Displej mobilního telefonu - ukazatel baterie

Jak šetřit baterii mobilního telefonu a kdy přistoupit k její výměně?

7. 8. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

Chytré telefony nabízí celou řadu funkcí a vyřídíte na nich prakticky cokoliv. Daní za tyto výhody jsou vysoké nároky na spotřebovanou energii. Ty se z pohledu uživatele projevují především kratší výdrží baterie. Zjistěte, jak šetřit baterii v mobilu, jakým způsobem telefon správně nabíjet a kdy akumulátor raději rovnou vyměnit.

Výdrž určuje zejména kapacita baterie

Při výběru mobilního telefonu dnes uživatelé primárně sledují kvalitu displeje, fotoaparátu nebo parametry procesoru. Pokud je pro vás ale klíčová výdrž telefonu, měla by vás zajímat také kapacita baterie. Ta se uvádí v miliampérhodinách (mAh). Platí zde jednoduché pravidlo – čím vyšší hodnota, tím vyšší výdrž. U baterie do mobilu se kapacita obvykle pohybuje mezi 2000–5000 mAh.

Kapacitu baterie je zapotřebí vnímat v celkovém kontextu. Dva telefony s totožnou kapacitou nemusí na jedno nabití vydržet stejně dlouhou dobu. Do hry vstupuje řada dalších aspektů, například výkon mobilu nebo velikost displeje. Přesto se dá říct, že o spokojenosti s výdrží telefonu do značné míry rozhodujete již při samotné koupi zařízení.

Jak snížit frekvenci nabíjení baterie

Zdaleka to ale neznamená, že byste po pořízení mobilu nemohli výdrž baterie ovlivnit. Jaké kroky vám prodlouží interval mezi nabíjením baterie?

  • Upravte jas displeje: Mezi největší žrouty baterie se řadí displej. Snížením podsvícení spotřebu energie výrazně zredukujete. U automatického řízení jasu je displej často až příliš podsvícen. Zkuste jas ubrat a uvidíte, že vám bez problémů stačí i nižší míra podsvícení. K delší výdrži baterie přispěje i zkrácení časového limitu, po němž displej zhasne.

  • Vyhněte se živým tapetám: Živé tapety jsou sice zajímavé, ale kromě zvýšení spotřeby energie vám toho reálně moc nepřinesou. Pokud na tomto efektu vyloženě netrváte, zvolte raději klasický statický obrázek.

  • Nepodceňujte aktualizace: Aktualizace hrají důležitou roli z pohledu bezpečnostních oprav, ale mohou mít vliv rovněž na optimalizaci spotřeby. Proto se ujistěte, že máte systém i aplikace aktualizované na nejnovější verze.

  • Stáhněte si odlehčené verze aplikací: K hlavním žroutům baterie patří aplikace sociálních sítí. Jejich spotřebu snížíte používáním úspornějších verzí těchto aplikací (Facebook Lite, Instagram Lite apod.).

  • Vypněte nevyužívané funkce: Také funkce, které aktuálně nepoužíváte, vám ukrajují procenta z vaší baterie. Jedná se například o Wi-Fi, Bluetooth nebo funkci sledování polohy.

  • Vsaďte na tmavé motivy: Máte na mobilu displej typu OLED? Tyto displeje nepodsvětlují černou barvu. Při jejím zobrazení je spotřebováno daleko méně energie než u bílé a dalších světlých barev. Nastavení tmavých motivů v menu či aplikacích povede k úspoře baterie.

  • Mějte přehled o využití baterie: Nejdůležitější rada na závěr. Abyste mohli baterii šetřit, potřebujete vědět, co stojí za jejím vybíjením konkrétně ve vašem případě. V nastavení telefonu (zpravidla v sekci Baterie či Správa napájení) zjistíte, jaké aplikace baterii nejvíce zatěžují. Na základě těchto informací můžete zvolit přesnější postup nebo si vyhodnotit uskutečněné změny.


Uvedené tipy platí pro všechny operační systémy a většinu z nich můžete aplikovat i u dalších elektronických zařízení, například tabletů a notebooků.

Přemýšlíte o změně mobilního operátora?

Srovnáme vám nabídky jednotlivých operátorů a poradíme, jak vybrat tu nejvýhodnější.

Nabíjení baterie po úplném vybití? Dnes již nikoliv

Dříve se při nabíjení baterie doporučovalo úplné vybití následované kompletním nabitím. Tento postup zabraňoval tzv. paměťovému efektu, tedy postupnému zmenšování kapacity baterie. Moderní akumulátory již tímto nešvarem netrpí a podobný způsob nabíjení jim naopak spíše škodí. Současně používané lithiové a lithium-polymerové baterie udržujte nabité ideálně na 30–80 %.

Mobil nabíjejte nejlépe originální nabíječkou. Musíte-li sáhnout po jiné, zvolte alespoň model se stejným výstupním proudem. Baterii nesvědčí ani extrémní teploty – přístroj proto nevystavujte příliš velkému chladu či horku. Nevhodné je například umístění telefonu na palubní desku auta v letních měsících.

Bezdrátové nabíjení mobilního telefonu

Jak zjistit stav opotřebení baterie

Baterie se časem opotřebuje a vydrží méně. K nabíjení pak musí docházet častěji než v době krátce po koupi telefonu. Kapacita se začíná snižovat asi po 500 nabíjecích cyklech (záleží však na konkrétním typu baterie). Pokud tedy nabíjíte telefon jednou za den a půl, měl by vám akumulátor v plné síle sloužit zhruba dva roky. Poté se jeho reálná kapacita bude snižovat.

Zjistit stav baterie vám pomohou vybrané aplikace. Ty na základě analýzy nabíjecích cyklů dokážou odhadnout aktuální kapacitu akumulátoru. Jednoduše tak zjistíte momentální opotřebení baterie. Z analýzy se například dozvíte, že současná kondice vaší baterie je na 90 % původní kapacity. K nejznámějším aplikacím s tímto zaměřením se řadí AccuBattery, Battery Guru či Electron. U některých telefonů najdete stav opotřebení baterie přímo v nastavení.

Kdy je na místě výměna baterie?

Stanovit přesný okamžik pro výměnu baterie není tak snadné. Vždy nakonec záleží primárně na vašich preferencích a ochotě nabíjet telefon častěji. Obvykle se jako hraniční uvádí 80% kondice baterie. Kolem této hodnoty se již začínají objevovat nepříjemnosti, které vás k výměně víceméně donutí. K nejběžnějším projevům vysloužilé baterie patří skokové vybíjení nebo náhlé vypnutí telefonu při zvýšeném odběru energie – typicky při spuštění aplikace či přijetí hovoru.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?