Odhad ceny nemovitosti

Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

27. 9. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

Cena odhadu nemovitosti se liší podle odhadce

To, kdo ocenění nemovitosti vyhotoví, určuje, k čemu odhad můžete použít a kolik za něj zaplatíte. Existují tři typy odhadů nemovitosti.

1. Cena bankovního odhadu nemovitosti

Potřebujete odhad ceny nemovitosti kvůli hypotečnímu úvěru? Pak se obraťte přímo na svoji banku. Ta vám doporučí specialistu, který určí zástavní hodnotu nemovitosti. Bankovní odhad nemovitosti získáte u některých bank zdarma, někde za něj zaplatíte. Podívejte se na příklady.

  • Air Bank: 5 000 Kč/byt, 6 000 Kč/dům

  • CREDITAS: 4 500 Kč/byt, 5 400 Kč/dům, možnost online odhadu ceny bytu zdarma

  • Česká spořitelna: 4 400 Kč/byt, 5 400 Kč/dům

  • ČSOB: od 17. 2. 2020 do odvolání ocenění nemovitosti zdarma


Porovnejte si hypotéky od různých poskytovatelů

Jste si jistí, že vám vaše banka nabízí nejnižší úrokovou sazbu hypotéky? Raději si porovnejte více poskytovatelů. Naši hypoteční specialisté spolupracují s několika bankami na trhu, a tak vám dokážou vyjednat skutečně nízkou úrokovou sazbu a výhodné podmínky hypotéky.

2. Cena tržního odhadu nemovitosti

Prodáváte nebo kupujete nemovitost? Pak vás bude zajímat její reálná tržní hodnota, abyste věděli, zda prodáváte/kupujete za přiměřenou cenu. Tržní odhad nemovitosti provádí realitní kanceláře nebo nezávislí odhadci. Pokud vám realitní kancelář zařizuje prodej nemovitosti, obvykle vám odhad nabídne zdarma.

Odhad nemovitosti od realitní kanceláře se vám může hodit i pro dědické řízení, vypořádání společného jmění manželů při rozvodu nebo vypořádání spoluvlastnictví nemovitosti. V takových případech ho ale zaplatíte – ceny začínají na 1 500 Kč/byt a 2 500 Kč/dům. Jednotlivé ceny za odhady se mohou lišit také podle lokality, ty nejdražší jsou zpravidla v Praze a Středočeském kraji.

3. Cena soudního odhadu nemovitosti

Jak už název napovídá, tento typ odhadu provádí soudní znalec. Jedná se o tzv. znalecký posudek. Bez něj se neobejdete, pokud řešíte majetkový spor u soudu – např. rozvodové řízení, exekuci, insolvenční řízení. Případně ho po vás může vyžadovat finanční úřad v souvislosti s odvodem daní z nemovitosti.

Za vypracování znaleckého posudku si připlatíte. Nejčastěji se cena odhadu u bytů pohybuje od 3 000 Kč do 5 000 Kč, u domů od 5 500 Kč do 8 000 Kč.

Jak dlouho trvá vyřízení odhadu nemovitosti?

Získání odhadu nemovitosti obvykle trvá 3–7 dní. Odhadce nejdříve nemovitost osobně navštíví a teprve poté vypracuje odhad.

Online získáte odhad nemovitosti zdarma, ale jen orientační

Na internetu najdete nespočet kalkulaček, které vypracují orientační odhad nemovitosti online zdarma. Narazíte na ně třeba na webu odhad-zdarma.cz nebo reas.cz. Mějte však na paměti, že online odhad nemovitosti je velmi přibližný.

Kalkulačky využívají data z veřejné inzerce nemovitostí či katastrálního úřadu a nemají příliš dobrou vypovídací hodnotu. Pokud se na odhad nemovitosti online přesto chcete spolehnout, dělejte tak jen v obcích nad 10 tisíc obyvatel, kde se nachází dostatek nemovitostí k porovnání.

Vždy je však lepší nechat si odhad vypracovat odborníkem, který zohlední všechny důležité aspekty konkrétního objektu. Jinak se může stát, že například koupíte byt o stovky tisíc dráž, než je jeho reálná hodnota. A to rozhodně nestojí za pár ušetřených tisícovek.

Odhad svépomocí při prodeji nemovitosti? Raději ne

Někteří by mohli namítnout, že pro prodej domu nebo bytu služby odhadce nepotřebují a sami si určí prodejní cenu. Takový postup se ale nemusí vyplatit. Určit správnou cenu nemovitosti je věda a majitelé mají často zkreslené představy.

Nestačí prozkoumat realitní servery a výslednou cenu nějak odhadnout. Prodejní cena se většinou nerovná té inzerované, takže nevíte, za kolik se nemovitost ve skutečnosti prodala. Výslednou cenu navíc ovlivňují i maličkosti, jako je blízkost silnice či výhled z okna. Pokud cenu nadsadíte, může se z nemovitosti stát ležák, který budete nakonec nuceni prodat pod cenou.

Zjištěné ceny nemovitosti se mohou výrazně lišit. Jak je to možné?

Kdybyste si na stejnou nemovitost nechali zpracovat bankovní odhad, tržní odhad a znalecký posudek, může se výsledná cena nemovitosti lišit až o stovky tisíc. Každý odhad totiž používá jinou metodu.

Bankovní odhad je zpravidla o 10–20 % nižší, než je tržní cena nemovitosti. To slouží bance jako pojistka, kdyby byla v případě nesplácení nucena nemovitost prodat a její hodnota by v čase klesla.

Tržní odhad zkoumá tržní cenu, tedy za kolik se byt či dům v dané lokalitě dá aktuálně prodat. Tržní odhad bere v úvahu mnoho parametrů – např. stav nemovitosti, vybavenost interiéru, lokalitu včetně dopravní dostupnosti a občanské vybavenosti.

Znalecký posudek vychází především z oficiálních tabulek pro odhad nemovitosti, proto pro něj nejsou podstatné externí faktory jako např. občanská vybavenost. Z toho důvodu bývá cena v soudním odhadu nemovitosti nižší než její reálná tržní hodnota.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?