Pár seniorů kontroluje smlouvy

Zpětná hypotéka: pomůže mi stát se rentiérem?

6. 4. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Na stáří jste se zabezpečili vlastním domem nebo bytem. Teď, když zdražují energie a inflace rapidně roste, přemýšlíte, jak získat k důchodu další peněžní zdroje, aniž byste museli milované bydlení opustit. Jednou z možností je tzv. zpětná hypotéka. Jak přesně funguje, na co si dát pozor, a jaké máte alternativy? 

Jak funguje zpětná hypotéka 

Zpětná hypotéka na nemovitost, nebo také reverzní hypotéka, je druhem hypotéky, který je určený pro zabezpečení finančních potřeb seniorů:

  • je limitována minimálním věkem – obvykle 60 let,

  • za života ji obvykle senior nemusí splácet,

  • rentu nebo jednorázovou finanční částku, kterou získá, může použít na jakékoli potřeby,

  • hypotéka se vypořádá obvykle až po úmrtí seniora v dědickém řízení.


Zpětnou hypotéku využijí zejména senioři, kteří vlastní nemovitost, ale nemají dostatečné finanční prostředky pro důstojný život, nebo chtějí více cestovat či aktivně žít. Zároveň pro ně nepřichází v úvahu prodej nemovitosti – jsou s místem příliš spjatí a nechtějí se stěhovat. 

Poslechněte si podcast

Přemýšlíte nad prodejem nemovitosti?

Poslechněte si náš podcast. S odborníky na reality jsme si povídali nejen o tom, kdy je správný čas na prodej nemovitosti.

Jak přesně zpětná hypotéka funguje? Ukažme si to na příkladu

Paní Janě je 70 let. Žije sama v domku, který zdědila po rodičích. Vzhledem k rostoucím cenám energií a inflaci potřebuje k důchodu další zdroj příjmu. Zažádá o zpětnou hypotéku a doloží znalecký odhad nemovitosti, podle kterého má dům hodnotu 5 000 000 Kč. Podle jejího věku a hodnoty nemovitosti jí bude udělena zpětná hypotéka ve výši 1 450 680 Kč (její výše se pohybuje mezi 10-50 % hodnoty nemovitosti). 

Paní Jana si může vybrat, jestli jí budou peníze vypláceny měsíčně, nebo získá jednorázovou částku (případně kombinaci obojího). 

Paní Jana zvolí měsíční rentu ve výši 12 089 Kč

RPSN hypotéky je 17,71 %. Vzhledem k výši úroků a poplatků bude dlužná částka po 10 letech 3 677 774 Kč. 

Renta bude vyplácena až do jejího úmrtí. Poté bude zpětná hypotéka vypořádaná v rámci dědického řízení

Zdroj výpočtu: Podmínky společnosti Finemo

Tip

Při vyřizování zpětné hypotéky vždy zvažte: 

  • Kdy, jak a v jaké výši musíte úvěr splatit – v potaz berte nejen úrok, ale také další poplatky (vodítkem může být tzv. RPSN).

  • Kdo musí úvěr splatit – zda vaši dědicové, nebo můžete být ke splacení vyzváni už za vašeho života.

  • Pokud si nejste jisti smlouvou nebo dalšími podmínkami, poraďte se s právníkem.

Drahé řešení v době rostoucích cen energií 

Zájem o tento druh financování životních nákladů nyní stoupá. Od roku 2015, kdy je tento produkt na českém trhu, jej využilo dle serveru iRozhlas.cz zhruba 700 seniorů, jen v loňském roce to bylo 126 zájemců. Příčinou je ekonomická situace: zejména rostoucí ceny energií, které spolu s vysokou inflací a stoupajícími cenami potravin staví seniory do tíživé finanční situace. Mnoho z nich pak při rozhodování, zda prodat vlastní nemovitost nebo si peníze půjčit, volí druhou možnost.

Podcast Nepodceňto

Děsí vás účet za elektřinu? Poslechněte si náš podcast. Poradíme vám, co dělat s rostoucími účty za energie.

Nepodceňte rizika financování zpětnou hypotékou

Zpětnou hypotéku nyní v ČR nabízí pouze jedna instituce: společnost Finemo. Banky se dosud zdráhají tento produkt nabízet. Pro poskytování zpětné hypotéky potřebuje finanční instituce licenci České národní banky pro spotřebitelský úvěr (kterým je zpětná hypotéka z pohledu právního). Vzhledem k nízké známosti tohoto druhu financování předem dobře prostudujte jeho možná rizika:

  1. Zůstáváte vlastníkem nemovitosti. To také znamená nutnost hradit opravy, údržbu, ale třeba i daň z nemovitosti. Jednoduše musíte plnit všechny povinnosti vlastníka. 

  2. V katastru zaznačená hypotéka vás bude limitovat. Nejen pro případ převodu nemovitosti, ale třeba i v případě, že by vás o ručení vaším domem požádaly děti, které si potřebují pořídit bydlení. 

  3. Obvykle jste odpovědní za to, aby hodnota nemovitosti neklesla. Nemáte svobodnou volbu v provádění rekonstrukcí a úprav. 

  4. Máte povinnost v nemovitosti skutečně bydlet – obvykle min. 6 měsíců v roce (ta souvisí s vaší povinností se o nemovitost starat). 

  5. Tyto hypotéky mají vysoké úrokové míry (aktuálně 14,9 %). 

  6. Podmínky smlouvy obvykle bývají přísné v případě předčasného splacení

  7. V případě krachu finanční společnosti také nejste v takovém postavení jako klienti bankovních institucí. 

  8. Pokud nedodržíte některé podmínky smlouvy, např. hodnota nemovitosti klesne pod stanovenou úroveň, v nemovitosti nebydlíte, nebo ji prodáte, smlouva předčasně končí a musíte hypotéku splatit (včetně případné smluvní pokuty a dalších sankcí). 


Věděli jste?

Některé společnosti nabízejí obdobný produkt (prodej s právem dožití), chtějí ovšem nemovitost získat okamžitě, a vy pak budete mít pouze věcné břemeno dožití? Tento model je velmi nebezpečný a neetický.

Věcné břemeno nezaručí, že nemovitost nebude pronajata jiné osobě. V případě, že byste chtěli splatit tento produkt předčasně, nemusíte už nemovitost získat zpět do vlastnictví.

Mohou senioři řešit tíživou finanční situaci jinak? 

Zpětná hypotéka může být výhodná, bývá však také často riskantní a velmi nákladná. Existují další způsoby, jak vyřešit těžkou finanční situaci. Prvním z nich je bezpochyby prodej nemovitosti (zvažte však aktuální situaci na realitním trhu). Pokud to dispoziční řešení vaší nemovitosti umožňuje, můžete její část také pronajmout (v tomto případě však dbejte na správný výběr nájemce). Dalším řešením nenadálé náročné finanční situace může být i spotřebitelský úvěr. Banky v ČR poskytují úvěry i seniorům, pokud splňují požadavky na bonitu – vždy však pečlivě propočítejte úrok a zhodnoťte, zda se vám vyplatí.

Online srovnání

Srovnáme vám aktuální nabídky na trhu

Ve srovnávači najdete pouze ověřené poskytovatele s licencí ČNB a jejich aktuální nabídku.

Dbejte na prevenci 

Pokud to vaše situace umožňuje, připravujte se na důchod už během aktivního života: můžete spořit v rámci penzijního spoření, případně investovat do dluhopisů či akcií, které mohou poskytovat zajímavé dividendy. Investice je možné doplnit nákupem drahých kovů, které lépe vzdorují inflaci.

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Kalkulačka s brýlemi a bankovkami
    11. května 2023|Magdaléna Kubečková
    Začněte spořit na důchod už dnes

    Spoříte si na důchod? Děláte dobře. Příjmy od státu vám zřejmě nebudou stačit. Počet seniorů roste a vlády už léta tápou, z čeho penze v budoucnu financovat. Roky zaslouženého odpočinku vám tak může znepříjemnit citelný pokles životní úrovně. 

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

  • Plány stavby domů
    22. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    Kdy financovat investici do nemovitosti úvěrem

    Investice do nemovitostí patří k nejoblíbenějším formám investic vůbec. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak můžete investovat a zhodnotit své peníze. Platí to zejména ve velkých městech, kde je zájem o pronájem nemovitostí k bydlení nebo podnikání největší. Víte však, kdy se investice do nemovitostí finančním úvěrem vyplatí? A který způsob je pro vás nejvhodnější?

  • Jste dostatečně bonitní? - peníze na hromádkách
    05. dubna 2023|Jana Březinová
    Jste dostatečně bonitní? Zjistěte, jak si bonitu zvýšit

    Žádáte o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr? Pak už jste nejspíš na pojem bonita narazili. Co přesně se pod pojmem bonita skrývá a proč záleží i na tom, jakou vykonáváte profesi nebo kolik máte dětí? Zjistěte, jestli jste dostatečně bonitní a jak si bonitu navýšit.

  • 17. března 2023|Jana Březinová
    ČNB: Úvěrové podmínky hypoték se uvolňují, přesto poptávka po úvěrech klesá

    Česká národní banka pravidelně sleduje, jak se vyvíjí nabídka a poptávka po úvěrech a zjišťuje, jaké úvěrové podmínky stanovují komerční banky. Z analýzy centrální banky vyplývá, že domácnosti jsou opatrnější, a i přes uvolnění podmínek úvěrů na bydlení si o nové hypotéky nežádají. Na vině jsou především rostoucí životní náklady.