Automatický lux pod postelí

Jak funguje chytrá domácnost? Často jen na jedno tlačítko

17. 12. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

Jedete domů z práce a nemůžete si vzpomenout, jestli vám v ledničce náhodou nechybí máslo nebo mléko. Otevřete mobil a na dálku se spojíte se spotřebičem, který vám obratem pošle nákupní seznam. I tak může fungovat chytrá domácnost. Jak ji nastavit a na co si dát pozor?

Poslední roky bezesporu patří technologiím, které se staly naší každodenní součástí. Mobilní telefon plný aplikací máme pořád po ruce. Spotřebiče, jež nás v domácnostech obklopují, jsou stále chytřejší – některé s námi už dokonce mluví lidským hlasem a můžeme jim nadiktovat, co vše pro nás mohou udělat. Vznikají chytré čtvrtě, nebo dokonce celá chytrá města, staví se inteligentní domy, které jsou úsporné, využívají obnovitelné zdroje a jsou vybavené smart spotřebiči.

Pohodlný a inteligentní život

Žít v souladu s inteligentními věcmi je veskrze pohodlné. Představte si den, kdy se na vás v práci hrnul jeden úkol za druhým a vy chcete vydechnout v pohodlí svého bytu nebo domu. Nasednete do auta nebo do městského autobusu a s pomocí aplikace v mobilním telefonu si zatopíte, napustíte si plnou vanu a pošlete svému kávovaru zprávu, aby vám přesně v 17.30 přichystal cappuccino. Když odemknete dveře, z kuchyně voní káva a vana je plná teplé vody. Taková scéna není vystřižená z futuristického filmu, ale v řadě domácností je už realitou.

Inteligentní domácnosti vybavené chytrými spotřebiči, které s vámi komunikují na dálku, jsou v některých kruzích poměrně běžnou záležitostí. A jak konkrétně fungují? Příkladem jsou třeba systémy vytápění nebo chlazení řízené na dálku, jež pomáhají šetřit energii. Na dálku můžete ovládat také stahování venkovních rolet nebo vnitřní osvětlení vašeho bytu. Nemusíte se strachovat, že jste zapomněli zhasnout. Současně můžete na dálku simulovat pobyt, i když budete tisíce kilometrů daleko na dovolené – prostě přes mobil na chvíli rozsvítíte světlo v obýváku.

Chytrá domácnost se stará o vás

Jinými slovy, chytrá domácnost nebo chcete-li inteligentní dům reagují na potřeby obyvatel. A společně se spotřebiči a technologiemi zvyšují pohodlí, usnadňují život a zpříjemňují relaxaci nebo zábavu. Ruku v ruce s tím jde vyšší bezpečnost, nižší náklady na provoz, snižování spotřeby energií, a tedy i emisí. Chytrá domácnost dokáže zajistit optimální vnitřní prostředí, takže vám doma není ani horko, ani zima, navíc je uvnitř příjemný a čerstvý vzduch.

Výhodou je, že o chytrou domácnost se nemusíte starat, protože je to ona, kdo se stará o vás. Vše zpravidla funguje přes jednotný systém a díky internetovému připojení. Ovládání chytré domácnosti probíhá přes mobilní telefon, a pokud se vše jednou dobře nastaví, jde o jednoduchou záležitost.

Součástí chytré domácnosti je několik klíčových věcí:

  • stabilní, dostatečně rychlé a zabezpečené internetové připojení s Wi-Fi,

  • chytrý telefon, který obsahuje aplikaci od vybraného dodavatele,

  • chytrý produkt od některého z dodavatelů (Google Home, Amazon Alexa, Apple HomeKit a další).

Chytrá domácnost pak v sobě integruje všechny domácí spotřebiče a přístroje: myčku, pračku, sušičku, sporák a troubu, kávovar, robotický vysavač nebo robotický mop, osvětlení, termostaty, kotel a topná tělesa, bezpečnostní kamery a zámky, televizory, rádio a hi-fi soustavy, smart zásuvky, různé senzory, domácí meteostanice a další vybavení.

Konkrétně pak inteligentní systém v domácnosti pomáhá:

  • zajistit běžný provoz,

  • zabezpečit dům nebo byt,

  • vytápět, chladit a větrat,

  • svítit a regulovat světlo,

  • využívat chytré spotřebiče,

  • zapojit hlasové asistenty,

  • šetřit energii.

Jaká bude vaše chytrá domácnost

Co konkrétně vám chytrá domácnost přinese, záleží jen na vás. Každá rodina má jiné potřeby, jimž lze smart bydlení přizpůsobit. Možnosti jsou téměř neomezené a stále se posouvají. Záleží jen na vás, jaké aspekty inteligentní domácnosti jsou pro vás důležité a co využijete.

Ráno vás například místo budíku může probudit jemná hudba a místo prudkého světla se lampy budou pomalu a lehce rozsvěcovat, zatímco v kuchyni už bude kávovar připravovat čerstvou várku kávy. Zatímco na noc se topení samo ztlumí, po ránu se teplota automaticky zvýší a po vašem odchodu do práce se zase sníží. Bezpečnostní senzory mohou hlídat celý dům či byt, zatímco vy budete v kanceláři v klidu pracovat.

Cestou domů se zastavíte nakoupit a otevřete si v mobilu nákupní seznam, který vám poslala vaše lednička. Vejdete do vytopeného a vyvětraného bytu. Chytrý zámek se za vámi sám zamkne, rolety se zatáhnou a světlo se rozsvítí. Chytrá televize vám nabídne přehrání oblíbeného seriálu. A pokud se vám cokoli z toho nelíbí, můžete vzít do ruky mobil a nastavení změnit.

Infografika zájmu chytrých zařízení

Technologie pro chytrou domácnost

Aby chytrá domácnost fungovala, a vy jste tak mohli zažít ideální scénář, který jsme právě popsali, je nutné nejprve pečlivě vybrat technologie a spotřebiče a vše nastavit na míru svým potřebám. Jen tak bude ovládání snadné a intuitivní, vy budete mít dokonalý přehled o všem, co se u vás doma děje a zároveň se sníží vaše provozní náklady.

Při přechodu na chytrou domácnost nemusíte kopat do zdí a pořádat velkou rekonstrukci. Většinou postačí instalovat „krabičku“, která zajistí propojení všech přístrojů, a stáhnout si do mobilního telefonu příslušnou aplikaci. Zapomenout pak můžete na množství různých dálkových ovladačů. Svoji inteligentní domácnost budete ovládat jen přes smartphone (nebo dokonce s pomocí svého hlasu), a to díky centrálnímu systému, jako je Google Assistant, Amazon Alexa či Apple HomeKit.

Tyto centrální systémy neboli jednotky jsou pomyslným mozkem chytré domácnosti a někdy bývají označovány také slovem hub. Jsou propojené s routerem (internetem) a ke komunikaci s ostatními komponenty využívají takzvané protokoly.

Mějte na paměti, že chcete-li mít skutečně funkční chytrou domácnost, musí všechny její prvky podporovat stejný protokol. Například Wi-Fi produkty, tedy spotřebiče, jež lze připojit na internet, snadno propojíte se svým domácím routerem. Produkty pracující na radiových vlnách (ZigBee nebo Z-Wave) ale budou potřebovat speciální centrální jednotku. Další možností jsou produkty spolupracující přes Bluetooth.

Při nastavení chytré domácnosti můžete pracovat s různými situacemi, takzvanými chytrými scénáři. Dopředu si vše nastavíte, a tak se zrychlí a usnadní ovládání veškerého dění v domácnosti. Ve chvíli, kdy vybraný profil aktivujete, spustí centrální jednotka sekvenci příkazů, jimiž ovládá několik zařízení najednou.

Příklady scénářů:

  • Ráno: Budí vás hudba, světlo se rozsvěcuje, zapíná se rychlovarná konvice, zvyšuje se teplota na termostatu.

  • Den: Po odchodu do práce teplota na termostatu klesá, v době levnějšího tarifu se zapíná myčka a pračka, vyjíždí robotický vysavač, kolem čtvrté odpoledne vám lednička posílá nákupní seznam.

  • Podvečer: Je zatopeno, kávovar vám připravil vaši odpolední kávu, vracíte se do uklizeného bytu, zamyká se hlavní vchod, zatahují se žaluzie.

  • Noc: Světla jsou zhasnutá, zámky zamčené, teplota na termostatu na noc klesá, dům ztichl, pracují jen bezpečnostní kamery a systémy.

To jsou jen příklady některých scénářů fungování chytré domácnosti. Ve své podstatě využívají automatizace, tedy systému, který pracuje i bez vás – spotřebiče jsou spouštěny, ovládány a vypínány, aniž byste na to museli myslet. Naopak, při správném nastavení inteligentních systémů budou dělat vše správně – například když se otevře okno, vypne se topení, když se otevřou vstupní dveře, rozsvítí se světlo v chodbě a tak dále. Vše povede ke komfortnímu a úspornému bydlení.

Rizika chytré domácnosti

Zatím jsme představili hlavně výhody chytré domácnosti. Jenže jako vše na světě, i inteligentní systémy s sebou nesou nevýhody, rizika nebo přinejmenším výzvy, na které je třeba při instalaci pamatovat.

Jednou z nevýhod jsou vyšší pořizovací náklady, protože investice do moderních technologií přece jen něco stojí. Pak je třeba pamatovat na kompatibilitu jednotlivých zařízení, spotřebičů a komponentů. Výrobci totiž mohou používat vlastní komunikační protokoly a standardy, což spolupráci různých zařízení napříč značkami a výrobci ztěžuje. Řešením může být nakupování systémů a přístrojů pouze od jedné firmy.

Protože všechna zařízení fungují na elektřinu, může být nepříjemný výpadek proudu. Kvalitní chytré systémy ale na tento scénář bývají většinou připraveny. Pomoci může i záložní zdroj. Navíc, delší výpadky dodávek elektřiny na většině území České republiky hrozí spíše výjimečně. Zároveň je rozumné myslet na zabezpečení vůči kybernetickým hrozbám. Při výběru jednotlivých komponentů se proto zajímejte, zda při vzájemné komunikaci využívají některou z forem šifrování. Také domácí Wi-Fi by měla být maximálně možně zabezpečená a nejlépe rovněž šifrovaná.

Znepříjemnit fungování chytré domácnosti může i příliš složité ovládání a nastavení. Tomu lze předejít vhodným nastavením různých scénářů a co nejjednodušším ovládáním – například přes mobilní telefon.

Prognóza vývoje prodeje chytrých zařízení

Zdroj: International data Corporation

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Plynovod s plynovou elektrárnou v pozadí
    05. prosince 2022|Jana Březinová
    Výpočet: Jaká je aktuální cena za m3 plynu?

    Zemní plyn na velkoobchodních burzách zdražil, a proto dodavatelé navyšují své ceníky. Pokud jste si cenu plynu nezafixovali v minulých letech, budete pravděpodobně platit zastropovanou cenu, která činí 3,025 Kč/kWh s DPH. Jak si aktuální cenu plynu přepočítat na m3?

  • Je lepší plynový nebo elektrický kotel - Řídící deska kondenzačního kotle
    13. října 2022|Petr Woff
    Je lepší plynový nebo elektrický kotel? Oba mají svoje plusy a mínusy

    Kondenzační plynový kotel dosahuje vysoké účinnosti a zemní plyn stále vychází levněji než elektřina, kterou čerpáte z centrální distribuční soustavy. Ale Česká republika není bohatá na fosilní paliva, zatímco elektrické energie máme dostatek. Snadno získáte i dotaci na fotovoltaiku, kterou napojíte na elektrokotel nebo jiné domácí elektrospotřebiče.

  • Žena ve svetru sedí na topení
    04. října 2022|Jana Březinová
    Jak šetřit na vytápění

    Čeká nás nejdražší topná sezóna posledních let, která může některé domácnosti přivést až do finančních problémů. Proto se hodí vědět, jak snížit náklady na vytápění. Máme pro vás praktické tipy na levné topení, ať vytápíte elektřinou, plynem, dřevem nebo ústředním topením.

  • Žena ve svetru u elektrického topení
    30. srpna 2022|Petr Woff
    Jak dlouhodobě snížit náklady na vytápění a do čeho investovat?

    Teplo se stává nedostatkovou komoditou, ale díky moderním technologiím si polepšíte. Zateplete svoji domácnost a investujte i do rekuperace, abyste měli doma čerstvý vzduch a přitom ušetřili na větrání. Topte levně. Nejvýhodněji vychází teplovzdušné vytápění pevnými palivy, případně uhelný a peletový kotel. Vodu ohřeje solární systém či tepelné čerpadlo. Jakmile optimalizujete svoji spotřebu, využijete dotace a získáte vlastní energetické zdroje, laciné bude i podlahové vytápění.

  • Větrná elektrárna - větrníky na poli
    03. srpna 2022|Jana Březinová
    Alternativní zdroje energie: Jaké to jsou?

    V posledních letech jsou alternativní zdroje energie na vzestupu, a to nejen kvůli šetrnosti k životnímu prostředí. Jsou obnovitelné a v podstatě nevyčerpatelné. Technologie na jejich zpracování zlevňují, navíc nabízí energetickou soběstačnost. Jaké alternativní zdroje energie se využívají v ČR a ve světě a jak si můžete energii vyrobit doma?

  • Elektroměr
    30. června 2022|Petr Woff
    Jak funguje elektroměr? Přecházíme na „chytré” technologie

    Spotřeba elektrické energie se měří přístrojem, který najdete před svým bytem nebo domem. V elektroměrové skříni máte nainstalované buďto staré pohyblivé počítadlo, nebo moderní digitální počítač. Česká republika postupně přechází na chytré technologie, které odběrateli a místnímu distributorovi samy nahlašují naměřenou spotřebu. Věnujte nám chvilku svého času a pochopíte, jak funguje elektroměr.

  • Propan-butanová lahev
    14. května 2022|Jana Březinová
    Propan-butan a jeho využití

    Propan-butan nejspíš znáte z kempingových vařičů, plynových grilů nebo jako palivo pro automobily ve formě LPG. Najde ale využití také při vytápění domácností v případě, že nemáte přípojku na zemní plyn. Propan-butan se využívá rovněž v průmyslu a zemědělství.