řešit nedoplatky za elektřinu a zemní plyn.

Energetické společnosti potřebují stabilní příjmy, aby pokryly své průběžné výdaje. Mají vysoké mzdové a provozní náklady, investuji do moderních technologií nebo nakupují na komoditních burzách. Proto od svých odběratelů vybírají pravidelné zálohy. Po domácnostech obvykle požadují měsíční platby. Podle energetického zákona mají právo maximálně na takové částky, které odpovídají předpokládané spotřebě.

Například pokud megawatthodina dodané elektřiny stojí 9 000 Kč a vy spotřebujete 2 MWh/rok, správná záloha činí 1 500 Kč/měsíc. V tomto teoretickém příkladě postupně zaplatíte 18 000 Kč/rok, což odpovídá výsledné sumě v celoročním vyúčtování. Konečná faktura slouží jako formální potvrzení, že vzájemné účty jsou již vyrovnané. Neřešíte, kde na poslední chvíli seženete celkový obnos, svoje závazky plníte po menších a snesitelnějších částech. Zálohové platby tedy pomáhají nejenom dodavateli, ale taky odběrateli.

Kvůli drahotě hrozí, že vznikne nedoplatek

Velkoobchodní burzy dlouho stagnovaly, megawatthodina elektrické energie tam stála kolem 1 100 Kč a stejné množství zemního plynu přišlo zhruba na 500 Kč. Také maloobchodní ceny a zálohové platby donedávna zůstávaly víceméně stejné. Někteří spotřebitelé platili na zálohách více, než museli, takže jim v následném souhrnném vyúčtování vyšel přeplatek, který od svého dodavatele dostali zpátky. Jenomže nyní čelíme rychlé inflaci.

Energetické burzy stouply na čtyřnásobek, a prudce zdražují také koncoví dodavatelé. Domácnosti ještě vloni platily za elektřinu kolem 6 000 Kč/MWh, nyní však vycházejí nové ceníky, které jdou přes 10 000 Kč/MWh. Zemní plyn na maloobchodním trhu dříve stával kolem 1 600 Kč/MWh, nyní atakuje 3 000 Kč/MWh. Proto zrevidujte svoje zálohové platby. Jestli jsou nižší, než aktuální spotřeba a cena, pravděpodobně vám vyjde nedoplatek za elektřinu nebo plyn.

Někteří dodavatelé vám rozloží splátky

Ideální zálohu spočítáte tak, že předpokládanou celkovou cenu vydělíte počtem fakturovaných měsíců. Například: 18 000 Kč/rok = 1 500 Kč/měsíc. Ovšem dobří dodavatelé svým odběratelům sami doporučují, jaká částka odpovídá aktuálnímu ceníku a očekávané spotřebě. Možná jste platební rozpis dostali v rámci posledního vyúčtování, dopisem, e-mailem nebo kýžené informace najdete ve svém internetovém zákaznickém účtu. Eventuálně dodavateli dovolte, aby vám peníze strhával sám, formou přímého inkasa z vašeho bankovního účtu.


Pokud vám vyšel vysoký nedoplatek a postrádáte peníze na okamžitou úhradu, požádejte svého věřitele o odklad. ČEZ Prodej, Pražská energetika (PRE), Pražská plynárenská, Lama energy nebo EP Energy Trading (epet) nabízejí nejzranitelnějším dlužníkům splátkový kalendář. „Maximálně jde o 10 splátek v 10 měsících,” upřesňuje Jakub Tobias za Lama energy.

Plynová plotýnka

Úřad vyplácí mimořádnou okamžitou pomoc

„Zákazníka, kterému vyšel vysoký nedoplatek, odkazujeme na státní sociální dávky. Úřady práce oprávněným žadatelům vyplácejí například příspěvek na bydlení nebo mimořádnou okamžitou pomoc,” napsal nám Petr Bárta za Pražskou plynárenskou.

Zájemci o sociální dávky dokládají svoje příjmy a výdaje, přitom potřebují pokoru a trpělivost, ale přesto nejde o nejhorší řešení. Příspěvek na bydlení záleží na velikosti vaší domovské obce a domácnosti, zatímco mimořádná okamžitá pomoc teoreticky nemá maximální limit a v ideální případě pokryje celý nedoplatek. Teprve jako poslední variantu zvažte komerční půjčku.

Jak řešit nedoplatek za elektřinu, plyn a teplo

„Ceny na energetickém trhu jsou nebývale vysoké. Přesto neevidujeme zvýšené nedoplatky nebo větší zájem o rozložení splátek,” napsal nám Karel Hanzelka za Pražskou energetiku.

„Máme mnoho zákazníků, kteří nás sami kontaktují, aby si zvýšili zálohy nad doporučenou úroveň. Šetří si tak na moment, kdy dostanou vyúčtování,” navazuje Lucie Ďuriník za EP Energy Trading. Ovšem některým nevyjde přeplatek, nýbrž nedoplatek, a proto zrekapitulujme záchranné kroky:

  1. Neignorujte faktury, platební předpisy ani upomínky, abyste nebyli odpojeni od distribuční soustavy!

  2. Pokud jste ve vyúčtování našli chybu, co nejdříve písemně (třeba e-mailem) podejte reklamaci, která však nemá odkladný účinek pro vaše platební povinnosti. Jakmile se eventuálně později potvrdí, že byl nedoplatek vyměřen chybně, svoje peníze dostanete zpátky.

  3. Poproste svého dodavatele o splátkový kalendář, který následně plňte.

  4. Na nejbližší pobočce Úřadu práce požádejte o sociální dávku (mimořádnou okamžitou pomoc, příspěvek na bydlení, přídavky na děti apod.).

  5. Máte-li zaměstnavatele nebo zákazníky, poproste je, aby vám zaplatili předem.

  6. Zapátrejte po nějaké rychlé brigádě, která bude obratem proplacená.

  7. Požádejte o půjčku nejbližší rodinu nebo dobré přátele.

  8. V krajním případě poptejte bankovní či nebankovní úvěr, ale odmítejte přemrštěné úroky a další náklady (vizte takzvané RPSN).

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?