Zasněžená chata v zimě

10 kroků, jak na zazimování chaty

14. 3. 2023 | Aktualizováno: 20. 9. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Vypnout lednici, zhasnout a zamknout? Jestli opouštíte chatu na celou zimu, tak to rozhodně nestačí. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na zazimování chaty, aby vás na jaře nečekala nepříjemná překvapení. Kromě pečlivých příprav na zimu vám s ochranou majetku pomůže i pojištění chaty.

Proč se pustit do zazimování chaty?

Riziko poškození chaty nebo chalupy bývá větší než u trvale obývaných domů. Když rekreační objekt opustíte na celou zimu, nemáte šanci zjistit, že přes střechu zatéká nebo vám mrazem popraskaly radiátory. Stejně tak na chatě nebude nikdo, kdo by zajistil střechu před hlášenou vichřicí nebo svojí přítomností odradil zloděje. Veškeré zabezpečení proto musíte provést ještě před zimou, než se za vámi definitivně zabouchnou dveře.  

A jaké škody hrozí nejčastěji? Podle statistik pojišťoven 80 % škod na chatách a chalupách způsobí přírodní živly, 20 % škod jde na vrub zlodějům a vandalům. Na řádění živlů se podílí zejména vichřice a krupobití, ale během zimních měsíců je potřeba dávat pozor i na vodovodní škody.

Kdy zazimovat chatu? Před prvními mrazy

Zazimování chaty byste měli mít hotové, ještě než přijdou první mrazy. Největší škody totiž hrozí kvůli zamrzlé vodě. Ta zvětšuje svůj objem, a proto potrubí může popraskat. Před zimou zavřete hlavní přívod vody a vypusťte všechny trubky a hadice. Vodovodní baterie nechte otevřené.

Nezapomeňte ani na nádoby s vodou – bojler a splachovací nádržku u toalety. Jestliže je chata vybavena radiátory a přes zimu ji nebudete temperovat, je potřeba vypustit i topný systém. Pozornost věnujte také odpadní vodě a kanalizaci. Pokud v toaletě nebo sifonu zůstanou zbytky vody, nasypte do ní sůl nebo nalijte nemrznoucí kapalinu.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně sjednané pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Opravy nenechávejte na poslední chvíli

Když se do zazimování chalupy pustíte už na začátku podzimu, získáte dostatek času na různé opravy. Pokud při kontrole střechy zjistíte, že do chaty mírně zatéká, měli byste to vyřešit ještě před zimou. Stejně tak se nevyplatí spoléhat, že nahnilé stropní trámy ještě jednu zimu vydrží. Kdo ví, třeba se zrovna letos dočkáme větší sněhové nadílky a střecha se pod tíhou sněhu propadne. Zkontrolujte rovněž připevnění střešních tašek, aby odolaly vichřici.

Dostatek času si nechte na vyčištění okapů. Vrstva nečistot brání odtékání vody, která snadno zmrzne a okapy roztrhne. Navíc při intenzivním dešti nebo jarním tání sněhu nebudou ucpané okapy stíhat a voda může zatékat, kam nemá. Ořezejte také větve na stromech, které by pod nánosem sněhu mohly spadnout na střechu.

Kromě vody vypněte i elektřinu a plyn

K zazimování chalupy patří i vypnutí elektřiny a plynu. Únik plynu totiž hrozí výbuchem, elektrické spotřebiče zapojené v síti by zase mohly zkratovat, a tím způsobit požár. Škody na samotných elektrických spotřebičích vznikají nejčastěji kvůli přepětí způsobenému bleskem nebo v síti. Škody ale dokáže napáchat i podpětí.

Chraňte se před nezvanými hosty

Během zimních měsíců si cestu do chalupy budou hledat myši a další hlodavci, které lákají zbytky jídla. Proto i trvanlivé potraviny raději odvezte, případně přemístěte do těsnících nádob ze skla či kovu. Zabezpečte také okénka do sklepa, mezery pode dveřmi a další otvory, kudy by se hlodavci mohli dostat dovnitř.

K nezvaným návštěvníkům patří i zloději, kteří mají na opuštěné rekreační objekty spadeno. Na chatě nenechávejte žádné cennosti, drahé spotřebiče, elektroniku a zahradní nářadí. Před odjezdem zavřete všechna okna a dveře zajistěte kvalitním zámkem.

checklist jak zazimovat chatu

Při řádném zazimování stačí základní pojištění chaty

Ani přes veškerou snahu se vám někdy škody nevyhnou. Naštěstí se v takových případech můžete spolehnout na pojištění majetku. Pojištění nemovitosti a domácnosti se rozhodně vyplatí pro váš dům či byt, abyste nepřišli o střechu nad hlavou. Ani hodnota vaší chaty a chalupy však není zanedbatelná, a tak byste její pojištění neměli podceňovat.

Je-li chata řádně zazimovaná, nemusíte za pojištění majetku platit spoustu peněz. Bude vám stačit pojištění nemovitosti a domácnosti se základním krytím. Do něj spadají rizika požáru, výbuchu, úderu blesku a pádu letadla. Některé pojišťovny do základních rizik zahrnují i vodovodní škody

Nikdy nevíte, co se může stát, a to i v průběhu roku, když na chatě pobýváte. K základnímu krytí si tak můžete přidat ještě další připojištění, ať máte klidné spaní opravdu za každé situace.

Modelový příklad

Chatu v Mokrovratech si majitelé chtěli pojistit na částku 5,6 mil. Kč v rámci pojištění nemovitosti a na 200 tis. Kč v rámci pojištění domácnosti.

Díky kalkulačce pojištění chaty si porovnali ceny online a základní roční pojistné je vyšlo jen na 2 316 Kč. Vyzkoušejte také naši kalkulačku pojištění a zjistěte, která pojišťovna vám dá nejvýhodnější nabídku.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?