Figurka Lego

LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

Jak pojišťovny přistupují k pojištění sběratelských modelů a hraček

Limitované edice LEGO pro dospělé, sběratelské figurky a kartičky nebo deskové hry si můžete pojistit v rámci pojištění domácnosti. To se vztahuje na poškození věci kvůli požáru, povodni a dalším živlům, na škody zaviněné vodou nebo elektřinou a také na krádež a vandalismus.

Pojišťovny na netradiční investiční a sběratelské předměty nahlíží dvěma způsoby.

  • Jako na běžný předmět, jehož hodnotu zahrnete do pojistné částky. Například limitovanou edici LEGO přidáte do souboru movitých věcí v domácnosti jako každou jinou stavebnici, televizi nebo jízdní kolo. Tím si stavebnici pojistíte na hodnotu, za níž byste ji momentálně pořídili.

  • Jako na sbírku, na níž se vztahují zvláštní podmínky a limity v rámci pojištění domácnosti. Obvykle se musí jednat o ucelenou sbírku, jejíž hodnotu musíte doložit znaleckým posudkem či jiným dokladem.

Kdy pojišťovny považují LEGO stavebnici za sbírku?

Každá pojišťovna přistupuje k pojištění cenností a sbírek trochu jinak, proto si pečlivě přečtěte pojistné podmínky. Například ČSOB pojišťovna trvá na doložení znaleckého posudku od experta v dané problematice a sbírky pojišťuje až po předchozím schválení. „Sbírka vždy musí být konzultována před samotným sjednáním s produktovým manažerem,“ říká Petr Milata, mluvčí ČSOB pojišťovny.

Allianz nabízí pojištění pro předměty se „sběratelskou hodnotou“, kterou vytváří ucelenost sbírky nebo exkluzivita stavebnic. „V případě pojistné události je na klientovi prokázat hodnotu a existenci zničené či ztracené věci,“ objasňuje Kateřina Novotná, specialistka interní a externí komunikace v Allianz. Ideální je předložit znalecký posudek, případně evidenci sbírky (popis jednotlivých kusů, fotodokumentaci, pořizovací doklady aj.).

Tomáš Reitermann, vedoucí Odboru pojištění občanů, vysvětluje přístup pojišťovny Kooperativa: „Víme o tom, že lidé investují své prostředky i do méně tradičních věcí a v čase se třeba z limitovaných stavebnic či jiných „běžných“ věcí mohou stát sběratelské předměty.“

Kooperativa nahlíží na sbírky jako na věci zvláštní hodnoty. Pro velmi hodnotné kousky doporučuje mít pravost a hodnotu podloženou znaleckým posudkem nebo jiným hodnověrným dokladem. Pokud ho nepředložíte, má Kooperativa stanoven omezující limit ve výši 75 000 Kč na jakoukoliv jednotlivou pojištěnou věc.

Srovnejte si podmínky pojištění domácnosti od různých pojišťoven

Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky pojištění domácnosti? To zjistíte rychle a přehledně díky online srovnání. Projděte si podmínky pojištění od různých pojišťoven a najděte nejlepší pojištění pro své sběratelské poklady.

Na jakou hodnotu si pojistit LEGO a další sběratelské předměty

  • Pojištění na novou cenu: Uplatní se v případě, že si stavebnice LEGO, sběratelské figurky nebo deskové hry pojistíte jako běžnou movitou věc. Pojišťovna vám vyplatí částku, za níž si stejnou nebo obdobnou věc můžete koupit (novou pořizovací cenu).

  • Pojištění na obvyklou cenu: Používá se u věcí zvláštní hodnoty a sbírek. Pojišťovna vám vyplatí částku, kterou byste získali prodejem dané věci v době bezprostředně před pojistnou událostí.


Stanovte si dostatečné pojistné částky a limity. Pro věci zvláštní hodnoty (sbírky) bývá v pojistné smlouvě stanoven zvláštní limit plnění. Například Kooperativa stanovuje limit 25 % z pojistné částky na věci zvláštní hodnoty. Stejně tak může být ve smlouvě uveden sublimit plnění za jednu věc.

Náš tip

Pozor na správné zabezpečení sběratelských kousků

Čím vyšší je hodnota domácnosti, a tedy pojistná částka, tím lepší zabezpečení domácnosti po vás pojišťovna bude vyžadovat – například bezpečnostní dveře. Dejte si pozor také na to, že na sbírky, cennosti a další předměty s vysokou hodnotou se pojištění nevztahuje, jestliže je umístíte do nebytových prostor (např. do garáže, na půdu).

Nezapomínejte na aktualizaci pojistné smlouvy

Cena sběratelských předmětů se v čase mění, a proto byste měli pojistné částky průběžně aktualizovat. Například LEGO se stává oblíbeným investičním předmětem, a tak cena některých setů prudce stoupá. Pojišťovny většinou nabízí automatickou indexaci, aby průběžně navyšovaly pojistnou částku podle vývoje inflace. Pokud ale hodnota sbírky roste velmi rychle, nebo si pořizujete nové hodnotné kousky, měli byste pojistnou částku sami navýšit.

Nejvyšší hodnotu mají nerozbalené stavebnice LEGO pro dospělé ze speciálních edic, například Star Wars, Harry Potter, Architecture nebo Technic. Za poslední tři roky patří k nejcennějším kouskům LEGO Titanic, které se prodalo na českém Aukru i za 28 000 Kč, ačkoliv nový set stojí kolem 16 000 Kč.

Cena žádaných modelů LEGO stavebnic vyskočí těsně po uvedení na trh, protože se většinou rychle vyprodají. Pár měsíců po vydání cena obvykle poklesne a znovu vzroste v okamžiku, kdy se prémiový set přestane prodávat. Nejvíce se v čase zhodnocují extrémně limitované sady, například LEGO Architecture Billund Airport, protože ho můžete oficiálně zakoupit jen na letišti v Billundu.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Hobitín na Novém Zélandu
    26. července 2023|Nikola Zatloukalová
    Dovolená pro filmové nadšence. Která filmová místa musíte navštívit?

    Ještě stále nevíte, kam chcete jet na svoji letošní dovolenou? Přesto máte jasno v tom, že si ji chcete užít jinak než doposud? Pak se můžete vydat po stopách svých oblíbených filmových hrdinů. Která filmová místa by neměla uniknout vaší pozornosti?

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Lidé v letním kině v parku
    05. července 2023|Sára Nováková
    Tipy na letní akce: Nejlepší divadelní a hudební zážitky tohoto léta

    Na léto se těší snad většina lidí. Slunce, koupání, teplé večery a také spousta zajímavých kulturních akcí. A to je ideální příležitost alespoň na chvíli „vypnout“ a starosti všedních dní nechat až „na zítra“. Podívejte se na pár tipů, kam letos v létě vyrazit, ať už za kulturou nebo zábavou v různých koutech Česka.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.