Žena s notebookem sedí na terase před chatou

Internet na chatu: Zůstaňte online i v odlehlých oblastech

3. 5. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Chcete zůstat online i na chatě či chalupě? Dnes to není žádný problém, internet naladíte i v těch nejodlehlejších oblastech. Jaké varianty se nabízí? Přečtěte si, jak vybrat internet na chatu.

Drátové připojení není dostupné všude

Ne každý odjíždí na chatu s tím, že si odpočine od běžného shonu a zůstane offline. Řada lidí chce být i během odpočinku v kontaktu se svými nejbližšími, projíždět sociální sítě nebo sledovat seriály na streamingových platformách. Pokud s vámi na chatu jezdí vaše děti, jen těžko je budete lákat na několikadenní pobyt v místech, kde není internet. Možností, jak se na chatě připojit, je více. Všechny varianty se dají rozdělit do dvou základních skupin na drátové a bezdrátové.

U drátového připojení k vám data putují přes nějaký druh kabelu. Jedná se například o kabely telefonní, optické či soustavu využívanou pro kabelovou televizi. K hlavním výhodám tohoto typu připojení patří zejména stabilita signálu a vysoká přenosová rychlost.

Náš tip

Problém ale spočívá v tom, že kabely nejsou rozvedené do všech oblastí. U odlehlých chat a chalup volba drátového připojení tedy často zcela odpadá.

I když drátové připojení k dispozici máte, nemusí se jednat o nejlepší variantu. Internet na chatu si obvykle nepotřebujete zajistit na celý rok. U poskytovatelů byste ale platili pravidelný měsíční paušál.

Máte v blízkosti chaty vysílač?

Také bezdrátové připojení může mít různé podoby. Jednou z nich je Wi-Fi. Signál poskytovatelé šíří z centrálních vysílačů. Vy pro jeho příjem použijete anténu, kterou umístíte za okno či na střechu. Anténu následně propojíte s Wi-Fi routerem. Pro tento způsob připojení potřebujete v blízkosti chaty vysílač vybraného operátora. Mezi anténou a vysílačem by měla být zajištěna přímá viditelnost.

Chci výhodný internet

Hledáte poskytovatele internetu?

Vyplňte základní údaje, jako je počet připojených osob nebo způsob využití internetu, a srovnejte si nabídky největších poskytovatelů v naší kalkulačce.

S výběrem a sjednáním té nejvýhodnější vám rádi zdarma pomůžeme.


Wi-Fi šířená z vysílačů je poměrně spolehlivá a stabilní, zejména pokud funguje v modernějších pásmech o frekvenci minimálně 5 GHz. Úroveň signálu ovlivňuje řada faktorů, například kvalita antény nebo vzdálenost od vysílače. Připojení se občas může zhoršit při nepřízni počasí.

vysilac

Datová SIM karta pro příležitostné uživatele

Příjem Wi-Fi z vysílače opět znamená závazek s daným poskytovatelem. Jestliže na chatu jezdíte příležitostně nebo tam trávíte jen letní dovolenou, budete se nejspíš poohlížet po jiném řešení. To vám přinese mobilní internet. Operátoři nabízí předplacené datové SIM karty. Nemusíte se upisovat k žádným pravidelným platbám, pouze si zaplatíte určitý objem dat. Ve chvíli, kdy jej vypotřebujete, si kartu znovu dobijete.

Datovou SIM kartu vložíte do routeru, případně rovnou do koncového zařízení. Slotem často disponují například tablety či notebooky. Jde o velmi levné a dostupné řešení – pokrytí mobilním signálem je v ČR na vysoké úrovni. Z uživatelského hlediska oceníte rovněž mobilitu routeru. Pokud ale přenášíte velké objemy dat, zvolte raději některou z předchozích variant.

V případě, že si platíte tarif s neomezenými daty, bude vaše potřeba zavádět internet na chatu o něco menší. Při občasném využití ostatních zařízení si možná vystačíte jen s daty a hotspotem. Dosah hotspotu je ale kvůli absenci externích antén výrazně menší než u sítě šířené routerem. Používání více zařízení v různých místnostech tak bude v praxi spíše nemožné.

Internet na chatu přes satelit

Nachází se vaše chata v místech, kam nevedou kabely a signál operátorů zde není dostatečně stabilní? Ani za této konstelace nemusíte zůstat bez internetu. S online světem se spojíte za pomoci satelitu.

Zatímco o satelitní televizi jste nejspíš slyšeli, o možnosti přijímat tímto způsobem internetový signál se ví méně. Rozhodně však nejde o nejlevnější cestu a také z pohledu přenosové rychlosti vychází konvenční typy připojení většinou lépe. Jestli ale internet na chatu opravdu potřebujete, půjdou tyto aspekty stranou.

Zvažte výhodný balíček služeb

Velmi výhodně vás může vyjít pořízení internetu v rámci balíčku spolu s ostatními službami, typicky mobilními tarify či internetovou televizí. Operátoři vám totiž při objednání více služeb najednou poskytnou lepší cenu.

Nabídne vám nejlevnější internet na chatu Vodafone, T-Mobile nebo O2? Nechte si srovnat nabídky hlavních operátorů v naší online kalkulačce.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.