deratizér v obleku

Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

Pojištění majetku kryje i deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vos

Zamořili vám byt mravenci, štěnice nebo vosy? Nezkoušejte hubení na vlastní pěst. Situaci můžete i zhoršit. Raději volejte profesionály. Nebo volejte přímo pojišťovnu. Ta vám zajistí deratizaci, dezinsekci nebo hubení vos v rámci asistenčních služeb k pojištění majetku a domácnosti. Ušetřit tak můžete několik tisíc ročně. Ceny deratizace nebo dezinsekce se pohybují v řádu tisícikorun, pojišťovny nabízejí až tři zásahy ročně v rámci ročního limitu asistenčních služeb. 

Věděli jste?

Asistenční službu využívá jen asi desetina zákazníků pojišťoven. Více než polovina klientů o této možnosti ani neví. „Přitom zpětná vazba těch, kteří asistenční služby vyzkoušeli doma sami na sobě, je velmi pozitivní. Ukazuje se, že kdo si je zavolal jednou, v budoucnu už neváhá a obrací se na ně opakovaně,“ uvádí Zdeněk Hruška z pojišťovny UNIQA.

7 snadných kroků, jak postupovat, aby vám pojišťovna hubení proplatila 

  1. Objevili jste ve vašem pojištěném bytě nebo domě hmyz, hlodavce nebo vosí hnízdo.

  2. V případě, že vosí nebo včelí hnízdo přímo ohrožuje na životě vás nebo okolí (např. je v domě přítomný silný alergik), volejte integrovanou záchrannou službu.  

  3. V ostatních případech volejte asistenční službu vaší pojišťovny. Linky obvykle fungují 24 hodin denně. Využít můžete i mobilní aplikaci.

  4. Popište váš problém. Zeptejte se na podmínky služby a pojistné limity. Mějte po ruce číslo pojistky (najdete jej i v mobilní aplikaci). 

  5. Pojišťovna vám vysvětlí, jak postupovat. Pokud máte na zákrok nárok, obvykle zavolá zpět s nabídkou nejbližšího specialisty a podrobnostmi o zásahu, jeho ceně a limitu plnění. 

  6. Do příjezdu specialisty se řiďte pokyny pojišťovny. Nesnažte se problém mezitím řešit sami, např. uklízet (kromě běžného úklidu), hýbat s věcmi nebo jinak připravit byt. Např. štěnice se schovají a zákrok tak paradoxně ztížíte.

  7. Po provedení zásahu vystaví poskytovatel služby protokol. Řádně ho zkontrolujte a uschovejte pro další jednání s pojišťovnou. 

Asistenční služby se liší podle druhu pojistky

Rozsah asistenčních služeb závisí na druhu pojistky. Např. pojišťovna Allianz nebo Direct nabízí deratizaci a dezinfekci v rámci rozšířené varianty asistence. V jiných pojišťovnách jsou obsaženy automaticky v základní variantě pojištění. Např. ČPP nabízí v základní variantě pouze zprostředkování služby likvidace vosích hnízd, proplácí ji až ve variantě Domácí asistence plus. Některé pojišťovny nabízejí pouze zprostředkování služby bez možnosti proplacení. 


Náš tip

Zamořili vaši domácnost mravenci, štěnice nebo vosy? Pokud máte pojištění majetku, vždy volejte nejprve asistenční službu. Zpětně vám pojišťovna neschválený zásah neproplatí. 

Pojišťovny hradí až 3 zásahy ročně: vždy však musíte volat asistenční službu

Pojišťovny obvykle hradí pouze několik zásahů ročně (2-3 události). Velmi dobré podmínky má v tomto ohledu ČPP Domácí asistence plus, která proplácí 3 události ročně, každou v limitu 15 000 Kč. Některé pojišťovny hradí dopravu specialisty v plné výši bez ohledu na limit plnění.

Pojišťovny obvykle neproplácejí zásah specialisty, na kterém jste se předem s asistenční službou nedomluvili. Pojistné podmínky také často uvádějí, že asistenční služby nenahrazují služby integrovaného záchranného systému (policie, hasičů a záchranné služby), ale nastupují až po jejich zásahu. 


Doporučujeme

Zajímejte se o rozsah asistenčních služeb už v době sjednání pojistky. Platí, že nejlevnější varianta pojistky není vždy pro vás ta nejvýhodnější.

Pojišťovna Služby zahrnuté v asistenční službě Roční limit a výlukyČíslo asistenční služby

Uniqa

Domov a bezpečí

Deratizace, dezinsekce, dezinfekce v rámci základních asistenčních služeb.

Pojišťovna hradí náklady na práci dodavatele a drobný materiál.

10 000 Kč

Doprava specialisty hrazena plně.

488 125 125

ČPP

Pojištění Domex+
Domácí asistence


Likvidace včelích rojů, vosích a sršních hnízd v případě závažné hrozby.

Náklady hradí pojištěný.

1220

266 799 779

ČPP

Domácí asistence plus
(za příplatek)

Likvidace včelích rojů, vosích a sršních hnízd v případě závažné hrozby.

3 události (max. 15.000 Kč za událost).

Pojišťovna nemá povinnost uvést domácnost do původního stavu.
Služba nenahrazuje činnost IZS.

1220

266 799 779

Pillow

Rozšířená varianta

Deratizace
Dezinsekce
Dezinfekce

2 události (max. 5.000 Kč za událos).

Doprava specialisty hrazena plně.
Služba nenahrazuje činnost IZS.

221 586 860

ČSOB

Deratizace a dezinsekce v případě vzniku havarijního stavu.

2 události (max. 7.000 Kč za událost).

466 100 777

Allianz

Rozšířená asistence

Hubení nebo omezení nenadálého výskytu hlodavců, obtížného hmyzu či jiných členovců v místě pojištění.

2 události (max. 4.000 Kč za událost).

241 170 000

Direct

Nenadálý výskyt choroboplodných zárodků, hlodavců, obtížného hmyzu či jiných členovců v asistované domácnosti.

2 500 Kč 2x ročně základní

5 000 Kč 2x ročně rozšířená asistence

291 291 291

Slavia

Ve všech variantách pojištění

Zprostředkování odchytu včelích rojů, likvidace vos a sršňů.

Náklady hradí pojištěný.

242 452 652

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.