Termostat na topení

Infrapanely jako zdroj vytápění: Jaké jsou výhody a nevýhody

11. 6. 2021
|
Délka čtení: 6 min.

Vytápět domácnost můžete mnoha způsoby. Infrapanely představují jednu z nich. V čem spočívají výhody infrapanelů a jaké jsou naopak limity této technologie? Podívejte se, jak infrapanely fungují a zda se hodí jako hlavní zdroj vytápění.

Infrapanely nejsou žádnou novinkou

Patříte k těm, kdo považují infrapanely za novou, stále nepříliš prověřenou technologii? Tyto obavy rozhodně nejsou na místě. Infrapanely se používaly v medicíně již v 60. letech minulého století.

Nedlouho poté se rozšířily do průmyslových prostorů. V posledních desítkách let na ně čím dál častěji narazíte také v domácnostech.

Jak infrapanely fungují?

Infrapanely fungují na principu sálavého tepla. Topný panel produkuje infračervené vlny, které se z tělesa šíří do prostoru a ohřívají předměty a stěny v místnosti. K oteplování vzduchu dochází až sekundárně od těchto předmětů. Vytápění infrapanely maximalizuje účinnost přenosu tepla a výrazně snižuje tepelné ztráty. Kromě toho si díky nim užijete rovnoměrné prohřátí místnosti – rozdíl teplot mezi podlahou a stropem je minimální. Topný panel se umisťuje nejčastěji na stěnu nebo na strop.

Topné infrapanely mohou sloužit jako doplňkový i hlavní zdroj vytápění. Typickým příkladem doplňkového využití je infrapanel do koupelny.

Náš tip

Pokud infrapanely mají tvořit hlavní zdroj vytápění, musíte s ohledem na velikost prostoru vhodně zvolit počet panelů a správně je rozmístit.

Jaké výhody vám vytápění infrapanely přinese?

  • Minimální prašnost: Na rozdíl od klasických zdrojů tepla nevytváří infrapanely nucený proud vzduchu – vzhledem k technologii vzduch cirkuluje pouze minimálně. Snížené víření prachu ve vzduchu ocení nejen alergici a astmatici.

  • Konec plísním: Infrapanely zahřejí zdi na vyšší teplotu, než má okolní vzduch. Dochází proto k vysoušení zdiva, což zabraňuje vzniku plísní.

  • Udržování přirozené vlhkosti vzduchu: U konvenčních zdrojů tepla často bojujete s vysušováním vzduchu a poklesem jeho přirozené vlhkosti. Při vytápění infrapanely se zbavíte dráždivého kašle, který byl vyvoláván suchým vzduchem.

  • Nenáročná údržba a dlouhá životnost: S údržbou infrapanelů strávíte minimum času. Stačí očišťovat povrch od prachu klasickou prachovkou nebo hadříkem. Topný panel se vyznačuje dlouhou životností, běžně slouží 30–50 let.

  • Levnější elektřina: Po pořízení infrapanelů máte nárok zažádat o zvýhodněnou distribuční sazbu D45d. Když vám ji distributor schválí, budete 20 hodin denně čerpat elektřinu v nízkém tarifu.


Chci výhodnější elektřinu

Jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Na jaké nevýhody byste se u infrapanelů měli připravit?

  • Delší čas natopení: Pokud potřebujete rychle vyhřát vymrznutý prostor, volte jiné způsoby vytápění. Topný panel se hodí do domácností, kde je udržován malý rozdíl teplot. S rychlým natopením chalupy, ve které se celý týden netopilo, vám příliš nepomůže.

  • Potíže s umístěním: Vybrat správné umístění pro infrapanely není tak jednoduché. Obecně se doporučuje topný panel neinstalovat pod okno, za dveře či do rohů místnosti. Zároveň by před panelem měl být volný prostor, který umožní sálání infračervených vln do prostoru.

  • Infračervený stín: Infračervené vlny neprojdou přes překážky. V domácnosti budou místa, kam paprsky nedopadají. V praxi to může v některých situacích způsobovat nepohodlí – například, když je vaše horní polovina těla působením infrapanelu zahřívána, ale nohy nikoliv, protože jsou schovány za psacím stolem.

Hodí se infrapanely jako hlavní zdroj vytápění?

Topné infrapanely v počátcích sloužily především jako doplňkové zdroje vytápění. Lidé si instalovali infrapanel do koupelny nebo do obývacího pokoje. Tento druh využití stále převažuje. Nicméně infrapanely bez problémů zvládnou i roli hlavního zdroje vytápění.

V takovém případě se raději obraťte na odborníky, kteří vám přesně vypočítají potřebný výkon panelů, navrhnou jejich velikost a nejlepší možné umístění. S výkonem rostou rozměry panelů – ty největší mají klidně 2 metry na délku. Budou-li infrapanely po celé domácnosti, je lepší ukotvit rozvody kabelů napevno do lišt či drážek tak, aby byly skryté a nehyzdily vzhled vašeho domova.

Obáváte se, že vás provoz infrapanelů vyjde draho? Nepleťte si topný panel s klasickým elektrickým přímotopem. Náklady na provozování infrapanelů se obvykle pohybují mezi topením na tuhá paliva a topením plynem. Podílí se na tom rovněž vnímání tepla, které se u infračerveného vytápění liší. K pocitu tepelného komfortu stačí nižší teploty než u konvenčních způsobů vytápění.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Infrapanely místo obrazu

Máte hrůzu z toho, jak bude domácnost vypadat, když všude po stěnách nainstalujete infrapanely? Možná ještě lépe než bez nich! Infrapanely se mohou stát ozdobou vašeho domova. Vyrábí se široká škála zajímavých modelů v různých velikostech, barvách a designech.

Věděli jste?

Topný panel může mít podobu obrazu. Výrobci dokonce nabízí možnost natištění libovolné fotografie na panel. Infrapanely poté slouží nejen jako zdroj tepla, ale také jako originální designový doplněk.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?