Žena rekonstruuje byt

Rekonstrukce domu a bytu. Na co myslet, abyste ušetřili za energie

30. 11. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Chystáte se na rekonstrukci domu nebo bytu? To je ideální příležitost udělat pár změn, které vám přinesou energetickou úsporu. A nemusí to být hned zateplení nebo výměna oken, i malé úpravy v domácnosti dokáží ušetřit stovky korun ročně.

Ušetřete na vytápění

Největší spotřebu energie v domácnosti představuje jednoznačně vytápění, pokud nežijete v nulovém nebo nízkoenergetickém domě. Nezáleží na tom, zda vytápíte elektřinou, plynem nebo máte v bytě centrální vytápění – dodatečné úspory můžete dosáhnout s jakýmkoliv zdrojem.

Izolační fólie za radiátory

Radiátory předávají teplo do místnosti sáláním, ale vzhledem k tomu, že jsou umístěny těsně u zdi, sálá takřka polovina tepla špatným směrem – přímo do stěny. Řešení je velmi jednoduché, za radiátory můžete umístit izolační fólii, která odráží teplo směrem do interiéru. Jedná se v podstatě o izolační pěnu potaženou hliníkem, proto ani investice není vysoká – vybavit fólií jeden radiátor vás vyjde řádově na stokoruny.

Koberce pro tepelný komfort

Další způsob, jak snížíte své náklady na vytápění, je pokládka koberců do obytných místností. Nejen, že mají koberce výborné izolační vlastnosti, ale hlavně zvyšují váš tepelný komfort. Jakmile vám nebude zima od nohou, nebudete potřebovat vytápět na tak vysokou teplotu. Na stejném principu funguje i podlahové vytápění, ale to dává smysl spíše u zateplených domů.

Mladý pár nese koberec

Utěsněte okna a dveře

Pro všechny domy znamenají okna a dveře zdroj těch největších tepelných ztrát. Nejde však jen o špatné izolační vlastnosti skel. Často uniká spoustu tepla kvůli špatnému upevnění rámů oken a dveří. Pokud se chystáte na rekonstrukci a chcete ušetřit za vytápění, utěsněte pořádně škvíry kolem rámů oken. Pro ještě lepší efekt můžete  skla  opatřit termoizolační fólií. Ta snižuje tepelné ztráty oken a navíc zamezuje jejich mlžení.

Sviťte úsporněji

Neustále napomínáte děti, aby za sebou zhasínaly? To je jedním ze způsobů, jak ušetřit na svícení. Díky malé investici ale můžete takové starosti přestat řešit úplně, a to když vyměníte klasické žárovky za LEDky a pořídíte si pohybová čidla na chodby.

LED žárovky

LED žárovky mají přibližně sedmkrát nižší spotřebu než klasické žárovky  při stejné svítivosti. Navíc dosahují životnosti až 30 let. Proto se vyplatí vyměnit klasické žárovky za LEDky v celém bytě – začněte od místností, kde svítíte celý večer.

Pohybová čidla

Hodí se do všech společných prostor – do chodby, verandy či na schodiště. Ale také do spíže, nebo jakékoliv jiné místnosti, kde strávíte jen chviličku, ale neustále tam zapomínáte zhasnout. Pohybová čidla mají hned dvě výhody. Nejen, že nemusíte hledat vypínač, ale navíc se po stanoveném čase světlo vypne, a vy tak nemusíte řešit zbytečně vyplýtvanou energii.

Žena maluje byt

Vymalujte světlejšími barvami

Bydlíte v přízemí nebo váš dům stíní vzrostlé stromy? Musíte svítit už odpoledne? Pak se při rekonstrukci určitě vyplatí vymalovat světlejšími barvami. Bílá a další světlé barvy lépe odráží světlo, a tak nebudete muset tolik svítit.

Zkroťte spotřebu spotřebičů

Máte spotřebiče staré 10 nebo 15 let? Pak se může jednat o nezřízené žrouty energie. Stejně tak se prodraží ponechání spotřebičů ve stand-by režimu.

Umístěte lednici na správné místo

Lednice patří mezi kuchyňské pomocníky s největší spotřebou, protože je v provozu 24 hodin denně. I když máte ten nejúspornější model, může být její spotřeba zbytečně vysoká – to když ji umístíte vedle sporáku nebo na slunce. Při rekonstrukci kuchyně tak zvažte nejen koupi modelu s nejlepší energetickou třídou, ale také místo, kam lednici umístíte.

Energeticky úsporné spotřebiče

Kromě lednice při rekonstrukci bytu zapřemýšlejte i o dalších úsporných spotřebičích. Možná se vám nechce zbytečně kupovat nový sporák, myčku nebo pračku, pokud ty staré ještě dobře slouží. Jejich spotřeba ale může být opravdu vysoká. Nejlépe to změříte pomocí wattmetru. To je malé zařízení, které připojíte mezi zásuvku a spotřebič. Zjistíte tak naprosto přesně, kolik spotřebič odebírá energie a zda se vyplatí vyměnit ho za úspornější model.

Centrální zásuvka pro vypnutí spotřebičů

Líbí se vám představa chytré domácnosti? S chytrou elektroinstalací můžete propojit všechny spotřebiče v domě. Kromě toho, že budete spotřebiče či topení spouštět na dálku a využívat další vychytávky, mívá smart home výbornou funkci –  spící dům. Jedním tlačítkem vypnete všechna světla a spotřebiče ve stand-by režimu.

Chytrá elektroinstalace je nákladná investice – pro úsporu energie vám poslouží i centrální zásuvka nebo prodlužovací kabel s vypínačem. Na ten připojte všechny spotřebiče ve stand-by režimu (televize, počítač, wi-fi router aj.) a na noc ho vypněte. Díky vypínání pohotovostního režimu ušetříte několik procent každoroční spotřeby.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?