Bezdrátový router

Jak vybrat router

9. 4. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Router do značné míry ovlivňuje úroveň vašeho připojení k internetu. Víte, na jaké parametry se při výběru tohoto zařízení zaměřit? Je lepší pořídit si svůj vlastní router, nebo spoléhat na pronajímané modely? Poradíme vám, jak vybrat router.

Co je router?

Router je zařízení, které slouží k vytvoření a řízení lokální počítačové sítě. Součástí routeru bývá Wi-Fi modul a integrovaný modem zajišťující připojení k internetu. Tyto víceúčelové modely jsou pro běžné uživatele nejpraktičtější a najdete je ve většině domácností. Někdy narazíte také na pojem Wi-Fi router, protože v minulosti tato zařízení Wi-Fi modulem nedisponovala. Dnes jsou jím opatřeny téměř všechny přístroje, a proto se pojmy router a Wi-Fi router volně zaměňují.

Jak vybrat Wi-Fi router

Při výběru víceúčelového routeru se soustřeďte na několik základních parametrů:

  • Frekvence: Frekvenční pásmo, ve kterém je signál vysílán, má vliv na rychlost připojení. Setkáte se s dvěma standardy – 2,4 GHz pásmem a 5 GHz pásmem. Pásmo 5 GHz je novější, méně zatížené a nabídne vám vyšší přenosovou rychlost. Za předpokladu, že jej podporují všechna připojená zařízení, představuje vhodnější řešení.

  • Standard Wi-Fi: Wi-Fi přichází v několika standardech, které se liší především přenosovou rychlostí. Aktuálně existuje šest generací Wi-Fi, přičemž sedmá generace by se na prvních zařízeních mohla objevit již příští rok. Router s vyšším standardem Wi-Fi oceníte zejména při datově náročných činnostech. Opět však platí, že tento protokol musí podporovat i připojená zařízení, tedy vaše mobilní telefony či notebooky.

  • Typ antén: U routerů se používají tři základní typy antén – směrové, sektorové a všesměrové. V rámci domácích routerů jednoznačně dominují všesměrové antény, které vysílají signál v šířce 360°.

  • Konektivita: Router by měl disponovat porty LAN (pro připojení zařízení pomocí kabelu), WAN (k propojení se zdrojem internetu) a vstupy pro síťové kabely (k dalšímu šíření sítě). U modernějších routerů narazíte na GLAN porty – rychlejší alternativu LAN. Hodit se vám mohou rovněž vstupy pro externí anténu nebo USB konektory, kam připojíte tiskárnu či pevný disk.

  • Zabezpečení: Existuje několik typů zabezpečení a šifrování. K těm nejúčinnějším patří v současné době protokol WPA3 v kombinaci s šifrováním AES s CCMP.

Jak zapojit Wi-Fi router

Postup instalace a nastavení se napříč jednotlivými routery liší. Za pomoci návodu či dostupných videonávodů byste tento proces měli s trochou trpělivosti zvládnout sami. Se zapojením routeru vám často pomohou samotní poskytovatelé internetu, případně se můžete obrátit na příslušné techniky.

Před instalací si vymyslete název domácí sítě a heslo. Název uvidí i ostatní lidé v dosahu signálu, proto je vhodnější zvolit obecné pojmenování a nikoliv vaše jméno. Heslo si vymyslete dlouhé a silné – zkrátka takové, aby jej nikdo jiný nemohl odhalit.

Pečlivě zvažte umístění routeru. Překážky mezi routerem a připojenými zařízeními snižují dosah signálu. Kvalitu připojení negativně ovlivňují zejména silné stěny, ale rušivě působí také zrcadla či akvária. Router by neměl být v těsné blízkosti domácích spotřebičů a elektroniky.

Koupit vlastní router, nebo si jej pronajmout?

Řada poskytovatelů internetu nabízí možnost pronájmu routerů. Jaké výhody a nevýhody podobné řešení přináší?

Výhody

  • Nemusíte kupovat svůj vlastní router.

  • V případě defektu router u poskytovatele jen vyměníte za jiný.

  • Pronájem je levný, obvykle vás vyjde na několik desítek korun měsíčně. Z pronájmu navíc mohou plynout další benefity.

Nevýhody

  • Nejste majitelem routeru a změnou poskytovatele o něj přicházíte.

  • Často dostanete zastaralý router nebo zařízení po někom jiném.

  • Přestože poplatky za pronájem nejsou vysoké, můžete za dobu používání routeru přeplatit jeho skutečnou hodnotu a navíc vám na konci ani nezůstane.


Záleží, jaké skutečnosti jsou pro vás osobně důležitější. Většina zákazníků se nakonec přikloní ke koupi vlastního routeru. Nejedná se totiž o žádnou závratnou investici – kvalitní přístroj pořídíte již za 1000–1500 korun.

Bylo by ale chybou pronájem rovnou zavrhovat. Spíše si nechte srovnat podmínky jednotlivých poskytovatelů. Například T-Mobile zvýhodňuje pronajímané routery garancí připojení. Zapůjčené routery tohoto operátora se v případě výpadku pevného internetu automaticky přepnou na LTE připojení. Vy tak zůstanete vždy online. Podobná zvýhodnění ze strany poskytovatelů mohou vaše rozhodování výrazně ovlivnit.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.