Muž zapíná televizi

7 nejlepších filmů o autech, které musíte vidět

Milujete rychlost a styl? Líbí se vám, když na obrazovce sviští pneumatiky a naleštěná auta jedou do akce? Naprosto vám rozumíme. Proto jsme pro vás vybrali ty nejlepší kultovní filmy o autech. Pořádně se usaďte. Jízda začíná.

Le Mans 66

Film s původním názvem Ford v Ferrari z roku 2019 natočil James Mangold na motivy osudů automobilových konstruktérů a závodníků Kena Milese a Carrolla Shelbyho. Snímek vás zavede do šedesátých let a společně s hlavními hrdiny budete sledovat cestu týmu Shelby American k vítězství v proslulém závodě Le Mans. Hlavní role ztvárnili Matt Damon (jako Carroll Shelby) a Christian Bale (jako Ken Miles).

Zápletka: V roce 1959 je Carroll Shelby na vrcholu, když vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největším triumfu ale přichází rána. Lékaři mu diagnostikují srdeční vadu, která mu znemožní dál závodit. Shelby se začíná věnovat konstruktérství. Spolupracuje i s týmem britského šampióna Kena Milese. Tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II., aby pro jeho automobilku navrhli a postavili závodní auto, s nímž by se pomstil Ferrarimu, jehož vozy vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960… Podaří se jim to?

Hodnocení na ČSFD: 90 %

Rivalové

I další film vás vezme mezi extrémně rychlá auta. Rivaly (v originále Rush) si zamilujete, pokud máte rádi akční snímky ze sportovního prostředí. Životopisný film z roku 2013 zrežíroval Ron Howard a vypráví o rivalitě mezi jezdci vozů Formule 1 Jamesem Huntem a Nikim Laudou.

Zápletka: Jezdcům Formule 1 koluje v žilách rychlá krev a rivalita. Všude kolem duní motory, voní olej a v zákulisí nejprestižnějších závodů se to hemží krásnými dívkami, které umí jezdcům pořádně zamotat hlavu. Každá chyba může znamenat smrt… James Hunt je playboy a výborný řidič. Niki Lauda je precizní a disciplinovaný profesionál. Kdo nakonec zvítězí na okruhu i ve skutečném životě?

Hodnocení na ČSFD: 90 %

60 sekund

Akční film z roku 2000, který se v angličtině jmenuje Gone in Sixty Seconds dnes patří ke kultovním snímkům. V hlavních rolích se představili Nicolas Cage a Angelina Jolie. Film zrežíroval Dominic Sena a jedná se o remake stejnojmenného snímku z roku 1974.

Zápletka: Hlavní postava Randall „Memphis“ Raines, jehož hraje Nicolas Cage, kdysi býval nejlepším zlodějem aut v USA. To ale bývalo, teď je Randall slušňák. Ovšem jen do chvíle, než se jeho mladší bratr zaplete s brutálním gangsterem a připraví ho o desítky luxusních aut. Proto mu hrozí smrt. Do hry vstupuje Randall, který musí během tří dnů ukrást padesátku drahých a náležitě zabezpečených automobilů. Dokáže to?

Hodnocení na ČSFD: 70 %

Rychle a zběsile

Kultovní série Rychle a zběsile začala snímkem z roku 2001, který se v anglickém originále jmenoval Fast and Furious. Akční film o pouličním závodění a tuningu režíroval Rob Cohen. Dodnes se snímek dočkal hned několika pokračování.

Zápletka: Hlavním hrdinou je policista Brian, kterého ztvárnil již zesnulý Paul Walker. Ten se stává členem party vedené Dominicem, jenž je blázen do nelegálních závodů aut. Speciálně upravené vozy jsou adrenalinem pro řidiče i pro publikum. Ve hře jsou peníze, prestiž, obdiv dívek. Existuje ale i jiný důvod, proč chce policista Brian získat Dominicovu důvěru. Jeho úkol mu však zkomplikuje láska, když se zamiluje do gangsterovy sestry Mii. Jak to nakonec dopadne?

Hodnocení na ČSFD: 72 %

Další série

  • Rychle a zběsile 2 (2003, režie John Singleton)

  • Rychle a zběsile: Tokijská jízda (2006, režie Justin Lin)

  • Rychlí a zběsilí (2009, režie Justin Lin)

  • Rychle a zběsile 5 (2011, režie Justin Lin)

  • Rychle a zběsile 6 (2013, režie Justin Lin)

  • Rychle a zběsile 7 (2015, režie James Wan)

  • Rychle a zběsile 8 (2017, režie F. Gary Gray)

  • Rychle a zběsile 9 (2021, režie Justin Lin)

Gran Torino

Americký film z roku 2008, který režíroval Clint Eastwood a rovnou si v něm i zahrál, dnes patří mezi klasiku. Dějově se netočí jen kolem aut, ale přináší také otázky stárnutí a proměny světa, jemuž hlavní hrdina, válečný veterán Walt Kowalski, přestává rozumět.

Zápletka: Hlavní hrdina filmu Walt Kowalski má řadu problémů se svými sousedy, kteří jsou většinou imigranti. Venkovní svět se mu zdá šílený a neuchopitelný. Jeho jedinou radostí je sporťák Gran Torino. Auto se jednou v noci pokusí někdo ukrást. Zlodějem je chlapec ze sousedství, který se tak snažil získat respekt svých vrstevníků. Svůj čin si má u veterána odpracovat. Snesou se?

Hodnocení na ČSFD: 90 %

Bullitův případ

V anglickém originále se tento akční a lehce mysteriózní snímek z roku 1968 jmenuje jednoduše Bullit. Líbit se bude všem, kdo mají rádi akci, rychlost a staré americké káry. A také těm, kdo milují Steva McQueena, který ztvárnil hlavní roli.

Zápletka: Mafián Johnny Ross zpronevěří mafiánské organizaci dva miliony dolarů a podaří se mu uprchnout do San Franciska. Pod podmínkou výpovědi získá ochranu policisty Bullita. Ten se se svými muži odebere do hotelu, v němž se Ross ukrývá. Zanedlouho však vniknou do pokoje dva muži a začne přestřelka. Jak to celé dopadne?

Hodnocení na ČSFD: 78 %

Únos aut

Nejen američtí filmoví tvůrci natáčejí filmy o rychlých vozech. Pokud máte chuť na osmdesátkový film, sáhněte po Únosu aut z roku 1980, který natočil německý režisér Wigbert Wicker.

Zápletka: Kriminální komedie vychází z tradičního motivu lupiče-gentlemana. Hlavním hrdinou je automobilový designér Robert Mehring, který přijde o zaměstnání, a tak se přidá k mezinárodnímu gangu zlodějů aut. Vydává se za zámožného barona, a aby se pomstil svému bývalému nadřízenému, nechá přes noc ukrást z jeho firmy čtyřicet nových luxusních vozů. Akční děj vás zavede do Paříže, Salcburku i na Sicílii a ve snímku zahlédnete legendární Porsche 911 i další dobové vozy.

Hodnocení na ČSFD: 74 %

Nechce se vám platit drahé autopojištění?

Dejte stop neustálému zdražování. Pomůžeme vám se změnou pojišťovny i se sjednáním lepší nabídky. Vše jednoduše z pohodlí domova.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • pohonne-hmoty
    24. ledna 2024|Petr Pohůdka
    Kolik stojí benzín a nafta? Srovnáváme ceny pohonných hmot v tuzemsku a zahraničí

    Ceny pohonných hmot v posledních třech měsících výrazně klesly. Benzín i nafta stojí v průměru okolo 36 Kč/litr. Zlevňuje se především kvůli propadu cen ropy na světových trzích. Nejvyšší ceny jsou tradičně v Praze, naopak nejvýhodněji natankujete v Královéhradeckém kraji. V rámci Evropské unie je nejlevnější benzín v Bulharsku a Rumunsku. Podívejte se na grafy porovnávající současné ceny pohonných hmot v ČR a EU.

  • 10. ledna 2024|Jana Březinová
    Jaké změny platí pro řidiče od 1. ledna 2024?

    Se začátkem roku se řidiči v ČR musí připravit na mnoho novinek zejména v souvislosti s novým zákonem o silničním provozu. Mění se bodový systém i výše pokut. Už s sebou není třeba vozit doklady od auta, velký technický průkaz se dokonce ruší. Dálniční známka zdraží o 800 Kč a na silnice vyjedou už 17letí řidiči. Jaké novinky pro řidiče od letoška platí?

  • Auto po autonehodě
    28. prosince 2023|Jana Březinová
    Víte, jak získat odpovídající odškodnění po dopravní nehodě?

    Poškození při dopravní nehodě mají často nárok na násobně vyšší částky, než jim přiznala pojišťovna. Na vině bývají nesprávně vyplněné formuláře nebo chybějící lékařské zprávy. Navíc někdy o kompenzaci ani nežádají, protože nechtějí viníka popotahovat u soudu. Odškodnění se však řeší přímo s pojišťovnou a vyplácí se z povinného ručení.

  • stromecek-na-aute
    03. prosince 2023|Petr Woff
    Jak dovézt živý vánoční stromek bez dopravní nehody

    K vánočním svátkům patří pěkný smrček, jedlička nebo jiný jehličnan, který postavíte a nazdobíte ve své domácnosti. Vhodného adepta seženete lehce, otázka však zní, jak dopravíte živý vánoční stromeček do svého bydliště. Srovnejme, kolik stojí profesionální přeprava a jak naložíte stromek do svého auta, aby následná cesta neskončila dopravní nehodou.

  • mladý muž za volantem - jak vybrat první auto
    30. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat první auto

    Spolehlivé, bezpečné, kompaktní, s nízkou spotřebou. Snadno se s ním manévruje a parkuje. Pár ťukanců se na něm ztratí. Náhradní díly jsou dostupné a levné, stejně jako povinné ručení. Podobně bychom mohli shrnout, jak vypadá nejlepší první auto. Splňuje to třeba Škoda Fabia nebo VW Golf.