Ještě pár let zpátky byla nabídka půjček dosti omezená. Pokud jste si chtěli půjčit, většinou jste museli ke své bance. Dneska je, i přes nedávnou regulaci ze strany ČNB, půjčkových produktů od bank i nebankovních společností obrovské množství. Na jednu stranu jde nepochybně o výhodu v podobě konkurenčního boje a lepších úroků, na druhou stranu může být občas složité se v nabídkách zorientovat. Pokud potřebujete půjčku do 15 000 Kč, víme, kam pro ni zamířit a jak ji vybrat.

Peníze u banky i nebankovní společnosti

Půjčka 15000 Kč už nepatří mezi standardní mikropůjčky. Často ji proto můžeme najít také v portfoliích bank. Obecně platí, že půjčka v bance je levnější, ale bude náročnější ji získat. Banky totiž klienty prověřují skrze jejich bonitu i finanční minulost. Často se tak může stát, že jim půjčku neschválí.

V takovém případě ale není potřeba propadat panice. Naštěstí existuje nespočet nebankovních společností, které vám půjčí 15000 Kč i ve chvíli, kdy v bance neuspějete. Nebankovní půjčky je obecně jednodušší získat, protože jsou s nimi často spojeny mírnější podmínky schválení. Někteří poskytovatelé dokonce nabízí půjčky bez registrů nebo doložení příjmu.

Příjem jako takový je nicméně jednou ze zásadních podmínek kladného posouzení žádosti. Často ho ale není potřeba u nebankovních společností dokládat skrze potvrzení od zaměstnavatele. Stačit totiž bude výpis z účtu nebo výplatní pásky za několik posledních měsíců. Pokud takto prokážete svůj pravidelný příjem, budete mít peníze k dispozici i bez zástavy a ručitele.

Peníze na účet i v hotovosti

Dalším specifikem půjčky 15000 Kč je i to, že ji můžete získat jak s výplatou na bankovní účet, tak v hotovosti. V prvním případě je potřeba doložit, že jste skutečným majitelem účtu, což provedete skrze jednokorunový ověřovací poplatek. Ihned po schválení žádosti o půjčku a ověření majitele účtu jsou peníze odesílány.

Pokud zvolíte výplatu peněz v hotovosti, můžete využít služeb kurýra společnosti, který vám půjčku doveze na smluvené místo. Některé nebankovní společnosti dokonce nabízí možnost vybrat si peníze na konkrétních čerpacích stanicích nebo v trafikách.

Jak je to se splatností a výběrem?

Co se týče splatnosti půjčky do 15000 Kč, tady záleží na konkrétním produktu. Někteří poskytovatelé nabízí 15000 Kč jako půjčku do další výplaty. Tady je potřeba počítat s kratší splatností (obvykle v řádech týdnů). V tomto případě si proto vždy důkladně rozmyslete, zda jste schopní půjčku v téhle výši (plus úroky a poplatky) vrátit ihned z následující výplaty. Při rozhodování vám může pomoci výpočet splátky.

Při výběru vhodného poskytovatele půjčky do 15000 Kč je také dobré využít nezávislých online kalkulaček a srovnávačů, které za vás porovnají dostupné nabídky a seřadí je podle výhodnosti. Pozornost věnujte nejen úroku, ale především RPSN, které má mnohem lepší vypovídací hodnotu. Před podpisem smlouvy si důkladně prostuduje nejen ji, ale také obchodní podmínky, které obsahují řadu cenných informací.

Výhody půjčky do 15000 Kč

  • dostupnost bezhotovostně i v hotovosti

  • vysoká schvalovatelnost

  • půjčka bez ručitele nebo zástavy

Nevýhody půjčky do 15000 Kč

  • riziko předlužení

  • vyšší cena nebankovních půjček

  • nutnost pravidelného a doložitelného příjmu