Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon

Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

10. 11. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?

Ze srovnání tarifů vychází ČR tristně

Pokud jste si při dlouhodobém pobytu v zahraničí zajišťovali u lokálního operátora mobilní tarif, možná vás překvapilo, že ceny byly nižší než v Česku. Tento pocit překvapení jste mohli zažít v podstatě kdekoliv v Evropě – nejdražší mobilní tarify v EU jsou totiž v ČR. Vyplývá to z nedávné studie Evropské komise, která nabízí srovnání tarifů v unijních zemích. Výsledky studie se českým uživatelům mobilních služeb rozhodně nečtou lehce.

Evropská komise srovnala celkem 12 košů služeb:

  • samotná mobilní data v 5 různých objemech od 0,5 do 20 GB,

  • kombinace mobilních dat s 30, 100 nebo 300 volnými minutami.


Na základě porovnání cen v těchto kategoriích vznikla mapa, která státy EU rozděluje do 4 skupin od nejlevnějších po nejdražší. Ceny jsou přepočítány podle parity kupní síly – reflektují tedy výši platu obyvatel. Česká republika vychází ze srovnání tarifů nejhůře. Ve skupině nejdražších států nás doplňuje Kypr, Malta, Maďarsko, Dánsko a Lotyšsko.

Ceny mobilních služeb v EU - grafika

Do srovnání nejsou započteny neomezené tarify. Studie nezohledňuje ani maximální rychlosti stahování či konkrétní technologie. Jako zdroj posloužila data z října roku 2021, aktuální situace se tak může mírně lišit.

Zajímavost

Z nejvýhodnějších mobilních tarifů se těší uživatelé v Rumunsku. Do skupiny nejlevnějších států bylo zařazeno ještě Španělsko, Polsko, Estonsko, Slovinsko, Litva a Švédsko.

Tarif s 20 GB za dvojnásobek oproti průměru EU

Jak vypadá srovnání tarifů řečí čísel? Podívejme se například na balíček s 20 GB dat. Češi za něj v uplynulém roce zaplatili v průměru 35,63 eur (875 Kč). Více za data nezaplatil nikdo, podobně na tom byli jen Maďaři (34,26 eur) a Kypřané (32,96 eur). Průměr EU činil 17,29 eur, tedy méně než polovinu české ceny. Nejlevnější tarif s 20 GB dat měli k dispozici Rumuni – po zohlednění parity kupní síly zaplatili jen 3,54 eur. Do 10 eur stál tento tarif ještě ve Španělsku, Polsku, Lotyšsku, Itálii a Irsku.

Ceny balíčků s 20 GB dat (bez volání)

O moc lépe nevychází ani srovnání tarifů zahrnujících 20 GB dat a 300 volných minut. Češi za podobný tarif sice nezaplatili nejvíce, ale stále se s 42,17 eur umístili „na bedně“. Více zaplatili jen Řekové (52,72 eur) a Maďaři (49,61 eur). Průměr EU činil 24,4 eur. Nejlevnější tarif s těmito službami byste opět našli v Rumunsku (4,59 eur). Jak si vedly ostatní státy zjistíte v následující grafice.

Ceny tarifů s 20 GB dat a 300 volnými minutami

Tip

S cenovou hladinou tarifů v České republice bohužel nic neuděláte. Můžete si však alespoň najít nejvýhodnější mobilní tarif na trhu. Zadejte své požadavky do naší online kalkulačky. Během pár minut uvidíte přehledné srovnání tarifů největších operátorů. Pokud vás nějaká nabídka zaujme, naši specialisté vám zdarma pomohou se sjednáním služeb nebo přechodem k jinému operátorovi.

ČTÚ si chce na operátory došlápnout

O změnu aktuální situace se pokouší Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Nutno dodat, že již po několikáté. Nedlouho po zveřejnění studie přišel úřad s aktualizovanou analýzou trhu, na jejímž základě chce počínání operátorů regulovat. „ČTÚ ve své analýze velkoobchodního trhu popisuje tzv. tacitní koluzi, tedy situaci, že i bez toho, že by operátoři měli nějakou konkrétní dohodu, mohou vzájemně reagovat na své kroky,“ popisuje příčiny vysokých cen Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ.

Trnem v oku ČTÚ jsou zejména velkoobchodní smlouvy mezi velkou trojkou a virtuálními operátory. Právě virtuální operátoři by měli při absenci čtvrtého velkého poskytovatele svými nabídkami tlačit ceny dolů. Pro své služby si však od hlavních operátorů, kteří jsou zároveň provozovateli veřejné mobilní komunikační sítě, musí pronajmout potřebnou infrastrukturu. Jedním z hlavních problémů českého trhu je podle ČTÚ nevýhodnost těchto smluv. Velkoobchodní ceny pro virtuální operátory jsou v průměru vyšší než maloobchodní ceny. Virtuální operátoři proto nemohou pro klasické poskytovatele představovat reálnou konkurenci.

V cestě stojí Evropská komise

ČTÚ by rád reguloval ceny, za které hlavní operátoři svoji infrastrukturu pronajímají. Podobné pokusy se odehrály již v minulosti, ČTÚ ale vždy narazil na nesouhlas Evropské komise. Úřadu se nepodařilo prokázat, že tři hlavní operátoři v tuzemsku postupují ve shodě a omezují konkurenci. Regulace by podle komise znamenala omezení volného trhu, což je v rozporu s právem EU. ČTÚ uvedl, že aktuální analýzu upravil tak, aby vyhovovala předchozím připomínkám. Experti ale očekávají, že se Evropská komise k analýze postaví stejně jako v minulosti.

„Český telekomunikační úřad nemá bohužel jakoukoliv možnost přímo zasáhnout do cen operátorů. Využívá všech možností, které mu umožňuje zákon o elektronických komunikacích a především evropská legislativa. Provádí analýzy trhu a navrhuje nápravná opatření, bez notifikace (souhlasu) Evropské komise ale nemohou tato opatření začít platit,“ vysvětluje Meravá.

Na starém kontinentu bychom přitom našli země, kde regulace pomohla problém s vysokými cenami mobilních tarifů vyřešit. „Jako příklad úspěšné regulace lze uvést třeba Norsko. To však souhlas Evropské komise nepotřebuje, neboť není členem EU. V EU už od roku 2007 mobilní služby v zásadě nejsou regulovány, velkoobchodní trh mobilních služeb není zahrnut mezi trhy, které jsou ze strany Evropské komise identifikovány jako vhodné k ex-ante regulaci. Což sice neznamená, že regulaci prosadit nelze, ale je to mimořádně obtížné. Pouhá existence nadprůměrných cen není ze strany Evropské komise považována za důvod k regulaci,“ dodává Meravá.

Zajímavost

Konkurenci by mohl zvýšit čtvrtý operátor, o jehož vstupu na trh se dlouhodobě hovoří. ČTÚ se čtvrtého poskytovatele pokoušel sehnat během dražby kmitočtů v roce 2020, ale bez úspěchu. Analýzy trhů s mobilními službami se zpravidla shodují v tom, že s počtem operátorů klesají ceny služeb. Podle studie společnosti Rewheel zajistí přítomnost 4 a více operátorů 3,2krát nižší ceny tarifů než na trzích s méně poskytovateli.

Ceny podle operátorů reálně klesají

Operátoři s kritikou ČTÚ nesouhlasí a zdůrazňují, že aktuální nabídky jsou mnohem výhodnější než v minulosti. „Výdaje za mobilní tarify jsou jednou z mála položek v rámci rodinných rozpočtů, kde dochází ke kontinuálním meziročním poklesům a zároveň výraznému nárůstu hodnoty, kterou zákazník při pořízení tarifu získává. Například od ledna 2017 poklesla průměrná cena za 1 GB (včetně neomezeného volání do všech sítí a neomezených SMS) o více než 80 %,“ uvádí Veronika Zachariášová, tisková mluvčí O2.

„Zatímco v roce 2012 si zákazník O2 za 850 korun mohl pořídit tarif se 120 volnými minutami, neomezenými SMS v síti O2 a 150 MB, za každou další minutu pak připlácel 5 Kč, za SMS mimo síť O2 platil 1,60 Kč. Dnes, o 10 let později, je situace diametrálně odlišná. Za obdobnou částku (899 Kč) si může zákazník pořídit např. tarif NEO Modrý (s neomezeným voláním, SMS i daty) nebo tarif FREE+ Stříbrný (neomezené volání, SMS, 20 GB),“ přidává Zachariášová další srovnání s minulostí a dodává, že ve skutečnosti se zákazníci většinou dostanou ještě na výhodnější ceny, protože tarify kombinují v rámci balíčků O2 Spolu s dalšími službami.

Odmítavě se k negativně vyznívajícímu srovnání se zahraničím staví i Vodafone. „Tarif s neomezenými daty, voláním i SMS nabízí Vodafone za 799 korun (zhruba 32 eur), pro zákazníky s pevným internetem dokonce za 599 korun (24 eur), což je nejlepší nabídka na českém trhu a obstojí i v mezinárodním srovnání,“ říká vedoucí externí komunikace a tiskový mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Pevný internet vyšel ze srovnání lépe než mobilní tarify

Tuzemské zákazníky může utěšovat také skutečnost, že v případě pevného internetu vyšlo Česko z celoevropského srovnání o poznání lépe. Umístilo se ve druhé ze čtyř skupin, tedy mezi „poměrně levnými“ (relatively inexpensive) zeměmi.

Pevný internet byl opět porovnáván v několika koších služeb, tentokrát podle rychlosti připojení. Nejlevnější nabídky internetu jsou v přepočtu na paritu kupní síly pod unijním průměrem. Jedním z hlavních důvodů levného připojení v ČR je velký počet poskytovatelů. V rámci Evropy zde totiž funguje nejvíce malých lokálních providerů.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?