Jak ufinancovat rekonstrukci - Pár sedí na zemi a plánuje rekonstrukci

Jak naplánovat a ufinancovat rekonstrukci domácnosti

8. 9. 2022 | Aktualizováno: 31. 1. 2023
|
Délka čtení: 15 min.

Chystáte se modernizovat své bydlení od základu nebo plánujete jen menší úpravy? Pak vás nejspíš zajímá, jak se na rekonstrukci připravit krok za krokem, aby vše běželo jako po drátkách. Kde najít spolehlivé řemeslníky, na kolik vás rekonstrukce vyjde a kde na ni vzít? To všechno se dozvíte v článku.

Rozsah a plán rekonstrukce

Základem každé rekonstrukce jsou plánování a přípravy. Jinak může vzniknout chaos. Práce na sebe nebudou navazovat, nebudete mít včas nakoupený materiál nebo zamluvené řemeslníky.

Co budete rekonstruovat?

Jedná se o kompletní rekonstrukci bytu, včetně nových rozvodů či podlah? U bytu 2+1 počítejte přibližně s 1,5 měsícem práce, když si najmete firmu. Svépomocí vám taková rekonstrukce zabere několik měsíců. U kompletní rekonstrukce se vyplatí angažovat i projektanta či architekta, který jí dá jasný řád.

Pokud plánujete pouze částečnou rekonstrukci bytu (například předělání kuchyně či koupelny), je důležité si uvědomit, co všechno chcete měnit. Nová místnost by měla ladit se zbytkem bytu.

Sestavte si návrh rekonstrukce

Vezměte si tužku a papír a shrňte všechny důležité detaily:

  • co konkrétně se bude rekonstruovat – nestačí napsat koupelna, ale vyjmenovat jednotlivé dílčí kroky (např. rozvody vody, dlažba, obklady, nová vana),

  • jaké řemeslníky budete potřebovat a co můžete provést svépomocí (nezapomeňte na vyklízecí a bourací práce, úklid apod.),

  • jak dlouho bude rekonstrukce trvat a kolik jste si na ni vyhradili peněz (jedná se pouze o prvotní odhad, který si dále upřesníte, ale je dobré mít přibližnou představu, v jakých relacích jsou vaše představy).

Najděte si inspiraci

Než se pustíte do rekonstrukce, ujasněte si představu o použitých materiálech, barvách a celkovém designu. Instagram, Facebook, Pinterest, časopisy o bydlení či katalogy vám dodají inspiraci, jak by mohl výsledek rekonstrukce vypadat.

Nápady najdete také u rodiny či přátel, když obhlédnete jejich bydlení. Vyplatí se prodiskutovat i praktické použití, třeba proč nejsou spokojení s některými materiály. Vzhledem k rostoucím cenám energií při plánování rekonstrukce zapřemýšlejte, jaké úpravy udělat, abyste ušetřili na energiích.

Nevíte-li si rady nebo chcete, aby byt po rekonstrukci splňoval nejvyšší nároky na design i funkčnost, vezměte si na pomoc bytového designéra.

Věděli jste...

Při plánování rekonstrukce máte povinnosti vůči sousedům a úřadům. Pokud jste součástí SVJ, měli byste ho informovat o rozsahu prací. Vyžaduje-li rekonstrukce zásah do nosných konstrukcí, budete potřebovat statika, stavební povolení a souhlas SVJ. V každém případě informujte sousedy o tom, kdy budou probíhat bourací a další hlučné práce.

Rozpočet stavby a financování rekonstrukce

Na rekonstrukci si vyhraďte dostatek financí. Jinak budete muset dělat kompromisy v kvalitě materiálu či provedení. Nemáte-li na realizaci dost prostředků, zvažte, jestli ji raději neodložíte. Další možností je půjčka na rekonstrukci.

Cena rekonstrukce bytu

Udělejte si průzkum, kolik co bude stát:

  • materiál,

  • práce,

  • vybavení, nábytek a spotřebiče,

  • doplňky.


Nezapomínejte ani na položky, jako je odvoz odpadu. Při kalkulaci materiálu a práce počítejte s tím, že obvykle se celková cena vyšplhá na dvojnásobek ceny materiálu. To platí například u položení podlahy. Kromě práce řemeslníků totiž musíte započítat další doplňkové položky, což jsou u podlahy třeba nivelační stěrka, lišty a podobně.

Do kalkulace přidejte i rezervu alespoň 20 %. Jedině tak předejdete situaci, že vám během rekonstrukce dojdou peníze. Spoustu problémů (například vlhkost, plíseň) se často objeví pod omítkou či pod podlahou a jakmile je odhalíte, je potřeba je vyřešit, nikoliv pouze znovu zakrýt. To samozřejmě bude něco stát.

Financování rekonstrukce

Kompletní rekonstrukce malého bytu spolkne i přes půl milionu korun, a to nepočítáme nové spotřebiče či vybavení. I menší přestavba se prodraží a ne všechny domácnosti na ni zvládnou našetřit. Když nemáte dost vlastních prostředků, můžete si vzít půjčku na rekonstrukci bytu.

Aktuální nabídky

Podívejte se na nabídky poskytovatelů půjček

Ve srovnávači najdete aktuální podmínky a úrokové sazby ověřených poskytovatelů.

Všeobecně platí, že půjčka dává smysl, když si za peníze pořídíte něco s dlouhodobou hodnotou. Životnost by měla být delší než doba splácení. Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci starého bytu, která navýší jeho hodnotu, lze půjčku považovat za užitečnou. Neměli byste si však půjčovat jen proto, abyste si mohli dovolit nejmodernější televizi či jiný spotřebič, když ty původní ještě velmi dobře slouží a pořizovali jste je nedávno.

Hypotéka

Málokdo ví, že hypoteční úvěr neslouží pouze k nákupu nové nemovitosti, ale může pomoci i při rekonstrukci bytu. Hodí se pro velkou přestavbu s vysokými náklady. Chystáte-li se na rekonstrukci včetně nových rozvodů, oken či podlah, mohla by pro vás být hypotéka správnou volbou.

V rámci hypotečního úvěru získáte až milionové částky. Jednoznačnou výhodou jsou nízké úroky. Navíc si díky dlouhé době splácení můžete nastavit nižší splátky. Úroky z hypotéky lze odečíst od základu daně, a to až ve výši 300 000 Kč . Tato výhoda platí pro nemovitosti určené k vlastnímu bydlení, nikoliv k pronájmu. U hypotéky musíte počítat s tím, že i při úvěru na rekonstrukci budete ručit svou nemovitostí.

Nová hypotéka

Hypotéka snadno a rychle

Pomůžeme vám se sjednáním hypotéky s výhodnou sazbou i podmínkami.

Úvěr ze stavebního spoření

Úvěr ze stavebního spoření je určený přímo pro stavbu či rekonstrukci bydlení. Jedná se tedy o účelový úvěr a z toho důvodu bývá výhodnější než běžný spotřebitelský úvěr. Každá stavební spořitelna má nastavena pravidla pro čerpání úvěru. Někteří poskytovatelé vyžadují, aby měl klient naspořeno alespoň 50 % z cílové částky.

Jestliže podmínky stavební spořitelny nesplňujete, ještě není nic ztraceno. Často existuje možnost překlenovacího úvěru. Tím překlenete období, než splníte podmínky řádného úvěru ze stavebního spoření.

Stejně jako u hypotéky se u úvěru ze stavebního spoření nabízí odečet úroků od základu daně.

Spotřebitelský úvěr

Rekonstrukci bytu můžete financovat za pomoci klasického spotřebitelského úvěru. K jeho hlavním výhodám patří, že je bezúčelový. Tím pádem smíte peníze použít na cokoliv a nemusíte bance dokazovat účty.

Nicméně bezúčelovost znamená i vyšší úroky. Celkově dosáhnete na nižší částku, proto se hodí pro menší úpravy v bytě.

Někdy narazíte v nabídce bank na speciální spotřebitelské úvěry, nazývané jako půjčka na bydlení či půjčka na rekonstrukci. U nich by měly být úrokové sazby výhodnější.

Půjčka na vybavení domácnosti – nákup na splátky

Na pořízení nábytku či spotřebičů lze u mnoha obchodníků využít nákup na splátky. Lákavě zní především nabídky na úvěr bez navýšení. Skutečně můžete dosáhnout na 0 % úrok, ale je důležité hradit splátky včas a v plné výši. Jinak může být nákup na splátky naopak velmi nevýhodný.

Podcast

Poslechněte si náš podcast o tom, jak si půjčit chytře.

Státní půjčka pro mladé

Jste mladší 40 let a žijete v manželství či registrovaném partnerství, nebo sami vychováváte potomka do věku 15 let? V takovém případě můžete využít státní půjčky pro mladé na modernizaci bydlení ve výši 50 až 750 000 Kč. Doba splácení je stanovena na 10 let od uzavření smlouvy. Bohužel je každoročně na státní půjčky vyčleněn jen určitý objem peněz, který bývá poměrně rychle vyčerpán.

Srovnejte si podmínky úvěru

Při výběru úvěru si pečlivě porovnejte nabídky od několika poskytovatelů. Důležitá je nejen úroková sazba, ale také celkové roční náklady na úvěr včetně dalších poplatků, tzv. RPSN. Se srovnáním půjček vám pomůže náš porovnávač.

Online srovnání

Prohlédněte si nabídky poskytovatelů

Ve srovnávači najdete aktuální nabídky jednotlivých poskytovatelů. Vyberte si tu nejvýhodnější pro vás.

Rekonstrukce svépomocí nebo s řemeslníky?

Češi jsou národ kutilů, a tak nepřekvapí, že mnoho domácností si velkou část rekonstrukce provádí svépomocí. Některé práce byste ale vždy měli nechat na řemeslnících.

Co si můžete udělat svépomocí:

  • vyklízení, bourací práce,

  • výmalba, tapetování,

  • obklady a dlažba, spárování,

  • montáž umyvadla, toalety, vany či sprchového koutu,

  • osazení dveří,

  • smontování nábytku,

  • položení podlah se systémem „klik“,

  • úklidové práce.

Jaké činnosti vždy nechat na řemeslnících:

  • zásahy do rozvodů (elektřina, voda, plyn, odpady),

  • zdění a omítky,

  • usazení oken a vstupních dveří.


Neodborné zásahy do rozvodů jsou rizikové a dokonce životu nebezpečné. Navíc v případě nehody (vytopení bytu, požár, výbuch plynu, úraz elektrickým proudem) se bude pojišťovna zajímat o revizní zprávy. Pokud si budete úpravy provádět svépomocí, pojišťovna vám škody z pojištění majetku neuhradí.

Nepřeplácíte za pojištění majetku?

Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven v naší kalkulačce. Naši specialisté vám s výběrem té nejvhodnější rádi pomohou.

Kde najít spolehlivé řemeslníky

Kvalitních řemeslníků je jako šafránu. Proto si je nasmlouvejte raději několik měsíců dopředu. Ptejte se známých, nejlepší je získat osobní doporučení na prověřené profesionály. Případně využijte k vyhledání některý z portálů například NejŘemeslníci.cz, kam zákazníci uvádí i recenze.

Promyslete si, zda dáte přednost jednotlivým řemeslníkům, nebo najmete firmu, která provede rekonstrukci bytu tzv. na klíč. S firmou vám ubyde většina starostí. Dodá veškerý materiál i pracovníky a naplánuje návaznost prací. Nemusíte obvolávat jednotlivé řemeslníky, ti na sebe nemusí čekat, a tak ušetříte spoustu času. Nicméně za kompletní rekonstrukci na klíč zaplatíte nejvíce a ani tak nemáte záruku, že vše proběhne zcela hladce.

Podepište smlouvu

Při sjednávání řemeslníků byste neměli opomenout ještě další důležitý aspekt, a tím je kvalitní smlouva. Jedná se o smlouvu o dílo. Platit řemeslníky na ruku je sice lákavé kvůli nižším nákladům, nicméně bez smlouvy nemáte čím se zaštítit při případných reklamacích.

Ve smlouvě by měla být jasně uvedená:

  • kalkulace,

  • termín dodání,

  • popis prací a použitého materiálu.

Dohodněte si rovněž jasné platební podmínky. Obvykle se hradí záloha předem a další částky jsou splatné v průběhu prací. Část peněz (např. 15 %) by měla být splatná až po odevzdání hotového díla a odstranění všech chyb a nedostatků.

Časový plán rekonstrukce

Na kdy si rekonstrukci naplánovat? Většina domácností si zvolí termín přestavby na léto, nicméně o to dříve musíte plánovat. V létě jsou řemeslníci nejvytíženější, a tak si kvalitní firmu musíte nasmlouvat i rok dopředu.

Naopak v zimě mají pracovníci více volna, nependlují mezi několika zakázkami a mohou vám nabídnout i lepší cenu. Pokud se rekonstrukce bytu bude odehrávat pouze v interiéru, stojí za to uvažovat nad zimním termínem.

Na nákupy se vydejte včas

Správné načasování rekonstrukce vám ušetří nemalé peníze na nákup nábytku a dalšího vybavení. Tradičně bývají výprodeje po Vánocích a na Black Friday. Někteří obchodníci dělají velké výprodeje nepravidelně. Máte-li prostor pro skladování nového vybavení, můžete nakupovat průběžně rok dopředu a teprve poté se pustit do samotné rekonstrukce.

Včasné nákupy se vám vyplatí, i když pro vás není finanční stránka rozhodující. Některé zboží je totiž dostupné pouze na objednávku, dodací lhůty v této době činí i několik týdnů. Jestliže máte jasnou představu o designu svého bytu, objednejte vybavení včas. Jinak budete nuceni rekonstrukci odložit nebo vzít zavděk zbožím, které je zrovna k dostání.

Jak dlouho bude rekonstrukce trvat?

Kompletní rekonstrukce bytu může trvat 1,5–2 měsíce. U modernizace jednotlivých místností (například renovace bytového jádra a koupelny) počítejte s 2 týdny. To jsou termíny za předpokladu, že rekonstrukci provádí specializovaná firma a vy jí dáte prostor. Jestliže se rozhodnete pro provedení přestavby svépomocí a v bytě chcete zároveň bydlet, čas se výrazně prodlouží.

Při plánování termínu rekonstrukce je proto dobré promyslet, kde vlastně budete pobývat. Máte možnost náhradního bydlení na několik týdnů či dokonce měsíců? Můžete si vzít dovolenou nebo budete zároveň chodit do práce? Když zvolíte termín o prázdninách, kam dáte děti? To všechno je potřeba promyslet předem.

Naplánujte posloupnost prací

Aby rekonstrukce běžela jako po másle, je potřeba věnovat pozornost správné posloupnosti prací. Když si objednáte firmu, postará se o to. Ale jinak si budete muset připravit plán sami a podle toho nasmlouvat jednotlivé profese. Jak by měly jít jednotlivé úkony za sebou:

Jak by měly jít jednotlivé úkony za sebou:

  • vystěhování nábytku a vybavení,

  • bourací práce,

  • rozvody,

  • zdění příček, omítky,

  • obklady,

  • instalace kuchyňské linky a sanity,

  • výmalba,

  • montáž zásuvek a osvětlení,

  • položení podlahy a osazení dveří.

Udělejte si čas na dozor

Chcete si na rekonstrukci bytu najmout firmu a dál se o nic nestarat? To je přístup, který bychom vám nedoporučili. Bohužel jen výjimečně najdete firmu, na níž by se dalo 100% spolehnout a která by s vámi automaticky konzultovala všechny problémy a změny. Proto si udělejte čas na pravidelnou návštěvu stavby a průběh prací s řemeslníky konzultujte. U větších rekonstrukcí se vyplatí angažovat stavební dozor.

Desatero nejčastějších chyb při rekonstrukci bytu

  1. Chybí vám ucelená představa. Když se pustíte do rekonstrukce bez potřebného plánování, nejspíš se v jejím průběhu objeví spoustu dalších věcí, které je potřeba vyřešit. Rekonstrukce se tak prodlouží a prodraží.

  2. Počítáte s nízkým rozpočtem stavby. Pokud si nenecháte žádnou rezervu, hrozí, že budete muset rekonstrukci přerušit, přestože ještě není hotovo.

  3. Necháváte vše na poslední chvíli. Když se nevěnujete přípravě, nákupům vybavení a domluvě s řemeslníky v dostatečném předstihu, můžete čekat v rozbouraném bytě i několik týdnů, než se vám podaří sjednat náhradní pracovníky nebo sehnat požadované vybavení.

  4. Přeceníte své kutilské schopnosti. Náprava chyb může vyjít mnohem dráž, než kdybyste si hned najali profesionální firmu.

  5. Nevěnujete dost času výběru řemeslníka a sáhnete po prvním, který se namane. To vás může stát spoustu nervů a peněz za opravy škod, které napáchal. Není výjimkou, že řemeslník svoji práci rozdělá a poté není k zastižení.

  6. Nesjednali jste si smlouvu, a tak vám v případě nedodělků a vad často zbydou jen oči pro pláč. Reklamace se snáze vymáhají, když máte sepsanou kvalitní smlouvu.

  7. Zvolili jste levné materiály ve snaze ušetřit, ale během pár měsíců už vidíte, že to byla chyba. U vybavení, které má vydržet i desítky let a je nákladné ho vyměnit (např. podlahy, obklady, sanita), dejte raději přednost kvalitě.

  8. Nechali jste se zlákat do designu podle nejnovějších trendů. Fotky vašeho bytu možná ocení sledující na sociálních sítích, ale budete se v něm opravdu cítit dobře po několik let? Volte raději nadčasový design a myslete na své osobní potřeby. Pokud se necítíte dobře v zářivých barvách, nejspíš bude chybou vymalovat si na kanárkově žlutou.

  9. Nepřesné měření a výpočty znamenají dodatečné náklady, což může vést k tomu, že vám nevystačí peníze na rekonstrukci. Kvůli špatnému měření také můžete nakoupit málo materiálu, a ten už pak nebude k dispozici (např. obklady). Proto vše raději přeměřte několikrát nebo to svěřte odborníkům.

  10. Kvůli nedostatečnému dozoru nad stavbou se řemeslníci mohou začít flinkat. Pravidelná kontrola vám pomůže objevit i praktické problémy, které jste si při plánování na papíře neuvědomili a můžete je uhasit ještě v zárodku. Nechcete přece příštích několik let narážet do rohu kuchyňské linky, která mohla být o pár centimetrů kratší.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.