Můžete prodat nemovitost s hypotékou? - Mužská ruka s propiskou, sešity na stole, maketa rodinného domu

Můžete prodat nemovitost s hypotékou?

19. 3. 2020 | Aktualizováno: 7. 2. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Prodat byt či dům lze i tehdy, je-li zatížen hypotékou. Jako prodávající byste si však měli dát dobrý pozor, aby prodej proběhl hladce a bez zbytečných poplatků navrch. Na výběr máte tři možnosti prodeje nemovitosti s hypotékou. Důvody prodeje nemovitosti v tomto případě nehrají žádnou roli.

Možná jen prostě potřebujete peníze, chcete se na několik let odstěhovat za prací do ciziny nebo si toužíte koupit větší byt. Pravděpodobně nejběžnějším důvodem prodeje nemovitosti bývá rozchod s partnerem či partnerkou a jejich rozhodnutí nemovitost, kterou společně vlastní a splácí, prodat. V některých případech bývá důvodem natolik pozitivní vývoj cen nemovitostí, že se prostě její prodej vyplatí.

Prodej nemovitosti s hypotékou nabízí 3 možnosti

  • Předčasné splacení hypotéky

  • Prodej nemovitosti společně s hypotékou

  • Nová hypotéka ze strany kupujícího

Předčasné splacení hypotéky

Pokud máte dostatek financí nebo je doplatek hypotéky nízký, lze hypotéku předčasně splatit. Jakmile je hypotéka splacená a nemovitost je plně ve vašem vlastnictví, je možné nemovitost prodat tradičními způsobem.

Tento způsob se jeví jako nejrychlejší způsob prodeje nemovitosti s hypotékou. Zdaleka ne vždy je však možný. Lidé často nemívají na svém účtu stovky tisíc či dokonce miliony na doplacení hypotéky.

Sankce za předčasné splacení hypotéky

Zásadní roli hraje datum sjednání hypotéky. Od 1. prosince 2016 totiž platí nový zákon o spotřebitelském úvěru, který mimo jiné změnil také pravidla splácení hypotéky.

Lidé, kteří prodávají nemovitost s hypotékou sjednanou po tomto datu, mají právo každý rok splatit zdarma až 25 % z celkové půjčky. Celou hypotéku lze “beztrestně” splatit pouze k datu fixace nebo ve zcela výjimečných životních situacích.

Náš tip

Než se do prodeje nemovitosti pustíte, vždy si ověřte, jaké podmínky se vztahují k vaší hypoteční smlouvě, ať zbytečně nepřijdete o peníze.

O sankcích za předčasné splacení si můžete přečíst více v našem dalším článku:

Prodej nemovitosti s hypotékou

Druhé řešení je běžné a vlastně i velice jednoduché a rychlé. To však platí pouze v případě, že prodávající najde takového kupujícího, který převezme hypotéku za domluvených podmínek. Pokud banka kupujícího uzná jako bonitního, převede na něj hypotéku a prodávajícímu pak vyplatí zbývající část úvěru.

Problémy se v tomto případě prodeje mohou vyskytnout dva:

  • banka nemusí kupujícího schválit a to nejčastěji z důvodu nedostatečné bonity,

  • kupující nemusí odsouhlasit navržené podmínky (např. úroková sazba, poplatky atd.).

Nová hypotéka ze strany kupujícího

Třetí možností je způsob prodeje nemovitosti s hypotékou, kdy si kupující s bankou vyjedná novou hypotéku, která bude následně použita k zaplacení nemovitosti zatížené hypotékou.

Prodávající získá peníze za nemovitost a kupující zase nemovitost za lepších podmínek než v případě původního hypotečního úvěru.

Pokud prodej nemovitosti probíhá mimo datum fixace, bývá v zájmu banky, aby snížila nebo zrušila sankční poplatek a úvěr si tak udržela. V rámci stejné banky je celý administrativní proces výrazně jednodušší a rychlejší.

Nemusí jít přitom nutně o stejnou bankou. Novou hypotéku si lze sjednat také u jiné banky. Zde je však velmi důležité dobře spočítat, na kolik se nová hypotéka vyplatí v souvislosti například s poplatky za předčasné splacení hypotéky.

Nová hypotéka

Hypotéka snadno a rychle

Zjistěte, jestli na hypotéku dosáhnete a kolik budete měsíčně splácet.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

  • Plány stavby domů
    22. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    Kdy financovat investici do nemovitosti úvěrem

    Investice do nemovitostí patří k nejoblíbenějším formám investic vůbec. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak můžete investovat a zhodnotit své peníze. Platí to zejména ve velkých městech, kde je zájem o pronájem nemovitostí k bydlení nebo podnikání největší. Víte však, kdy se investice do nemovitostí finančním úvěrem vyplatí? A který způsob je pro vás nejvhodnější?

  • Pár seniorů kontroluje smlouvy
    06. dubna 2023|Magdaléna Kubečková
    Zpětná hypotéka: pomůže mi stát se rentiérem?

    Na stáří jste se zabezpečili vlastním domem nebo bytem. Teď, když zdražují energie a inflace rapidně roste, přemýšlíte, jak získat k důchodu další peněžní zdroje, aniž byste museli milované bydlení opustit. Jednou z možností je tzv. zpětná hypotéka. Jak přesně funguje, na co si dát pozor, a jaké máte alternativy?

  • Jste dostatečně bonitní? - peníze na hromádkách
    05. dubna 2023|Jana Březinová
    Jste dostatečně bonitní? Zjistěte, jak si bonitu zvýšit

    Žádáte o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr? Pak už jste nejspíš na pojem bonita narazili. Co přesně se pod pojmem bonita skrývá a proč záleží i na tom, jakou vykonáváte profesi nebo kolik máte dětí? Zjistěte, jestli jste dostatečně bonitní a jak si bonitu navýšit.

  • 17. března 2023|Jana Březinová
    ČNB: Úvěrové podmínky hypoték se uvolňují, přesto poptávka po úvěrech klesá

    Česká národní banka pravidelně sleduje, jak se vyvíjí nabídka a poptávka po úvěrech a zjišťuje, jaké úvěrové podmínky stanovují komerční banky. Z analýzy centrální banky vyplývá, že domácnosti jsou opatrnější, a i přes uvolnění podmínek úvěrů na bydlení si o nové hypotéky nežádají. Na vině jsou především rostoucí životní náklady.

  • Novostavba
    09. března 2023|Petr Pohůdka
    Ceny nemovitostí: Jaká je aktuální situace na trhu?

    Nepříznivá pro obyčejné občany, zajímavá pro spekulanty a bohatší obyvatele. Tak by se v kostce dala charakterizovat aktuální situace na trhu s nemovitostmi v ČR. Čím se současný stav vyznačuje a jak byste se měli chovat v pozici kupujícího nebo majitele nemovitosti?