Ovladač klimatizace

Kolik vás bude stát topení klimatizací?

15. 10. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

V posledních dekádách jsme zažili nejteplejší roky, jaké meteorologové naměřili. Proto přibývají domácnosti, které se v horkých letních dnech ochlazují klimatizací. Výdaje na chlazení však zůstávají marginální. Nejdražší bývá topná sezóna, protože energie nadále používáme zejména pro vytápění. Oba procesy – chlazení i topení – přitom zvládne jediný přístroj.

Jak funguje vytápění klimatizací

Na obdobném principu pracuje lednička nebo tepelné čerpadlo. Oba přístroje převádějí tepelnou energii mezi různými prostory. Lednička ochlazuje svůj vnitřek, ale přitom ohřívá okolní vzduch. Jenomže má malý výkon, a proto nestačí na plnohodnotné vytápění. Tepelné čerpadlo přenáší energii venkovního vzduchu, země nebo vody do domácnosti. Tato technologie stačí na celoroční vytápění, ale stojí řádově statisíce Kč. 

Levnější sestrou tepelného čerpadla je splitová klimatizace, která obsahuje vnitřní a venkovní jednotku. Teplo převádí buďto z domácnosti ven, nebo zvenku dovnitř – záleží na majiteli, jaký směr aktuálně preferuje. V rozpáleném létě samozřejmě zvolí chlazení, od podzimu do jara však potřebuje levný a efektivní tepelný zdroj. Popišme co nejjednodušeji, jak funguje topení splitovou klimatizací:

  1. Mezi vnitřní a venkovní jednotkou obíhá speciální směs, která vře v nízkých teplotách, například v −50 °C. V chemickém názvosloví jde o fluorované uhlovodíky, v obecné terminologii hovoříme o chladivu.

  2. Chladivo teče do venkovní jednotky (do výparníku) v kapalném skupenství, ve velmi nízké teplotě. Přebírá energii okolního prostředí a stává se plynem.

  3. Chladivo v plynném skupenství proudí přes kompresor do vnitřní jednotky (do kondenzátoru), kde odevzdává svoji energii a stává se kapalinou (kondenzuje).

  4. Získaná energie slouží na vytápění, cyklus se neustále opakuje. 

Kolik stojí topení klimatizací

Celou soustavu pohání elektřina, ale její provoz vychází poměrně levně. Účinnost splitové klimatizace označujeme jako sezónní koeficient energetické efektivity (Seasonal Energy Efficiency Ratio, SEER) a sezónní topný faktor (Seasonal Coefficient of Perfomance, SCOP). Tyto veličiny vyjadřují poměr mezi užitkem a spotřebovanou energií. 

Kupříkladu pokud potřebujete 1 kilowatthodinu (kWh) elektřiny, abyste v červenci ze svého bytu odstranili 6 kWh tepla, potom SEER = 6. Nebo pokud spotřebujete 1 kWh elektřiny, abyste v lednu do své domácnosti dostali 5 kWh tepla, potom SCOP = 5. Přibližnou efektivitu zjistíte podle třídy energetické účinnosti, kterou naleznete na každém novém spotřebiči v Evropské unii.

TřídaSEERSCOP

A+++

minimálně 8,5

minimálně 5,1

A++

od 6,1 do 8,5

od 4,6 do 5,1

A+

od 5,6 do 6,1

od 4,0 do 4,6

A

od 5,1 do 5,6

od 3,4 do 4,0

B

od 4,6 do 5,1

od 3,1 do 3,4

C

od 4,1 do 4,6

od 2,8 do 3,1

D

od 3,6 do 4,1

od 2,5 do 2,8

E

od 3,1 do 3,6

fallback mark

F

od 2,6 do 3,1

od 1,9 do 2,2

G

do 2,6

do 1,9

Tabulku čerpáme z nařízení EU č. 626/2011.

Pořizovací cena splitové klimatizace záleží na její efektivitě, ale také na jejím maximálním výkonu a hlučnosti. Čím větší a tepelně náročnější prostor vytápíte, tím silnější stroj potřebujete. Zbytečně nešetřete na zateplení svého domu, ani na topném faktoru své klimatizace.

Uveďme modelové příklady pro pokoj, který má 70 krychlových metrů (m3) a ročně vyžaduje 2 000 kWh tepla. Srovnáme, kolik stojí splitová klimatizace na klíč. Porovnáme také přibližné provozní náklady. 

TřídaVýkonPořizovací cena + provozní náklady

A+++

4,2 kW

52 000 Kč + 2 500 Kč/rok

A++

3,2 kW

41 000 Kč + 2 700 Kč/rok

A+

2,6 kW

29 000 Kč + 3 100 Kč/rok

Spotřeba klimatizace při topení závisí na velikosti vytápěného prostoru a jeho tepelné izolaci, ale také na topném faktoru. V pasivním domě a energetické třídě A+++ protopíte méně než 3 kWh elektřiny na m2/rok. Zatímco ve staré stavbě a energetické třídě G protopíte více než 100 kWh elektřiny na m2/rok.

Vyplatí se topit klimatizací?

Jestli máte úsporný pasivní dům nebo hledáte doplňkový tepelný zdroj pro svoji pracovnu, potom jste našli vhodnou alternativu. V takovém případě vám postačí jedna kvalitní splitová klimatizace, která stojí kolem 40 000 Kč včetně montáže. 

Kdybyste však tuto technologii zvolili jako hlavní tepelný zdroj pro větší starší dům, pořizovací náklady by byly podobné jako pro nový plynový kotel, komín, trubky a radiátory. Potřebovali byste výkonnou a efektivní multisplitovou klimatizaci, která obsahuje několik vnitřních jednotek pro různé místnosti. Takhle se lehce dostanete nad 150 000 Kč

Každému vytápěcímu systému prospívá každoroční servis, který není drahý. Stojí kolem 1 500 Kč. Nejobávanější výdajovou položkou jsou však samotné energie. Kotle a kamna mají malou účinnost, z 1 kWh paliva vytěží asi 0,8 až 1,1 kWh tepla. Ale přesto jsou konkurenceschopné. Pokud jako jednotku vezmeme 1 kWh tepla, potom zaplatíte asi 1,62 Kč za uhlí, 1,84 Kč za dřevo, 2,34 Kč za pelety, 2,74 Kč za zemní plyn a 3,57 Kč za teplárnu.

Kalkulačka cen elektřiny

Uvádíme běžné ceny, mnozí dodavatelé však nabízejí levnější energii. Schválně se podívejte, kolik stojí elektřina. Vyberte v naší kalkulačce, na co proud používáte nebo jakou máte spotřebu. Okamžitě uvidíte, jaké ceny vám nabízejí různí dodavatelé.

Například při ceně 5,20 Kč/kWh elektřiny se vytápění efektivní klimatizací vyplatí. Při vysokém topném faktoru totiž zaplatíte pouhou 1 Kč za kWh tepla.

Pro a proti vytápění klimatizací

Podle expertů, které jsme oslovili, převažují pozitiva. „Ekonomicky se klimatizace vyplatí zejména v nízkoenergetickém nebo pasivním domě. V těchto objektech se může stát dokonce jediným zdrojem vytápění. Některé modely umějí také připravovat teplou vodu,” říká energetický poradce Jiří Beranovský ze společnosti EkoWATT.

Výrobci vycházejí vstříc poptávce, a proto na trhu seženete rozmanité klimatizace na topení. „Parapetová jednotka dokáže ohřívat podlahu nebo napodobit pocit sálavého tepla. Některé klimatizace umějí perfektně vyčistit, zvlhčit či odvlhčit vzduch, nebo dokonce ventilovat,“ popisuje Vladimír Macháček ze společnosti Daikin.

Potřebujete však specialisty, kteří pochopí vaše požadavky, zpracují vhodný projekt pro vaši domácnost a celý systém správně nainstalují.

„Vyberte si firmu, která se na vytápění klimatizací specializuje. Určitě neplatí, že si koupíte levný přístroj, přepnete na topení a budete platit méně,“ podotýká odborná poradkyně Monika Pencová ze společnosti 1. jihomoravská stavební.

Náš tip

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli technologii, pojistěte svoji domácnost. Zabezpečte se proti vandalismu, krádežím, vodovodním škodám, živelným pohromám a zkratům, které mohou poškodit vaše elektrospotřebiče. Srovnáme vám pojišťovny, jejich ceny a další podmínky, abyste si vybrali nejlepší nabídku.


Závěrem ještě zrekapitulujme, jaká pozitiva a negativa má klimatizace. Topení zajišťuje poměrně levně, ale peníze nejsou všechno.

PlusyMínusy

Klimatizace mají nízkou pořizovací cenu.

Levnější modely jsou hlučné.

Klimatizace začíná topit krátce poté, co byla zapnuta – stačí, když počkáte 1 až 5 minut.

Nevyrábí sálavé teplo, neohřívá okolní předměty jako slunce nebo klasická kamna.

Splitové systémy jsou efektivní a úsporné.

Domácnost není vytápěna rovnoměrně.

Nemusíte přikládat palivo.

Klimatizace vyžaduje pravidelný servis.

Špičkové modely obstojí také v třeskutých mrazech, když je venku −30 °C.

Zanedbaná klimatizace se stává líhní různých mikrobů a znečišťuje vzduch.

Chytrou klimatizaci zapnete, nastavíte nebo vypnete dálkově přes svůj mobilní telefon.

Špatné systémy způsobují nepříjemný chladný průvan.

Teplo získává z obnovitelného zdroje (ze vzduchu), a proto šetří naše životní prostředí.

V mrazech klesá její topný výkon, není vhodná jako hlavní tepelný zdroj do starých nezateplených domů.

Splitová klimatizace umí vytápět i chladit, takže se hodí v zimě i v horkém létě.

Laciné modely neumějí ohřívat vodu, takže samy o sobě v domácnosti nestačí.

Kdo vytápí elektřinou, ten může odebírat elektřinu ve zvýhodněné (levnější) distribuční sazbě D57d.

Když nefunguje elektřina, neběží ani klimatizace, zatímco dřevo nebo uhlí zapálíte kdykoli.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.