Novostavba

Ceny nemovitostí: Jaká je aktuální situace na trhu?

9. 3. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Nepříznivá pro obyčejné občany, zajímavá pro spekulanty a bohatší obyvatele. Tak by se v kostce dala charakterizovat aktuální situace na trhu s nemovitostmi v ČR. Čím se současný stav vyznačuje a jak byste se měli chovat v pozici kupujícího nebo majitele nemovitosti?

Trh s nemovitostmi zamrzl

Ceny bytů a domů v posledních letech vytrvale rostly. K údivu mnoha expertů na tom nic zásadního nezměnila ani pandemie Covid-19. Zájem o koupi nemovitostí byl stále obrovský a ceny se posouvaly do závratných výšin. Jenže tento trend se jednou musel změnit. Katalyzátorem změn se nakonec stala špatná makroekonomická situace, především pak vysoká inflace.

Podcast

Zajímá vás, jak prodat nebo koupit nemovitost? Poslechněte si náš podcast Nepodceňto.


Čím se situace na trhu nemovitostí v úvodních měsících roku 2023 vyznačuje?

  • Ubyli kupci: V důsledku vysokých úrokových sazeb a vyšších obav z budoucnosti z trhu téměř zmizeli lidé financující nákup za pomoci hypotéky. Zbyli jen kupci s vlastními zdroji financí a osoby, které v nemovitostech vidí investiční příležitosti. Méně kupců samozřejmě znamená i méně uskutečněných prodejů.

  • Ceny nemovitostí padají: Vzhledem k malé poptávce museli prodávající slevit ze svých požadavků. V některých případech se byty a domy prodávají až o třetinu levněji než na jaře loňského roku, kdy ceny dosahovaly svého vrcholu.

  • Častější slevy během vyjednávání: Okolnosti nahrávají kupcům. Zástupci realitních společností poukazují na velké rozdíly mezi nabídkovými a finálními (transakčními) cenami. Prodávající jsou často nuceni zlevnit ještě při samotném vyjednávání.

  • Velké regionální rozdíly: Pokles cen zdaleka není rovnoměrný. K největšímu propadu došlo v chudších regionech – v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně zlevňují nemovitosti v Praze a Středočeském kraji.

Situace na trhu z pohledu kupce

Co současný stav přináší z pohledu kupce? Pokud nemáte vlastní prostředky na nákup nemovitosti a musíte si brát hypotéku, není pro tento krok zrovna ideální chvíle. Úrokové sazby se pohybují okolo 6 %, tedy na nejvyšších hodnotách za posledních 20 let. Hypotéka se vám proto prodraží.

Jen pro představu – za poslední rok a čtvrt se průměrná sazba zvedla o více než 3 %. Odborníci aktuálně doporučují s hypotékou spíše vyčkávat. Situace by se podle nich mohla zlepšovat již koncem roku.

Zdroj: Hypoindex.cz

V případě, že jste schopni nemovitost zaplatit bez hypotéky, nabízí se vám nyní řada výhodných možností. Byty i domy pořídíte ve většině lokalit levněji, navíc máte solidní šanci, že vám prodejce kývne na nižší nabídku. Doby, kdy za dveřmi čekalo dalších deset zájemců, jsou minimálně prozatím pryč. Prodejci, kteří se nemovitosti chtějí zbavit rychle, proto často musí akceptovat méně výhodné podmínky.

Příklad

Pan Jaroslav již delší dobu zvažuje koupi nemovitosti v Praze. Dívá se po bytech s plochou okolo 60 m2. Začátkem loňského roku se mu ceny zdály příliš vysoké a rozhodl se dále čekat. Podle serveru RealityMIX činila průměrná cena za 1 m2 bytu v Praze loni v únoru 124 500 Kč. Nyní je cena o 7 240 Kč na m2 nižší. V praxi to znamená, že má Jaroslav možnost byt koupit o více než 430 000 Kč levněji.

Těžké časy prodávajících

Zatímco v posledních letech se hovořilo o „trhu prodávajících“, dnes drží trumfy v rukou kupující. Většinu zájemců teď tvoří investoři, kteří cítí šanci pořídit nemovitost za nízké ceny. Tito lidé si dobře uvědomují, že momentálně nemusí nikoho přeplácet a snaží se cenu tlačit dolů. Protože nemovitost obvykle nepořizují k vlastnímu užívání, snáze zájem přehodnotí a upřednostní jinou – výhodnější – nabídku.

Jako prodávající můžete zvolit vyčkávací taktiku a vydržet do doby, kdy zájem o nemovitosti zase vzroste. Cenová hladina se ale na úroveň ze začátku loňského roku může dostávat klidně několik let. Pokud potřebujete nemovitost prodat rychle, pak se nejspíš musíte smířit s tím, že za ni dostanete méně, než by tomu bylo loni.

Existuje celá řada výjimek

Uvedená fakta jsou zobecněná na celý trh s nemovitostmi a za určitých okolností nebudou platná. Do všeho totiž promlouvá ještě lokalita a stav bytu či domu. Obecně se dá říct, že k největšímu cenovému pohybu došlo u starších nemovitostí v méně atraktivních oblastech. Zde není výjimkou až třetinový propad ceny. U nově zrekonstruovaného bytu v centru Prahy bude naopak pokles cen minimální.

Ať už se nacházíte v pozici kupujícího nebo prodejce, jistě by vás zajímalo, jakým způsobem se trh bude vyvíjet dále. Na to vám bohužel nikdo spolehlivě neodpoví. Poslední roky nejlépe ukázaly, jak je to s prognózami ošemetné. Stačí si uvědomit, že ještě před zhruba třemi a půl lety nikdo z nás nevěděl, co to je Covid-19 nebo co se odehraje na Ukrajině. Nicméně většina predikcí předpovídá ke konci letošního či začátkem příštího roku snížení hypotečních sazeb, které by mělo opět vést ke zvýšenému zájmu o nemovitosti ze strany kupujících.

Nová hypotéka

Přemýšlíte o hypotéce?

Vyzkoušejte naši kalkulačku a zjistěte, na jak vysokou hypotéku dosáhnete.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?