Pár seniorů s mobilním telefonem u počítače

Telefon pro seniory: Podle čeho se orientovat a jaký zvolit tarif

16. 4. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Mobilní telefon dnes vlastní téměř každý a senioři nejsou žádnou výjimkou. Starší generace však mají specifické požadavky, které je nutné promítnout do výběru zařízení i tarifu. Vybíráte telefon pro seniory nebo pro ně hledáte adekvátní tarif? Pak je tento článek právě pro vás.

Mobilní telefon používá 96 % seniorů

Stále žijete v domnění, že mobilní telefony nejsou mezi seniory až tak rozšířené? Čísla hovoří jinak. Podle průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2021 používá mobil 96 % seniorů. Od ostatních uživatelů se tato skupina značně liší. Starší lidé dále spoléhají hlavně na klasické telefony bez operačního systému. Se smartphony pracuje jen 40 % osob ve věku 65–74 let. V kategorii nad 75 let je to dokonce jen 15 % uživatelů. Senioři výrazně preferují tlačítkové telefony. Vlastní je téměř 80 % osob starších 75 let.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte tarif pro seniora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Jaký telefon pro seniory zvolit?

Ze zmíněných dat jednoznačně vyplývá, jaké telefony senioři vyhledávají. K hlavním požadavkům starších generací patří především:

  • snadné ovládání,

  • velká tlačítka,

  • dobře čitelný displej,

  • dlouhá výdrž baterie.


Zapomeňte na své běžné nároky. Senioři zpravidla netouží po nejnovějších aplikacích a neřeší, zda se připojí k 5G síti. Samozřejmě se najdou výjimky, ale tito uživatelé mají obvykle přesné představy o tom, jaký telefon chtějí a nad jeho výběrem přebírají kontrolu. U většiny seniorů se můžete řídit uvedenými požadavky.

Výrobci přichází se speciálními telefony pro seniory, které standardním nárokům odpovídají. Často bývají vybaveny tzv. SOS tlačítkem, po jehož stisknutí zařízení automaticky začne volat na vybraný kontakt nebo odešle nouzové zprávy. Některé mobily v tento okamžik zašlou kontaktům i přesnou GPS lokaci. Tyto funkce jsou v mnoha případech vítané a mohou přispět k zajištění rychlé pomoci.

Důležité jsou hovory a SMS zprávy

Také u tarifů se projevují specifické požadavky seniorů. Hlavní důraz je kladen na volání a psaní SMS zpráv. Zatímco mladá generace vyhledává tarify s neomezenými daty, senioři internet v mobilu využívají daleko méně. Je to pochopitelně dáno i telefony, jimiž disponují. Podle ČSÚ čerpá mobilní data 30 % osob ve věku 65–74 let a 8 % uživatelů starších 75 let. Jen pro srovnání – ve věkové kategorii 16–24 let jde o 98 % uživatelů.

Jaký má být tarif pro seniora?

Volné minuty a málo dat

Tarif by tedy měl poskytovat zejména výhodné volání a SMS zprávy. Operátoři často nabízí speciální tarify pro seniory, které s těmito potřebami korespondují. K dalším výhodám oproti běžným tarifům patří například zvýhodněné volání na pevnou linku.

Tarify pro seniory jsou většinou dostupné pro osoby nad 60 let. Ne vždy ale představují nejvýhodnější řešení. Raději si porovnejte všechny dostupné nabídky v online kalkulačce služeb.


Řada seniorů využívá mobilní služby příležitostně. V takových situacích se měsíční paušál nemusí vyplatit a je na místě zvážit pořízení předplacené karty, ze které se strhávají poplatky pouze za uskutečněné služby.

Na začátku seniorům pomozte a vše jim vysvětlete

Senioři vyrostli v jiné době a ne všichni z nich se stačili v oblasti mobilních telefonů a tarifů zorientovat. Buďte připraveni jim s možnými nástrahami pomoci. Po pořízení nového telefonu jim ukažte základní funkce a způsob ovládání. Určitě i vy si chcete být jisti, že se vám dotyčná osoba v případě potřeby rychle dovolá.

S orientací v online světě pomáhají seniorům i mobilní operátoři. Například Vodafone spustil na konci roku 2021 projekt Digitální odysea. Tento online kurz starší generaci objasní fungování chytrých telefonů. Kurz je bezplatný a mohou jej využít i zákazníci konkurenčních operátorů.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?