home office u chaty volající pan s notebookem v ruce

Home office na chatě: na co si dát pozor? 

Zájem o rekreační objekty oproti období covidu ochladl, ale Češi i nadále vyhledávají chaty a chalupy k trvalému bydlení. Navíc řada zaměstnanců využívá chatu k práci na home office. Pokud také chatu využíváte intenzivněji než na občasný víkendový pobyt, neměli byste zapomenout na aktualizaci pojistky. Rekonstrukce a nové vybavení zvyšuje hodnotu nemovitosti i několikanásobně.

Po pandemii zájem o rekreační objekty ochladl

Pandemie Covid-19 znamenala obrovský boom v prodejích chat a chalup. Několik měsíců byla prakticky zmrazena možnost běžného kulturního vyžití, a tak lidé začali utíkat z měst do přírody. S nařízeným home office mohli lidé na chatě prakticky i bydlet. Kromě větších možností vyžití v přírodě zde hrozilo menší riziko nakažení virem.

V roce 2022 ale zájem o chaty opadl. Do zahraničí se opět mohlo cestovat bez omezení, a tak dovolenou na chalupě nahradila dovolená u moře. Navíc z důvodu vysoké inflace se mnoho domácností dostalo do finančních potíží, a tak se rozhodly chatu prodat. Oproti období covidu klesla poptávka po rekreačních objektech o 30–40 %.

Nicméně zájem o chaty neochladl úplně. „V současné době je poptávka po objektech, které lze po úpravách využít i k trvalému bydlení a jsou v dostupných lokalitách s občanskou vybaveností v okolí,“ říká Karel Hubáček, realitní makléř CENTURY 21 Premium pro podnikatel.cz. Možná proto, že pro mnoho domácností se hypotéka na rodinný dům stala nedostupnou, a tak se poohlíží po levnějších rekreačních objektech.

I po skončení pandemie pak řada lidí pracuje z chaty na home office. Přestože podíl pracujících z domu v roce 2022 poklesl meziročně ze 40 na 28 %, spousta zaměstnanců si vyjednala alespoň hybridní pracovní dobu – například 3 dny pracují v kanceláři a 2 dny z domova. Home office na chatě tak pracovníci spojí třeba do prodlouženého víkendu v přírodě.

Elektronika na chatě? Chraňte ji pojištěním

Pracujete na home office ze své chaty a vozíte si s sebou notebook a další elektroniku? Pak byste ji měli chránit pojištěním. V rámci pojištění chaty by vám rozhodně nemělo chybět pojištění rizika přepětí a odcizení.

Využijte online srovnání pojištění chat a na jednom místě si prohlédněte produkty od několika pojišťoven. Věnujte pozornost zejména limitům na poškození elektroniky a jednoduše si vyberte nejvýhodnější nabídku.

Češi začali více investovat do rekonstrukcí chat

Kdo začne na chatách či chalupách trávit více času, velmi rychle zjistí, že to, co stačí na víkendové přespávání, není dostatečné na komfortní bydlení. Například dřevěné chaty většinou nebývají dobře zatepleny a v zimních měsících mohou být téměř neobyvatelné, případně jsou náročné na vytápění pouze krbem. Stejně tak kamenné chaty. Tyto objekty jsou většinou koncipovány na krátkodobé či sezónní využití, nikoli na dlouhodobé bydlení.

Už během pandemie proto Češi začali do chat více investovat, aby je uzpůsobili novým potřebám. Někdo investoval do zateplení, někdo do lepšího zdroje vytápění, případně do vybavení interiéru.

Hodnota chat a chalup díky rekonstrukci roste

Chaty a chalupy po rekonstrukci začaly nabývat na hodnotě. Chalupa s bazénem má rázem vyšší hodnotu, stejně tak chata s novými plastovými okny.

Nákup lepšího vybavení pak zvyšuje cenu samotné domácnosti. To platí i pro případy, kdy z chalupy pracujete na home office. Pokud si na chatu každý z rodiny přiveze počítač, může hodnota vybavení domácnosti vzrůst o dalších 100 000 Kč. Stejně tak v případě, že si na chatu odvezete například televizi, drahý gril či vysavač, který používáte doma.

To vše může zapříčinit, že chalupa, jejíž vybavení mělo hodnotu 200 000 Kč, může mít najednou hodnotu 400 000 Kč. Samotná nemovitost, kupovaná za 2 000 000 Kč, může vlivem oprav a rekonstrukcí nabýt na hodnotě a cena se může vyšplhat třeba na 3 000 000 Kč.

Tady už je potřeba aktualizace

Ve výše uvedeném případě by vzrostla hodnota domácnosti dvojnásobně a hodnota nemovitosti na 150 % z původní hodnoty. Pokud máte pojištění domácnosti a nemovitosti, ale neaktualizovali jste si ho na novou pojistnou částku, jedná se o podpojištění.

Pokud by v situaci, kdy máte domácnost či nemovitost podpojištěnou, došlo například k vykradení nemovitosti, pojišťovna by vám celou škodu neuhradila. Jestliže jste například domácnost měli pojištěnou na 200 000 Kč, ale po rekonstrukci měla hodnotu 400 000 Kč, jste podpojištěni.

Kdy naposledy jste si zkontrolovali pojistnou smlouvu?

Stará pojistná smlouva vás může připravit o spoustu peněz. Hodnota vaší nemovitosti v průběhu let roste, a proto je potřeba pravidelně aktualizovat pojistnou částku, kterou jste si stanovili při sjednání.

V opačném případě dojde k podpojištění a zbytek škody si budete muset doplatit sami. S aktualizací vám rádi pomůžeme.

Vyberte jednu z možností:

Pojišťovna vyplatí jen zlomek

V případě pojistné události by to byl problém. Představte si situaci, kdy zloději odcizí vybavení v hodnotě 50 000 Kč. To by představovalo 12,5 % z aktuální hodnoty domácnosti, ze 400 000 Kč. Vy jste ale byli pojištěni jen na 200 000 Kč, a tak vám pojišťovna vyplatí 12,5 % z 200 000 Kč. Místo 50 000 Kč tedy dostanete jen 25 000 Kč. Zbylou škodu vám nikdo neuhradí a musíte si náhradu zaplatit z vlastních zdrojů.

Je proto potřeba myslet i na pojištění a jednou za čas zhodnotit, jestli smlouva nepotřebuje aktualizovat (doporučuje se každý rok).

Pojištění se vyplatí vždy, ale někdy ještě více

Pojištění chalupy či chaty se vyplatí v každém případě. Pokud na chatě téměř bydlíte a jste tam skoro každý den, je pravděpodobnost vykradení výrazně nižší než u rekreačně obývaných objektů. Na druhou stranu ale na takové chatě budete mít mnohem hodnotnější věci a vybavení, které byste na chalupě, kam jedete párkrát za sezonu, nejspíše nenechávali.

Na chatách obývaných jen rekreačně asi nebudete nechávat hodnotné věci. Paradoxně je zde ale mnohem větší riziko vykradení. Hlavně s příchodem podzimu začínají zlodějům žně. Na podzim totiž většina chatařů své chaty zazimuje a často až do jara se na ně ani nejede podívat. Zloděj má tak jedinečnou příležitost. Než zjistíte, že jste byli vykradeni, může uběhnout i několik měsíců.

Nejvíce se krade ve středních Čechách

Z posledních policejních statistik vyplývá, že v roce 2022 se vykradlo 1 373 chat a chalup. To znamená, že každý den někde na území České republiky byly vyloupeny téměř 4 chaty. Zdaleka nejhorším krajem je co do počtu vykrádání rekreačních objektů Středočeský kraj. V něm v roce 2022 zaznamenali policisté 274 případů loupeží. Tedy téměř jednu každý den. Druhý nejohroženější je Jihomoravský kraj.

Pojištění vám škody pokryje

Dobře nastavené pojištění majetku vám tyto škody pokryje. Nesmíte ale zapomínat na pravidelnou aktualizaci pojistné smlouvy. Hodnota vaší chaty nebo chalupy neroste jen díky vašim zásahům a rekonstrukcím. V současné době stoupá zejména kvůli vysoké inflaci – ceny stavebních materiálů a prací se totiž zvyšují, a to má dopad i na pojistnou hodnotu rekreačního objektu.

Změny je potřeba zahrnout do pojistné smlouvy a udržovat ji aktuální. Tím se vyhnete zmíněnému podpojištění. S řadou poskytovatelů se dá sjednat indexace. Smlouvu pak pojišťovna hlídá za vás a jednou ročně vás kontaktuje s informací, že se hodnota nemovitosti změnila a je potřeba pojištění navýšit.

Nezapomeňte si pojistit majetek

Doma vás může překvapit extrémní počasí, zloději i neohleduplní sousedé. Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven s pomocí naší online kalkulačky a mějte klid na duši. Vybrané pojištění vám sjednáme do pár minut.

Vyberte jednu z možností:

Vhodné připojištění ušetří peníze

Není potřeba pojištění nemovitosti přeplácet. Některá připojištění se ale mohou hodit vzhledem k tomu, v jaké lokalitě se vaše chata či chalupa nachází. Například u chaty v horách bude násobně vyšší riziko, že na ni může spadnout vichrem vyvrácený strom a poškodit ji. V tomto případě by se tedy vyplatilo nastavit si vysoký limit právě na riziko vichřice.

Pokud se vaše chata nachází v místě, kde je chat více a parkují před ní třeba i cizí auta, hodí se sjednat si pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. Když pak z vaší chaty spadne sníh či námraza na cizí auto, nemusíte škodu hradit vy, stačí to nahlásit na pojišťovnu. U osamocené chaty v horách ale takové připojištění smysl nemá.

Stejně tak je dobré zvážit pojištění garáže, pokud ji máte. Případně antény, alarmy a další zabezpečení chaty, které jste si nechali nainstalovat.

Riziko odcizení se ale doporučuje pojistit vždy, nikdo totiž nedokáže zaručit, že zrovna jeho nemovitost zloději minou.

Co si ověřit před sjednáním pojištění chaty?

Při sjednávání si pohlídejte limity stanovené na různé situace. Časté jsou například limity na pojištění vedlejších staveb (garáže, oplocení, bazénu). Na limitech se nevyplatí šetřit, protože v případě pojistné události vám pojišťovna škodu vyplácí jen do nastaveného limitu. I kdyby byla škoda vyšší, pojišťovna vám více nedá.

Ne vždy obsahují pojistky rizika jako popraskané vodovodní potrubí v zimě vlivem mrazu nebo poškození střechy vlivem tíhy sněhu a námrazy. I toto je dobré si pohlídat. U chaty v lese či u vody může hrozit poškození zvěří, které ale nemusí být automaticky kryto. Běžné bývá také poškození domácích spotřebičů za bouřek, a to vlivem přepětí či podpětí. 

Je proto dobré sepsat si seznam rizik, které mohou vaší chatě hrozit a hledat produkt, který vám tato rizika pojistí.

Ohlídejte si také, zda si sjednáváte pojištění na novou cenu, to je totiž nejvýhodnější. Obecně existují 3 varianty cen, v nichž pojišťovna poskytuje plnění. Podívejte se na příklady, jak by to vypadalo, kdyby vám vichřice sebrala střechu.

  • Pojištění na novou cenu znamená, že vám pojišťovna vyplatí částku, za níž byste si v dané lokalitě a v daném čase mohli pořídit novou věc stejného druhu a účelu. Tedy částku, za kterou v současné době pořídíte totožnou střechu či střechu stejného druhu.

  • Pojištění na časovou cenu znamená, že vám pojišťovna vyplatí cenu dané věci těsně před pojistnou událostí. Takovou cenu pojišťovna stanoví z částky, kterou byste museli vynaložit na novou věc a odečte určitou částku za opotřebení či jiné znehodnocení dané věci těsně před vznikem pojistné události. Jinými slovy pojišťovna zjistí, kolik by stála nová střecha (500 000 Kč) a od této částky odečte opotřebení vaší staré střechy před tím, než ji vichřice odfoukla.

  • Pojištění na obvyklou cenu znamená, že pojišťovna vám vyplatí částku, kterou byste získali, kdybyste danou věc v této chvíli prodali. Tedy částku, za níž byste střechu před pojistnou událostí mohli prodat.

Chraňte vybavení vašeho domu

Pomůžeme vám s pojištěním elektroniky, nábytku i starožitností už od 150 Kč měsíčně.


Vyberte jednu z možností:

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.