Bezpečně na horách - Rodina na lyžích v Alpách

Bezpečně na horách: Jak se vyhnout úrazům a proč si vždy sjednat pojištění

Zima se pro miliony Čechů neodmyslitelně pojí s dovolenou na horách. Bohužel to také znamená tisíce úrazů – lyžování a snowboarding patří k nejrizikovějším sportům. Jak se na horách chovat bezpečně? Jaké úrazy hrozí nejčastěji? Proč si sjednat pojištění a na kolik by vás vyšlo ošetření v zahraničí bez něj? Vše jsme pro vás shrnuli v článku.

Češi milují hory, přes 20 % populace lyžuje

Z průzkumu pojišťovny ERV vyplývá, že loňskou zimu se na hory chystalo 43 % Čechů. Že jsou Češi národem lyžařů ostatně potvrzuje i srovnání s ostatními evropskými zeměmi – podle dat společnosti Statista lyžuje 21 % obyvatel České republiky, což nás řadí na čtvrtou nejvyšší příčku v Evropě. Další vysoké procento Čechů jezdí na snowboardu.

Ačkoliv sněhové podmínky v Česku bývají nevyzpytatelné, většina milovníků zimních sportů vyráží na české hory, nejčastěji do Krkonoš. Přes půl milionu Čechů se vydá za lyžováním a snowboardingem do Alp. K nejoblíbenějším cílům patří lyžování v Rakousku, Itálii a Francii. Pozadu však nezůstávají ani slovenské Tatry a během pandemie covid-19 Češi objevili i bulharské a ukrajinské hory.

Nejčastější úrazy na horách

Bohužel při dovolené na horách dochází k mnoha úrazům. Přestože se zimní sporty provozují jen několik týdnů v roce, patří úrazy na horách k vůbec nejčastějším pojistným událostem. „U mužů je zranění na lyžích či snowboardu druhým nejčastějším hned po fotbale. U žen se jedná o nejrizikovější sporty vůbec,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Nejčastější úraz při lyžování představuje poranění kolenních vazů. U snowboardistů hrozí poranění horních končetin, a to především zápěstí. K nejvážnějším úrazům se řadí poranění hlavy a páteře, k nimž dochází při srážce s překážkou či jinou osobou. Tato zranění bývají fatální a bohužel jejich počet stoupá, protože se zlepšuje kvalita sjezdových tratí i vybavení, a tak roste rychlost lyžařů a jejich počet na tratích.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolnými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Na sjezdovce dodržujte pravidla bezpečnosti

Zástupci Horské služby uvádí, že k řadě úrazů by nemuselo dojít, pokud by lyžaři a snowboardisté dodržovali pravidla FIS pro chování na sjezdových tratích. Připomeňte si desatero s námi.

  1. Berte ohledy na ostatní lyžaře a chovejte se tak, abyste nikoho neohrozili.

  2. Rychlost a způsob jízdy přizpůsobte svým schopnostem, sněhovým a povětrnostním podmínkám i počtu osob na svahu.

  3. Volte jízdní stopu tak, ať neohrozíte lyžaře před sebou.

  4. Předjíždět můžete zprava i zleva, ale vždy s dostatečným odstupem.

  5. Rozjíždějte se až poté, co se rozhlédnete nahoru a dolů.

  6. Zastavujte pouze v přehledných úsecích a nezdržujte se v úzkých místech.

  7. Při stoupání nebo sestupu pěšky po sjezdovce se držte na okraji.

  8. Dodržujte značení a signalizaci na trati.

  9. Při úrazu jsou všichni lyžaři a snowboardisté povinni poskytnout první pomoc.

  10. Účastníci či svědci nehody jsou povinni prokázat své osobní údaje.

Kromě dodržování pravidel nezapomínejte ani na správné vybavení. Před dovolenou na lyžích byste si měli nechat profesionálně seřídit vázání, aby včas vypínalo. Správné nastavení záleží na výšce, váze a zdatnosti lyžaře. Samozřejmostí by pak měla být helma pro všechny lyžaře a snowboardisty, která snižuje riziko úrazu hlavy až o 60 %. Nejvážnějším úrazům předchází také chránič páteře.

Kolik stojí ošetření na horách v zahraničí?

Úrazů se na svazích stává opravdu mnoho, a proto byste při cestě do zahraničního střediska rozhodně neměli zanedbat cestovní pojištění. Náklady na ošetření vážného úrazu se totiž šplhají do stovek tisíc až milionů korun – například v případě operace hlavy či páteře. Zanedbatelné však nejsou částky ani za lehčí úrazy. Ambulantní ošetření zlomeniny vyjde na desítky tisíc korun, operace natržených vazů v koleni stojí přes sto tisíc.

Nesmíte však zapomenout ani na náklady na záchranu na sjezdovce. Podle statistik pojišťovny Direct stojí zásah horské služby od 1 700 Kč v Itálii až po 16 800 Kč na Slovensku. V Alpách je přitom běžné, že k úrazům na svahu vyrazí vrtulník – jeho zásah vyjde nejdráž v Rakousku, a to na 124 000 Kč.

K nejdražším položkám patří úrazy, které způsobíte někomu jinému. Když někoho srazíte při lyžování, musíte mu uhradit nejen náklady na léčbu, ale také ušlý výdělek během léčení, náklady na poškozené vybavení a další výdaje. Pojišťovna ERV uvádí příklad své klientky, která v Itálii srazila jinou lyžařku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti. Léčebné výlohy dosáhly 818 000 Kč, ale konečná vyplacená škoda se vyšplhala na 1 900 000 Kč.

Bezpečně na horách - Rodina v zasněžených horách

Stačí modrá kartička pojištění? Rozhodně ne

Výše uvedené částky by vás měly varovat, že vydat se na hory do zahraničí bez cestovního pojištění není dobrý nápad. Myslíte si, že jste přece zdravotně pojištěni po celé EU, a tak vám stačí Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC)? Při cestách do hor byste na modrou kartičku rozhodně neměli spoléhat. Proč?

  • EHIC platí pouze ve státních zdravotnických zařízeních. Blízko alpských středisek ale bývá většina klinik soukromých.

  • Evropská kartička se nevztahuje ani na zásah horské služby. Její zásah nebo převoz vrtulníkem ze svahu do nemocnice byste tak platili z vlastní kapsy.

  • Zaplatíte stejnou spoluúčast jako místní obyvatelé. Třeba ve Francii se hradí až 30 % z ceny lékařského ošetření.

  • Bez cestovního pojištění nemáte nárok ani na proplacení převozu do ČR. Sanitkou vyjde na desítky tisíc, letecky na stovky tisíc korun.

Jak vybrat cestovní pojištění na hory

Při cestě na hory je tak sjednání cestovního pojištění naprostou nezbytností. Dejte si ale pozor na to, abyste si zvolili správný produkt. Co při výběru cestovního pojištění na hory sledovat?

  • Lyžování a snowboarding si často musíte připojistit jako zimní sporty. Pokud pojišťovna takové připojištění vyžaduje, většinou se vztahuje i na běžecké lyžování a bruslení.

  • Pojištění lyžování a snowboardingu platí pro jízdu na vyznačených tratích.

  • Jízda ve snowparku se obvykle řadí mezi rizikové sporty.

  • Plánujete jízdu mimo sjezdovky (freeride) nebo dokonce skialpinismus? Tyto aktivity většina pojišťoven řadí mezi nepojistitelné sporty.

Podívejte se na srovnání několika cestovních pojištění na hory.

PojišťovnaLéčebné výlohyPojištění odpovědnostiJe nutné na hory připojištění?Nepojistitelné zimní sporty

UNIQA

5–25 mil. Kč

0–15 mil. Kč

Ano – Zimní sporty

skialpinismus, lyžování a snowboarding mimo vyznačené trasy aj.

Allianz

2 mil. Kč až neomezené

1–20 mil. Kč

Ano – Zimní sporty

freeride, freestyle, heliskiing, skialpinismus, sněžný skútr – sjezd aj.

Slavia pojišťovna

5–20 mil. Kč

2–10 mil. Kč

Ne – lyžování a snowboarding na vyznačených sjezdovkách patří do rekreačních sportů

Navíc lze připojistit rizikové sporty – lyžování a snowboarding ve snowparku, lyžování mimo vyznačené sjezdovky, skialpinismus

běh na lyžích mimo vyznačené trasy, skiextrém, sněžný skútr – sjezd, skoky a lety na lyžích aj.

Union pojišťovna

bez limitu

0–2,5 mil. Kč

Ano – Zimní sporty

Navíc lze připojistit rizikové sporty – lyžování mimo vyznačené trasy, freestylové a freeridové lyžování, heliskiing aj.

neuvádí v pojistných podmínkách

AXA Assistance

2,5–500 mil. Kč

0–25 mil. Kč

Ne – lyžování a snowboarding na vyznačených sjezdovkách patří do běžných sportů

Navíc lze připojistit rizikové sporty – freeride a skialpinismus v oblastech zajištěných sítí lanovek, kdy je sjezd veden volným terénem v jejich bezprostředním okolí, na svazích se sklonem max. 40 stupňů, jízda ve snowparku

skiextrém, skikros, skoky a lety na lyžích aj.

PVZP*

varianta Nadstandard

3–10 mil. Kč

2,5–3,5 mil. Kč

Ne – lyžování a snowboarding na vyznačených sjezdovkách patří do sportů bez nutnosti připojištění ve variantě Nadstandard

Navíc lze připojistit nebezpečné sporty (např. jízda ve snowparku) a extrémní sporty (např. rychlostní lyžování)

freeride, heliskiing, skialpinismus aj.

Tabulka: Údaje z pojistných podmínek pojišťoven, platné 8. 12. 2022. *Varianty Mini a Standard u VZP nezahrnují žádné sporty, zásah horské služby ani hospitalizaci – je potřeba si na každou položku sjednat připojištění.

V tabulce uvádíme jen příklady zimních sportů, především lyžování a snowboarding. Mějte na paměti, že pro některé zimní aktivity platí omezení nadmořskou výškou – jedná se zpravidla o vysokohorskou turistiku a sněžnice. Přístup pojišťoven se liší, a proto si důkladně nastudujte pojistné podmínky. Například AXA Assistance řadí sněžnice do 2 500 m n. m. do rizikových sportů, Slavia pojišťovna považuje sněžnice až do 3 500 m n. m. za rekreační sport.

Jednoduše online

Najděte nejvýhodnější cestovní pojištění

Při výběru cestovního pojištění si zvolte dostatečné pojistné limity a nezapomeňte na pojištění odpovědnosti. Některé pojišťovny ho vůbec nenabízí k základním balíčkům pojištění. Přitom při lyžování v Itálii je pojištění odpovědnosti dokonce povinné. Tato povinnost platí od 1. ledna 2022 a každý lyžař i snowboardista u sebe musí mít potvrzení v angličtině o jeho sjednání.

V nabídce pojišťoven najdete pojištění na hory včetně zajímavých benefitů. Hodit se může třeba pojištění nevyužití dovolené, které lze uplatnit při uzavření sjezdovek pro nedostatek sněhu. Nabídek je opravdu mnoho a není jednoduché se v nich vyznat.

Srovnejte si pojištění na hory pomocí online kalkulačky cestovního pojištění. Na jednom místě si rychle porovnáte různé nabídky a najdete nejvýhodnější pojištění, které bude vyhovovat vašim potřebám.

Pozor na lyžování pod vlivem alkoholu

Pojistné události způsobené pod vlivem alkoholu patří u všech pojišťoven k výlukám z cestovního pojištění, a to platí i pro jízdu na lyžích a snowboardu. Navíc některé země zakazují požívání alkoholických nápojů na sjezdovce – k nim patří od roku 2022 i Itálie. Je-li lyžaři naměřeno více než 0,5 promile alkoholu v krvi, zaplatí pokutu až 1 000 eur, při překročení 0,8 promile se jedná o trestný čin. Ve Francii platí nulová tolerance alkoholu na sjezdovce.

Nechcete si svařák na sjezdovce odepřít? Pak vám může přijít vhod připojištění Drink povolen od AXA Assistance. Vztahuje se na pojistné události, které vznikly v souvislosti s požitím alkoholu, a to až do 0,8 promile alkoholu v krvi. Nicméně ani toto připojištění se nevztahuje na situace, kdy jste porušili zákon a místní předpisy. Navíc se uplatňuje pouze na pojištění léčebných výloh. Pokud tedy po požití alkoholu někoho na sjezdovce srazíte, nebude se na to připojištění vztahovat.

Na české hory si sjednejte alespoň pojištění odpovědnosti

Ani na české hory byste se neměli vydávat bez pojištění. Lékařské ošetření při úrazu i zásah horské služby se sice pokryjí z veřejného zdravotního pojištění, ale pokud způsobíte zranění někomu jinému, zaplatíte mu újmu na zdraví a majetku ze svého.

Proto byste si měli sjednat pojištění odpovědnosti – většinou bývá součástí pojištění domácnosti. V rámci jednoho pojištění se tak jednoduše pojistíte pro případ, že vytopíte sousedy pod vámi, srazíte někoho na lyžích nebo váš pes pokouše jiného psa.

Zapřemýšlet byste měli rovněž nad úrazovým pojištěním. Když se vám na horách něco přihodí, můžete zůstat doma na nemocenské i několik týdnů. Ta vám nemusí stačit, zejména když na vašem příjmu závisí celá rodina. Úrazové pojištění si můžete platit po celý rok v rámci životní pojistky, případně si ho sjednat jen na několik dní na hory v rámci cestovního pojištění pro tuzemsko.

Cestovní pojištění pro tuzemsko

Cestovní pojištění pro tuzemsko vás ochrání pro případy vzniku úrazu, odpovědnosti za újmu a zpravidla zahrnuje pojištění zavazadel a sportovního vybavení proti krádeži a poškození. Při dovolené na českých horách vám tak přijde vhod a přitom stojí jen pár korun denně. Srovnejte si nabídky cestovního pojištění pro tuzemsko online. Nezapomeňte zaškrtnout, že budete provozovat zimní sporty.

Co dělat při úrazu na horách

Stali jste se svědky úrazu na svahu? Zjistěte, jak správně postupovat.

  • Označte místo nehody, aby zraněného neohrozili další lyžaři. K tomu využijte hůlky nebo lyže – zapíchněte je křížem do sněhu nad místem nehody.

  • Přivolejte pomoc. V ČR volejte 155 Zdravotní záchrannou službu nebo 1210 Horskou službu. V zahraničí si zjistěte čísla na tísňové linky a uložte si je do mobilu. Případně můžete informovat obsluhu vleku, která přivolá pomoc.

  • Připravte si důležité informace: kde se zraněný nachází (číslo sjezdovky, významný orientační bod), komu se stal úraz, případně počet zraněných, co se stalo (náraz do stromu, srážka dvou lyžařů), v jakém stavu je zraněný (v bezvědomí, dýchá, krvácí).

  • Podle pokynů záchranářů poskytněte první pomoc. U vážných úrazů zajistěte dýchací cesty, zastavte krvácení, případně zahajte resuscitaci. Snažte se zraněného udržet v teple. V žádném případě nepodávejte nápoje nebo alkohol.


Tip na poslech

Poslechněte si epizodu podcastu Nepodceňto, kde se dozvíte, jak poskytnout první pomoc.


K úrazu na horách ovšem nemusí dojít jen na sjezdovce. Horská služba každoročně provádí také pátrací a záchranné akce po pěších turistech či běžkařích, kteří se ztratili v horském terénu, například kvůli změně počasí nebo brzkému stmívání. Člověk nemusí být ani zraněný, ale hrozí mu prochladnutí. Zejména v takových situacích je výborná aplikace Záchranka, která záchranářům odešle přesné souřadnice, kde se nacházíte.

Stal se vám na horách v zahraničí lehčí úraz, s nímž zvládnete dojít k lékaři po svých? Pak nejdříve kontaktujte asistenční službu své pojišťovny. Operátor vás nasměruje do vhodného zdravotnického zařízení a poradí správný postup, aby veškeré náklady uhradila pojišťovna.

Na cestu do hor pojistěte i své vozidlo

Pojištění na hory byste měli mít nejen vy a vaše rodina, ale také vaše vozidlo. Na namrzlé a zasněžené vozovce se zvyšuje riziko dopravních nehod. V zimních měsících hrozí rovněž střet se zvěří. To jsou potíže, s nimiž vám povinné ručení nepomůže.

Jestliže zůstane vaše auto po nehodě nepojízdné, budete potřebovat odtah či opravu, vše zaplatíte ze svého. To může v Alpách představovat vysoké částky. Naštěstí existují havarijní pojištění, která si můžete sjednat pouze na dobu dovolené v zahraničí. Nabízí ho například AXA Assistance v rámci cestovního pojištění Dovolená autem.

Havarijní pojištění se vyplatí všem

I ti nejzdatnější řidiči se někdy mohou dostat do potíží. Sjednejte si havarijní pojištění dříve, než bude pozdě. Naši specialisté vám pomohou s výběrem i sjednáním.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.