Nástěná lampa

Jak vybrat dodavatele elektřiny?

22. 11. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

Každá domácnost si může svobodně zvolit svého dodavatele elektřiny a podle spotřeby šetřit stovky až tisíce korun ročně. S novým obchodníkem mohou přijít nejen úspory, ale také lepší služby a vstřícnější komunikace.

Nižší cena elektřiny. To je nejčastější důvod, který domácnosti vede ke změně dodavatele. Vedle ceny by měly být kritériem při výběru energetické firmy také smlouva a obchodní podmínky, kvalita zákaznického servisu, dobrá pověst a férový přístup k zákazníkům. Pro někoho může být rozhodujícím faktorem i to, zda dodavatel prodává elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů.

Dodavatele si vybíráme od roku 2006

Ještě před patnácti lety nebylo možné si svobodně vybrat dodavatele elektřiny. Na českém trhu operovalo jen několik firem, mezi nimi hlavně energetičtí giganti ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika. Změna přišla s rokem 2006, kdy se trh s elektřinou liberalizoval. Postupně se na něm objevilo více hráčů – obchodníků s elektřinou, kteří energii nakupují na energetických burzách a pak ji prodávají svým zákazníkům. A kde je konkurence, tam je i cenová politika a možnost ušetřit. Lidé do svých rukou dostali nástroj, jak optimalizovat účty za elektřinu. Pokud si správně vyberou svého dodavatele.

Zpočátku byly změny dodavatele elektřiny nesmělé. V roce 2006 přešlo podle statistik OTE ČR k novému obchodníkovi s elektřinou jen 5 tisíc odběratelů. O rok později už to bylo 25 tisíc domácností. Velmi silný byl například rok 2012, kdy si nového dodavatele elektřiny vybralo přes 382 tisíc domácností. Loni energetickou firmu změnilo 320 901 odběratelů a v letošním roce (od ledna do konce září) to bylo zatím 240 785 domácností.

Se svobodou vkročila na energetický trh také odpovědnost. Vybrat si svého dodavatele a ušetřit je lákavé, je však nutné se do problematiky ponořit, alespoň v základu porozumět fungování trhu, složení ceny elektřiny a smluvním podmínkám. Vedle seriózních dodavatelů totiž na energetickém trhu operují i méně poctivé společnosti. Stále zde působí také podomní obchodníci, typicky lidé prodávající jednou mobilní tarify, podruhé elektřinu. Jejich jediným zájmem je vydělat. A před nimi je třeba mít se na pozoru.

Nejvyšší čas změnit dodavatele elektřiny

Ačkoli se na první pohled může zdát výběr dodavatele elektřiny složitější, jakmile do procesu jednou proniknete, zjistíte, že o nic komplikovaného nejde. Naučíte se pravidelně optimalizovat své účty za energie, šetřit a získat ten nejlepší možný produkt a servis na trhu. Ostatně, k pravidelné kontrole účtů za elektřinu a tarifů vybízejí jak energetičtí experti, tak samotní dodavatelé. „Pasivita se v tomto směru určitě nevyplácí. Doporučujeme si jednotlivé nabídky jednoduše a zdarma porovnat prostřednictvím nezávislých kalkulaček na internetu,“ říká Hana Novotná ze společnosti Bohemia Energy.

Jak už bylo řečeno, motivací ke změně dodavatele je především finanční úspora. O ceny elektřiny je záhodno se zajímat hlavně na začátku roku, kdy energetické firmy mění své ceníky, nebo na podzim, kdy se chystá nová topná sezóna. Zejména domácnosti, které elektřinu používají k vytápění nebo k ohřevu teplé vody, mohou své účty snížit až o tisíce korun ročně. Čas na změnu dodavatele nastává také v době, kdy jdou ceny elektřiny nahoru. Energetický zákon totiž říká, že pokud dodavatel zdraží, lidé mohou smlouvu vypovědět bez jakýchkoli sankcí a ve zkrácené době přejít k nové firmě. To samé platí, pokud dodavatel změní obchodní podmínky.

Dalším důvodem, proč se domácnost pro změnu dodavatele nakonec rozhodne, bývají vyšší nedoplatky na konci zúčtovacího období. Taková situace nastává například, když je delší a tužší zima. Nedoplatky pak mohou dosahovat řádově tisíců korun. Na vině mohou být i nesprávně nastavené zálohy. Podle analytiků je ale vždy šance najít levnějšího dodavatele. „Na trhu působí společnosti nabízející různé tarify uzpůsobené vašemu bydlení a spotřebě energií. Téměř vždy se dá najít dodavatel, který vám nabídne stejné či lepší služby a tarif za nižší cenu při stejné spotřebě,“ říká Markéta Witoszová, analytička trhu energií ve společnosti Ušetřeno.cz.

5 zásad při výběru dodavatele elektřiny

Pro úspěšnou změnu dodavatele elektřiny je zásadní jeho výběr. Například Energetický regulační úřad na svém webu uvádí pět kroků, které by vás k lepšímu dodavateli a úsporám měly dovést:

  • Posouzení výhodnosti změny dodavatele. V této fázi je vhodné si prolistovat ceníky dodavatelů a využít i nezávislé kalkulátory a srovnávače na internetu.

  • Samotný výběr dodavatele. Zaměřit byste se měli na jeho pověst, reference, finanční stabilitu a obchodní podmínky.

  • Podpis smlouvy. S novým dodavatelem pak podepíšete smlouvu a spolu s ní většinou i souhlas, že za vás veškeré změny a administrativu vyřídí.

  • Vlastní proces změny. Následně se rozbíhá proces změny dodavatele, který v závislosti na vaší stávající smlouvě trvá několik měsíců (zpravidla tři).

  • Dodávka od nového dodavatele. V mezičase vám přijde rozpis záloh od nového dodavatele. A v dohodnutém termínu je zahájena dodávka elektřiny.

Když se podíváte na těchto pět kroků, není změna dodavatele složitá. Jako odběratel můžete vlastně jen kontaktovat vybranou společnost a solidní obchodník za vás veškeré změny vyřídí poté, co mu k tomu dáte souhlas a také plnou moc. Na čem ovšem záleží, je samotný výběr dodavatele. A na ten se právě teď podíváme.

Cena elektřiny

Při výběru nového obchodníka byste si k ruce měli vzít fakturu elektřiny od svého stávajícího dodavatele. Najdete tam roční spotřebu, distribuční sazbu, výši jističe a další parametry, které pak zadáte do internetové kalkulačky a v prvních výpočtech zjistíte, kolik zhruba můžete ušetřit. Nejnižší nabídky nemusejí být ty nejlepší! Proto byste měli dodavatele a jejich ceníky blíže prozkoumat, jít do detailu a podívat se na následující:

  • jaká je cena silové elektřiny;

  • jak vysoký je měsíční plat;

  • jaké další poplatky dodavatel účtuje.

Mějte na paměti, že se cena elektřiny skládá z více částí (přečtěte si o tom podrobný článek), přičemž zhruba 50 procent připadá na regulovanou položku – tu část, která bude pořád stejná. Co můžete změnou dodavatele ovlivnit, je obchodní složka, tedy cena silové elektřiny a měsíční plat. Na ty se ve srovnání zaměřte.

Dodavatelé mívají ve svých nabídkách více ceníků. Některé (zpravidla ty výhodnější) jsou určené pro nové zákazníky. I to ale může mít svá úskalí. „Může se stát, že dodavatel nabízí jeden výhodný ceník na omezenou dobu a pak následuje dražší ceník pro zbytek smluvního závazku. Je také třeba podívat se na ceník doplňkových služeb, zda neobsahuje položky jako deaktivační poplatek, poplatek za vystavení opisu faktury či smlouvy a případně, jaká je jeho výše,“ radí Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz.

Smlouva a obchodní podmínky

Smlouva a obchodní podmínky jsou další klíčovou věcí, kterou byste měli při výběru dodavatele elektřiny posoudit. Nejdříve ze všeho ale nahlédněte do své stávající smlouvy, tedy do té, kterou jste uzavřeli se svým současným dodavatelem.

Existují dva hlavní typy smluv:

  • na dobu neurčitou, které lze vypovědět kdykoli v průběhu roku bez sankcí a svobodně od dodavatele odejít;

  • na dobu neurčitou, které jsou uzavřené většinou na rok, dva nebo tři a je nutné je vypovědět ke konkrétnímu termínu, jinak můžete platit sankce za předčasné ukončení.

Kromě smlouvy, kde byste měli sledovat, na jak dlouhou dobu ji uzavíráte, si přečtěte také obchodní podmínky dodavatele elektřiny. Sledujte v nich zejména následující:

  • doba trvání smlouvy a výpovědní doba;

  • další nabízené služby, přístup k nim a případné poplatky;

  • výčet smluvních sankcí a poplatků;

  • úplný a platný ceník pro konkrétní rok;

  • práva a povinnosti smluvních stran;

  • zda bude změna dodavatele zpoplatněna (ze zákona je bezplatná, někteří dodavatelé ale vybírají takzvaný aktivační poplatek za zprostředkování);

  • způsob a možnosti ukončení smluvního vztahu s novým dodavatelem.

Pověst dodavatele

Pokud se vám líbí ceny a obchodní podmínky dodavatele, je čas pátrat po jeho pověsti. Zavítat můžete třeba do diskusí a různých internetových fór, kde se změna dodavatele řeší. Mějte však na paměti, že on-line marketing je silný a že i někteří dodavatelé mohou využívat placené diskutéry. Proto berte vše s rezervou. Pomoci může i Etický kodex obchodníka k němuž se mohou firmy připojovat prostřednictvím Energetického regulačního úřadu nebo si samy definovat pravidla etického jednání.

Operátor v callcentru

Klientský servis

Podívejte se rovněž na web dodavatele. To, jak je přehledný a uživatelsky příjemný, vám může napovědět, jak bude dodavatel seriózní. Abyste si společnost prověřili, můžete s ní zkusit začít komunikovat – třeba zavolat na zákaznickou linku, zjistit, za jak dlouho se spojíte s operátorem a jak moc je erudovaný. Pozor ovšem na to, abyste hned po telefonu nekývli na novou smlouvu! Smlouvy je totiž možné uzavírat běžně i takto distančně.

Bonusy

Protože je konkurence veliká, někteří dodavatelé lákají také na extra služby nebo bonusy navíc. U některých společností tak můžete zdarma získat třeba servis spotřebičů, revize kotlů, servis elektrikáře nebo slevy na zboží a služby u partnerů jejich dodavatelů. K benefitům je možné přiřadit také elektřinu vyrobenou pouze z obnovitelných zdrojů nebo ryze praktickou věc, jako je zákaznická linka zdarma.

Změny dodavatele se nebojte

Změna dodavatele elektřiny je veskrze jednoduchý administrativní proces, kterého se není třeba bát. Než ale smlouvu s novou společností podepíšete, raději si ji třikrát pročtěte. „Lidé si musejí dávat pozor na formální nedostatky. Jedná se hlavně o správnost údajů o odběrných místech a adresách,“ nabádá Jan Schindler.

Komplikace mohou podle Jana Schindlera nastat i v tom, že zákazník zjistí, že podle dříve uzavřených obchodních podmínek nemůže ukončit smlouvu nebo zmeškal termín pro podání oznámení o úmyslu neprodloužit smlouvu. Když se zákazník domnívá, že je v právu, měl by se nejdříve dohodnout s dodavatelem. A pokud se nedohodne, může se obrátit na Energetický regulační úřad.

Dobrou zprávou je, že kdyby se cokoli stalo, lidé mohou podle občanského zákoníku odstoupit od smluv uzavřených mimo obchodní prostory (pobočku dodavatele) do 14 dnů od podpisu dokumentu. Podle energetického zákona je pak možné smlouvu vypovědět ještě patnáctý den od zahájení dodávek.

Přemýšlíte nad změnou dodavatele? Zadejte do on-line kalkulačky elektřiny svoji spotřebu a zjistěte, zda se vám úsilí vyplatí.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Faktura za elektřinu s mincemi a žárovkou
    31. května 2023|Jana Březinová
    Cena elektřiny: Z čeho se skládá?

    Když se podíváte na fakturu za elektřinu, zjistíte, že je výsledná cena složena z řady položek. Naúčtovanou máte nejen spotřebu, ale i další poplatky. Zjistěte, z čeho se skládá cena elektřiny a jak ušetřit.