zálohování-telefonu

Jak na zálohování telefonu

12. 7. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Mobilní telefon dnes používáme k řadě různých činností, a tak je logické, že v něm máme spoustu důležitých dat a souborů. Ať už jde o fotografie, videa nebo konverzace, jejich ztráta by nás přinejmenším zamrzela. Správným zálohováním však lze těmto nepříjemnostem předejít.

Zálohování se podceňuje jen do první ztráty dat

Podle starého ajťáckého vtipu existují dva typy lidí – ti, kteří svá data zálohují a osoby, jež o žádná data ještě nepřišly. Určitě jste v životě slyšeli zábavnější vtipy, ale jen málo z nich vycházelo z reality tak moc, jako tento. Pokud jednou přijdete o všechny své soubory či fotografie, budete se tomu do budoucna jistě snažit předejít. Platí to pro data v počítači, tabletu i mobilním telefonu. Tou nejlepší (a v podstatě také jedinou) možností, jak ztrátě dat zabránit, je jejich zálohování.

Vnímáte zálohování telefonu jako zbytečnou činnost či ztrátu času? Pak se vám nejspíš až doposud vyhýbaly tyto situace:

  • odcizení mobilu,

  • jeho ztráta,

  • poškození či náhlá nefunkčnost telefonu.

Je skvělé, že se vám zatím nic podobného nepřihodilo. Ale asi sami uznáte, že takové události nejsou nijak výjimečné. V případě, že nezálohujete, znamenají tyto situace zmizení všech vašich fotografií, videí, souborů či konverzací. Nechcete tento risk dále podstupovat? Poradíme vám, jak telefon zálohovat.

Online zálohování dnes vítězí

Aktuálně dominuje online zálohování na cloudových úložištích, tedy vzdálených serverech poskytovatele. Postup při zálohování se liší v závislosti na operačním systému vašeho telefonu. Tím je buď Android vyvíjený společností Google, nebo iOS od Applu. V obou případech vám operační systémy nabízí jednoduché možnosti, jak data zazálohovat.

Android

Na telefonu s Androidem si hned při prvním přihlášení k účtu Google můžete zvolit možnost automatického zálohování. Tento postup lze maximálně doporučit. Pokud poté budete využívat aplikace od Googlu (Fotky Google, Zprávy Google apod.), data se rovnou zapíší i na vaše cloudové úložiště. Ke všem souborům pak máte přístup po přihlášení ke svému účtu Google například na počítači nebo novém telefonu. V Nastavení mobilu v sekci Účty a zálohování si ve Správě účtu vyberete, jaká data se vám budou na úložiště automaticky synchronizovat.

Pokud s jednotlivými aplikacemi Google nepracujete, můžete k zálohování využít rovnou cloudovou službu Disk Google (Google Drive). Aplikaci Disk Google budete mít na svém zařízení s největší pravděpodobností již předinstalovanou. Na úložiště si přes tlačítko Přidat jednoduše nahrajete soubory, které chcete zálohovat. K dispozici máte úložiště o velikosti 15 GB. Po překročení tohoto limitu musíte buď některé soubory smazat nebo si připlatit za více volného místa.

iOS

Také iPhone od Applu nabízí své vlastní cloudové řešení. Jmenuje se iCloud a v rámci základní verze máte zdarma k dispozici 5GB úložiště. V Nastavení telefonu si v sekci iCloud zaškrtnete, které soubory se budou synchronizovat. Ve Správě úložiště vidíte, jaká data zabírají nejvíce místa. Případně si zde rovnou dokoupíte dodatečné úložiště. K souborům máte přístup po přihlášení k účtu na dalších zařízeních od Applu. Spravovat je můžete rovněž na webu iCloud.com.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Alternativ je mnoho

Zmíněné zálohovací služby představují to nejjednodušší řešení, protože jsou v telefonu přednastavené. Navíc nutno dodat, že objektivně patří k těm nejpropracovanějším. Neznamená to však, že nemůžete vyzkoušet jiné cloudové služby. Na výběr jich máte celou řadu. Možná vám bude více vyhovovat jejich rozhraní nebo vás zaujme cenová nabídka prémiových balíčků.

K nejznámějším alternativám patří Dropbox či OneDrive od Microsoftu. I u těchto poskytovatelů si synchronizaci přizpůsobíte podle svých potřeb. Stejně jako u předinstalovaných služeb si nastavíte automatické zálohování souborů včetně právě vyfocených snímků a natočených videí. Se svými cloudovými platformami přichází také výrobci telefonů. Zmínit lze například Samsung Cloud, Xiaomi Cloud nebo Huawei Cloud.

Kombinace s offline zálohováním není od věci

Kromě cloudových úložišť můžete vsadit na staré dobré offline zálohování. V praxi se jedná o prosté připojení mobilu k počítači a překopírování důležitých souborů na disk. Tato metoda je mnohými považována za zastaralou, nicméně existuje několik důvodů, proč byste na ni neměli zcela rezignovat.

  • Pro přístup k zálohovaným souborům nepotřebujete připojení k internetu.

  • Nemusíte platit poplatky spojené s pronájmem cloudového úložiště.

  • Vaše soubory se „nevznášejí“ na internetu. Někteří uživatelé mají obavy z krádeže či zneužití souborů. (Statistiky ale dokazují, že kvalitní cloudové úložiště vykazuje srovnatelnou bezpečnost jako to hardwarové. Prověřené služby disponují velmi vysokou mírou zabezpečení.)

  • Cloudová úložiště vám zpravidla nic negarantují. Když si prostudujete smluvní podmínky jednotlivých služeb, tak zjistíte, že poskytovatel vám nedává žádné záruky. Za případnou ztrátu dat (jakkoliv je naprosto výjimečná) se žádné náhrady škody nedočkáte.

Pochopitelně i počítač nebo externí disk vás může v nepravou chvíli zradit. Navíc je tento způsob zálohování časově náročnější a vyžaduje od vás více aktivity. Nicméně bylo by chybou tuto možnost zcela opomíjet. U těch nejdůležitějších souborů můžete zálohování do počítače využít paralelně s online zálohováním.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?