Instalace slunečních panelů

Jak využít solární energii na ohřev vody? Chytře a efektivně!

19. 5. 2024
|
Délka čtení: 4 min.

Fotovoltaické panely vyrábějí elektřinu, ale vodu vám levněji ohřejí fototermické kolektory, které přeměňují sluneční energii rovnou na teplo. Potřebné technologie jsou přitom dotované. Když průměrná česká domácnost napojí svůj bojler nebo kotel na solární systém, na tepelné energii ušetří 5 000 Kč/rok. Otázka však zní, jestli se taková inovace vyplatí právě vám. Srovnáme vám různé možnosti, ceny a dotace.

V České republice stoupá průměrná teplota a častější jsou slunečné dny. Není divu, že na střechách přibývají solární panely, které vyrábějí elektřinu nebo ohřívají vodu!

Kolik ušetříte díky sluneční energii

Lidské technologie jsou stále výkonnější, ale přitom nadále platí prastaré fyzikální zákony. Potřebujete 1,161 watthodiny (Wh) tepelné energie, abyste 1 litr čisté vody ohřáli o 1 °C. Koupelnami, pračkami a myčkami ovšem protékají větší objemy. Průměrný Čech každoročně spotřebuje 850 kilowatthodin (kWh), aby pro svoje osobní účely získal 14 600 litrů teplé vody. Pokud používá solární energii, potom ušetří zhruba 1 000 až 4 500 Kč/rok.

Průměrné roční náklady na ohřev užitkové vody

Technologie1 člověk2 lidé3 lidé4 lidé

Kotel na tuhá paliva

1 530 Kč

3 060 Kč

4 590 Kč

6 120 Kč

Tepelné čerpadlo

1 700 Kč

3 400 Kč

5 100 Kč

6 800 Kč

Plynový kotel

2 083 Kč

4 165 Kč

6 248 Kč

8 330 Kč

Elektrický bojler

6 375 Kč

12 750 Kč

19 125 Kč

25 500 Kč

V první tabulce srovnáváme, kolik stojí ohřev užitkové vody v domácnostech. Primárně záleží na jejich spotřebě, kterou zjednodušeně vyjadřujeme počtem jejich členů. Dále zohledňujeme různé technologie a průměrné ceny energetických komodit.

Pokud spoléháte na centrální distribuční soustavu, potom zaplatíte za každou spotřebovanou kilowatthodinu. Například čtyřčlenná domácnost, která ohřívá vodu v elektrickém bojleru, takhle utratí kolem 25 500 Kč/rok. Jakmile využije sluneční energii, ušetří až 17 850 Kč/rok. Obecně platí, že díky solárním technologiím klesají náklady na přípravu teplé vody až o 70 %.

Maximální roční úspora díky sluneční energii

Technologie1 člověk2 lidé3 lidé4 lidé

Kotel na tuhá paliva

1 071 Kč

2 142 Kč

3 213 Kč

4 284 Kč

Tepelné čerpadlo

1 190 Kč

2 380 Kč

3 570 Kč

4 760 Kč

Plynový kotel

1 458 Kč

2 916 Kč

4 373 Kč

5 831 Kč

Elektrický bojler

4 463 Kč

8 925 Kč

13 388 Kč

17 850 Kč

Ve druhé tabulce porovnáváme, kolik mohou ušetřit domácnosti na ohřevu užitkové vody, mají-li na střeše solární systém. Opět zohledňujeme jejich velikost a technologii, která slouží jako záloha v noci nebo v zimě, když fotovoltaika ani fototermika nedosahuje kýženého výkonu.

Ušetřete na energiích

Solární systémy jsou perspektivní, avšak nefungují celoročně. Pokud nevlastníte obří baterii ani gigantický zásobník teplé vody, nadále potřebujete centrální distribuční soustavu, abyste měli energii také v zamračených zimních dnech. Využijte naše nezávislé online kalkulačky, které vám spočítají, kolik můžete ušetřit na elektřině a zemním plynu! Stačí, když zadáte svůj domovský region a přesnou nebo orientační spotřebu.

Fotovoltaický a fototermický ohřev vody

Díky slunečnímu záření se vypařují oceány a vznikají dešťové mraky, proudí vítr a rozkvétají rostliny. Někteří zahrádkáři na svých pozemcích používají jednoduchou solární sprchu. Na dřevěnou nebo železnou konstrukci zavěsí černý barel, který naplní vodou, aby se během teplého dne ohřála. V podvečer se svléknou, postaví se pod svojí polní sprchu, odšpuntují bojler a osvěží se. Do domácností se však lépe hodí fotovoltaika či fototermika.

  • Fotovoltaika přeměňuje sluneční záření na elektřinu, která potom proudí do elektrospotřebičů, baterie, bojleru nebo bazénu, kde ohřívá vodu. Účinnost běžných fotovoltaických panelů dosahuje až 22 %. Takže nevyužijí minimálně 78 % sluneční energie, která na ně dopadá.

  • Fototermika transformuje sluneční záření na tepelnou energii, která ohřívá vodu. Při stejném výkonu je levnější a prostorově úspornější než fotovoltaika. V zimě nefunguje, ale dobře slouží od jara do podzimu. Její průměrná účinnost bývá vyšší než 50 %, takže využije většinu slunečního záření, které dopadá na její kolektory.

Jaké kolektory se hodí na střechu

Fotovoltaika vám vyrobí elektřinu, ale vodu efektivněji ohřeje fototermika. Fototermický systém obsahuje čerpadlo, které pohání vodu nebo jinou tekutinu. Kapalina pomalu teče trubkou či hadicí do kolektorů, kde se ohřívá sluneční energií. Následně pokračuje do bojleru, bazénu nebo jiné nádrže. Každá komponenta plní svoji funkci, nicméně klíčové jsou kolektory, které dělíme podle jejich konstrukce a účelu.

  • Nekrytý solární kolektor ohřeje vodu maximálně na 40 °C, a proto se hodí pro zahradní bazény.

  • Plochý zasklený kolektor lépe uchovává teplo, kapalinu dostane až na 90 °C. Takže dostatečně ohřeje bojler v koupelně nebo vodu v radiátorech.

  • Trubkový vakuový kolektor funguje podobně jako termoska. Vstřebává sluneční energii, ale neztrácí teplo, tudíž ohřeje teplonosnou tekutinu až na více než 90 °C. Plochý zasklený a trubkový vakuový kolektor se hodí na střechu rodinného domu.

Venkovní sprcha

Cena solárních panelů na ohřev vody

Specializované firmy vám fototermiku prodají, nainstalují a pošlou k vám technika, pokud se později objeví závada. Cena solárních panelů, čerpadla, zásobníku a jejich montáže sahá zhruba od 153 000 po 275 000 Kč. Když započteme dotaci, potřebná částka klesá na 108 000 až 215 000 Kč.

Na trhu seženete sestavy různých výkonů, objemů a funkcí. Větší systémy ohřívají také vodu v radiátorech, přičemž snižují náklady na vytápění maximálně o 30 %. Prodloužená záruka na kolektory trvá až 15 let, záleží na konkrétní nabídce.

Solární ohřevKolektoryZásobníkTržní cenaDotovaná cena

Bez přitápění

1 x 2,79 m

200 l

153 000 Kč

108 000 Kč

Bez přitápění

2 x 2,33 m

300 l

181 000 Kč

136 000 Kč

Bez přitápění

3 x 2,33 m

500 l

227 000 Kč

182 000 Kč

S přitápěním

2 x 2,79 m

350 l

203 000 Kč

143 000 Kč

S přitápěním

3 x 2,33 m

500 l

246 000 Kč

186 000 Kč

S přitápěním

4 x 2,33 m

2 x 300 l

275 000 Kč

215 000 Kč

Ve třetí tabulce srovnáváme běžné aktuální ceny, které zahrnují fototermický systém a jeho instalaci. V posledním odstavci započítáváme maximální dotace v programu Nová zelená úsporám. Individuální poptávky přijímají například společnosti Schlieger, T.W.I. nebo Vita Solar.

Komu se vyplatí fototermické kolektory

Provozní náklady jsou nízké, ale nikoli nulové. Ke kvalitní fototermice patří úsporné čerpadlo, které spotřebuje kolem 40 kWh elektřiny za rok. Provozní náklady tedy činí asi 300 Kč/rok, podle vybraného dodavatele a tarifu.

Důležitá je taky životnost, ačkoli nejnovější přístroje fungují teprve krátce. Jestliže fototermika vydrží v bezvadném provozu 25 let, při dnešních dotovaných cenách se pravděpodobně vyplatí domácnostem, které by jinak vodu ohřívaly elektřinou anebo mají velkou spotřebu.

Solární systémy jakožto alternativa ke tradičním zdrojům každopádně pomáhají životnímu prostředí. Průměrný Čech, který vymění elektrický bojler nebo plynový kotel za fototermiku, sníží emise oxidu uhličitého asi o 400 kg/rok. Moudří investoři také zvyšují hodnotu svojí nemovitosti, protože potenciální kupci oceňují chytré technologie.

Náš tip

Váš domov má vysokou hodnotu již nyní. Bohužel však existuje riziko, že vás v budoucnosti postihne vodovodní havárie, živelná pohroma, zkrat v elektrickém obvodu, nebo kolem půjdou vandalové. Přejeme vám, abyste žili v bezpečí a žádné pesimistické scénáře se nenaplnily. Pro jistotu však svůj dům nebo byt výhodně pojistěte! Přejděte do našeho online srovnávače, který vám přepočítá aktuální nabídky českých pojišťoven.

Vyberte jednu z možností:

Dotace na solární ohřev vody

Fototermické kolektory mají řadu ekonomických, ekologických a politických výhod. Pomáhají rodinným financím. Vyrábějí energii, ale přitom neprodukují skleníkové plyny. Snižují naši závislost na fosilních palivech a cizích státech. Proto jsou podporovány Českou republikou a Evropskou unií. Shrňme aktuální dotační programy, ve kterých leží peníze pro solární ohřev vody.

  • Nová zelená úsporám: 45 000 Kč na solární termický ohřev teplé vody bez přitápění, nebo 60 000 Kč s přitápěním

  • Oprav dům po babičce: stejné částky jako výše

  • Nová zelená úsporám Light: až 90 000 Kč pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu, kteří jsou ve starobním či nejvyšším invalidním důchodu, popřípadě dlouhodobé pobírají příspěvek na bydlení anebo přídavek na dítě

Žádosti o dotace přijímá Státní fond životního prostředí (SFŽP) na svých internetových stránkách. Některým úspěšným zájemcům vyplácí navíc ještě bonusy, například obyvatelé Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje dostávají o 10 % více peněz.

„Přínosy jsou ohromné. Domácnosti, které využily dotaci na solární ohřev vody v programu Nová zelená úsporám Light, ušetří v průměru 5 000 Kč ročně."

Petr Hladíkministr životního prostředí

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Elektroměr s kasičkou
    25. července 2024|Petr Woff
    Kdy chodí roční a mimořádné vyúčtování za elektřinu?

    Dodavatel, od kterého kupujete elektřinu, po vás každý měsíc požaduje zálohovou platbu. Na oplátku by vám měl v pravidelných ročních intervalech posílat vyúčtování za elektřinu. Nejdříve však potřebuje, aby distributor odečetl příslušný elektroměr. Jestli spěcháte, proveďte samoodečet a požádejte o mimořádně vyúčtování elektřiny. Poradíme, jak na to.

  • Technik kontroluje kotel
    10. června 2024|Petr Woff
    Nová zelená úsporám 2024: Co se změnilo a jak žádat o dotaci?

    Vláda navýšila rozpočet pro oblíbený dotační program, který slouží na zateplení bytových a rodinných domů, instalaci energetických zdrojů a jiné chytré investice. Nová zelená úsporám v roce 2024 nabízí českým domácnostem o 10 miliard Kč více, než bylo původně plánováno. Stoupla podpora pro komplexní renovace, například pro zateplení a souběžnou instalaci fotovoltaické elektrárny. Aktuální jsou také kotlíkové dotace, protože od září budou zakázány staré nevyhovující kotle.fallback mark

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.