Žena se ohřívá u elektrického přímotopu

Jak vybrat elektrický přímotop, aby vás nezruinoval?

23. 4. 2021 | Aktualizováno: 9. 3. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Elektrický přímotop má pověst žrouta energie. Při správném výběru a používání ale nemusí nijak zásadně provětrat vaši peněženku. Podívejte se, jak vybrat elektrický přímotop, aby vás nezruinoval.

Elektrický přímotop není hlavní zdroj energie

Používejte elektrický přímotop za účelem, ke kterému byl vyroben. Takto by se dalo do jedné věty shrnout pravidlo, díky němuž nebudete nepříjemně překvapeni z faktur za elektřinu. Elektrický přímotop je doplňkové topidlo. Nemá být nepřetržitě v provozu celou topnou sezónu – od toho máte klasické zdroje tepla.

Náš tip

Kdy zapnout elektrický přímotop?

Například když přijdete vymrzlí zvenku a potřebujete se akutně a především rychle zahřát.

Pokud máte s dalšími osobami v domě výrazně jiné teplotní preference, či chcete vytápět určitý prostor více než zbytek domácnosti.


Elektrické přímotopy ocení i lidé, kteří hledají snadno přenosný zdroj tepla. Ti, co topí tuhými palivy, zase za pomoci přímotopu mohou přečkat konec jara a začátek podzimu bez toho, aniž by museli roztápět kotel.

Zkoumejte příkon přímotopu

Základní parametr, který vám dá informaci o tom, kolik za provoz přímotopu zaplatíte, je příkon. Příkon stanovuje, kolik elektrické energie zařízení spotřebuje za určitou časovou jednotku. Udává se ve wattech, případně watthodinách. Nicméně i když bude příkon uveden jen ve wattech, mělo by jít o hodnotu, kterou elektrický přímotop spotřebuje za jednu hodinu.


Vzhledem k tomu, že má elektrický přímotop téměř stoprocentní účinnost převodu energie na teplo, občas narazíte pouze na údaj o výkonu. Ten by měl u tohoto typu zařízení příkonu v podstatě odpovídat. Většina výrobců ale uvádí obě hodnoty.

Příkon elektrických přímotopů se běžně pohybuje v rozmezí 500–3000 W. Na vytopení jednoho metru krychlového byste měli počítat 30–50 W. Tento údaj ovlivňuje řada faktorů, zejména typ elektrického přímotopu a úroveň izolace vytápěného objektu. Výjimkou nejsou ani vícestupňové přímotopy, u kterých lze příkon regulovat. Může jít například o dva různé stupně výkonu – poloviční a maximální.

Elektrický přímotop: Spotřeba

Kromě příkonu ovlivní konečnou částku na faktuře podmínky, které máte nastavené s dodavatelem elektřiny. Konkrétní představu získáte velmi jednoduše. Řekněme, že jste si vybrali elektrický přímotop s příkonem 1000 W (= 1 kW). Za elektřinu platíte zhruba 6,05 Kč/kWh, tedy aktuální průměrnou cenu pro domácnosti. Hodina topení tímto elektrickým přímotopem vás vyjde na 6 korun.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.


Zda je to hodně, nebo málo, záleží na vašich finančních možnostech a na tom, jak často přímotop plánujete využívat. Řada lidí se díky různým zvýhodněným tarifům dostane na mnohem výhodnější ceny elektřiny. Když topíte elektřinou, tak máte například nárok na zvýhodněnou dvoutarifní sazbu D45d či D35d. V prvním případě musí instalovaný příkon přímotopů odpovídat minimálně 40 % proudové hodnoty hlavního jističe, v tom druhém dokonce 50 %.

Jak vybrat přímotop?

Na začátku si musíte ujasnit, jaký typ elektrického přímotopu hledáte. Existuje totiž několik poměrně odlišných typů.

  • Konvektory: Nejběžnější a zároveň nejstarší typ. Konvektory spodem nasají studený vzduch, který prochází topným tělískem a ohřátý vychází horní částí zpět ven. Tyto přímotopy jsou lehké a jednoduše se přesouvají. Výhodou je také nízká pořizovací cena. Nevýhodu představuje víření prachových částic v prostoru a skoro nulová tepelná setrvačnost.

  • Teplovzdušná topidla/ventilátory: Teplo je vyráběno prostřednictvím odporových článků a poté ventilátorem poháněno do místnosti. Lehká, snadno přenosná a levná zařízení, která ale víří prach a mají vysokou spotřebu.

  • Radiátory: Tělesa podobná klasickým radiátorům. Jsou naplněna akumulačním olejem, který je pomocí elektrického proudu ohříván. Potěší vás tepelnou setrvačností a faktem, že nevíří prach. Nicméně jsou těžší a nějaký čas trvá, než se radiátor zahřeje.

  • Topné panely: Zpravidla keramické panely vydávají silné sálavé teplo. Nedochází k žádnému víření prachu, teplo je akumulováno, spotřeba není nijak extrémní, ale výhody jsou vykoupeny vyšší pořizovací cenou.

  • Infrazářiče: Fungují na principu krátkovlnného sálavého tepla. To dokáže prostupovat až do hloubky těla, proto se jedná pocitově o nejintenzivněji vnímané teplo. Infrazářiče mají tichý chod, nevíří prach, ale opět počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Elektrické přímotopy s nízkou spotřebou

Obecně se dá říct, že mezi elektrické přímotopy s nízkou spotřebou patří především topidla, která fungují na principu sálavého tepla. Jedná se hlavně o topné panely a infrazářiče. Tato zařízení ohřívají osoby a předměty v okolí, tím pádem je vytápění mnohem efektivnější. Vzhledem k výborným akumulačním vlastnostem představují dobrou volbu rovněž olejové radiátory. Oproti panelům nebo zářičům ale budou dražší na provoz.

Podobně provoz ostatních jmenovaných přímotopů není příliš ekonomický. Na druhou stranu je koupíte mnohem levněji. Poté bude rozhodující, jakou roli má elektrický přímotop ve vaší domácnosti hrát a jak často jej plánujete využívat.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?