Za 300 000 Kč už pořídíte ledacos. Od vybavení interiéru, přes automobil, až po rekonstrukci bytu. Pokud zrovna nemáte po ruce volné prostředky a oprava nebo investice do nové věci nepočká, pravděpodobně budete hledat někoho, kdo vám peníze navíc půjčí. Na výběr máte jak bankovní, tak nebankovní produkty. Který zvolit?

Kdy jít pro 300 000 Kč do banky?

Pokud jste si v minulosti zatím ještě nikdy nepůjčovali, případně máte uhrazené veškeré závazky z dřívějška, pravidelný a doložitelný příjem v dostatečné výši, případně spolužadatele nebo ručení v podobě nemovitosti, můžete zkusit štěstí v bance.


Připravte se ale na to, že bankovního úředníka bude zajímat vaše bonita, finanční minulost a rozhodně se nevyhnete prověřování skrze příjmy. Někde bude potřeba doložit potvrzení od zaměstnavatele, jinde banka váš příjem ověří skrze účet, který u ní máte veden. Pokud splníte další podmínky (např. plnoletost, bydliště nebo trvalý pobyt v ČR apod.), potřebný obnos finančních prostředků vám bez zbytečných průtahů poskytne.


V případě, že bankovní úředník zhodnotí, že jste pro banku příliš rizikovým klientem, žádost bohužel zamítne. Půjčku do 300 000 Kč často můžete vyřídit nejen na pobočce vybrané banky, ale taky online. Peníze jsou po schválení žádosti vyplaceny na bankovní účet žadatele.

Kdy zkusit štěstí u nebankovní společnosti?

Zejména ve chvíli, kdy v bance vaši žádost o půjčku ve výši 300000 Kč zamítli. Důvodem mohla být nízká bonita, špatná finanční minulost nebo negativní záznam v registrech dlužníků. V takovém případě je dobré vybírat ty nebankovní společnosti, které nabízí půjčky bez registrů.


Pokud nechcete nebo nemůžete doložit příjem skrze potvrzení od zaměstnavatele, zaměřte se na nabídku půjček bez dokládání příjmu. Příjem je samozřejmě základní podmínkou pro poskytnutí půjčky 300000 Kč, některé společnosti ale mají vlastní způsoby, jak ho skrze interní nástroje ověřit.


Nebankovní půjčka do 300000 Kč bývá často poskytována jako půjčka bezúčelová. Co to znamená v praxi? Především to, že nemusíte dokládat, jak jste s vypůjčenými prostředky naložili. Oproti účelovým půjčkám (například autopůjčka nebo půjčka na rekonstrukci) je ale potřeba počítat s vyššími úroky.

Jak půjčku do 300000 Kč vybrat a na co nezapomenout?

Základem je porovnat mezi sebou jednotlivé nabídky bank i nebankovních společností. S tím vám pomůžou praktické online srovnávače a kalkulačky. Při výběru sázejte nejen na výši úroku, ale také RPSN, které má mnohem lepší vypovídací schopnost.


Pamatujte, že jde o poměrně vysokou částku k zapůjčení, kterou můžete splácet klidně i několik let. Proto se vyplatí myslet do budoucna a sjednat si k půjčce odpovídající pojištění schopnosti splácet. To vás podrží v situaci, kdy ztratíte práci nebo budete řešit úraz, či vleklou nemoc, která vám znesnadní splácení půjčky.


Výhody půjčky do 300000 Kč:


Nevýhody půjčky do 300000 Kč:

  • Závazek na dlouhou dobu

  • Nižší dostupnost a schvalovatelnost půjčky

  • Často je možno peníze vyplatit pouze na účet

Srovnaný magazín

  • Technik kontroluje kotel
    10. června 2024|Petr Woff
    Nová zelená úsporám 2024: Co se změnilo a jak žádat o dotaci?

    Vláda navýšila rozpočet pro oblíbený dotační program, který slouží na zateplení bytových a rodinných domů, instalaci energetických zdrojů a jiné chytré investice. Nová zelená úsporám v roce 2024 nabízí českým domácnostem o 10 miliard Kč více, než bylo původně plánováno. Stoupla podpora pro komplexní renovace, například pro zateplení a souběžnou instalaci fotovoltaické elektrárny. Aktuální jsou také kotlíkové dotace, protože od září budou zakázány staré nevyhovující kotle.fallback mark

  • Jaké jsou úrokové sazby hypoték - dřevěná procenta a baráček na stole
    15. května 2024|Jana Březinová
    Úrokové sazby hypoték 2024

    Úrokové sazby hypoték pozvolna klesají, ale nesnižují se tak rychle, jak by naznačoval vývoj sazeb ČNB. V průměru si hypotéku sjednáte s úrokovou sazbou 5,57 %. Do konce roku 2024 by nabízené sazby mohly začínat čtyřkou, v roce 2025 dokonce trojkou. Další vývoj závisí na situaci v ČR i ve světě.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

Potřebujete poradit?


Využijte naše bezplatné poradenství. Naši specialisté jsou vám k dispozici.