lupič páčí okno

Jak zabezpečit dům proti krádeži i živlům? Vsaďte na bezpečnostní dveře i kamery

V průběhu roku 2021 Policie ČR evidovala 24 638 krádeží a 28 321 vloupání. Spolu s dalšími zločiny tak zjistila zhruba 71 400 majetkových trestných činů. Jak dům, byt či chatu zabezpečit a ochránit před zloději a živly?

Zabezpečte přístupové cesty

Tou první překážkou, kterou musí potenciální zloděj překonat, je přístupová cesta k domu, chatě, či bytu. Základem je kvalitní a dobře zabezpečená vjezdová brána, branka, garážové, vchodové a balkonové dveře, dveře z garáže do bytu a samozřejmě i okna. Důležitý je i správně vybraný a vysoký plot a ideálně taky chlupatý hlídač, který na případnou nezvanou návštěvu upozorní hlasitým štěkotem. 

Zkontrolujte dveře

Podle informací PČR se pachatelé dostávají do obydlí nejčastěji překonáním vstupních dveří, přes balkon nebo okny. A právě dveře a jejich stupeň zabezpečení bude v případě pojistné události zajímat také pojišťovnu. V ideálním případě tak volte certifikované bezpečnostní dveře a zárubně vylité betonem. Do dveří namontujte cylindrickou vložku ve 3. nebo 4. bezpečnostní třídě. Nezapomeňte ani na bezpečnostní zámek, který vyžaduje i pojišťovna k tomu nejzákladnějšímu pojištění proti vykradení.

Zaměřte se na okna

Nikdy při odchodu nenechávejte otevřenou ventilaci. Pomocí níž se totiž mohou zloději dostat do obydlí během několika málo sekund. Okna zavřete, stáhněte rolety, případně si pořiďte speciální bezpečnostní folie, které zpomalují vniknutí do objektu a zároveň zabraňují náhodnému vysypání skla. Současně jsou schopny zachytit až 80 % tepla, takže ve finále zabijete ony pomyslné dvě mouchy jednou ranou – zvýšíte zabezpečení nemovitosti a ještě ušetříte za vytápění. Jistou alternativou jsou i rolety ve vodících lištách nebo tvrzené či lepené sklo. 

Vsaďte na bezpečnostní systémy

Sázkou na jistotu jsou propracované bezpečnostní systémy. Ty moderní vám dnes už ohlídají okna a dveře do objektu, budou signalizovat jejich rozbití, identifikují neoprávněný pohyb v místnostech nebo dokonce upozorní na únik plynu či vznik požáru. Centrální jednotka bezpečnostního systému navíc nasbírané informace analyzuje a poskytuje je majiteli domu v reálném čase např. formou SMS notifikací nebo chytré aplikace. A na kolik vás vlastně vyjde takový bezpečnostní systém? Cena zabezpečení domu se pohybuje v řádech tisíců i desetitisíců. Vždy samozřejmě záleží na konkrétní značce, ale i kvalitě a rozsáhlosti bezpečnostního systému.

domácí kamerový systém

Pohyb nahrávejte

Další možností zabezpečení domu, bytu nebo chalupy jsou i kamerové systémy. Ty sice představují náklady navíc, ve finále vám ale pomohou s identifikací případného pachatele a zhotovení dokumentace pro pojišťovnu. Kamerové zabezpečení domu může disponovat bleskem a infračerveným přisvícením pro focení v noci a skvěle doplňuje bezpečnostní systémy objektu. Kamery mohou být skryté i viditelné. Druhé zmíněné dokonce mohou nenechavce odradit. Samostatnou skupinou jsou tzv. otočné kamery, obvykle vybavené optickým zoomem, které umožňují ovládání směru a přiblížení uživatelem. Tyto kamery jsou poměrně nákladné a vhodné pro sledování velkých otevřených prostor.

Nepodceňujte živly

Kromě nenechavců a vandalů způsobují značné škody také přírodní živly. V zimním období jde nejčastěji o mráz a tíhu sněhu. Proto je důležité zkontrolovat zabezpečení vodovodu a odpadu, střechu, případně v objektu vypnout elektřinu, pokud se sem hodláte vrátit až na jaře. Nezapomeňte na odčerpání vody ze všech nádrží a vypuštění potrubí, aby v nich voda nezamrzla a neroztrhala potrubí.

Nezbytná je též kontrola případných uvolněných tašek, jimiž by se mohla dostat voda do domu. Vyčistěte i okapy, aby mohly odvádět déšť i tající sníh. Pokud vás v objektu trápí přílišná vlhkost, veškeré oblečení, peřiny či ložní prádlo na zimu uskladněte do vzduchotěsných pytlů, případně je z domu odvezte. Stěny objektu můžete nastříkat speciálními přípravky proti tvorbě plísní. Také od zdí odtáhněte nábytek, abyste předešli jeho plesnivění.

Praktické desatero závěrem

  1. Před odchodem se vždy ujistěte, že jste zavřeli všechna okna i dveře.

  2. Pokud odjíždíte na delší dobu pryč, požádejte sousedy nebo známé o kontrolu vašeho bytu, domu či chaty.

  3. Simulujte přítomnost v domě pomocí spínače světla, který v pravidelných intervalech rozsvítí a případné zloděje odradí.

  4. Požádejte sousedy o vybírání poštovní schránky. Plná schránka totiž zloděje upozorňuje na skutečnost, že její majitel není delší dobu doma.

  5. Nepište veřejně, kam a na jak dlouho odjíždíte. Pokud si přece jen nemůžete pomoct, sdílejte tuto informaci pouze v úzkém okruhu nejbližších přátel.

  6. Pokud se v domě nacházejí cennosti, ukryjte je do trezoru nebo na jiné vhodné místo.

  7. Nezapomeňte si sjednat odpovídající pojištění majetku pro případ vloupání nebo živelné katastrofy.

  8. Před příchodem mrazů vypusťte v objektu všechna potrubí a odčerpejte vodu z nádrží. Nutné je i vypuštění splachovacích nádob a bojleru.

  9. Poté, co se přebytečné vody zbavíte, nasypte do všech nádob sůl (dobře poslouží i denaturovaný líh), která zaručí, aby případné zbytky kapaliny během zimy nezamrzly.

 

Pokud odjíždíte z chaty na zimu, namažte visací zámky vazelínou, aby se deštěm a mrazem nepoškodily a šly s příchodem nové sezony dobře odemknout.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.

  • Déšť stéká po střeše domu
    02. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Počítá vaše pojištění chaty s vodou?

    Poškodila vám chatu voda? V prvotní chvíli vám nejspíš bude jedno, jestli šlo o vodovodní havárii či důsledek srážek – váš majetek je zkrátka poničen. Jenže z pohledu pojištění může jít o klíčovou záležitost. Máte svoji chatu nebo chalupu pojištěnou proti všem rizikům spojeným s vodou?

  • home office u chaty volající pan s notebookem v ruce
    25. března 2023|Jana Březinová
    Home office na chatě: na co si dát pozor? 

    Zájem o rekreační objekty oproti období covidu ochladl, ale Češi i nadále vyhledávají chaty a chalupy k trvalému bydlení. Navíc řada zaměstnanců využívá chatu k práci na home office. Pokud také chatu využíváte intenzivněji než na občasný víkendový pobyt, neměli byste zapomenout na aktualizaci pojistky. Rekonstrukce a nové vybavení zvyšuje hodnotu nemovitosti i několikanásobně.