Oheň v grilu

Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

Základní tipy pro bezpečné grilování

Letní sezóna je v plném proudu. Příjemné počasí přímo vybízí ke grilování či táboráku. Jenže otevřený oheň kromě chutných pokrmů přináší také rizika. Hasiči by bohužel mohli vyprávět řadu příběhů o požárech vzniklých v důsledku grilování. Jejich škody se často šplhají do stovek tisíc nebo dokonce milionů korun. Většině nepříjemných situací se přitom dá předejít dodržováním základních pravidel.

  • Umístění grilu či ohniště: Gril umístěte a provozujte v souladu s návodem výrobce. V manuálu je mimo jiné uvedena bezpečná vzdálenost od dalších předmětů v okolí (obvykle minimálně 3 metry). U ohniště počítejte s ještě větší vzdáleností. Ve volné přírodě platí zákaz rozdělávání ohně v lese a ve vzdálenosti do 50 metrů od jeho okraje. V opačném případě riskujete pokutu až 25 tisíc korun.

  • Nepřetržitý dohled nad ohněm: Rozdělaný táborák nebo žhavý gril musí stále někdo kontrolovat. V těsné blízkosti ohně by se neměly pohybovat děti. Problémy mohou způsobit i domácí mazlíčci. Poblíž místa grilování mějte pro jistotu připravené vědro s vodou (případně písek, hasicí přístroj) na rychlé uhašení ohně.

  • Palivo: Při grilování používejte jen palivo k tomu určené (dřevo, dřevěné uhlí, grilovací brikety apod.). Vyhněte se pálení odpadků a umělých látek či zapalování ohně za pomoci nevhodných hořlavin (benzín, ředidla).

  • Počasí: Nepodceňujte rizika spojená s počasím. Za silného větru nebo během delšího období teplého a suchého počasí táborák raději vůbec nerozdělávejte. Rozmary počasí ale mohou způsobit značné nepříjemnosti i při klasickém grilování.

  • Hodiny po grilování: Opékání buřtů nekončí posledním soustem. K požáru často vedou i doutnající uhlíky nebo naakumulované teplo. Gril proto mějte pod kontrolou, dokud zcela nevychladne. Během této doby ho nikam nepřesouvejte. U ohniště dává smysl prolití vodou či zasypání zeminou.

Náš tip

Kromě dodržování uvedených bezpečnostních pravidel se vyplatí mít majetek pojištěný. V případě požáru vám pojištění majetku pokryje finanční škody, které by jinak šly z vaší kapsy.


Grafika - základní tipy pro bezpečné grilování

Grilování na balkoně v paneláku? Raději bez kouře

Zvažujete grilování na balkoně v paneláku nebo jiném bytovém domě? Opékání buřtů zde nebude tak jednoduché. Balkon totiž z právního hlediska patří mezi společné prostory domu. Tím pádem se na něj vztahují ustanovení a pravidla pro užívání společných prostor. Vaše grilovací možnosti tedy mohou omezovat stanovy společenství vlastníků jednotek či družstva. Za společnou část je balkon automaticky považován u domů, v nichž došlo k převodu první bytové jednotky po 1. 1. 2014. U starších domů záleží na prohlášení vlastníka budovy.

Nejde ale jen o vlastnictví prostorů. Podle občanského zákoníku (§ 1013/1) se jako vlastník bytu musíte zdržet všeho, co působí vniknutí mimo jiné kouře a pachu na pozemek jiného vlastníka („v míře nepřiměřené místním poměrům“). Sousedé, kteří pro vaše grilování nebudou mít pochopení, tak při případném sporu nejspíš najdou oporu v právu. Pokud se pro grilování na balkoně přesto rozhodnete, vsaďte raději na elektrické grily. Ty neprodukují kouř a v balkonových podmínkách jsou bezpečnější.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?