Klimatizace

Jak vybrat klimatizaci do bytu?

4. 6. 2020
|
Délka čtení: 4 min.

V horkých letních měsících, když panuje nesnesitelné vedro, řada z nás uvažuje o pořízení klimatizace. Příjemné ochlazení už není žádnou zvláštní výsadou, klimatizace se v posledních letech staly mnohem dostupnějšími a nabízejí i různá řešení pro obyvatele bytů. Podívejte se na to, jaké možnosti máte při výběru klimatizace do bytu.

Klimatizace do bytu neznamená jen chladný vzduch

Pro mnoho lidí je klimatizace jen zařízení, které zajistí ochlazení ve vybrané místnosti nebo objektu. V současné době vám však klimatizace nabídne mnohem více. Kromě chlazení některé přístroje poslouží také jako topení. Filtry, které jsou součástí zařízení, zachytávají bakterie a prachové částice. Při správném užívání a údržbě vám tak klimatizace zároveň slouží jako čistička vzduchu a vytvoří antibakteriální prostředí. Tyto benefity ocení zejména alergici a lidé s dýchacími potížemi. Klimatizace vám pomůže rovněž s plísněmi v interiéru – jednotky totiž vypouštějí sušší vzduch, než jaký odsávají, a snižují tak vlhkost v místnosti.

Snížení cen technologií učinilo klimatizace mnohem dostupnější. Již dávno se nejedná o zařízení určená především do komerčních prostor, klimatizaci může mít doma téměř každý a to dokonce i v bytě.

Nástěnná klimatizace má řadu výhod, ale nelze ji instalovat všude

Při výběru klimatizace do bytu budete volit mezi dvěma základními variantami – nástěnnou a mobilní klimatizací.

Nástěnné klimatizace jsou dražší, nicméně také jsou účinnější, dlouhodobě úspornější a tišší variantou. Skládají se ze dvou jednotek – vnitřní a vnější. Vnější jednotka obsahuje hlučný kompresor a bývá umístěná nejčastěji na stěně budovy, na balkoně nebo na střeše, pokud je byt v posledním patře. Vnitřní jednotka může být nainstalována například do stropního podhledu či pod okenní parapet. Pro tento typ klimatizací se používá rovněž označení split, nebo multisplit v případě, že vnitřních jednotek napojených na vnější je více.

Problém může nastat u samotné instalace. Kromě toho, že se zpravidla neobejdete bez odborné firmy, je potřeba najít vhodné místo pro vnější jednotku a vytvořit vývod ve zdi. To může být v některých bytových jednotkách nepřekonatelná překážka. Navíc pokud bydlíte v pronájmu, potřebujete na takový zásah v bytě povolení od majitele, které nemusíte dostat.

Mobilní klimatizace je flexibilnějším řešením

Právě v takových situacích začnete nejspíš uvažovat o druhé možnosti, kterou jsou mobilní klimatizace. Jak už název napovídá, mobilní klimatizace je přenosné zařízení. S přístrojem, který je nejčastěji vybavený kolečky, lze snadno manipulovat a přesouvat jej po bytě. Potřebujete vyřešit jen zapojení klimatizace do zásuvky a vývod hadice s teplým vzduchem. To opět přináší trochu komplikací, ale i mobilní klimatizace musí teplo z místnosti nějak odvést. Na zařízení tak bývá připojená ohebná, avšak ne zcela malá hadice, která by v ideálním případě měla být vyvedena ven otvorem ve zdi.

Někteří uživatelé hadici jednoduše jen vystrčí z pootevřeného okna, což samozřejmě není ideální, ani zrovna designové řešení. O něco lepší variantu bez otvoru ve zdi nabízejí speciální těsnění oken pro mobilní klimatizace, kterými hadici vyvedete. Těsnění bývají odolná vůči dešti a zároveň vám poslouží jako síť proti hmyzu. Oceníte také snadnou instalaci, kterou zvládnete hravě sami.

Hlavní výhodou mobilní klimatizace je přenosnost, snadná manipulace i instalace, a nižší pořizovací cena. Zároveň není potřeba stavebních úprav nebo povolení od majitele bytu. Nevýhodou je vyšší hlučnost, náklady na provoz a fakt, že zařízení zabírá více místa v interiéru. V případě bytů však mobilní klimatizace nabízí jednodušší a mnohem flexibilnější řešení než nástěnné modely.

Mobilní klimatizace

Mobilní klimatizace jsou dostupné v několika typech

I v rámci mobilních klimatizací narazíte na různá technologická řešení. Tím nejběžnějším typem je mobilní klimatizace s jednou hadicí. Takový přístroj ochladí část nasátého vzduchu z místnosti a vyfoukne ho zpět, část i s teplem odvede ven. V důsledku toho v místnosti vzniká mírný podtlak, kvůli kterému do prostoru škvírami ve dveřích nebo oknech vniká vzduch z okolí. Tím je trochu snižována efektivita klimatizace. Méně rozšířená mobilní klimatizace se dvěma hadicemi tento problém řeší – jedna hadice totiž přivádí vzduch zvenku, díky čemuž nevzniká podtlak.

Vyrábějí se také splitové verze mobilní klimatizace s vnitřní a vnější jednotkou. Výhodou je, že nevyžadují žádné stavební úpravy – obě jednotky jsou totiž propojeny spojovací hadicí, kterou protáhnete například oknem.

Na jaké další parametry se zaměřit?

To hlavní, co vás při výběru klimatizace do bytu čeká, je tedy zvolit správný typ s ohledem na konstrukční možnosti vašeho bytu. Ve chvíli, kdy máte vybraný druh, zaměřte se především na výkon klimatizace. Obecně se udává, že na vychlazení jednoho metru krychlového je potřeba 30–35 W výkonu. Je ale potřeba zohlednit další faktory jako počet osob v domácnosti, množství spotřebičů, úroveň zateplení, plochu oken a mnohé další. Pokud je výkon zařízení uveden v britských tepelných jednotkách (BTU), počítejte, že 1 kW chladicího výkonu přibližně odpovídá 3412 BTU.

Dalším důležitým parametrem je spotřeba energie, kterou naleznete na energetickém štítku. Zejména v případech, kdy budete mít kompresor uvnitř bytu, neopomíjejte ani hlučnost zařízení uváděnou v decibelech. Ta může být jen něco málo přes 40 dB u tišších modelů, ale také klidně přes 60 dB u těch hlučných.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?

  • Zastřešený zahradní bazén
    27. července 2023|Petr Woff
    Provoz domácího bazénu stojí až 100 000 Kč za sezónu. Takhle na něm ušetříte

    Malé soukromé koupaliště prospívá tělu i duši, ale voda a energie zdražily. Naštěstí existují takové vynálezy jako fototermické kolektory, tepelná čerpadla nebo solární plachty. Poradíme vám, jak ušetříte na provozu svého domácího bazénu, aby vás finančně nezruinoval.