Hořící svíčka na vánočním stromku

Chraňte sebe a svůj domov během vánočních svátků

Svátky klidu a pohody se mohou díky chvilce nepozornosti proměnit v tragédii. O Vánocích roste riziko vzniku požárů, úrazů a nehod, a to i při zcela běžných činnostech, jako je úklid. Přitom většině z nich můžete předcházet. Máme pro vás tipy, na co si dát během svátků pozor.

Vánoční požáry zaměstnávají hasiče každý rok

Zvýšený počet požárů řeší hasiči v období Vánoc každý rok. V roce 2021 došlo během Adventu (od 28.11. do 26.12.) k 1 224 požárům, z toho asi 30 % vzniklo v domácnostech. K nejčastějším příčinám požárů patřila nesprávná manipulace s otevřeným ohněm v podobě zápalky či svíčky. Na Silvestra pak vedla pyrotechnika a hasiči za jediný den likvidovali 394 požárů.

Svíčky nenechávejte bez dozoru

Suché jehličí vzplane velmi jednoduše, a tak svíčky na adventním věnci či prskavky na vánočním stromku představují vysoké riziko požáru. Jakmile požár přeskočí na další hořlavé materiály, jako jsou ubrusy a závěsy, může být celý byt v plamenech během několika sekund. Proto zapálené svíčky nikdy nenechávejte ani na okamžik bez dozoru a při odchodu z místnosti je sfoukněte.

Některé adventní věnce jsou určeny pouze k dekoraci, na nich byste svíčky vůbec neměli zapalovat. Správně totiž musí být pod svíčkami umístěny nehořlavé podložky. Raději se vyhněte vysokým svíčkám, které se snadno zlomí nebo je mohou převrhnout děti či domácí mazlíčci.

Nekvalitní světýlka mohou způsobit zkrat

Nejsou to jen svíčky, které na Vánoce dělají problémy. Zkrat a následný požár může způsobit nekvalitní elektrické osvětlení. Nakupujte ho výhradně u solidních obchodníků. Vyhýbejte se levným výrobkům v tržnicích či pochybných e-shopech, protože často nemají potřebnou certifikaci. Před instalací světýlek si zkontrolujte, zda jsou určeny pro interiér nebo exteriér. Při odchodu z domova a v noci raději vytáhněte světýlka ze zásuvky.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně sjednané pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Krby a kamna vyžadují údržbu

K vánoční pohodě patří oheň v krbu či kamnech. Přikládejte ovšem pouze palivové dřevo. Nevhazujte do ohně balicí papír nebo větve ze stromečku, mohou vytvořit nebezpečné jiskry. Dejte pozor na správnou likvidaci žhavých uhlíků – neukládejte je v blízkosti hořlavých materiálů, a to ani venku na zahradě, vítr může uhlíky snadno rozfoukat. V otevřeném krbu nenechávejte oheň nikdy bez dozoru a před spánkem či odchodem z domu ho důkladně uhaste.

Nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu a revizi kamen a komínů. Technické závady, včetně závad komínů a topidel patří k velmi častým příčinám požárů, a to nejen během Vánoc, ale po celou zimu.

Požár v kuchyni vznikne i na elektrickém sporáku

Požár může vzniknout v mžiku také v kuchyni, a to i v případech, kdy nemáte plynový sporák. I na elektrickém sporáku totiž může při smažení dojít ke vznícení oleje v pánvi. Navíc hodně lidí v takové situaci zazmatkuje a ještě ji zhorší tím, že se snaží olej uhasit vodou. V takovém případě dojde k reakci podobné výbuchu – hořící olej vás popálí a navíc se oheň může rozšířit po celé kuchyni. Proto nikdy nehaste hořící olej vodou! Plamen přikryjte pokličkou nebo ho zasypte solí.

Co dělat při požáru

  • Dojde-li k požáru v domácnosti, snažte se ho uhasit vlastními silami. Rozhodně se vyplatí mít připravené speciální pomůcky, jako je hasicí deka nebo hasicí sprej, které uhasí požár už v zárodku.

  • Pokud už se požár rozšířil, neriskujte své zdraví. Evakuujte všechny osoby a zvířata z domu a přivolejte hasiče na čísle 150.

  • Nesnažte se domácnost větrat, přísun kyslíku ještě rozdmýchá plameny.

Pojistěte svůj majetek proti požáru

Jedna svíčka bez dozoru dokáže proměnit v popel dům za několik milionů. Proto byste měli mít sjednané kvalitní pojištění majetku. To by mělo krýt jak pojištění nemovitosti (samotné stavby – zdi, střecha, podlahy aj.), tak pojištění domácnosti (vybavení – nábytek, oblečení, spotřebiče aj.). S výběrem kvalitního pojištění majetku vám pomůže online kalkulačka.

Pojištění proti požáru zahrnují do pojištění majetku všechny pojišťovny. Vztahuje se na škody způsobené ohněm, hašením, stržením a vyklizením budovy v souvislosti s požárem.

Při výběru produktu si ovšem důkladně nastudujte výluky. Některé pojišťovny do výluk zahrnují nejen úmysl, ale také hrubou nedbalost. Za tu lze považovat například zanedbání revize topidel a komínů. V takovém případě vám bude pojišťovna plnění krátit.

Zejména pokud žijete v bytě, nemělo by vám chybět ani pojištění odpovědnosti. Požár se totiž z vašeho bytu snadno rozšíří i k sousedům.

Úrazy na Vánoce hrozí hlavně ženám

Shon a stres vede k tomu, že si během Vánoc lidé způsobí úraz i při naprosto běžných činnostech. Úklid představuje v období listopadu a prosince dokonce druhou nejčastější příčinu úrazu hned za sportem. A to platí především pro ženy. Podle průzkumu Cannon Law si 60 % vánočních úrazů způsobí ženy.

Záchranáři ošetřují nejčastěji pády ze štaflí a ze židlí při mytí oken či instalaci vánoční výzdoby. Ty mohou skončit pohmožděninou, zlomeninou končetin až otřesem mozku. Větší riziko představují pády u starších osob, a proto byste rozhodně měli svým prarodičům nabídnout pomoc s předvánočním úklidem.

K celé řadě úrazů dochází rovněž v kuchyni – pořezání, popálení nebo potřísnění vařícím olejem. U mužů zase hrozí poranění oka – během vánočních svátků si ho způsobí osmkrát častěji než ženy. Poranění oka vzniká například při přípravě vánočního stromku píchnutím větvičkou do oka, zásahem zátkou při otevírání lahve se šumivým vínem a také při používání zábavní pyrotechniky.

Jak se vyhnout vánočním úrazům

V první řadě se vyplatí zpomalit. Ke zbytečným nehodám vede hlavně zmatek a snaha stihnout co nejvíce věcí najednou. Naplánujte si činnosti v předstihu a s rozumem – není potřeba umýt prach z vršku skříní zrovna na Vánoce, když ještě připravujete výzdobu, vaříte, pečete a sháníte vánoční dárky.

Při mytí oken a dalších pracích ve výškách si rozmyslete, na co stoupáte. Raději poproste vyššího člena domácnosti, ať vám pomůže nebo alespoň přidrží štafle. Po úklidu nezapomeňte sklidit chemikálie z dosahu dětí. Stejně tak buďte velmi obezřetní, když se vám ratolesti snaží pomáhat v kuchyni – neměli by se vám motat pod nohy, když nesete horkou polévku či plech s cukrovím.

Uklouznutí souseda před domem se může prodražit

Úrazům se bohužel nevyhnete ani venku. Na namrzlém a zasněženém chodníku před domem můžete upadnout nejen vy, ale také přicházející návštěvy a sousedé. Nejčastěji tak vznikají pohmožděniny a zlomeniny dolních a horních končetin, a výjimečně může dojít k poranění hlavy a páteře.

Za takový úraz jiné osoby jste odpovědní, a tak hrozí, že budete poškozenému vyplácet náklady na léčení, bolestné či ušlý příjem během týdnů, co musel být na nemocenské. Z toho důvodu byste měli mít sjednané pojištění odpovědnosti.

Neplaťte za své chyby

Pojištění odpovědnosti za vás vyřeší škody, které způsobíte cizímu majetku či zdraví. Může jít o spadlý strom na sousedovu střechu, polití cizího počítače kávou či pokousání kolemjdoucího vaším psem.

Jaké jsou rozdíly v pojištění odpovědnosti

Ovšem dejte si pozor na to, co konkrétně taková pojistka na blbost kryje. Některé pojišťovny totiž rozlišují pojištění občanské odpovědnosti a pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti. Do druhého jmenovaného se obvykle řadí škody vzniklé právě v souvislosti s vlastnictvím a správou nemovitosti – někdo uklouzne na namrzlém chodníku či schodech před domem, rampouch z vaší střechy spadne někomu na auto apod.

Naproti tomu pojištění občanské odpovědnosti platí pro situace vzniklé nedbalostí v domácnosti (např. zapomenete vypnout kohoutek s vodou a přeteče vana), ale rovněž v běžném občanském životě. V období vánočních svátků se pojištění odpovědnosti rovněž hodí, třeba když děti shodí v obchodě regál se zbožím nebo na svahu srazíte jiného lyžaře.

Podcast Nepodceňto

Co všechno kryje pojistka na blbost?

Proč se vyplatí mít „pojistku na blbost“ a jaké typy existují, si poslechněte v podcastu Nepodceňto.

Dopravní nehody během vánočních svátků

Každoročně na silnicích dojde ke 100 tisíc dopravních nehod a tragické události na silnicích se nevyhýbají ani vánočním svátkům. Lidé spěchají, na silnice vyráží sváteční řidiči a nezodpovědní jedinci usedají za volant pod vlivem alkoholu. V prosinci roku 2021 řešila Policie ČR 8 464 nehod, při nichž zemřelo 50 osob a vznikly škody za téměř 630 milionů korun.

Nehody a násedky po měsících, 2021Počet nehodUsmrcenoTěžce zraněnoLehce zraněnoHmotná škoda

leden

7 335

25

74

1 206

489 710 700

únor

6 748

30

73

1 041

439 791 900

březen

6 103

30

76

975

402 599 900

duben

7 049

24

97

1 208

458 581 400

květen

8 811

46

176

1 741

594 893 600

červen

9 598

43

201

2 484

626 377 000

červenec

8 753

45

209

2 341

560 475 200

srpen

8 949

55

178

2 304

618 853 700

září

9 114

39

195

2 179

595 751 200

říjen

9 693

42

146

1 990

674 630 800

listopad

8 715

41

107

1 497

627 526 000

prosinec

8 464

50

92

1 615

629 067 400

Celkem

99 332

470

1 624

20 581

6 718 258 800

V předvánočním čase byste si měli dát pozor zejména na chodce na vozovce. Po městech a v okolí nákupních center se pohybuje velké množství lidí, kteří mohou do vozovky vstoupit mimo přechod a bez rozhlédnutí. K nebezpečným nehodám přispívá náledí, námraza a sníh na silnicích. Hrozí smyk, ale častěji dochází také ke střetům se zvěří.

Jak se vyhnout nehodám o Vánocích

  • Sundejte nohu z plynu. Vůz byste měli být schopni zastavit na vzdálenost, na níž vidíte. Ta může být kvůli mlze či sněžení podstatně kratší než za příznivého počasí.

  • V místech se zvýšeným pohybem lidí buďte obzvlášť opatrní a bedlivě sledujte pohyb chodců.

  • Za volant usedejte vždy střízliví, v ČR platí nulová tolerance alkoholu. Pokud se chystáte na návštěvu, kde se bude pít, jeďte hromadnou dopravou nebo si zařiďte taxi.

  • Auto před jízdou řádně očistěte od sněhu a ledu. Nestačí si vyškrábat malý průzor v čelním skle, musíte mít výhled na všechny strany.

  • Dodržujte větší rozestupy, na namrzlé vozovce se prodlužuje brzdná dráha.

  • Při jízdě v lese a polích sledujte okolí vozovky, abyste předcházeli střetu se zvěří.

Havarijní pojištění vám nahradí škody na vlastním autě

Zaviníte-li dopravní nehodu, uhradí se z vašeho povinného ručení škody na zdraví a majetku ostatních. Opravy svého auta budete muset platit ze svého. A takový sražený divočák dokáže napáchat i totální škodu.

Se škodami na vlastním autě vám pomůže havarijní pojištění. Pojišťovny nabízí různé balíčky služeb, které si nastavíte podle svých potřeb. Navíc havarijní pojištění si v dnešní době jednoduše sjednáte online.

Kromě havárie si můžete pojistit i riziko poškození zvířetem, které se obvykle vztahuje nejen na srážku, ale také na poškození zaparkovaného vozu (např. překousání kabelů). V zimních měsících přijde vhod i pojištění rizika přírodních živlů (např. pád stromu pod tíhou sněhu).

Během Vánoc zabezpečte domácnost proti krádežím

Vánoční svátky patří ve statistikách vloupání k nejčernějším obdobím v roce. K vloupání dochází dokonce častěji než během letních prázdnin. Podle statistik Policie ČR došlo v prosinci 2021 k 5 033 vloupáním do bytu, domu či rekreačního objektu.

Zloději využívají, že lidé odjíždějí na návštěvy či dovolenou do hor a ve svých obydlích nechávají cennosti. Často si přitom zloděje vyloženě pozvete. Třeba tím, že necháte u popelnice ležet krabici od nové televize nebo notebooku. Lupiči pak přesně ví, které domy si vytipovat a jaké zboží v nich najdou. Poslechněte si v podcastu Nepodceňto, jak se chránit před vloupáním.

Nezapomeňte si pojistit majetek

Doma vás může překvapit extrémní počasí, zloději i neohleduplní sousedé. Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven s pomocí naší online kalkulačky a mějte klid na duši. Vybrané pojištění vám sjednáme do pár minut.

Vyberte jednu z možností:

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.