Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce

Jak prodat byt s hypotékou?

1. 5. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

První kroky při prodeji bytu s hypotékou

Základní postup, jak prodat byt s hypotékou, je pro všechny situace stejný. Vaše první kroky musí vést do banky, u níž máte sjednanou hypotéku. Banka má na váš byt zástavní právo, které vás omezuje v nakládání s nemovitostí, a proto musíte nejdříve získat její souhlas s prodejem.

Zároveň banku požádejte o vyčíslení zbývajícího dluhu k předpokládanému dni převodu bytu. Jakmile banka obdrží doplatek dlužné částky, odstraní zástavní právo k nemovitosti a teprve poté lze byt převést na nového majitele.

Jak na prodej bytu s hypotékou

Existuje několik možností, jak vypořádat prodej bytu s hypotékou.

Kupující platí v hotovosti

Nejjednodušší situace nastává, když zájemce koupí byt takzvaně za hotové. S kupujícím podepíšete kupní smlouvu a on převede celou částku do notářské nebo bankovní úschovy. Jakmile dojde k převodu nemovitosti na katastru, uvolní se peníze z úschovy –⁠ část putuje do banky na doplacení hypotečního úvěru a část se připíše na váš účet.

Převzetí hypotéky kupujícím

Další možností je prodej bytu i s hypotékou, tedy převzetí hypotéky novým majitelem bytu. Tato možnost se v současné době takřka nevyužívá, protože je potřeba souhlas banky s přepisem hypotéky i souhlas kupujícího s podmínkami stávajícího hypotečního úvěru. 

Když už k tomu dojde, je třeba, aby nový dlužník doložil žádost o převzetí hypotéky, a aby prokázal svůj příjem. To proto, aby banka mohla posoudit jeho schopnost splácet daný úvěr. Takové situace ale nastávají opravdu výjimečně. Je to dáno rozdílným úrokem a zejména dobou maximální splatnosti úvěru. Za sebe mohu říci, že ani v dobách nejnižších úrokových sazeb jsem se s tímto téměř nesetkal.

Radim GaďůrekCustomer journey expert České spořitelny

Převzetí hypotéky ale není možné v případě, že prodávající čerpá úvěr ze stavebního spoření.

Kupující si sjedná novou hypotéku u stejné banky

Pokud si zájemce o byt musí vzít hypotéku, počítejte s větší administrativní náročností a časovou prodlevou. O něco jednodušší proces nastává, když si kupující sjedná hypotéku u stejné banky, protože není třeba řešit nové zástavní právo. Navíc vám v takové případě banka obvykle vyjde vstříc a odpustí vám poplatky za předčasné splacení hypotéky.

Kupující si sjedná novou hypotéku u jiné banky

Nejkomplikovanější je prodej bytu s hypotékou, jestliže si kupující sjednává hypotéku u jiné banky. Bude potřeba nový odhad nemovitosti a kupující musí projít kompletním procesem schválení hypotéky, což může trvat i několik týdnů.

Kde získat odhad zdarma? Přečtěte si náš článek:

Teprve poté, co je úvěr kupujícímu schválen, požádejte svoji banku o vyčíslení zbývajícího dluhu. Banka zároveň musí vydat souhlas se vstupem nového zástavního práva k nemovitosti (pro banku kupujícího) a potvrdit, že se vzdá svého zástavního práva po doplacení úvěru.

Následně můžete přistoupit k podpisu kupní smlouvy.

  1. Kupující převede do úschovy část kupní ceny, kterou hradí ze svého a vloží zástavní smlouvu na katastr.

  2. Jeho banka pak zašle částku z hypotéky přímo vaší bance na doplacení dluhu a zbytek do úschovy.

  3. Po převodu na katastru se částka z úschovy vyplatí na váš účet.

Stěhování do většího –⁠ navýšení nové hypoteční smlouvy

Rozrostla se vám rodina a váš byt už přestává stačit? V případě stěhování do většího bytu nebo domu si obvykle budete brát hypotéku i na novou nemovitost. Nejlepší možností je proto požádat o navýšení nové hypoteční smlouvy o výši doplatku staré hypotéky.

Potřebujete navýšit stávající hypotéku?

Refinancujte ji a navyšte o částku, kterou potřebujete ke koupi nového bytu. Refinancováním můžete získat výhodnější podmínky a ušetřit.

Rozvod nebo rozchod – jak vypořádat hypotéku na byt

Máte hypotéku sjednanou s partnerem a rozcházíte se? Pokud by si jeden z vás rád nemovitost ponechal, je důležitá nejen vaše vzájemná domluva, ale především názor banky. Ta musí posoudit bonitu obou z vás a určit, kdo si může hypotéku dovolit.

Na co nezapomenout, pokud se rozvádíte a řešíte vyvázání partnera ze společné hypotéky? Přečtěte si náš článek:

Jestliže ani jeden z partnerů nedosahuje příjmu pro samostatné splácení hypotéky, je možné přibrat k sobě jinou osobu (např. někoho z rodiny). Jinak nezbývá než byt prodat a finančně se vyrovnat. Stejná pravidla platí pro manžele i nesezdané partnery.

Pokud přemýšlíte o tom, že k sobě přiberete spolužadatele, máme pro vás shrnutí, jaké výhody a rizika tato možnost nese:

Jaké jsou poplatky za předčasné splacení hypotéky

Pokud se rozhodnete prodat byt s hypotékou, měli byste si ohlídat období fixace. Když doplatíte hypotéku na konci fixačního období, je to zcela bez poplatků. Za předčasné splacení hypotéky mimo konec fixačního období ale hrozí pokuty – záleží na sjednaných podmínkách.

Naštěstí u novějších hypotečních úvěrů již tento problém není tak vážný. 1. 12. 2016 totiž vstoupil v platnost nový zákon o spotřebitelských úvěrech, který zakazuje vysoké sankce za předčasné splacení hypotéky. Jestliže datum sjednání hypoteční smlouvy nebo dodatku o fixaci nastal po 1. 12. 2016, bude pokuta jen minimální –⁠ v řádech stovek až tisíců korun.

Nejčastější chyby při prodeji bytu s hypotékou

  • Nepřesné vypořádání hypotéky: Zbývající částka k úhradě musí být vyčíslena ke dni převodu, jinak hrozí, že prodávajícímu zůstane dluh.

  • Nesprávně sepsaná kupní smlouva: Je nutné správně ošetřit tok peněz a pořadí úkonů.

  • Nedostatek času: Obvykle trvá prodej nemovitosti kolem 6 měsíců. Myslete na to, pokud peníze z prodeje bytu potřebujete k určitému datu.

  • Nízká cena: Neprodávejte byt pod cenou jen proto, že je zatížený hypotékou. Nejedná se o překážku, která by snižovala cenu nemovitosti.


Pokud nemáte s prodejem nemovitostí zkušenosti, obraťte se raději na právníka. Stejně tak lze využít pro prodej bytu s hypotékou realitní kancelář, která za vás celý proces zařídí.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.