Připojení kondenzačního kotle

Plynové kotle: Jak vybrat ten nejlepší?

Plyn patří mezi nejúspornější způsoby vytápění. Jedna kilowatthodina zemního plynu stojí jen kolem 1 Kč a ani v blízké budoucnosti se nečeká výrazné zdražování. Navíc moderní kondenzační kotle vám přinesou další úsporu. Zjistěte, podle čeho vybírat plynový kotel.

Kondenzační plynové kotle nahradily zastaralou technologii

V dnešní době se na trhu v podstatě nesetkáte s jiným druhem plynových kotlů, než jsou ty kondenzační. Jejich výrobci slibují úsporu energií na vytápění 20–40 % oproti zastaralým atmosférickým plynovým kotlům, které se využívaly dříve. Jak je to možné?

Kondenzační plynové kotle umí zužitkovat odpadní teplo a přeměnit ho ve využitelnou energii pro vytápění. Spaliny a vodní páry, které dříve odcházely komínem bez využití, v kondenzačním kotli předehřívají vodu v otopné soustavě. Díky tomu není potřeba tolik plynu pro ohřátí vody na požadovanou teplotu.

„Kondenzační kotle na zemní plyn mají vysokou účinnost, která je zárukou nízké spotřeby plynu, a svojí flexibilitou dokážou pokrýt jakoukoli spotřebu tepla. Žádný jiný způsob vytápění neohřeje zásobník vody tak rychle jako právě plynový kotel. K tomu je nutno připočíst nenáročnost obsluhy i nižší četnost čištění a údržby. Zemní plyn představuje moderní, kvalitní a ekologické palivo,“ shrnuje výkonný ředitel ČPS Jan Ruml pro novinky.cz.

Podle tepelné ztráty určíte výkon kotle

Základním parametrem, který je důležitý pro výběr plynového kotle, jsou tepelné ztráty vašeho domu. Podle nich můžete určit potřebný výkon, ale napoví vám také, s jakou účinností bude kondenzační kotel fungovat. Čím lépe je dům zateplen a tepelné ztráty jsou nižší, tím lépe bude kotel fungovat v kondenzačním režimu – to znamená, že spotřebuje méně plynu a bude vám stačit kotel s nižším výkonem.

Při výběru se dívejte nejen na maximální výkon kotle, ale rovněž minimální výkon. Čím je tato hodnota nižší, tím méně často bude kotel spínat a zařízení vám bude déle sloužit.

Jak se vyznat v účinnosti plynových kotlů?

Moderní kondenzační kotle dosahují účinnosti 105–110 %. Udává se ve výhřevnosti paliva – zařízení funguje efektivněji, než kdyby umělo stoprocentně využít energii zemního plynu. To umožňuje právě kondenzace a využití odpadního tepla, navíc moderní kotle mají nižší ztráty sáláním. Správné označení pro účinnost plynových kotlů je normovaný stupeň využití.

Zastaralé atmosférické plynové kotle dosahují účinnosti jen kolem 85 %, ty novější pak 94 %. Ve srovnání s nimi pracují kondenzační kotle mnohem efektivněji.

Ve specifikaci plynových kotlů najdete účinnost uvedenou při ideálních podmínkách – určuje ji především teplota vody v otopné soustavě. Ideální je kombinovat kondenzační plynový kotel s nízkoteplotním podlahovým vytápěním a teplotním spádem 40/30 °C nebo 55/35 °C.

Plynový kotel i na ohřev vody?

Plynové kotle se liší tím, zda jsou určeny také na ohřev vody či nikoliv. Vybírat můžete z kotlů s integrovaným zásobníkem, externím zásobníkem či průtokovým ohřevem vody. Poslední jmenovaný typ se hodí spíše pro menší domácnosti, protože ohřívá vodu až v okamžiku spotřeby. Pro větší domácnosti a rodiny s dětmi se hodí spíše kotel se zásobníkem. Čím větší zásobník, vím více místa samozřejmě zabere – na to byste při jeho výběru neměli zapomínat.

Kam budete plynový kotel umisťovat?

Otázka prostoru a umístění plynové kotle vstupuje do rozhodování také kvůli odvodu spalin a kondenzátu. Kondenzační kotel tvoří denně kolem 30 litrů kondenzátu, který je nutné odvést do kanalizace. Pokud v místnosti, kam chcete kotel umístit, nejsou k dispozici rozvody, musíte nainstalovat kotel s přečerpávací stanicí kondenzátu.

Pro odvod spalin se využívá polypropylenové odkouření. To můžete vybudovat buď v původním komínu, nebo vyvést trubky jednoduše přes zeď. Stejným způsobem se přivádí i čerstvý vzduch ke kotli.

Vybírat můžete ze stacionárních nebo závěsných modelů. V dnešní době je většina plynových kotlů určena k zavěšení, ale pokud se rozhodnete pro kotel s velkým zásobníkem na teplou užitkovou vodu, bude stát na zemi.

Plynové kotle podle ceny

Kondenzační plynový kotel pořídíte za 30–50 tisíc korun podle jeho konkrétních parametrů. To představuje vysokou počáteční investici, ale na druhou stranu budete od prvního dne jeho užívání šetřit za plyn. Díky tomu dosáhnete návratnosti přibližně za 5 let, pokud si kondenzační kotel pořizujete výměnou za starý atmosférický kotel.

S výběrem nového plynového kotle si vždy nechte poradit od odborníků. Ti navrhnou nejlepší řešení s ohledem na vaše požadavky i cenové možnosti.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?