Streamovací platformy - sledování filmu

Streamovací platformy: Netflix, HBO Max, Apple TV+, Voyo a další

7. 5. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Streamovací platformy zažívají v posledních letech nevídaný boom a nic nenasvědčuje tomu, že by měl ustat. Většina uživatelů si jako první vybaví Netflix, ale na výběr máte z celé řady dalších služeb. Podívejte se na nejoblíbenější streamovací platformy.

VOD streaming: Filmy a seriály kdykoliv po ruce

Bohatá nabídka pořadů, volba podle aktuální nálady, sledování kdykoliv, kdekoliv, na různých zařízeních a bez reklam – to jsou hlavní důvody, proč streamovací platformy rychle získávají na popularitě. Podle průzkumu společnosti Atmedia z konce roku 2021 si alespoň jednu streamovací službu předplácí 28 % českých televizních diváků ve věku 15–69 let, tedy téměř 2 miliony uživatelů. Řada z nich přitom využívá více služeb – na jednoho uživatele jich připadá v průměru 1,44.

I přes rostoucí popularitu Netflixu a spol. stále panuje drobný zmatek v názvosloví. Kromě termínu streamovací platforma nebo služba se setkáte také s výrazem VOD streaming, který vychází z anglického spojení Video On Demand (video na vyžádání). Označení TV streaming se používá pro distribuci programu klasických televizních kanálů přes internet.

Kalkulačka cen internetu

Máte kvalitní internetové připojení?

Chcete si užít filmy a seriály ve vysokém rozlišení bez nepříjemného sekání? Zvažte to při výběru internetového připojení.

Běžná čtyřčlenná domácnost by si měla vystačit s rychlostí mezi 100 až 200 Mb/s.

Netflix: Celosvětový gigant, který proslul vlastní tvorbou

Představování streamovacích služeb nelze začít jinak než Netflixem. Americká společnost má celosvětově největší počet předplatitelů, zhruba 220 milionů. I v ČR se jedná o dominantní platformu – Netflix sleduje 74 % diváků využívajících streamovací služby.

Oblibu si Netflix získal mimo jiné vlastními seriály a filmy, které shlédnete jen prostřednictvím této platformy. V Česku službě pomohlo i partnerství s Vodafonem. Operátor vám umožní Netflix sledovat v rámci Vodafone TV. Předplatné si tak připojíte na fakturu k ostatním službám Vodafonu.


Netflix nabízí tři tarify, které se liší kvalitou obrazu a počtem zařízení, na nichž lze pořady sledovat. Pokud na cestách nechcete čerpat mobilní data, můžete si filmy stáhnout do zásoby a poté se na ně dívat bez připojení k internetu.

HBO Max: Nový prostor pro WarnerMedia

Mladší streamovací služba, která vznikla v roce 2020. V ČR se objevila v březnu letošního roku a v plném rozsahu nahradila HBO GO, v té době třetí nejpopulárnější streamovací platformu v tuzemsku. Stejně jako Netflix i HBO Max investuje do vlastní filmové a seriálové produkce. České diváky potěší zejména široká nabídka dabovaných titulů.

HBO Max vznikl jako prostor pro televizní a filmové projekty společnosti WarnerMedia. Hlavní výhoda spočívá v tom, že se zde filmy objeví zároveň s premiérou v kinech nebo jen krátce po ní. Například posledního Batmana jste na HBO Max mohli shlédnout již 45 dní po uvedení do kin. Po spojení WarnerMedia a Discovery provozuje HBO Max nově vzniklá společnost Warner Bros. Discovery.

Amazon Prime Video: Silný ve světě, v ČR zaostává

Amazon Prime Video je druhou nejpopulárnější platformou na světě, počet předplatitelů se pohybuje okolo 200 milionů. Nutno však dodat, že čísla jsou v porovnání s konkurencí zkreslená tím, že je platforma součástí programu Amazon Prime, který nabízí mnoho dalších služeb.

Rovněž Amazon Prime Video přichází s vlastní tvorbou. Uvádí ji pod označením Amazon Originals. Podobně jako u předchozích služeb máte k dispozici offline přehrávání nebo sdílené účty. V Česku Amazon Prime Video příliš rozšířené není. Může za to i omezená nabídka obsahu v českém jazyce. Většina seriálů a filmů je v angličtině bez českých titulků.

Streamovací platformy - notebook a hrnek s nápisem Ještě jeden díl

Apple TV+: 3 měsíce zdarma k nákupu produktů

Pozadu nechce zůstat ani společnost Apple. Ta v roce 2019 uvedla streamovací službu Apple TV+. Jak bývá u Applu zvykem, platforma je technicky velmi povedená a nabízí sledování pořadů s vysokou kvalitou obrazu i zvuku. Po obsahové stránce ale služba zatím pokulhává. Apple TV+ momentálně nemá žádný výrazný tahák, na který by nalákala diváky. To se může časem změnit, protože také Apple TV+ přichází s vlastní tvorbou.

Pokud si koupíte nový iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV nebo Mac, získáte Apple TV+ na tři měsíce zdarma. S platformou se tak seznámíte a zjistíte, zda vám vyhovuje.

Chci výhodný internet

Přemýšlíte o změně poskytovatele internetu?

Vyplňte základní údaje, jako je počet připojených osob nebo způsob využití internetu, a srovnejte si nabídky největších poskytovatelů v naší kalkulačce.

S výběrem a sjednáním té nejvýhodnější vám rádi zdarma pomůžeme.

Disney+: Těžká váha od června i v ČR

Streamovací služba Disney+ byla spuštěna na konci roku 2019. Jen během prvního roku nasbírala zhruba 100 milionů odběratelů. Na začátku letošního ledna jich měla okolo 130 milionů a význam platformy neustále roste. Není divu, služba disponuje lákavým exkluzivním obsahem.

Kromě produkce studia Disney se jedná například o animované filmy z dílny Pixar, komiksové trháky od Marvelu nebo dokumenty National Geographic. V ČR služba Disney+ zatím dostupná není. Její spuštění je naplánováno na 14. června 2022.

Voyo a další alternativy

Voyo se dá označit za český unikát. Streamovací služba TV Nova totiž představuje druhou nejoblíbenější platformu v ČR. V průběhu letošního ledna pokořila hranici 350 tisíc předplatitelů. TV Nova během roku 2021 poprvé vyprodukovala pořady určené pouze pro Voyo. Výhradně na tuto platformu přesunula také populární seriál Ordinace v růžové zahradě 2.

Možností pro sledování seriálů a filmů máte daleko více. Zmiňované streamovací služby zdaleka nejsou jediné. K alternativním zahraničním platformám patří například Hulu či Peacock. Milovníci divadla nedají dopustit na český Dramox, fanoušci kvalitních filmů zase na Aerovod.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Zneužití osobních údajů - překvapený mladý muž s telefonem v ruce
    14. listopadu 2022|Jana Březinová
    Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

    Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?

  • Jak chránit své platební údaje - Žena s mobilem v ruce, zabezpečení, notebook na stole
    04. listopadu 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Jak chránit své platební údaje na internetu + rady, co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije

    Koronavirová krize a související opatření, přesunula naprostou většinu plateb do světa internetu. Online nakupování jsme doslova propadli. Ne vždy však šlo o dobrovolné rozhodnutí. Jistá dávka svobody a komfortu je na druhou stranu vykoupena obavami o naše soukromí i finance. Jak chránit své platební údaje na internetu a co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije? Čtěte dále.

  • Sedící žena s mobilním telefonem v ruce
    04. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Virtuální operátoři: Jsou opravdu levnější?

    Chcete si zajistit mobilní služby, ale nevyhovují vám nabídky velké trojky poskytovatelů? Alternativu představují virtuální operátoři. Na jakém principu fungují, kdy dávají smysl a jací virtuální operátoři v ČR působí?

  • Skupinka lidí s telefony, tablety a počítači
    23. října 2022|Petr Pohůdka
    Češi na internetu: Zprávy, nákupy a seriály s českým dabingem

    Bez internetu dnes nedáme ani ránu. Internet nám pomáhá v komunikaci s našimi blízkými, při nákupech, vzdělávání, ale zajišťuje také nepřeberné množství zábavy. Jak se Češi na internetu chovají a jaké zásadní změny v tomto ohledu přinesla pandemie koronaviru?

  • Muž hraje počítačové hry
    17. října 2022|Petr Pohůdka
    Hry online: Jak rychlý internet potřebujete na hraní her?

    Užíváte si hry online? Pak potřebujete rychlý a stabilní internet. Právě hraní her patří z pohledu internetového připojení k nejnáročnějším činnostem. Na jaké aspekty byste se měli zaměřit?