Mobil a různý typy nabíječek

Univerzální nabíječka pro všechna zařízení? V EU od podzimu 2024 realita

1. 8. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

Otravuje vás, jak ke každé elektronice potřebujete jinou nabíječku? Od podzimu roku 2024 tyto starosti minimálně v Evropské unii řešit nebudete. V platnost totiž vstoupí nová směrnice, podle které musí mít spotřební elektronika standardizovaný konektor USB-C. Proč EU k tomuto kroku přistoupila a kdo proti přijetí směrnice nejvíce bojoval?

Za menší chaos v nabíječkách

O sbližování standardů nabíječek či zavedení jedné univerzální nabíječky se hovoří již delší dobu. Jedním z nejaktivnějších subjektů v této oblasti je Evropská komise. I díky jejímu vyjednávání s výrobci se podařilo snížit počet používaných koncovek. Například u nabíječek smartphonů jste ještě před 10–15 lety narazili na desítky různých typů. Dnes se používají převážně tři – microUSB (u starších zařízení), Lightning konektor (iPhony od Applu) a USB-C konektor, který aktuálně převažuje.

Právě USB-C konektor vybrala Evropská unie jako ten univerzální, který bude od podzimu roku 2024 povinný pro všechny nabíječky. Kromě rozšíření tohoto standardu hraje v jeho prospěch také praktičnost. Konektor má symetrickou koncovku, takže jej snadno zapojíte. Navíc se dá stále považovat za poměrně moderní – u chytrých telefonů a další přístrojů se začal používat v roce 2014.

Méně elektronického odpadu a úspory spotřebitelů

Důvodů, proč Evropská unie bojuje za sjednocení standardů, existuje hned několik. Jeden z těch nejzásadnějších je snížení elektronického odpadu. Jen samotné nabíječky stojí podle odhadů Evropské komise v členských zemích každoročně za 11 tisíci tunami odpadu. V mnoha případech naprosto zbytečně – v současnosti s nákupem jakékoliv spotřební elektroniky v domácnosti přibyde nová (často odlišná) nabíječka.

Sjednocením konektorů by se měl počet potřebných nabíječek výrazně snížit, což ocení jak planeta, tak zásuvka, v níž všechny nabíječky momentálně skladujete.

V neposlední řadě vám zavedení této směrnice ušetří peníze. Evropská komise odhaduje, že by spotřebitelé mohli na elektronice ročně zaplatit až o 250 milionů eur méně. Počítá se totiž s tím, že výrobci nebudou přibalovat nabíječku ke každému novému přístroji. Odpadnout by měly rovněž nadbytečné nákupy způsobené nepřehledným stavem, v němž spotřebitel občas stoprocentně neví, s jakou nabíječkou je jeho zařízení kompatibilní.

Mladá žena zapojuje telefon do nabíječky - Univerzální nabíječka pro všechna zařízení

Mobilní telefony, tablety, ale i notebooky

Přechod na jednotný standard se týká celé řady spotřební elektroniky. Univerzální nabíječka USB-C vám od podzimu 2024 nabije všechny nové mobilní telefony, tablety, digitální fotoaparáty, čtečky elektronických knih, přenosné reproduktory, sluchátka, herní konzole do ruky nebo počítačové periferie (klávesnice, myš, mikrofon apod.).

Nedlouho po vstupu směrnice v platnost se do této skupiny přidají i notebooky. U nich dostali výrobci na implementaci změn 40 měsíců navíc. Stávajících výrobků se nová pravidla netýkají.

Chcete ušetřit na mobilním tarifu nebo internetu?

Srovnejte si nabídky největších operátorů a vyberte si tu nejvýhodnější přesně podle vašich potřeb.

Kritikem opatření je hlavně Apple

U mnoha ze zmíněných zařízení je USB-C konektor dnes již naprostým standardem. V těchto případech se toho z pohledu výrobce a spotřebitele příliš nezmění. Snad jen to, že zákazník v základním balení nenajde další nabíječku. Některé výrobky však čekají výrazné změny spojené s investicemi do nových součástek a inovacemi.

Změny se dotknou především výrobců mobilních telefonů. Právě mobilů se z uvedených přístrojů prodá s přehledem nejvíce. Sjednocení standardů značně pocítí například americký Apple, jeden z největších kritiků evropské směrnice. Zařízení od Applu se vyznačují řadou specifických rysů. Patří k nim i konektor Lightning, který si společnost sama vyvinula. Tento typ konektoru se poprvé objevil u iPhonu 5 a Apple jej využívá rovněž u svých tabletů iPad.

Apple proti zavedení směrnice EU aktivně bojoval a kritizuje ji s tím, že podobný typ regulace potlačuje inovace. Opatření podle americké společnosti povede v konečném součtu jen k poškození evropského spotřebitele a celé ekonomiky.

Jaké budou konkrétní technické podmínky?

To, že bude nabíječka iPhonu za pár let skutečně disponovat USB-C konektorem, ještě není stoprocentní. Technické podmínky nového nařízení momentálně nejsou známy. Nelze proto zatím vyloučit například povolení redukce konektoru. Nicméně již nyní se spekuluje o tom, že iPhone, který Apple uvede příští rok na podzim, přijde s univerzální nabíječkou. U některých typů iPadů už firma USB-C konektory využívá. Směrnici EU musí v následujících týdnech ještě potvrdit plénum europarlamentu a jednotlivé členské státy.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena fotí lagunu na smartphone
    28. června 2023|Petr Pohůdka
    Zajímavé aplikace na cesty, které (ne)potřebujete

    Cestování je dnes i díky mobilním aplikacím jednodušší než v minulosti. Do nutného základu patří třeba mapy s navigací nebo překladač. Některé aplikace na cesty ale vyloženě spadají do kategorie postradatelné. To však ještě neznamená, že je na dovolené nevyužijete. Jak vypadají zbytečné appky, které občas přijdou vhod?

  • Turisté v přírodě hledají informace na mobilu
    11. června 2023|Petr Pohůdka
    7 aplikací pro bezproblémovou dovolenou: Máte je všechny?

    Chystáte se na letní dovolenou? Mobilní aplikace vám cestování výrazně usnadní. Pomohou vám s plánováním pobytu, přesuny, ale také s řešením krizových situací. Jaké aplikace na cestování byste si měli před odjezdem nainstalovat do mobilu?

  • Žena řídí podle GPS navigace v mobilním telefonu
    01. června 2023|Petr Pohůdka
    Aplikace do auta: Které appky patří do povinné výbavy?

    Pamatujete si na jízdy autem před rozšířením chytrých telefonů? Čtení v papírových mapách, tázání kolemjdoucích a časté bloudění bylo téměř na denním pořádku. Tyto časy jsou z velké části pryč i díky mobilním aplikacím. Jaké appky patří do povinné výbavy dnešního řidiče?

  • Ovládací panel chytré domácnosti na zdi
    01. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Chytrá domácnost: Jak vám pomůže ušetřit za energie

    Chytrá domácnost není jen o zvýšeném pohodlí. Při jejím správném užívání můžete uspořit nemalé částky za energie. Přečtěte si, co ke smart home potřebujete a v jakých oblastech díky tomuto systému ušetříte.

  • Chytrá zásuvka: Levná cesta k úsporám? - Chytrá zásuvka a ovládání mobilem
    28. března 2023|Petr Pohůdka
    Chytrá zásuvka: Levná cesta k úsporám?

    Zapínání či vypínání spotřebičů a dalších domácích přístrojů na dálku nebo monitorování spotřeby energie. To jsou hlavní výhody, které vám přinese chytrá zásuvka. Jak tato vychytávka funguje a kdy se ji vyplatí pořídit?

  • Ruka s mobilním telefonem nad kontejnerem na tříděný odpad
    05. března 2023|Petr Pohůdka
    Recyklace mobilů: Kde vám zrecyklují starý telefon?

    Celosvětově se v průměru zrecykluje pouze 10 % mobilních telefonů, v České republice ještě podstatně méně – cca 6 %. Přitom se jedná o nejčastěji obměňovanou elektroniku, kterou používáme jen pár let. Jak správně recyklovat mobil a kde vám za starý kus ještě zaplatí?

  • Chytré hodinky pro děti - Dítě na lavičce s chytrými hodinkami
    10. září 2022|Petr Pohůdka
    Chytré hodinky pro děti: Co všechno umí a v čem pomohou rodičům?

    Chytré hodinky slouží jako prodloužená ruka telefonu, ale mohou představovat také jeho alternativu. Stále častěji na ně narazíte i u dětí. K čemu jsou dětské chytré hodinky dobré a v jakých situacích je ocení rodiče?

  • Žena s notebookem sedí na terase před chatou
    03. května 2022|Petr Pohůdka
    Internet na chatu: Zůstaňte online i v odlehlých oblastech

    Chcete zůstat online i na chatě či chalupě? Dnes to není žádný problém, internet naladíte i v těch nejodlehlejších oblastech. Jaké varianty se nabízí? Přečtěte si, jak vybrat internet na chatu.