Ruka s mobilním telefonem nad kontejnerem na tříděný odpad

Recyklace mobilů: Kde vám zrecyklují starý telefon?

5. 3. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Celosvětově se v průměru zrecykluje pouze 10 % mobilních telefonů, v České republice ještě podstatně méně – cca 6 %. Přitom se jedná o nejčastěji obměňovanou elektroniku, kterou používáme jen pár let. Jak správně recyklovat mobil a kde vám za starý kus ještě zaplatí?

Mobily měníme čím dál rychleji

Za rok 2022 se na celém světě prodalo 1,35 miliardy mobilních telefonů. Většinu nových modelů zákazníci pořizují jako náhradu starého přístroje. Kde vysloužilé telefony skončí? Obvykle bohužel na skládce. Přitom mobil lze velmi dobře zrecyklovat a materiály využít prakticky stoprocentně v nové výrobě. V průměru využíváme mobilní telefon asi 3,5 roku, mladší generace dokonce jen 2 roky. Poté ho měníme za nový. A to nejen v případě, že starý přístroj přestane fungovat, ale protože zkrátka chceme novější model.

Zajímavost

V ČR se každý den prodá zhruba 8 a půl tisíce mobilních telefonů, což znamená 3,1 milionu nových zařízení ročně. Jedničkou na českém trhu je Samsung, který stojí za necelými 39 % prodejů.

Jaké jsou možnosti? Recyklace nebo výkup telefonů

Starý telefon v žádném případě nepatří do běžného odpadu. Z elektrozařízení se uvolňuje velké množství škodlivých látek –⁠ především z baterie mobilu.

„Pokud skončí například nikl-kadmiová baterie v komunálním odpadu, tak opravdu malé množství kadmia může způsobit kontaminaci spodních vod, které se pak dostávají do celého potravního řetězce. Důsledkem jsou poruchy jater, ledvin, chudokrevnost, řídnutí kostí a mnoho dalších onemocnění,“ vysvětluje Jiří Šmejkal z projektu Remobil zaměřeného na sběr starých a nepotřebných mobilních telefonů.

Jak si tedy s použitým mobilním telefonem poradit? Možností je hned několik:

  • odevzdáte mobil do červeného kontejneru na elektroodpad,

  • vytřídíte ho ve sběrném dvoře,

  • využijete výkup starých telefonů,

  • odnesete starý telefon zpět prodejci, který se postará o likvidaci,

  • využijete služeb některé z neziskových organizací zabývajících se sběrem mobilů.

Náš tip

Úplně nejlepší variantou pro životní prostředí je ale využívat mobilní telefon až do konce jeho životnosti. I když vám už zařízení nevyhovuje, stále se může najít někdo, komu ještě dobře poslouží.

Fungující mobil proto zkuste prodat nebo darovat. Využít k tomu můžete třeba online bazary. U značek, které časem tolik neztrácí na hodnotě (například iPhone), se možná dočkáte i zajímavého zhodnocení.

Jak probíhá sběr starých mobilů?

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet výkup telefonů, vyhledejte si na internetu prodejce, kteří tuto službu nabízí. Většinou je možnost výkupu vázána na nákup nového zařízení ve stejné prodejně. Při stanovení výkupní ceny (nebo výše slevy poskytnuté na nový mobil) se bere v potaz značka, model, stáří a stav mobilního telefonu. I v případě, že vám prodejce nenabídne za použitý telefon žádnou částku, můžete mu přístroj nechat k recyklaci. Podle zákona má povinnost od vás elektropřístroj přebrat k likvidaci, pokud si u něj zakoupíte podobný nový přístroj.

S odběrem starých telefonů vám mohou pomoci i operátoři. Například O2 umožňuje svým zaměstnancům i zákazníkům zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení a baterií na svých prodejnách. Za každý odevzdaný přístroj operátor navíc prostřednictvím své nadace věnuje 25 korun na provoz Linky bezpečí. Podobně postupuje Vodafone, který ze svého výkupového programu RE-START podporuje Světový fond na ochranu přírody (WWF). Odběr či výkup telefonů ale standardně organizují i další poskytovatelé mobilních služeb.

Další možnost představuje využití červených kontejnerů, kde můžete odevzdat veškerá vysloužilá elektrozařízení. Nejbližší červený kontejner najdete podle adresy nebo PSČ na webu cervenekontejnery.cz. Zařízení můžete odevzdat k recyklaci rovněž ve sběrném dvoře.

Ve sběru a recyklaci mobilů se angažuje také řada neziskových projektů. Jedním z nich je zmiňovaný Remobil. Jeho cílem je získávat zpět vysloužilé mobilní telefony a ty funkční pak poskytnout lidem, kteří si nemohou dovolit kupovat každé dva roky nový model. Remobil se angažuje především ve firmách a školách, ale svůj nepoužívaný mobil jim můžete poslat i vy. Když odevzdáte alespoň tři kusy, máte svoz dokonce zdarma.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Pořídili jste si nový mobil a hledáte i lepší tarif?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Jak funguje recyklace mobilů?

Pokud se telefon dostane zpět k prodejci elektroniky nebo do tříděného elektroodpadu, bude zrecyklován. Způsobů je hned několik, využívají se totiž rozdílné technologie. Nejčastější způsob recyklace mobilních telefonů spočívá v oddělení krytu a baterie, která se recykluje zvlášť. Zbytek mobilu se rozdrtí a vyseparují se jednotlivé materiály. Z těch je možné opět vyrábět, ať už nová elektrozařízení nebo jiné výrobky. Při recyklaci mobilů se znovu využije 90 % materiálů.

Jaké materiály se recyklací mobilů získají?

Mobilní telefony obsahují významné množství drahých kovů. Díky recyklaci se mohou znovu využít ve výrobě a není nutné je těžit. Podle společnosti Asekol, která se zabývá sběrem vysloužilých elektrospotřebičů, je možné z mobilního telefonu zrecyklovat například:

  • 61 g plastů,

  • 19 g mědi,

  • 13,5 g hliníku,

  • 10 g manganu,

  • po 1 g lithia a niklu,

  • 0,24 g stříbra,

  • 0,04 g zlata.


Díky recyklaci mobilů se snižuje nejen spotřeba nových surovin, ale i množství energie, která je potřeba pro těžbu a dopravu materiálu.

Budoucnost v ekologičtějším stylu?

Trochu více udržitelnosti by do světa mobilních telefonů mohly přinést příští roky. Někteří výrobci již nehledí výhradně jen na profit, ale snaží se přicházet s ekologičtějšími přístroji rovnou z výroby. Jako pozitivní příklad může sloužit třeba nizozemská společnost Fairphone. Ta u svých telefonů nabízí několikaleté záruky včetně aktualizací softwaru. Konstrukce mobilů umožňuje zákazníkům opravy či výměnu jednotlivých součástí. Náhradní díly jsou přitom k dostání přímo v internetovém obchodě výrobce, a to včetně potřebných návodů na opravu.

K menšímu plýtvání přírodních zdrojů by měla přispět také nová pravidla recyklace baterií schválená Evropskou unií. Ta zavádí mimo jiné povinnost opatřit baterii QR kódem, na jehož základě půjde snadno dohledat přesné složení nebo údaje o životnosti. Podobné kroky by měly vést k vyššímu počtu zrecyklovaných baterií.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena fotí lagunu na smartphone
    28. června 2023|Petr Pohůdka
    Zajímavé aplikace na cesty, které (ne)potřebujete

    Cestování je dnes i díky mobilním aplikacím jednodušší než v minulosti. Do nutného základu patří třeba mapy s navigací nebo překladač. Některé aplikace na cesty ale vyloženě spadají do kategorie postradatelné. To však ještě neznamená, že je na dovolené nevyužijete. Jak vypadají zbytečné appky, které občas přijdou vhod?

  • Turisté v přírodě hledají informace na mobilu
    11. června 2023|Petr Pohůdka
    7 aplikací pro bezproblémovou dovolenou: Máte je všechny?

    Chystáte se na letní dovolenou? Mobilní aplikace vám cestování výrazně usnadní. Pomohou vám s plánováním pobytu, přesuny, ale také s řešením krizových situací. Jaké aplikace na cestování byste si měli před odjezdem nainstalovat do mobilu?

  • Žena řídí podle GPS navigace v mobilním telefonu
    01. června 2023|Petr Pohůdka
    Aplikace do auta: Které appky patří do povinné výbavy?

    Pamatujete si na jízdy autem před rozšířením chytrých telefonů? Čtení v papírových mapách, tázání kolemjdoucích a časté bloudění bylo téměř na denním pořádku. Tyto časy jsou z velké části pryč i díky mobilním aplikacím. Jaké appky patří do povinné výbavy dnešního řidiče?

  • Ovládací panel chytré domácnosti na zdi
    01. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Chytrá domácnost: Jak vám pomůže ušetřit za energie

    Chytrá domácnost není jen o zvýšeném pohodlí. Při jejím správném užívání můžete uspořit nemalé částky za energie. Přečtěte si, co ke smart home potřebujete a v jakých oblastech díky tomuto systému ušetříte.

  • Chytrá zásuvka: Levná cesta k úsporám? - Chytrá zásuvka a ovládání mobilem
    28. března 2023|Petr Pohůdka
    Chytrá zásuvka: Levná cesta k úsporám?

    Zapínání či vypínání spotřebičů a dalších domácích přístrojů na dálku nebo monitorování spotřeby energie. To jsou hlavní výhody, které vám přinese chytrá zásuvka. Jak tato vychytávka funguje a kdy se ji vyplatí pořídit?

  • Chytré hodinky pro děti - Dítě na lavičce s chytrými hodinkami
    10. září 2022|Petr Pohůdka
    Chytré hodinky pro děti: Co všechno umí a v čem pomohou rodičům?

    Chytré hodinky slouží jako prodloužená ruka telefonu, ale mohou představovat také jeho alternativu. Stále častěji na ně narazíte i u dětí. K čemu jsou dětské chytré hodinky dobré a v jakých situacích je ocení rodiče?

  • Mobil a různý typy nabíječek
    01. srpna 2022|Petr Pohůdka
    Univerzální nabíječka pro všechna zařízení? V EU od podzimu 2024 realita

    Otravuje vás, jak ke každé elektronice potřebujete jinou nabíječku? Od podzimu roku 2024 tyto starosti minimálně v Evropské unii řešit nebudete. V platnost totiž vstoupí nová směrnice, podle které musí mít spotřební elektronika standardizovaný konektor USB-C. Proč EU k tomuto kroku přistoupila a kdo proti přijetí směrnice nejvíce bojoval?

  • Žena s notebookem sedí na terase před chatou
    03. května 2022|Petr Pohůdka
    Internet na chatu: Zůstaňte online i v odlehlých oblastech

    Chcete zůstat online i na chatě či chalupě? Dnes to není žádný problém, internet naladíte i v těch nejodlehlejších oblastech. Jaké varianty se nabízí? Přečtěte si, jak vybrat internet na chatu.