Chytré hodinky pro děti - Dítě na lavičce s chytrými hodinkami

Chytré hodinky pro děti: Co všechno umí a v čem pomohou rodičům?

10. 9. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Chytré hodinky slouží jako prodloužená ruka telefonu, ale mohou představovat také jeho alternativu. Stále častěji na ně narazíte i u dětí. K čemu jsou dětské chytré hodinky dobré a v jakých situacích je ocení rodiče?

Dětské hodinky s GPS vám zajistí přehled o pohybu dítěte

Obliba chytrých hodinek pro děti v poslední době výrazně roste. Obchody hlásí meziroční nárůst prodeje až o dvě stě procent. Dětské hodinky lze podobně jako dospělé modely propojit s mobilem. Kromě zobrazení času vám zařízení umožní uskutečňovat hovory, číst zprávy, pořizovat fotografie, měřit sportovní výkony nebo třeba hrát hry. Vybrané dětské hodinky mají slot na SIM kartu a mohou do značné míry zastoupit roli mobilního telefonu.

Jedním z hlavních důvodů narůstající popularity dětských hodinek jsou však bezpečnostní funkce. Podobně jako mobilní telefony pro seniory dětské hodinky často disponují SOS tlačítkem. Po jeho zmáčknutí se automaticky vytočí přednastavená telefonní čísla, tedy typicky mobily rodičů. Eventuálně těmto kontaktům přijde textová SOS zpráva.

Mnoho produktů má zabudovaný GPS lokátor. Rodiče tak mohou v příslušných aplikacích sledovat přesnou polohu svého dítěte a ujistit se, že se nachází v místech, kde by právě mělo. Některé aplikace pro dětské hodinky vám dokonce dovolí nastavit bezpečnostní zóny. Ve chvíli, kdy se dítě vyskytne mimo tyto oblasti, se na vašem mobilu objeví upozornění.

Tarif pro děti a studenty

Hledáte mobilní tarif pro své dítě?

Mobilní operátoři mají v nabídce nejrůznější tarify určené přímo pro děti nebo studenty. Jejich ceny si snadno porovnáte v naší kalkulačce. Se zřízením nového telefonního čísla vám rádi zdarma pomůžeme.

Bezpečnost, nebo neúměrný zásah do soukromí dítěte?

Vybrané dětské hodinky umožňují rovněž vzdálený odposlech. V případě potřeby tak rodič může odposlouchávat okolní zvuky, případně pomocí zabudovaného fotoaparátu na hodinkách pořídit snímek a zobrazit si jej na svém telefonu.

Okolo využívání vzdáleného odposlechu či GPS lokátoru se vedou vášnivé diskuze. Zastánci v těchto funkcích vidí především zvýšení bezpečnosti dětí, odpůrci je považují za nepřiměřené. Jak už to tak bývá, pravda leží spíše někde uprostřed. Obě funkce mohou v krizových situacích velmi pomoci, ale rodiče by je neměli zneužívat. Není nic špatného na tom, když se přesvědčíte, že dítě v pořádku dorazilo ze školy domů. Každodenní odposlouchávání jeho rozhovorů již příliš ospravedlnitelné není. Míra využití těchto funkcí ale nakonec vždy závisí pouze na konkrétním rodiči.

Chytré hodinky pro děti - Kluk na schodech s chytrými hodinkami

V diskuzích na internetu rodiče často probírají použití vzdáleného odposlechu se záměrem prokázat šikanu ze strany spolužáků nebo dokonce učitelů. Pořizování podobných záznamů vyvolává i řadu právnických otázek.

„Co se týče případného nahrávání, tak to je samozřejmě vždy zásah do osobnostních práv daného člověka. Pokud by však nahrání učitele nebo jiného žáka proběhlo za účelem pořízení konkrétního důkazu o šikaně, je takový postup z právního hlediska přípustný,“ upřesňuje pro web ČT24 Filip Rigel, advokát se specializací na školské právo.

Dětské hodinky od 3 let? Spíše zbytečné

Nabídka dětských hodinek je poměrně široká a najdete v ní různé typy produktů. Základní modely pořídíte v řádu stovek korun, ty kvalitnější vás vyjdou na několik tisíc. Samotný výběr se odvíjí hlavně od věku dítěte. Zatímco u menších dětí bude hrát z pohledu rodiče hlavní roli zejména bezpečnostní aspekt, u starších dětí a teenagerů půjde více o nabídku funkcí.

Náš tip

Kdy dítěti pořídit chytré hodinky?

Na trhu narazíte na dětské hodinky, které jsou podle výrobců vhodné již pro děti od 3 let. Jejich koupi samozřejmě nic nebrání, je ale otázka, do jaké míry malý uživatel zařízení využije.

Jako vhodnější chvíle pro koupi dětských hodinek se jeví například nástup do školy nebo okamžik, kdy do ní dítě začne dojíždět bez doprovodu dospělé osoby.

GPS lokalizace jen s aktivní SIM kartou

U menších ratolestí rodiče primárně hledají dětské hodinky s GPS lokátorem. Tato funkce funguje správně jen v případě, že je v zařízení zároveň SIM karta s aktivním datovým tarifem. Pokud dané dětské hodinky zároveň umožňují volání i bez spárování s mobilním telefonem, mohou jej plnohodnotně nahradit. Často se jedná o vhodnější řešení – chytré hodinky se nedají tak lehce ztratit a daleko méně odvádí pozornost dítěte.

Volba hodinek pro odrostlejší děti se již příliš neliší od výběru pro dospělé. Teenageři ocení funkce, které se u hodinek pro nejmenší většinou ani nevyskytují. Jedná se například o některé sportovní funkce nebo možnost bezkontaktních plateb.


Datový tarif pro dětské hodinky

Vyberte si nejlepší tarif se Srovnejto.cz

Hledáte nejvýhodnější datový tarif pro dětské hodinky? Srovnejte si nabídky hlavních operátorů v naší přehledné kalkulačce. Během okamžiku uvidíte, u kterého z poskytovatelů získáte nejlepší podmínky. Naši specialisté za vás zdarma vyřídí případné sjednání služeb, vy vše vyřešíte z pohodlí svého domova.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Dopravní nehoda v popředí výstražný trojúhelník
    29. srpna 2023|Jana Březinová
    Bezpečná vzdálenost mezi auty: Proč někdy nestačí 2 sekundy?

    Každý rok vyšetřuje Policie ČR přes 5 000 nehod zapříčiněných nedodržením bezpečné vzdálenosti. Přesto se v novele zákona o silničním provozu neobjevuje konkrétní definice, jaký odstup by si vozy mezi sebou měly držet. Ani známé pravidlo 2 sekund nefunguje vždy. Čím se tedy při stanovení odstupu řídit?

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Žena fotí lagunu na smartphone
    28. června 2023|Petr Pohůdka
    Zajímavé aplikace na cesty, které (ne)potřebujete

    Cestování je dnes i díky mobilním aplikacím jednodušší než v minulosti. Do nutného základu patří třeba mapy s navigací nebo překladač. Některé aplikace na cesty ale vyloženě spadají do kategorie postradatelné. To však ještě neznamená, že je na dovolené nevyužijete. Jak vypadají zbytečné appky, které občas přijdou vhod?

  • Turisté v přírodě hledají informace na mobilu
    11. června 2023|Petr Pohůdka
    7 aplikací pro bezproblémovou dovolenou: Máte je všechny?

    Chystáte se na letní dovolenou? Mobilní aplikace vám cestování výrazně usnadní. Pomohou vám s plánováním pobytu, přesuny, ale také s řešením krizových situací. Jaké aplikace na cestování byste si měli před odjezdem nainstalovat do mobilu?

  • Žena řídí podle GPS navigace v mobilním telefonu
    01. června 2023|Petr Pohůdka
    Aplikace do auta: Které appky patří do povinné výbavy?

    Pamatujete si na jízdy autem před rozšířením chytrých telefonů? Čtení v papírových mapách, tázání kolemjdoucích a časté bloudění bylo téměř na denním pořádku. Tyto časy jsou z velké části pryč i díky mobilním aplikacím. Jaké appky patří do povinné výbavy dnešního řidiče?

  • Žena zapíná bezpečnostní pás
    05. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Bezpečná jízda šetří životy, starosti i peníze

    V roce 2022 došlo na českých silnicích k 98 460 dopravním nehodám. Zemřelo při nich 454 osob, dalších 1 734 osob bylo vážně zraněno. Mnoha nehodám se přitom dalo předejít dodržováním základních pravidel bezpečné jízdy.