Za 300 000 Kč už pořídíte ledacos. Od vybavení interiéru, přes automobil, až po rekonstrukci bytu. Pokud zrovna nemáte po ruce volné prostředky a oprava nebo investice do nové věci nepočká, pravděpodobně budete hledat někoho, kdo vám peníze navíc půjčí. Na výběr máte jak bankovní, tak nebankovní produkty. Který zvolit?

Kdy jít pro 300 000 Kč do banky?

Pokud jste si v minulosti zatím ještě nikdy nepůjčovali, případně máte uhrazené veškeré závazky z dřívějška, pravidelný a doložitelný příjem v dostatečné výši, případně spolužadatele nebo ručení v podobě nemovitosti, můžete zkusit štěstí v bance.


Připravte se ale na to, že bankovního úředníka bude zajímat vaše bonita, finanční minulost a rozhodně se nevyhnete prověřování skrze příjmy. Někde bude potřeba doložit potvrzení od zaměstnavatele, jinde banka váš příjem ověří skrze účet, který u ní máte veden. Pokud splníte další podmínky (např. plnoletost, bydliště nebo trvalý pobyt v ČR apod.), potřebný obnos finančních prostředků vám bez zbytečných průtahů poskytne.


V případě, že bankovní úředník zhodnotí, že jste pro banku příliš rizikovým klientem, žádost bohužel zamítne. Půjčku do 300 000 Kč často můžete vyřídit nejen na pobočce vybrané banky, ale taky online. Peníze jsou po schválení žádosti vyplaceny na bankovní účet žadatele.

Kdy zkusit štěstí u nebankovní společnosti?

Zejména ve chvíli, kdy v bance vaši žádost o půjčku ve výši 300000 Kč zamítli. Důvodem mohla být nízká bonita, špatná finanční minulost nebo negativní záznam v registrech dlužníků. V takovém případě je dobré vybírat ty nebankovní společnosti, které nabízí půjčky bez registrů.


Pokud nechcete nebo nemůžete doložit příjem skrze potvrzení od zaměstnavatele, zaměřte se na nabídku půjček bez dokládání příjmu. Příjem je samozřejmě základní podmínkou pro poskytnutí půjčky 300000 Kč, některé společnosti ale mají vlastní způsoby, jak ho skrze interní nástroje ověřit.


Nebankovní půjčka do 300000 Kč bývá často poskytována jako půjčka bezúčelová. Co to znamená v praxi? Především to, že nemusíte dokládat, jak jste s vypůjčenými prostředky naložili. Oproti účelovým půjčkám (například autopůjčka nebo půjčka na rekonstrukci) je ale potřeba počítat s vyššími úroky.

Jak půjčku do 300000 Kč vybrat a na co nezapomenout?

Základem je porovnat mezi sebou jednotlivé nabídky bank i nebankovních společností. S tím vám pomůžou praktické online srovnávače a kalkulačky. Při výběru sázejte nejen na výši úroku, ale také RPSN, které má mnohem lepší vypovídací schopnost.


Pamatujte, že jde o poměrně vysokou částku k zapůjčení, kterou můžete splácet klidně i několik let. Proto se vyplatí myslet do budoucna a sjednat si k půjčce odpovídající pojištění schopnosti splácet. To vás podrží v situaci, kdy ztratíte práci nebo budete řešit úraz, či vleklou nemoc, která vám znesnadní splácení půjčky.


Výhody půjčky do 300000 Kč:


Nevýhody půjčky do 300000 Kč:

  • Závazek na dlouhou dobu

  • Nižší dostupnost a schvalovatelnost půjčky

  • Často je možno peníze vyplatit pouze na účet