Mladá žena s tabletem

Digitální stopa: Lze vůbec smazat své online účty?

6. 10. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Snad o každé osobě dohledáte během několika sekund informace na internetu. Údaje o vás sbírají v podstatě všechny společnosti, které v online prostředí působí. Je v dnešní době možné digitální stopu odstranit? Dají se vůbec online účty smazat?

Co je to digitální stopa?

Virtuální prostředí zdaleka není anonymní. Tohle tvrzení vás nejspíš nijak nepřekvapí. Nicméně rozsah vaší digitální stopy si možná zcela neuvědomujete. Termínem digitální stopa se označuje soubor různorodých záznamů, které po sobě zanecháváte v online prostředí.

Kdy digitální stopu vytváříte? Prakticky neustále. Digitální stopa vzniká v důsledku  veškerého chování na internetu. Při surfování, vyhledávání na Googlu, lajkování a komentování na sociálních sítích, nakupování, mailové korespondenci a dalších běžných aktivitách. Však si vzpomeňte sami, kde všude jste na internetu zadali své jméno či kontakt.

Nejvíce toho o vás ví internetoví giganti

Důvodů, proč webové stránky, sociální sítě a aplikace sbírají vaše data, existuje více. Jedním z těch hlavních je personifikace obsahu. Čím více toho o vás daný subjekt ví, tím lépe vám přizpůsobí obsah či reklamu na míru. Tak samozřejmě zvyšuje své zisky. Vaše osobní údaje rovněž mohou sloužit k prostému ověření totožnosti – typicky u finančních institucí nebo obsahu, který je přístupný pouze pro vybrané věkové skupiny.

Pochopitelně největší množství informací o vás sbírají ti nejsilnější hráči jako Facebook či Google. Dokud Google tuší jen to, že si bez receptu nezvládnete uvařit rajskou omáčku nebo neznáte hlavní město Ekvádoru, nejspíš se s tím dokážete smířit. Ale když vám řekneme, že může uchovávat historii vaší polohy, na základě které přesně ví, kdy, kde a jak dlouho jste někde byli, už se vám to určitě líbit nebude. Tyto informace se totiž již dají zneužít, pokud se dostanou do rukou nesprávných osob.

Vše nevymažete, ale…

Jestliže vás nyní zachvátila panika a chcete svoji digitální stopu kompletně smazat, rovnou vás zklameme. Veškeré údaje, které jste o sobě přes internet vypustili do světa, se vám odstranit nepodaří. Nicméně stále můžete jejich  množství výrazně regulovat. Zaměřme se právě na zmiňovaný Google. Jaké kroky lze podniknout?

  • Promazávejte historii vyhledávání: Postup vymazání údajů se liší v rámci jednotlivých prohlížečů, ale není nijak složitý. Zpravidla jej najdete v nastavení prohlížeče, eventuálně rovnou pod záložkou Historie. V populárním Google Chrome si pomůžete klávesovou zkratkou Ctrl + H, v programu Internet Explorer Alt + X. Promažte buď kompletní historii prohlížení, případně podle potřeby jen konkrétní časový úsek či vybrané webové stránky.

  • Používejte anonymní okno nebo konkurenční prohlížeče: Jestliže hledáte něco choulostivého, můžete rovnou využít tzv. anonymní okno. Po jeho otevření se prohlížené stránky nikam nezaznamenávají. Pomohou i alternativní vyhledávače, které vaše osobní informace nesbírají, ani nesdílí. Za zmínku stojí například Startpage či DuckDuckGo.

  • Zkontrolujte svoji aktivitu: Nejlepší představu o sbíraných datech získáte v sekci  Moje aktivita na Googlu. Zde uvidíte svůj každý krok v prohlížeči včetně míst, kde vás Google identifikoval jako klienta. Pokud nechcete, aby se informace o vašem výskytu ukládaly, vypněte historii polohy. Zobrazenou aktivitu můžete filtrovat na základě data či služeb a dle vlastního uvážení vymazat. Tento postup čas od času opakujte, avizované nastavení automatického mazání zatím k dispozici není.

  • Požádejte o odstranění výsledků vyhledávání: Po zadání vašeho jména do vyhledávače se objeví výsledky, na které nejste zrovna pyšní? Podle verdiktu Soudního dvora EU máte právo na odstranění irelevantních, zastaralých nebo jiným způsobem nevhodných informací. O vymazání konkrétních výsledků požádáte prostřednictvím online formuláře. Ne všechny žádosti Google schvaluje, vždy záleží na individuálním případu.

  • Zvažte smazání účtu: Krajním řešením je smazání účtu. Uvědomte si ale, že přijdete o svá data (e-maily, soubory, sdílené fotky, údaje v kalendáři atd.) a přístup do jiných služeb Google.

Projděte i další založené účty

Obdobně můžete smazat další online účty. Pokud si na všechny nevzpomínáte, využijte službu Deseat.me. Ta vám založené účty vyhledá. Má to však háček – program najde pouze stránky, na kterých jste se registrovali přes Gmail. Navíc mu musíte povolit přístup do vaší schránky.

Smazání účtu vždy problémy nevyřeší. Zrušení Facebooku neznamená odstranění fotek, které tam s vámi nahráli vaši přátelé. Složitě budete bojovat i s příspěvky v diskuzích, které jste v minulosti pod svým jménem zveřejnili. Některé účty vymazat ani nejde. Poté vám pomůže snad jen změna údajů na nějaké neexistující. Proto lze doporučit především zvýšenou obezřetnost při pohybu v online prostředí a také trochu smíření s tím, že z virtuálního světa se dnes zkrátka zcela nevymažete.

Přečtěte si také: Jak vybrat internet do mobilu a domácnosti?

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Dopravní nehoda v popředí výstražný trojúhelník
    29. srpna 2023|Jana Březinová
    Bezpečná vzdálenost mezi auty: Proč někdy nestačí 2 sekundy?

    Každý rok vyšetřuje Policie ČR přes 5 000 nehod zapříčiněných nedodržením bezpečné vzdálenosti. Přesto se v novele zákona o silničním provozu neobjevuje konkrétní definice, jaký odstup by si vozy mezi sebou měly držet. Ani známé pravidlo 2 sekund nefunguje vždy. Čím se tedy při stanovení odstupu řídit?

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Žena zapíná bezpečnostní pás
    05. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Bezpečná jízda šetří životy, starosti i peníze

    V roce 2022 došlo na českých silnicích k 98 460 dopravním nehodám. Zemřelo při nich 454 osob, dalších 1 734 osob bylo vážně zraněno. Mnoha nehodám se přitom dalo předejít dodržováním základních pravidel bezpečné jízdy.

  • Žena s notebookem a kalkulačkou
    03. dubna 2023|Jana Březinová
    Půjčka online: Na co si dát pozor?

    Sjednat si půjčku dnes trvá sotva pár minut – řada institucí totiž nabízí možnost vyřídit půjčku čistě online. Pohodlí a rychlost ovšem někdy bývají vykoupené nástrahami, které číhají na nezkušené klienty a mohou je polapit do dluhové pasti. Na co byste si měli dát pozor u online půjček?

  • Revolut nabízí účet i kartu zdarma - mobilní telefon a karta Revolut
    03. ledna 2023|Jana Březinová
    Revolut nabízí účet i kartu zdarma. Jak funguje a kdy se vyplatí?

    Stále větší množství z nás chce mít svoje finance neustále pod kontrolou a po ruce. Často tak nahrazujeme hotovost platebními kartami, ale i chytrými telefony nebo hodinkami. Jednu z chytrých alternativ představuje Revolut – online aplikace, která nabízí účet i kartu zdarma. Opravdu se vyplatí nebo je potřeba počítat s nějakým háčkem?

  • Bezpečně na horách - Rodina na lyžích v Alpách
    17. prosince 2022|Jana Březinová
    Bezpečně na horách: Jak se vyhnout úrazům a proč si vždy sjednat pojištění

    Zima se pro miliony Čechů neodmyslitelně pojí s dovolenou na horách. Bohužel to také znamená tisíce úrazů – lyžování a snowboarding patří k nejrizikovějším sportům. Jak se na horách chovat bezpečně? Jaké úrazy hrozí nejčastěji? Proč si sjednat pojištění a na kolik by vás vyšlo ošetření v zahraničí bez něj? Vše jsme pro vás shrnuli v článku.

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?