Kradou vám internet sousedi? Mýty, legendy a fakta o internetovém připojení

25. 4. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Okolo internetového připojení koluje celá řada mýtů a legend. Některé z nich se částečně zakládají na pravdě, jiné jsou zcela nesmyslné. Možná i vy jste v souvislosti s internetem slyšeli následující tvrzení.

1. Sousedi nám kradou internet

Sousedi vám za určitých okolností skutečně mohou krást internetové připojení. Jestli vedle vás bydlí nějaký spořivec, je dost možné, že před objednáním vlastních služeb zkusí, zda se náhodou nepřipojí k vašemu internetu. Pokud si jako heslo k Wi-Fi zvolíte své jméno nebo jiný snadno dohledatelný údaj, pak rozhodně riskujete neplánované sdílení sítě.

Stížnosti, že někomu sousedi kradou internet, se ale začaly objevovat i v případech, kdy se každá domácnost připojila k vlastní Wi-Fi. Na podobná tvrzení jste mohli narazit především během lockdownů. V bytových domech bylo najednou velké množství osob, které z domova pracovaly nebo absolvovaly online výuku. Lidem se zhoršilo internetové připojení, ačkoliv byla každá domácnost připojena ke své Wi-Fi.

Rychlost internetu

Víte, jaká je rychlost vašeho internetu?

Změřte si reálnou rychlost vašeho internetu. Pokud vás trápí dlouhé načítání stránek nebo sekání on-line her, zamyslete se nad připojením s vyšší rychlostí. S výběrem nejvýhodnější nabídky a jejím sjednáním vám pomůžeme.


Novákovi, kteří bydlí o patro pod vámi, ale vaši rychlost internetu nijak zásadně neovlivňovali. Na vině bylo celkové navýšení internetového provozu. Samotná infrastruktura nápor bez problémů zvládala. Za potížemi stáli spíše poskytovatelé, kteří si nezajistili dostatečné kapacity, případně přetížené servery provozovatelů konkrétních služeb. Vybrané portály proto za účelem snížení datového toku dočasně omezovaly například kvalitu streamovaných videí.

2. Wi-Fi škodí zdraví

Mýtus, který se objevuje snad u každé nové technologie. Podle některých teorií způsobuje šíření signálu bolest hlavy či únavu, radikálnější teorie Wi-Fi přičítají i vznik zhoubných nádorů. Fakta jsou následující – Wi-Fi signál začal ve světě fungovat v roce 1990, v ČR se poprvé objevil v roce 1992. K výraznému rozšíření Wi-Fi došlo až v pozdějších letech. Za celou dobu využívání tohoto bezdrátového signálu se neprokázaly žádné škodlivé účinky pro lidské zdraví. Počty mozkových nádorů a jiných vážných onemocnění se podle statistik pohybují na stejné úrovni jako před zavedením technologie.

Odmítavé stanovisko k možným zdravotním komplikacím spojeným s Wi-Fi signálem zaujímá také Světová zdravotnická organizace (WHO). Jelikož jde stále o relativně nový fenomén, je nutné sledovat případné důsledky ještě v dlouhodobém horizontu. Škodlivosti bezdrátového signálu však dosud vůbec nic nenasvědčuje. To samé platí i u tolik propírané 5G sítě.

3. Wi-Fi signál se zastaví o zeď

Nelze říct, že zeď Wi-Fi signál zcela zastaví, ale každá překážka snižuje jeho dosah. Některé materiály a předměty totiž signál odráží nebo pohlcují. Problematické jsou zejména silné zdi a stěny s kovovými konstrukcemi či potrubím. Jako rušivý element působí rovněž akvárium nebo zrcadlo. Podobné překážky vytváří hluchá místa bez signálu.

Vždy se snažte Wi-Fi router umístit tak, aby mezi vysílačem a přijímačem bylo co nejméně překážek. Nejlepší pochopitelně je, když jej máte v místnosti, kde internet nejvíce využíváte. Router by zároveň neměl být v těsné blízkosti elektroniky a domácích spotřebičů. Ty mohou signál rušit během svého provozu. Platí to například o televizích, ledničkách či mikrovlnných troubách. Signál Wi-Fi v rámci domácnosti můžete různými způsoby zesílit. K nejběžnějším řešením patří použití dalšího routeru nebo Wi-Fi extenderu.

4. Wi-Fi přestane fungovat, když venku prší

Tohle tvrzení samozřejmě pravdivé není. Nicméně počasí vaše připojení k internetu skutečně ovlivnit může. Pokud k přenosu signálu používáte venkovní anténu, problém představuje sníh. Souvislou sněhovou pokrývku byste z antény měli v zájmu kvality signálu odstranit.

Projevit se může i zmiňovaný déšť, muselo by ale jít o velmi intenzivní přeháňky. K zeslabení signálu by přesto došlo jen v místech, kde je připojení i za normálních okolností stěží dostatečné.

Spolehlivé internetové připojení za každého počasí

Povětrnostní podmínky ovlivňují především kvalitu LTE internetu, který se šíří vzduchem. Za nejspolehlivější je naopak považované optické připojení.

5. Více čárek znamená lepší připojení k internetu

Chytré telefony na displeji ukazují sílu signálu, zpravidla pomocí čárek. Čím více čárek, tím silnější signál. Někteří lidé se domnívají, že vyšší počet čárek jim automaticky přinese lepší připojení k internetu. To však nemusí platit stoprocentně. V blízkosti zdroje signálu máte vždy plný počet čárek, ale pokud se zde připojí větší množství zařízení, váš internet může být pomalý a trpět výpadky. Vaše uživatelská zkušenost bude často horší než při připojení ke slabšímu, ale momentálně méně využívanému zdroji signálu.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.