Žena ve svetru sedí na topení

Jak šetřit na vytápění

4. 10. 2022
|
Délka čtení: 13 min.

Čeká nás nejdražší topná sezóna posledních let, která může některé domácnosti přivést až do finančních problémů. Proto se hodí vědět, jak snížit náklady na vytápění. Máme pro vás praktické tipy na levné topení, ať vytápíte elektřinou, plynem, dřevem nebo ústředním topením.

Nastavte topení na nižší teploty

Častým nešvarem českých domácností je přetápění, zejména při využití ústředního topení. Stačí otočit kohoutem a rázem máte v bytě 25 stupňů. To je ale zbytečně moc nejen pro vaši peněženku – příliš vysoká teplota má totiž negativní vliv i na lidské zdraví. Přetápění oslabuje imunitní systém a vede k vysušení sliznic, což zvyšuje jejich náchylnost k onemocnění.

Optimální teplota v místnosti, kde pobýváte dlouhodobě a příliš se nepohybujete, činí 19–21 °C. Tolik stupňů si nastavte v obývacím a dětském pokoji či pracovně. V kuchyni jste v pohybu, a navíc se teplota zvyšuje vařením a pečením, proto stačí 17 °C. Na spaní snižte teplotu v ložnici na 16–18 °C, bude se vám lépe usínat a spánek bude kvalitnější. Nejvyšší teplotu si nastavte v koupelně na 24 °C. Na chodbách a schodištích stačí 15 °C. V místnostech, které vůbec nevyužíváte nebo v nich jen skladujete věci, udržujte teplotu 12–15 °C.

Aby teplo zbytečně neunikalo, zavírejte dveře mezi místnostmi. To platí především tam, kde máte nejvyšší rozdíl teplot – například mezi obývacím pokojem a chodbou. Zavřené dveře udrží požadovanou teplotu uvnitř místnosti a brání průvanu.

Využíváte-li podlahové topení, měla by vám stačit teplota ještě o stupeň nižší. Pocitově totiž vnímáme teplo od nohou, a proto se budete cítit příjemně i při nižších teplotách. Pokud nemáte podlahové topení, můžete zvýšit svůj komfort pomocí teplých ponožek.

Náš tip

Víte, že snížení teploty vytápění o 1 °C vám přinese úsporu kolem 6 %?

Správně nastavte termostat a termostatické hlavice

S korigováním teploty vám pomůže termostat. Díky němu nemusíte topení neustále vypínat a zapínat, termostat řídí teplotu vytápění i v době, kdy nejste doma. Při odchodu z domu a na noc nevypínejte topení úplně, raději udržujte teplotu jen o pár stupňů nižší. Jinak hrozí, že vychladnou stěny domu a pro opětovné vytopení místností spálíte více energie, než když budete dům neustále temperovat. Na termostatu si nastavíte časy spínání, třeba tak, aby se teplota zvýšila hodinu před tím, než přijdete domů z práce či ze školy.

Na podobném principu fungují termostatické hlavice na radiátorech, které můžete využít i u ústředního topení. Pokud si přejete, aby topení spínalo automaticky, pořiďte si digitální hlavice, na nichž nastavíte časy a teploty vytápění. Pro milovníky technologií se nabízí chytré termostaty ovládané mobilní aplikací, které můžete začlenit do své chytré domácnosti.

Chci výhodnější elektřinu

Jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Odvzdušněte radiátory

Zdá se vám, že radiátory nehřejí, jak by měly? Na vině mohou být vzduchové bubliny. Zavzdušněné radiátory poznáte snadno – když na těleso sáhnete, je u regulačního ventilu horké, ale na druhém konci studené. Odvzdušnění radiátorů byste měli provádět vždy na začátku topné sezóny a poté jednou za tři měsíce.

Zapněte topení a otevřete regulační ventily naplno. Postupujte od nejnižších pater směrem nahoru a odvzdušňujte jeden radiátor po druhém. Otevřete odvzdušňovací ventil a nechte unikat vzduch. Jakmile začne z radiátoru téct voda, ventil zavřete.

Náš tip

Odvzdušnili jste všechny radiátory, ale stále zůstávají studené? Možná není v otopné soustavě dostatek vody. Pro správné fungování musí být v soustavě dostatečný tlak. Dopusťte vodu a radiátory znovu odvzdušněte.

Abyste se vyhnuli pravidelnému vyhánění vzduchu z radiátorů, instalujte na topná tělesa samoodvzdušňovací ventily. Jeden kus stojí kolem dvou stovek a automaticky odvzdušní radiátory podle potřeby.

Nechte teplo volně proudit

Pokud se teplo z radiátorů zarazí o nábytek či těžké závěsy, náklady na vytápění se budou zbytečně zvyšovat. Odsuňte od radiátorů skříně a pohovku. Nezakrývejte topná tělesa záclonami ani závěsy. Nesušte na radiátorech prádlo.

Lepší využití tepla z radiátorů zajistí také odrazové fólie. Běžně se totiž radiátory umisťují těsně ke stěně pod okno, tudíž polovina tepla sálá opačným směrem, než bychom potřebovali. Když na stěnu za radiátor umístíte odrazovou fólii, teplo se odrazí směrem do interiéru. Fólie se vyrábí z hliníku, který výborně odráží tepelné záření. Některé fólie jsou zároveň opatřeny izolační vrstvou – tím brání ohřívání stěny za radiátorem a pomáhají zužitkovat teplo uvnitř místnosti.

Větrejte ekonomicky

Úsporné topení jde ruku v ruce se správným větráním. V zimních měsících zcela zapomeňte na větrání přes ventilaci – to jen ochlazuje stěny v okolí oken, ale vzduch řádně nevymění. Šetření energie dosáhnete, když budete větrat krátce a intenzivně.

Otevřete okna dokořán a vytvořte průvan. Stačí 2 minuty každých pár hodin a v bytě budete mít neustále čerstvý vzduch, aniž byste přišli o drahocenné teplo.

Používejte správně rolety a žaluzie

S úsporou energií na topení vám pomohou rolety, žaluzie či závěsy. Když během dne svítí do místnosti slunce, nezatemňujte okna a nechte teplým paprskům volnou cestu. Naopak v noci vám rolety a žaluzie vylepší izolaci oken. Nejlepší izolační vlastnosti mají venkovní rolety, ale pomůže zatáhnout i vnitřní rolety či žaluzie, případně závěsy. Ty by však měly zakrývat pouze okno, nikoliv topení pod ním.

Jelikož přes okna a dveře uniká nejvíce tepla, vyplatí se zainvestovat do jejich dodatečného zateplení. Nemáte-li nová okna s dvojsklem nebo trojsklem, zajistí vám vyšší tepelný komfort termoizolační fólie, která se lepí na prosklené plochy. Díky fólii bude přes skla unikat méně tepla.

Vylepšete izolaci domu jednoduše a levně

Nemusíte hned zateplovat celý dům. I jednoduché úpravy v domácnosti za pár stovek korun vám přinesou úsporu nákladů na vytápění. Většina tepelných ztrát vzniká u oken a dveří, a to nejen přes prosklené plochy. Problémem bývá špatné osazení rámů. Zkontrolujte, zda i vaše okna a dveře nemají netěsnosti mezi rámem a zdí. Pokud ano, tak je vytmelte.

Posuďte také kvalitu těsnění oken a dveří. Jestliže je staré a zpuchřelé, vyměňte ho za nové. Utěsněte škvíry pod vchodovými dveřmi, existují na to speciální lišty s kartáčkem. Zabránit profukování pode dveřmi částečně pomohou i dekorační zarážky ke dveřím.

Pořiďte si deky a koberečky

Máte v bytě dlažbu či plovoucí podlahu? Studená podlaha vyvolává pocit chladu od nohou, což snižuje tepelný komfort. V zimních měsících proto vsaďte na koberce. Položte koberečky všude, kde máte nohy na podlaze – u pohovky, u kuchyňské linky a podobně.

Největší pocit chladu nás přepadá ve chvílích, kdy sedíme a nic neděláme. Proto si pořiďte do obývacího pokoje deku nebo pléd, který vás zahřeje při sledování televize i čtení knížky. Máte-li koženou či koženkovou sedačku, můžete jí na zimu obléknout do hřejivého potahu.

Jak ušetřit na vytápění - Radiátor

Nechte provést servis a revizi kotle

Jestliže využíváte vlastní plynový kotel nebo kotel na pevná paliva, dosáhnete na topení levně, když se o zařízení budete správně starat. To znamená kotel pravidelně čistit a servisovat.

U plynového kotle nechte veškeré úkony na servisním technikovi. Ten kotel vyčistí, seřídí a případně vymění vadné součástky. Kotel tak bude topit maximálně úsporně. Každý výrobce kotlů obvykle doporučuje své techniky, stejně jako interval pro provádění servisu. Ideální je objednat si servis kotle jednou ročně před začátkem topné sezóny. U firem navíc platí povinnost provádět revizi plynového kotle jednou za tři roky.


Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny plynu aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.


Ani majitelé kotlů na pevná paliva se nevyhnou údržbě. Samozřejmostí je pravidelné čištění kotle od dehtu a sazí. Díky němu je vytápění domu účinnější a spotřebujete méně paliva. K čištění použijte škrabku a ocelové kartáče. Pokud topíte každý den, doporučuje se kotel čistit jednou za 14 dní.

Nezapomeňte na revizi spalinových cest

Pro majitele kotlů nekončí údržba u samotného zařízení, důležitá je rovněž průchodnost spalinových cest. Když kotel dobře táhne, zvyšuje se účinnost vytápění a snižuje se spotřeba paliva. Údržba spalinových cest je nezbytná také kvůli hrozbě otravy oxidem uhelnatým nebo požáru.

Revize spalinových cest je povinná pro majitele kotlů na pevná paliva, a to jednou ročně. Stačí kontaktovat kominíka. Toho by si měli jednou ročně pozvat i majitelé plynových kotlů a dalších plynových zařízení.

Najděte výhodnějšího dodavatele a topte levněji

Šetření energie není jediný způsob, jak snížit účty za elektřinu či zemní plyn. Přestože v současné situaci museli k výraznému zdražení přistoupit všichni dodavatelé na trhu, může být změna dodavatele cestou k úspoře.

Ušetřit lze i změnou dodavatele energií

Vybírejte mezi prověřenými dodavateli na Srovnejto.cz. Stačí pár minut, abyste zjistili, zda neplatíte za energie zbytečně moc. Pokud se vám některá nabídka zalíbí, můžete hned změnit dodavatele z pohodlí domova.

Pořiďte si další zdroj vytápění domu

Pořízení krbových kamen či krbu sníží vaši závislost na elektřině a plynu. Dřevo patří dlouhodobě k nejlevnějším zdrojům vytápění. Přitápění v krbových kamnech by tak mělo alespoň trochu ulevit vašemu rodinnému rozpočtu. Nicméně před instalací doplňkového zdroje se poraďte s odborníky – krbová kamna se většinou nehodí do zateplených novostaveb a dobře nefungují ani v kombinaci s tepelným čerpadlem.

Topení levně? Investujte do alternativních zdrojů

Přemýšlíte-li nad levným vytápěním z dlouhodobého hlediska, rozhodně stojí za zvážení investice do alternativního úsporného topení. K nejoblíbenějším typům patří tepelné čerpadlo, které dokáže odebírat teplo z okolního prostředí – vzduchu, vody nebo země. V České republice se nejvíce využívají tepelná čerpadla vzduch-voda. Výrobci uvádějí, že na 1 kWh dodané elektřiny dokáže zařízení vyprodukovat 4 kWh energie.

Hledáte-li úsporné elektrické topení, můžete zauvažovat o instalaci solárních panelů. Ty alespoň z části pokryjí spotřebu elektrické energii v domácnostech, zejména v kombinaci s akumulací do baterií. Samozřejmě fotovoltaická elektrárna má v zimních měsících své limity, ale pomůže vám šetřit elektřinu po celý roku.

Náklady na vytápění výrazně sníží také zateplení domu. Kvalitní izolace vám ušetří až desítky procent na účtech za vytápění domu, zároveň zvýší váš tepelný komfort během letních měsíců.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.