nájem-nebo-hypotéka

Nájem vs. hypotéka na byt: Kdy se co vyplatí?

5. 7. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Žít ve vlastním by chtěl každý. Bohužel zdaleka už ne každý si může dovolit koupit byt či dokonce dům. Rostou ceny nemovitostí, hypotéky jsou dražší a podmínky získání přísnější, ale o mnoho lépe na tom nejsou ani nájmy. Nakonec nejvíce záleží na aktuální finanční situaci.

Jak nájem, tak i hypotéka na byt mají svá pro a proti. Nelze jednoduše říci, že se více vyplatí hypotéka nebo naopak. Někdy je prostě výhodnější žít v pronajatém bytě, jindy se vyplatí investovat do vlastního bytu. Roli hrají zejména osobní finance a preference.

Nájem versus hypotéka na byt: Co je co?

Nájem je formou bydlení, kdy za úplatu nájemce bydlí v nemovitosti (bytě či domě) patřící někomu jinému. Vlastníkem může být jak fyzická, tak i právnická osoba, stejně tak může být majitel pouze jeden, ale nemovitost může mít i více majitelů.

Výši nájmu nemovitosti ovlivňuje

  • Velikost - je rozdíl, zda se jedná o garsonku, 3+kk nebo dvoupatrový dům.

  • Stav - může jít o starý dům před rekonstrukcí, zrenovovaný secesní dům nebo moderní novostavbu.

  • Vybavení - byt může být prázdný, ale také kompletně vybavený nábytkem, vybavení může být staré a používané, nebo zcela nové a vysoce moderní.

  • Lokalita - výše nájmu se liší u bytů na vesnici, ve středně velkém městě či v Praze.

  • Občanská vybavenost - lepší cenu si může žádat vlastník bytu v místě, kde jsou obchody, školy, školky, kino apod.

  • Dopravní dostupnost - je rozdíl, zda se obejdete bez auta díky MHD nebo je pro vás auto zcela nezbytné.

  • Neviditelná ruka trhu – aktuální ceny pronájmů citelně ovlivňují i ceny energií nebo nutných oprav (= zdražující materiál i práce).

Hypotéka znamená půjčku na bydlení, kterou poskytují banky a nebankovní společnosti, které splňují zákonné podmínky a jsou držiteli příslušné licence. Zájemce musí splňovat přísné podmínky, aby hypotéku obdržel a mohl investovat do vlastní nemovitosti.

Půjčka na byt samozřejmě není zdarma a je s ní spojený nemalý úrok. I nejlevnější hypotéku v průběhu desítek let přeplatíte o pár stovek tisíc až milionů korun. Cenu nemovitosti pak ovlivňují stejná kritéria jako u nájmu.

Nájem - výhody a nevýhody

Nájem je jednodušší způsob bydlení. Alespoň zpočátku. Prostě si najdete vhodný byt či dům, s majitelem podepíšete nájemní smlouvu a okamžitě můžete bydlet. Pokud se potřebujete z různých důvodů odstěhovat, stačí podat výpověď a je to vyřízeno.

Samozřejmě to není tak snadné. V první řadě si musí zájemce vybrat takovou nemovitost, jejíž nájem si může dovolit. Vícečlenná rodina se tak často “mačká” v bytě 2+kk na okraji města, protože si nemůže dovolit pronájem prostornějšího bytu a na hypotéku nedosáhne. Finančně zajištěný pár bez dětí si zase žije v centru v pěkném 3+1, protože na to prostě mají.

Nevýhody nájmu:

  • Nájemce platí za užívání cizího majetku.

  • Nejistota - vlastník jej může kdykoliv vypovědět.

  • V konečném součtu vychází nájem dráž než hypotéka.

  • Riziko každoročního zvýšení nájmu.

Výhody nájmu:

  • Zpravidla nižší počáteční náklady.

  • Jednodušší administrativa - s nájmem je spojený podpis nájemní smlouvy, nic víc.

  • Svoboda a volnost - například mladí lidé hodně cestují a hypotéka je pro ně zbytečný závazek.

  • Většinou nejsou nutné úspory (vyjma vybavení tzv. “holobytu”).

  • Možnost žít ve spolubydlení a podělit se tak o náklady.

Moderní pokoj

Hypotéka na byt - výhody a nevýhody

Hypotéka patří mezi dlouhodobé půjčky a představuje velkou finanční zátěž na desítky let. S poskytnutím hypotéky navíc souvisí přísné požadavky na zájemce. Ne každý tak na ni dosáhne. Zájemce musí mít například dostatečně vysoké příjmy, důležitý je rovněž poměr mezi příjmy a výdaji, zásadní roli hrají závazky a navíc je nutné mít vlastní úspory.

Nevýhody hypotéky na byt:

  • Počáteční vysoké náklady - nezbytné jsou vlastní úspory.

  • Náročnější administrativa.

  • Rostoucí ceny nemovitostí.

  • Přísnější podmínky pro získání hypotéky.

  • Další náklady - výdaje spojené s provozem a údržbou nemovitosti, které nespadají do hypoteční splátky.

Výhody hypotéky na byt:

  • Jistota bydlení - nikdo vás jen tak nemůže vyhodit.

  • Různé využití - hypotéku lze použít také na rekonstrukci nemovitosti.

  • Investice do budoucna.

Hypotéka s výhodnými podmínkami a sazbou

Požádejte o hypotéku a my vám zajistíme nejlepší podmínky.

Odborníci varují: Nájmy mohou dohnat splátky hypotéky

Rok 2022 se nese v duchu zdražování. A to nejen hypoték, ale také nájemního bydlení. Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle společnosti Fincentrum Hypoindex vzrostla mezi měsíci květen a červen o 0,38 procentního bodu. Na začátku června letošního roku se totiž dostala na hodnotu 5,71 % a přiblížila se tak šestiprocentní hranici. Odborníci a hypoteční experti navíc nevylučují, že růst průměrné úrokové sazby se do konce roku jen tak nezastaví.

Hypotéka za osm procent? Realita!

Ty nejčernější scénáře predikují, že banky svým klientům v nejbližší době zdraží hypotéky na hladinu kolem 8 %. Jak to bude vypadat v praxi?


Například u třímilionové hypotéky se splatností na 30 let a očekávaným osmiprocentním úrokem bude činit měsíční splátka 22 tisíc korun. Aby v takovém případě žadatel hypotéku vůbec dostal, musí mít našetřeno minimálně 600 tisíc. Pokud ještě neoslavil 36. narozeniny. Banky budou v případě mladšího žadatele benevolentnější a dle aktuálních pravidel mu bude stačit 300 tisíc.


Proč zdražují pronájmy?

Nejinak jsou na tom bohužel i ceny pronájmů, které v posledních měsících také citelně vyrazily vzhůru. Důvodem jejich zdražení je nejen krize způsobená celosvětovou epidemií covidu, ale také aktuální situace na Ukrajině a s ní související energetická krize. Zvyšují se také ceny materiálu a lidské práce a dodací lhůty jsou někde více než dvojnásobné. Když k výše uvedenému připočtete i zvýšenou poptávku po nájmech od osob, které nedosáhnou na hypotéku a 7% inflaci, asi nikoho nepřekvapí, že rostou ceny nejen nemovitostí, hypoték, ale také pronájmů.

Jaké jsou vyhlídky do budoucna?

Finanční experti a ekonomové navíc odhadují, že ceny za pronájmy ještě porostou, což by mohlo vést k tomu, že se lidem opět začne více vyplácet měsíční splátka hypotéky a s ní související výhody, které z hypotečního úvěru plynou. Část klientů by proto mohla opět začít uvažovat o hypotéce. Jak ale zmínění experti jednohlasně dodávají, za pár měsíců bychom se mohli vrátit do doby před enormním zdražováním nájmů a rapidním zvyšováním úroků hypotečních úvěrů. Zda se tak skutečně stane, zatím nelze s jistotou predikovat.

Hypotéka snadno a rychle

Nečekejte a získejte hypotéku s výhodnými podmínkami. Individuálně vám vyjednáme snížení sazby.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Technik kontroluje kotel
    10. června 2024|Petr Woff
    Nová zelená úsporám 2024: Co se změnilo a jak žádat o dotaci?

    Vláda navýšila rozpočet pro oblíbený dotační program, který slouží na zateplení bytových a rodinných domů, instalaci energetických zdrojů a jiné chytré investice. Nová zelená úsporám v roce 2024 nabízí českým domácnostem o 10 miliard Kč více, než bylo původně plánováno. Stoupla podpora pro komplexní renovace, například pro zateplení a souběžnou instalaci fotovoltaické elektrárny. Aktuální jsou také kotlíkové dotace, protože od září budou zakázány staré nevyhovující kotle.fallback mark

  • Jaké jsou úrokové sazby hypoték - dřevěná procenta a baráček na stole
    15. května 2024|Jana Březinová
    Úrokové sazby hypoték 2024

    Úrokové sazby hypoték pozvolna klesají, ale nesnižují se tak rychle, jak by naznačoval vývoj sazeb ČNB. V průměru si hypotéku sjednáte s úrokovou sazbou 5,57 %. Do konce roku 2024 by nabízené sazby mohly začínat čtyřkou, v roce 2025 dokonce trojkou. Další vývoj závisí na situaci v ČR i ve světě.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.