Ovladač klimatizace

Klimatizace a spotřeba elektřiny: Kolik zaplatíte za chlazení bytu?

9. 7. 2021 | Aktualizováno: 10. 3. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Klimatizace patří mezi velké energetické žrouty. Klimatizační přístroje mají vysoký příkon a zároveň běží několik hodin denně bez přestávky. Horké léto se vám tak může prodražit. Podívejte se, kolik elektřiny spotřebuje klimatizace a jak přístroj správně používat, abyste svůj rozpočet zbytečně nezatěžovali.

Počet klimatizací v domácnostech roste

Jak se zvyšuje životní úroveň domácností, roste i počet instalovaných klimatizací. A tak zatímco dříve se v našich krajinách klimatizovaly pouze obchody nebo kancelářské budovy, dnes si klimatizační jednotku pořizují i běžné domácnosti. Není divu – letní horka nejsou nic příjemného, člověk je podrážděný a nevyspalý. Touha po příjemném chládku je zcela pochopitelná. Ale jak je to se spotřebou elektřiny?

Podle Mezinárodní agentury pro energii je rostoucí počet chladicích jednotek doslova časovanou bombou pro energetický trh. Odhaduje se, že do roku 2050 vzroste spotřeba elektřiny na klimatizování budov na trojnásobek. To znamená nejen potřebu vyrábět více elektřiny, chlazení budov představuje také zátěž pro přenosovou síť.

„Jejich zapínání v době, kdy se rodiny vrací domů z práce a ze školy, zvedá špičky v odběru a zatížení elektrických soustav. V extrémně horkých dnech mohou klimatizace v USA a na Středním východě v odběrových špičkách domácností představovat až 70 procent spotřeby elektřiny,“ popisuje Jan Stuchlík v článku E15.cz.

Kolik elektřiny spotřebuje klimatizace?

Spotřeba klimatizace závisí na jejím příkonu a stejně jako ostatní elektrické spotřebiče se dělí do energetických tříd. Budoucí spotřebu klimatizace byste si tak měli spočítat ještě před její koupí. Obvykle totiž platí, čím levnější přístroj pořídíte, tím větší je jeho spotřeba. Jelikož klimatizace běží v letních měsících takřka nonstop, mohl by se vám levný přístroj výrazně prodražit na provozu.

Kalkulačka cen elektřiny

Kolik zaplatíte za chlazení bytu klimatizací?

Vyplňte v naší kalkulačce několik základních údajů a spočítejte si, kolik zaplatíte za elektřinu.


Nástěnné klimatizace obvykle dosahují lepší účinnosti, a tak je najdete nejčastěji v energetické třídě A+ až A+++. Naproti tomu mobilní klimatizace spadají většinou do energetické třídy A. Nástěnné klimatizace mají i další výhody, jako je nižší hlučnost nebo využití pro topení v zimních měsících. Přesto jsou mobilní klimatizace pro běžné domácnosti oblíbenější, protože není potřeba odborná instalace a pořizovací náklady dosahují jen kolem 10 tisíc korun.

Příklady spotřeby klimatizace v domácnosti

Při dlouhodobém provozu klimatizace je každý watt navíc znát. Proto si při výběru chladicí jednotky pečlivě nastudujte, jaká je spotřeba klimatizace, případně jaký je její příkon.

Mobilní klimatizace s chladicím výkonem 9000 BTU/h, které se hodí pro místnosti 30 m2, mají spotřebu přibližně 1 kWh elektřiny za hodinu. To odpovídá energetické třídě A. Naproti tomu levnější klimatizace mohou mít při stejném chladicím výkonu příkon 1500 W, což znamená spotřebu 1,5 kWh každou hodinu. A 50% rozdíl se v dlouhodobém provozu nasčítá. V tabulce zohledňujeme zastropovanou cenu elektřiny, kterou pro rok 2023 stanovila česká vláda, tedy 6,05 Kč/kWh včetně DPH.

Energetická třídaPříkonHodinová spotřeba v kWhSpotřeba kWh/600 h provozu ročněCena za elektřinu

A

1 000 W

1 kWh

600 kWh

3 630 Kč

B

1 500 W

1,5 kWh

900 kWh

5 445 Kč

Počítejte tedy s tím, že s pořízením klimatizace se vám účty za elektřinu zvýší o několik tisíc ročně.

Jak snížit spotřebu klimatizace? Správným používáním

Na spotřebu klimatizace nemá vliv jen správně vybraný přístroj, ale také jeho nastavení a způsob používání. V místnosti byste měli klimatizovat na teplotu nižší maximálně o 4–7 °C, než je aktuální venkovní teplota. To je důležité nejen pro spotřebu klimatizace, ale především pro vaše zdraví. Při vysokých výkyvech mezi vnitřní a venkovní teplotou si koledujete o rýmu či další zdravotní potíže.

V režimu chlazení by klimatizace měla pracovat na nejvyšší otáčky, aby se teplý vzduch v místnosti co nejrychleji vyměnil za studený. Pokud nastavíte nízkou teplotu při nízkých otáčkách, bude klimatizace pracovat neefektivně a úspora elektřiny při nižších otáčkách je prakticky zanedbatelná.

Jakmile je místnost vychlazena na požadovanou teplotu, můžete klimatizaci přepnout do režimu odvlhčování, kdy již nedochází k chlazení, ale studený vzduch nadále cirkuluje místností.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Pokud vlastníte klimatizaci a další dražší vybavení, bude se vám hodit pojištění majetku. Správně nastavené pojištění vám pokryje náklady na opravu případné škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.