Jak na zabezpečení chat a chalup proti zlodějům - Chata s terasou pod kopcem, kamenná cesta

Jak na zabezpečení chat a chalup proti zlodějům

7. 9. 2022 | Aktualizováno: 3. 4. 2023
|
Délka čtení: 14 min.

Opuštěné chaty a chalupy jsou snadnou kořistí pro zloděje. Největší nebezpečí představují zimní měsíce, kdy mají zloději na vloupání klid. Bez rizika však není ani léto, protože lupiči moc dobře vědí, že většina majitelů odjíždí na víkend a na chatě nechává cennosti bez dozoru.

Počet vloupání do chat a chalup stoupá

Podle statistik Policie ČR počet krádeží ve víkendových chatách v roce 2022 vzrostl. Došlo celkem k 1 373 krádežím se škodami ve výši 27,2 milionu korun. To představuje oproti loňskému roku nárůst o 10 % v počtu krádeží a dokonce o více než 30 % ve škodách.

Loni se nejvíce kradlo v rekreačních objektech ve Středočeském kraji, došlo zde ke 274 událostem. Tento kraj se potýká i s nízkou objasněností, policii se podařilo dopadnout pachatele pouze v 11 % případů. Nejméně se kradlo v Pardubickém a Zlínském kraji.

Chcete-li vědět, jak je to na tom přímo váš okres nebo obec, využijte mapu kriminality.

Krádeže vloupáním do víkendových chat v roce 2022

KrajPočetObjasněnost

Praha

81

14,8 %

Středočeský

274

11 %

Jihočeský

95

40 %

Plzeňský

117

27,4 %

Ústecký

126

43,7 %

Královéhradecký

54

31,5 %

Jihomoravský

150

20 %

Moravskoslezský

90

32,2 %

Olomoucký

46

32,6 %

Zlínský

44

15,9 %

Vysočina

63

31,8 %

Pardubický

33

36,4 %

Liberecký

118

32,2 %

Karlovarský

82

35,4 %

Zdroj: Policie ČR

Ne všechna vloupání jsou zahrnuta v této statistice, jelikož často ani nedojde ke krádeži. Chaty a chalupy bývají cílem také bezdomovců či narkomanů, kteří hledají místo pro přespání nebo něco k snědku. Takový trestný čin se posuzuje spíše jako vandalismus.

A jaké typy objektů zloděje nejvíce lákají? Je rizikovější opuštěná chata v horách nebo chata u vody uprostřed oblíbené osady? To se odvíjí od typologie zloděje. Podle údajů Policie ČR se na vykrádání chat podílí zpravidla tyto skupiny pachatelů.

  • Lidé bez domova a bez práce, kteří hledají jídlo, pití a místo na přespání. Poté se posunou zase o chatu dál. Způsobí nejmenší škody.

  • Recidivisté, kteří se ukrývají před spravedlností. Obvykle vyhledávají co nejklidnější oblasti, kde mohou pobývat dlouhodobě.

  • Organizované skupiny pachatelů, kteří si tipují objekty a pracují na zakázku. Vykrádají chaty s drahým vybavením, starožitnostmi apod.


Zabezpečení chat je důležitou součástí zazimování chaty, ale neměli byste ho podceňovat ani v letních měsících. To bývá v rekreační oblasti celkově větší pohyb osob, ale zloději jsou si moc dobře vědomi toho, že většina majitelů odjíždí po víkendu pryč. Tomu odpovídají i dny, které pro vloupání volí. Nejvyšší četnost krádeží připadá na úterý, středu a čtvrtek.

Věděli jste...

Mezi nejčastěji odcizené předměty patří elektronika, nářadí, obrazy a starožitnosti, sklo a porcelán, sportovní vybavení, spací pytle a další věci, které lze snadno odnést a rychle zpeněžit.

Jak na správné zazimování chaty, aby nelákala zloděje

Ještě než se pustíme do způsobů, jak zabezpečit chatu proti vloupání, uvedeme si pár zásad, jak připravit chatu na zimu, aby se jí zloději vyhnuli obloukem. Jedná se o opatření, která jsou zcela zdarma, ale velmi účinně předchází vloupání a vzniku větších škod.

  • Před zimou z chaty odvezte všechny cennosti a elektroniku (starožitnosti, šperky, satelity, televizi aj.).

  • Častým cílem bývá zahradní technika a drahé nářadí (např. sekačky, pily). Pokud si nástroje nemůžete z chaty odvézt, uskladněte vše uvnitř a zakryjte přehozem, ať není poznat, o co se jedná.

  • Nenechávejte žádné vybavení na očích, ukliďte vše do skříní, ať si váš majetek nemohou zloději vytipovat.

  • Nenechávejte na zahradě a v otevřené kůlně žádné vybavení, které by zlodějům usnadnilo vloupání do chaty (žebřík, kladivo a jiné nářadí).

  • Udržujte dobré vztahy se sousedy a všímejte si, co se děje v okolí. Pokud jiní rekreanti navštěvují chatu po celý rok, požádejte je, aby objekt občas navštívili.

  • I během zimy přijeďte chatu zkontrolovat a udržujte dojem, že je obývaná – například shrabejte listí, ukliďte sníh.

  • Chatu a její vybavení si pojistěte na dostatečnou částku. Dražší vybavení si nafoťte a uschovejte účtenky.

  • Zapište si výrobní čísla elektroniky a dalších přístrojů. To v případě krádeže urychlí dohledání věcí, které často končí v zastavárnách. Navíc máte důkaz pro pojišťovnu, jaké vybavení jste v chatě měli.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně sjednané pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Vybírejte zabezpečení, které odradí zloděje

I v dnešní době moderních technologií a alarmů zůstává základem mechanické zabezpečení chaty. Je důležité pachatele odradit už na první pohled – mřížemi, mechanickou závorou či bezpečnostními dveřmi. Výhodou mechanických zábran je, že umožňují i zabezpečení chaty bez elektřiny.

Stejně tak odradí venkovní světlo na pohybové čidlo. Když bude objekt vypadat nepřístupně, lupič si většinou raději ušetří práci a půjde o chatu dál. To je velmi důležité, protože většinu škod způsobí zloději při samotném vloupání, nikoliv proto, že by odcizili věci vysoké hodnoty.

Zhruba 80 procent pachatelů se do chaty dostane dveřmi, okny nebo jinými prosklenými plochami. Proto věnujte jejich zabezpečení nejvíce pozornosti.

Zabezpečení dveří

Před odchodem z chalupy, a to i na krátkou chvíli, vždy zamkněte dveře. Nezapomínejte zamykat ani dveře ke garáži, kůlně a dalším objektům, kde máte uložené cenné vybavení.

Abyste zvýšili odolnost dveří proti zlodějům, můžete je opatřit zábrannými prostředky, jako je:

  • bezpečnostní štít a profilová cylindrická vložka (chrání před odvrtáním a vyhmatáním planžetou),

  • zadlabací zámek s prvky pasivní bezpečnosti (odolný proti odvrtání, má pojistku při rozlomení vložky),

  • vrchní přídavný zámek (zdvojuje zamčení dveří, vložku nelze rozlomit),

  • dveřní závora (ochrana před vyražením a vysazením dveří).


Další možností je pořízení bezpečnostních dveří. Bezpečnostní třídy 1 a 2 lze otevřít během chvilky i šroubovákem či jiným jednoduchým nářadím. Pro běžné domácnosti i rekreační objekty se tak nejlépe hodí dveře třídy 3 nebo 4.

Jak na zabezpečení chat a chalup před zloději - Zloděj krade oknem televizi

Zabezpečení oken

Okna patří u chat k nejsnazším cílům. Jelikož v chatových oblastech bývá v zimě minimum lidí, může zloděj okno rozbít, přestože to způsobí hodně hluku. Jako ochrana proti rozbití okna slouží bezpečnostní fólie, která drží střepy pohromadě. Nicméně zloději mohou vytlačit skleněnou plochu, a tomu bezpečnostní fólie nezabrání. Proto bývá nejlepším způsobem ochrany nainstalovat mříže či uzamykatelné okenice.

Elektronické zabezpečení

Při ochraně rekreačních objektů můžete využít také elektronické zabezpečení. V poslední době patří k oblíbeným způsobům instalování foto pasti na zloděje nebo sledování objektu pomocí kamer v rámci tzv. chytré domácnosti – v reálném čase tak vidíte, co se kolem chalupy děje.

Nicméně před pořízením podobné technologie zvažte, nakolik vám pomůže. Jak rychle zvládnete zareagovat? Právě z kamerových systémů často zbydou jen záběry, které vám připomenou nešťastnou událost, ale dopadení pachatele nepomohou, a už vůbec nezvládnou vloupání zabránit.

Proto bývá lepším řešením elektronické zabezpečení, které využívá různé zvukové a světelné poplachy. Ty zloděje vyruší, a tak si vloupání obvykle rozmyslí již v zárodku.

Nejpokročilejší elektronické zabezpečovací systémy (EZS) jsou propojeny na bezpečnostní agenturu. Systémy navržené a instalované odbornou firmou vám navíc mohou snížit cenu pojištění chaty.

Nezapomeňte si pojistit majetek

Doma vás může překvapit extrémní počasí, zloději i neohleduplní sousedé. Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven s pomocí naší online kalkulačky a mějte klid na duši. Vybrané pojištění vám sjednáme do pár minut.

Vyberte jednu z možností:

Co dělat, když zjistíte vykradení chaty

Přijeli jste na chatu a už z dálky vidíte, že je něco špatně? Bohužel, někdy bezpečnostní opatření selžou. Jestliže zjistíte známky vloupání, do chaty vůbec nevstupujte. Ihned přivolejte Policii ČR na čísle 158. To je důležité nejen kvůli zajištění stop. Pachatel může být ještě na místě a může být nebezpečný.

Veškeré odcizené vybavení zaznamenejte do policejního protokolu. Pořiďte si rovněž fotodokumentaci místa činu a neprodleně kontaktujte pojišťovnu. Dokud nezískáte souhlas policie a pojišťovny, nepouštějte se do úklidu po zlodějích. Jinak můžete zničit důležité stopy a podklady pro likvidátora z pojišťovny.

Nepodceňujte ani přírodní živly

Ochrana před zloději je jen jednou částí zazimování chaty, spoustu škod mohou napáchat i přírodní živly – pojišťovny nejčastěji řeší škody vzniklé vichřicí a krupobitím. I na přírodní živly se vztahuje pojištění, nicméně musíte učinit vše pro to, abyste škodám zabránili. V rámci zazimování chaty tak učiňte následující opatření.



Poslechněte si

Tématem zabezpečení jsme se jsme se zabývali i v jedné z epizod podcastu Nepodceňto.

Pojištění chaty a chalupy

Ať už dojde ke vloupání do rekreačního objektu nebo ho poškodí přírodní živly, s náhradou škod vám pomůže pojištění majetku. Každá pojišťovna však nabízí jiné podmínky. Na co si dát při výběru pojištění chaty pozor?

  • U pojištění chaty se rozlišuje pojištění nemovitosti (tj. samotné stavby – zdi, okna, dveře, střecha) a pojištění domácnosti (tj. vybavení – spotřebiče, nábytek, sportovní vybavení). Ideální je pojistit si oboje.

  • Je chata uvedena v katastru jako rekreační objekt? Pak je potřeba ji tímto způsobem pojistit. Obvykle bývá pojištění chat dražší než pojištění trvale obydlených objektů, ale pokud tuto informaci neuvedete pravdivě, pojištění stejně nebude platné.

  • Zjistěte si v pojistných podmínkách, jaká rizika jsou pojištěna. Volte pojištění zahrnující živly, vodovodní škody, krádež a loupež i vandalismus.

  • Stanovte si dostatečně vysokou pojistnou částku. Cena chat a chalup v posledních letech výrazně vzrostla, a proto hrozí podpojištění. Za kolik byste pořídili stejnou nemovitost právě teď? Nepodceňujte ani pojistné limity pro vybavení.

  • Jestliže máte na chatě dražší vybavení, nechte ho výslovně uvést do pojistné smlouvy. Tyto věci zdokumentujte – pořiďte fotografie, uschovejte účtenky a zapište si výrobní čísla.

  • Cena pojištění chaty se odvíjí především od rizikovosti lokality, ale vliv má rovněž zabezpečení objektu. Například instalace bezpečnostních dveří vám může u některých poskytovatelů pojištění zlevnit.

  • Kromě chaty by pojištění mělo zahrnovat také další stavby na pozemku (např. garáž, pergolu, studnu, plot).

Nezapomeňte si pojistit majetek

Jak se v nabídkách mnoha pojišťoven vyznat a najít tu nejlepší? Využijte naše online srovnání na Srovnejto.cz. Zadejte údaje o vaší chatě a během pár minut najdete nejvýhodnější pojištění, které si hned můžete sjednat z pohodlí domova.

Vyberte jednu z možností:

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.