Plány stavby domů

Kdy financovat investici do nemovitosti úvěrem

22. 4. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Investice do nemovitostí patří k nejoblíbenějším formám investic vůbec. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak můžete investovat a zhodnotit své peníze. Platí to zejména ve velkých městech, kde je zájem o pronájem nemovitostí k bydlení nebo podnikání největší. Víte však, kdy se investice do nemovitostí finančním úvěrem vyplatí? A který způsob je pro vás nejvhodnější?

Nemovitosti patří k nejbezpečnějším typům investic. Nahrává tomu fakt, že hodnota nemovitostí z dlouhodobého hlediska neustále roste. Zjednodušeně lze říct, že si koupíte nemovitost, část peněz zaplatíte ze svého, zbytek vám banka poskytne ve formě úvěru. Vy pak byt pronajmete. A peníze získané z pronájmu vám pokryjí splátku hypotečního úvěru.

Vyplatí se financování nemovitosti úvěrem?

Nejlépe udělali ti, kteří investovali do nemovitosti před dvaceti lety, kdy byly ceny bytů v porovnání s dneškem mnohonásobně nižší. V současnosti jsou vyšší nejen ceny bytů, ale i pronájmů. Byt, který se před lety prodával za 8 000 Kč, se nyní pronajímá i za dvojnásobnou cenu. To platí zejména v Praze a větších městech, kde poptávka převyšuje nabídku.

Přestože už takový nárůst zisku z pronájmu nelze v budoucnosti příliš očekávat, stále se jedná o dobrou investici. Nájem, který dostanete od nájemníků, vám možná v současnosti nepokryje všechny náklady (nejen splátky úvěru, ale i náklady spojené s údržbou bytu), ale velkou většinu ano. Po splacení věru můžete v pronájmu pokračovat a mít čistý zisk. Nebo se do bytu můžete sami nastěhovat, případně počkat několik let a prodat jej za vyšší cenu. 

Finanční odborníci doporučují využít ke koupi bytu či jiné nemovitosti pouze menší část svých vlastních financí a podstatnou část hodnoty vybrané nemovitosti profinancovat prostřednictvím výhodného hypotečního úvěru. Takto dosáhnete nejvyššího možného výnosu. 

K tomuto tématu by vás mohlo zajímat:

Důvod je prostý. Použitím kombinace vlastních financí a hypoték je možné nakoupit více nemovitostí. To, zda vám bude úvěr schválen, je však jiná otázka. V posledním roce nenarostly jen ceny nemovitostí, ale také úroků u hypotečních úvěrů. V neposlední řadě došlo také k zpřísnění kritérií rozhodujících o tom, zda vám bude hypoteční úvěr poskytnut, či nikoliv.

Které náklady hypoteční úvěr na investiční nemovitost pokryje?

Jak napovídá název tohoto úvěru, vypůjčené finance můžete využít k pokrytí nákladů spojených s koupí bytů, bytových domů, rodinných domů, rekreačních chat, ale i komerčních objektů. Prostředky lze využít také na výstavbu a rekonstrukci nemovitostí, které chce majitel dále pronajímat.

Investiční hypotéka je vhodná zejména pro žadatele, kteří se na ni mohou podílet vlastními prostředky. Pokud máte odložené peníze, doporučujeme vám investici do nemovitosti zvážit. Obecně platí, že jsou investiční hypotéky dražší než klasické. Musíte mít jistotu, že hypotéku zvládnete splácet. Peníze, které použijete z vlastních zdrojů, by tak neměly být vašimi jedinými financemi. Nezapomínejte na rezervu, kterou budete moct využít v případě nouze.

Co všechno byste měli znát, abyste správně zacházeli s penězi? Přečtěte si náš článek o finanční gramotnosti, kde jsme sepsali 7 základním rad:

Z jakých řešení si můžete vybírat?

Podílová investice do nemovitosti

Pokud jste investor začátečník, nemusíte k investici kupovat rovnou celou nemovitost. Do nemovitostí mohou investovat i lidé s nižším kapitálem. To znamená, že do nemovitosti investujete jako dílčí investor spolu s dalšími investory. Použít k tomu můžete nejrůznější platformy. V České republice jsou to například Investown a EstateGuru.

Investice do vlastní nemovitosti

Mnohem známějším řešením je investování do vlastní nemovitosti. Vyplatí se v případě, kdy máte k dispozici více vlastních finančních prostředků. S hypotečním úvěrem dofinancujete zbytek. Nemovitost se stává vaším vlastním majetkem a můžete ji dál napřímo pronajímat.

Podcast Nepodceňto

Nájem nebo hypotéka?

Zeptali jsme se za vás odborníků na bydlení a odpovědi zaznamenali v našem podcastu.

Na co si dát pozor u hypotéky na investici

Pokud plánujete koupi investičního bytu a jeho financování prostřednictvím úvěru, měli byste zvážit několik faktorů. Své peníze nejlépe zhodnotíte koupí bytu, u kterého budete mít jistotu, že jej dokážete pronajmout. Nejlépe se pronajímají menší byty ve městech.

S nákupem nemovitosti je spojen velký finanční výdaj a mnohaletý závazek, že budete splácet půjčený obnos. Jako majitel musíte financovat také údržbu, větší opravy, případné stavební úpravy, poplatky navazující na provoz. Ale také starosti s výběrem nájemníků.

Náš tip

Pokud se někdy dostanete do situace, kdy nebudete mít finance na zaplacení splátky, začněte situaci řešit co nejdříve. Je větší šance, že vám banka vyjde vstříc.

Výhody a nevýhody investice do nemovitosti

Výhody:

  • Pasivní příjem každý měsíc.

  • Nájem vám splácí hypotéku.

  • Ceny nemovitostí rostou.

  • Kupní cena závisí na vás. V případě, že se rozhodnete pro pozdější prodej.

Nevýhody:

  • Máte starosti s výběrem nájemníka.

  • Nájemník vám může dlužit na nájemném. Vy však musíte hypotéku splácet včas.

  • Byt může být dočasně neobsazený.

  • Platíte daně a pojištění (daň z nemovitosti a z pronájmu, pojištění nemovitosti).

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně sjednané pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Investice do nemovitosti v zahraničí

Lákavou formou investice může být pořízení investiční nemovitosti v lákavých turistických oblastech. Češi investují nejraději do nemovitostí v Chorvatsku, Itálii, Španělsku, Rakousku a na Slovensku. Koupi zahraniční nemovitosti lze financovat i hypotékou u české banky, některé však vyžadují ručení nemovitosti v tuzemsku.

Hypotéka

Přemýšlíte o hypotéce?

Zajistíme vám výhodnou sazbu i podmínky.


Výhodou tohoto způsobu investování je větší zisk z pronájmu a vyšší růst cen nemovitostí. Nevýhodou je však neznalost místních předpisů (daně, poplatky, zákony).

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.