dálkové ovládání televize

Jak vybrat televizi či projektor

27. 2. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Uvažujete o koupi nové televize nebo projektoru? Poradíme vám, v jakých situacích se vyplatí televizor, kdy je naopak lepší sáhnout po projektoru a na jaké parametry se při výběru obou zařízení zaměřit.

OLED vs. QLED televize

Začněme u oblíbenějších televizorů. Jedním ze základních kritérií výběru je technologie zobrazení. Výrobci neustále přichází s novými technologiemi nebo úpravami těch stávajících. Situace se z pohledu zákazníka poměrně dynamicky mění. Aktuálně na trhu dominují technologie OLED a QLED. Netřeba zabíhat do technických podrobností – většině uživatelů stačí vědět, že obě technologie fungují na zcela odlišném principu a mají své výhody i nevýhody. Jaké jsou základní odlišnosti mezi OLED a QLED televizory?

  • Barevnost: V tomto ohledu vítězí QLED televize, které dokáží zobrazit veškeré barvy z gamutu P3, tedy více než miliardu různých barev a odstínů. OLED televizory obvykle zvládnou zobrazit přes 90 % všech barev.

  • Podání černé barvy: Pokud jde o zobrazení černé barvy a celkový kontrast, je na tom lépe OLED technologie. U OLED televizorů totiž není nutné podsvícení. Černá je tím pádem opravdu černá a nikoliv tmavě šedá.

  • Jas: Vyšší maximální jas přináší QLED televize. Tento aspekt zvažujte zejména v případě, když přístroj umisťujete do velmi prosvětlené místnosti.

  • Pozorovací úhly: Širší pozorovací úhly vám nabídne OLED televizor. Tuto výhodu oceníte, pokud nemáte pevně dané místo sledování televize.

  • Tloušťka televizoru: Řešíte v obývacím pokoji každý centimetr prostoru? Rozdíly nejsou zásadní, ale více místa vám ušetří OLED televize, která pro své fungování nepotřebuje vrstvu LED diod a bývá proto užší.

Potřebujete poradit s výběrem internetové televize?

Nevyznáte se v nabídce poskytovatelů a jejich balíčcích? Naši specialisté detailně znají všechny kombinace a s výběrem televizního tarifu vám rádi poradí.

Soustřeďte se na pár hlavních parametrů

Sami vidíte, že nelze stanovit, která technologie je lepší. Záleží na vašich konkrétních požadavcích. Po zvolení vhodnější technologie se zaměřte na další parametry. Těch u televizorů najdete opravdu mnoho. Klíčové je neztratit se v záplavě informací a soustředit se na ty nejdůležitější faktory. Sledujte primárně pět hlavních parametrů.

  • Velikost televize: Směrodatným údajem je délka úhlopříčky udávaná v palcích, přičemž 1 palec odpovídá 2,54 cm. Velikost vybírejte s ohledem na umístění a pozorovací vzdálenost.

  • Rozlišení: Údaj, který vám říká, z kolika obrazových bodů (pixelů) se bude výsledný obraz skládat. Čím více pixelů, tím kvalitnější obraz. K nejprodávanějším zařízením aktuálně patří 4K televize s rozlišením 3840 × 2160 pixelů. V závislosti na rozlišení a velikosti obrazovky výrobci stanovují doporučenou pozorovací vzdálenost.

  • Obnovovací frekvence: Parametr, který vyjadřuje, kolik snímků obrazovka vykreslí za jednu vteřinu. Vyšší hodnoty vám tedy zajistí plynulejší obraz. Setkáte se s 50, 100 a výjimečně 200 Hz. Sledujete-li často sport, akční filmy a další relace s rychlými změnami obrazu, volte vyšší obnovovací frekvenci.

  • Konektivita a funkce: Ověřte si, jak televizi propojíte s dalšími zařízeními – kamerou, herní konzolí nebo externím diskem. Samozřejmostí by dnes měla být Wi-Fi, díky níž můžete využívat různorodé aplikace a streamovací služby. Podobu uživatelského prostředí chytré televize určuje operační systém. Nejrozšířenější je Android TV, který disponuje nejbohatší nabídkou aplikací. Někteří výrobci vyvíjí vlastní systémy, například Samsung spoléhá na Tizen a LG na WebOS. Tyto systémy nabízí méně aplikací, ale snaží se přijít s uživatelsky přívětivějším prostředím.

  • Cena: Televizi pořídíte levně zejména po uvedení nových modelů. Právě tehdy dochází ke zlevňování těch starších. Nové televizory se uvádí na trh zpravidla v období od března do června. Na kvalitní 4K televizor s úhlopříčkou okolo 50 palců si připravte zhruba 15–20 tisíc korun.


projektor film

Kdy sáhnout raději po projektoru?

Zajímavou alternativu televize tvoří projektor. Promítání na velké plátno či bílou zeď oceníte především u filmů, sportovních přenosů a hraní her. Divácký zážitek je mnohem intenzivnější i v porovnání s těmi největšími televizory. Naopak pokud u televize trávíte celou zimu nebo u vás pořady běží jako kulisa, pak raději zůstaňte u klasické televize. Ta je pro častější provoz určena – diody televizoru vykazují delší životnost než lampa projektoru.

Také u projektorů narazíte na různé technologie zobrazení. K těm nejrozšířenějším patří DLP, LCD a LED technologie. Dražší modely jsou založené na laserové projekci. Všechny způsoby mají opět svá pro a proti. Za účelem domácího využití si zákazníci nejčastěji pořizují DLP a LCD projektory.

Ušetřete na mobilních službách

Víte, že dvoučlenná domácnost může správným nastavením služeb, jako je volání, pevný internet nebo televize, ušetřit až 5 000 Kč ročně?

S výběrem a sjednáním výhodných služeb vám rádi zdarma pomůžeme.

Na jaké parametry se u projektorů soustředit?

Podobně jako u televizorů se zaměřte na rozlišení, konektivitu a funkce. Zjistěte si doporučenou projekční vzdálenost – s její hodnotou roste i velikost promítaného obrazu. Za klíčové parametry výběru se dají označit kontrast a svítivost projektoru. V obou případech platí, že čím vyšší hodnota, tím lépe.

Vysoká svítivost vám umožní promítat i za bílého dne. Dostatečný kontrast zase poskytne kvalitnější obraz a lepší zobrazení detailů. Zcela opomíjet byste neměli ani údaj o hlučnosti. Hlavně u levnějších DLP projektorů může být hluk při delším provozu nepříjemný.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Zneužití osobních údajů - překvapený mladý muž s telefonem v ruce
    14. listopadu 2022|Jana Březinová
    Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

    Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?

  • Jak chránit své platební údaje - Žena s mobilem v ruce, zabezpečení, notebook na stole
    04. listopadu 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Jak chránit své platební údaje na internetu + rady, co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije

    Koronavirová krize a související opatření, přesunula naprostou většinu plateb do světa internetu. Online nakupování jsme doslova propadli. Ne vždy však šlo o dobrovolné rozhodnutí. Jistá dávka svobody a komfortu je na druhou stranu vykoupena obavami o naše soukromí i finance. Jak chránit své platební údaje na internetu a co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije? Čtěte dále.

  • Sedící žena s mobilním telefonem v ruce
    04. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Virtuální operátoři: Jsou opravdu levnější?

    Chcete si zajistit mobilní služby, ale nevyhovují vám nabídky velké trojky poskytovatelů? Alternativu představují virtuální operátoři. Na jakém principu fungují, kdy dávají smysl a jací virtuální operátoři v ČR působí?

  • Skupinka lidí s telefony, tablety a počítači
    23. října 2022|Petr Pohůdka
    Češi na internetu: Zprávy, nákupy a seriály s českým dabingem

    Bez internetu dnes nedáme ani ránu. Internet nám pomáhá v komunikaci s našimi blízkými, při nákupech, vzdělávání, ale zajišťuje také nepřeberné množství zábavy. Jak se Češi na internetu chovají a jaké zásadní změny v tomto ohledu přinesla pandemie koronaviru?

  • Muž hraje počítačové hry
    17. října 2022|Petr Pohůdka
    Hry online: Jak rychlý internet potřebujete na hraní her?

    Užíváte si hry online? Pak potřebujete rychlý a stabilní internet. Právě hraní her patří z pohledu internetového připojení k nejnáročnějším činnostem. Na jaké aspekty byste se měli zaměřit?